A biztonságos közlekedésről papoló autós újságírók titkos élete

A suszter fiának lyukas a cipője

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.08.24. 06.00

Magyarországon egyre inkább elválik egymástól a propaganda és a valóság, minden téren. Mi például állandóan dumálunk, milyen fontos a jól karbantartott autó, holott…

Az autós magazinok rendszeresen, mondhatni szezonális jelleggel hívják fel az autósok figyelmét a téli-nyári felkészítés fontosságára, tanácsokat adunk karbantartási, üzemeltetési kérdésekben, sokat papolunk a biztonságról, a felelős autóvezetésről. Ha valakiben ezek alapján olyan kép alakulna ki például a Vezess.hu újságíróiról, hogy mi mind MacGyverbe oltott Bakondi Györgyök vagyunk, – természetesen – baromira téved.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve körbekérdeztem a kollégákat, milyen műszaki állapotban vannak, voltak saját használatban lévő járműveik. Hát kérem: a brigádban csupán egy járműtulajdonos van, aki úgy is él, ahogy ezt olvasóinak javasolja. Olvassák vallomásainkat, aztán döntsék el, mennyire fogadják meg üzemeltetési tanácsainkat ezek után:

Pislákoló Honda

Nyolcéves Honda Jazzünk van, a műszaki hiba ismeretlen fogalom, de attól még a felhasználó lehet marha. Hat és fél év után kiégett a jobb tompítottban az izzó. Gondoltam, majd ránézek, de addig is jó az, a bal oldalon ég, reflektor mindkét oldalt működik, mi baj lehet? Az lehetett a baj, hogy fél év félvakság után kiégett a másik tompított is, persze kora este. Tapogatózva haza, mellékutakon, hogy rendőr ne lásson (VI-XIV-X. ker útvonalon, nem volt könnyű). Másnap reggel kézikönyv elő, kiderült, hogy spagettikarú polipnak kellene lennem, hogy kicseréljem. Szerviz, több óra munka, egy csavaron múlott, hogy a lökhárítót nem kellett leszerelniük. Azóta kiégett az egyik oldali helyzetjelző, de nem foglalkozom vele, mi baj lehet?

S.G., felelős, kétgyermekes apuka, autós hírszerkesztő-szakíró

Mazda, bosszantó kontroll-lámpával

Attila a családi költségvetésből elsikkasztott pénzeket különböző korú, típusú és működési elvű fényképezőgépekre költi, ezért világít egy lámpa a 6-os műszerfalán is:  “A családi Mazdában a légzsák-visszajelző lámpája világít már közel negyed éve. Jó eséllyel az anyósülésre térdelő, a hátul ülő ivadékhadat osztó, tápláló, vagy éppen öltöztető hitves végezhette ki az ülés lapjába épített érzékelőt, amely azt figyeli, ül-e valaki az anyósülésen. Így most fene tudja, hogy működik-e, vagy sem. A javítást halogatjuk, mert különféle hírek szerint mocsok sokba kerül egy ilyen kis izé cseréje. Igaz, egy feleség még többe kerül. Mentségünkre szól, hogy általában senki nem ül jobb elöl, hét közben én tesztautóval, ennek hiányában kerékpárral közlekedem és ilyenkor senki nincs veszélyben a jobb egyben. De most kicsit kellemetlenül érzem magam, így fizetés után elugrunk vele a szervizbe. Feltéve ha addig nem találok az ebay-en egy príma 210-es Schneider Symmar-t kihagyhatatlan áron.”

F.A., újságíró, fotós

Bovdenszakadt Corolla

Toyota Corolla 2006, háromajtós (első tulajdonos vagyok). Van egy kar a vezetőülésen, ami a támla döntésének és az ülés előretolásának abszolválása érdekében mozgat egy bovdent, hogy az utasok be tudjanak ülni hátra. Nagyjából két éve ez a bovden elszakadt, vagy letört a végén lévő bizbasz, ami beakad az ülésmozgató szerkezetbe. Mindig akkor jut eszembe, hogy ezt meg kéne csinálni, mikor valaki be akar ülni hátra, de nem tud, és át kell mennie az anyósoldalra. Mire beül az utas, ezt a problémát már el is felejtettem. Most eszemben van, de mire pontot teszek a mondat végére, tovaszáll.

E. N., hírszerkesztő


Féktelen Focus

Azt hiszem, ha egyszer megválunk a főként a párom által használt ’99-es Ford Focus kombitól, a következő vevő elégedett lesz. Soha nem voltam híve az “oldjuk meg valahogy, hogy működjön”, illetve a “még megy az autó, úgyhogy jól van ez így is” megoldásoknak.  Az olajcserén túl az üzemanyagszűrőt, a fékfolyadékot is cseréltük rendesen, mérettem a lengéscsillapítót, és amikor kellett, a futómű és kormánymű megfáradt elemei helyére is új került. Újrabőröztettem a kormányt, mikor elkopott, van megfelelő téli és nyári gumi is a kocsihoz. Legutóbb a hátsó fékbetéteken volt a sor, amelyekkel párhuzamosan a fékolajat is cseréltük. Csakhogy a fékpedál egy idő után felpuhult.

Nem egyszerűen levegős volt a rendszer, kicseréltük a hátsó munkahengereket. Egy rövid ideig rendben volt, aztán megint nem reagált a fék a pedálút első harmadán. Csak a főfékhenger lehet, mondtuk. Csere. Ismét helyreállt a rend. Egy időre. Majd rohamosan romlott, most a fékpedált benyomva annak útja feléig semmi nem történik, majd onnan megjön a fékhatás. A lassulással nincs gond – még 100-0-t is mértem – de rosszul adagolható. És ez már így van két hete. A testvérem autószerelő és vele javítjuk a kocsit, viszont most csak a jövő hétre tudott időpontot adni, addig pedig, ha nagyon kell, bizony így is megyünk a kocsival. Fékezni lehet, ha nem is ideális módon. Ha messzi utat tervezünk, akkor tesztautó vagy kölcsönjárgány.

H. Zs., vezető szerkesztő


Babusgatott Polo

Miki nem bűnöz, kiírhatjuk a nevét – alaposságával, gondosságával megmenti stábunk becsületét: “Most már tizenkettedik éve egy VW Polót hajtok, ami egyébként a kezdetek kezdetétől (mármint az autó életének kezdetétől), azaz 1996 márciusa óta a család tulajdonában van. Járműügyben nem nagyon szeretem a váratlan meglepetéseket, ezért ha azt észlelem, hogy valami már nincs egészen topon, inkább előre kicserélem. Jelenleg épp semmi baja a Pólónak, de nemrég szétesett a bal első lengéscsillapító. Amikor már jól hallhatóan zörgött, kicseréltettem, persze a másik elsővel együtt. A másik olyan alkatrész, ami nagyon éreztette, hogy a végét járja, a hátsó kipufogódob volt. Azt akkor váltottam le újjal, amikor repülőgéphangot kezdett hallatni a kisautó. Minden egyebet időben cseréltünk: akkumulátort kb. ötévente, vezérmű-szíjat és ékszíjat nyolcévente, gumikat tíz év után kapott a Polo, a gyertyákat és az első fékbetéteket 25 000 km után (automata!) cseréltük újra (most valamivel több, 34 000 km van benne). Pillanatnyilag leginkább attól tartok, hogy valamelyik izzó ég ki, mert azok mindegyike eredeti, azaz tizennyolc és fél éves. Ezért hordok magamnál cseredarabokat, és – szerencsére – ez a Polo még olyan konstrukció, amiben házilag is lehet izzót cserélni.”

Gajdán Miklós, szakíró, társlapunk, az AutóMagazin főszerkesztője, Év Autója zsűritag


Kitört kerekű Zsiga

A(ndris) szemére nem hányhatjuk manapság a veszélyes állapotú saját autóval való közlekedést, kiváló youngtimer Audi 80 quattrója ugyanis jó öt éve elmozdítatlanul bomladozik, műszaki nélkül egy udvarban. Persze ezt az autórothasztást szerkesztőségben nagyobb bűnnek értékeli kis közösségünk, mint a fiatalkori felelőtlenséget:

“Lada 1200, 1998. Kattogott valami bal elöl, de nem nagyon érdekelt. Fiatal voltam és kellett a pénz. Másra. Amúgy meg az előző hónapban is kattogott, meg azelőtt és mégazelőtt, oszt mégis ment az autó. Közben a Trayal  tükörradiálokkal gyorsabban mentem lefele a Kapy úton, mint ma egy Focus ST-vel, mert motorerő híján barátunk a gravitáció. Történt aztán, hogy a farkasréti temetőből hazafelé jövet a derék hátas jobb eleje erősen megült, és ez nem az airride, hanem a kitört kerék következménye volt. A kattogó hang a haláltusáját vívó gömbfejből jött, amely kilehelte páráját és az autó rátérdelt a jobb elejére. Tréler vitte el sok pénzért és utána a Lövőház utcai Lada-Suzuki-szervizben megcsinálták 3000 forintért, ami számlára áfával mar akkor is potom pénz volt. Szerencsém volt hogy kis tempónál történt, különben megjárjuk. Megjegyzem, kedvesem, Eszter többször rákérdezett, hogy nem kéne-e ezzel csinálni valamit.”

Sz. A., szakíró, felelős apuka


Öreg, kehes flotta

A családi, öreg Grand Voyagert mindig biztonságos állapotban tartom, futómű, fék, világítás nem lehet rossz soha (pláne, hogy a világítás konstrukciósan gyenge ezeken a kocsikon és a mi autónk vetítőlencsés extra Hella-lámpái se különbek). Viszont a klíma sose működött (2007 óta használjuk az autót), pedig nagy melegben a vezető jó közérzete is biztonsági tényező. Ja, és, tessék, most kimondom: négyévszakos gumi van rajta, azzal járunk télen-nyáron. Huh, bevallottam.

Motorom, a ’83-as Yamaha XJ650 korához képest kiváló állapotban van, megvétele után pedig az első utam a szervizbe vitt vele, ahol hetekig le is parkolt szegényke, amíg minden karbantartandó dolog megkarbantartódott rajta. Vagyis majdnem minden…

A kuplung csúszik, 6000-nél elpörög a motor, tehát az XJ, ami papíron 71 lóerős, valójában olyan 35, a többi ló nem talál el a kerékig. Ezt gyorsan meg kéne reparálni, meg is van a kuplungtárcsa-szett, de valahogy nem érek oda, hogy visszavigyem a gépet a szerelőhöz, aztán mindig jön egy-egy helyzet, hogy rá kell ülni a gépre. Kevésbé aggasztó, de a komfort- és önérzetet nem növeli, hogy a múltkor eltört az indítógomb. Igen, a gomb, a törmelék pedig kihullott a kormánykapcsolóból, így most a Yamaha úgy indul, hogy ráadott gyújtással valami hegyes izét kell bedugni a gomb helyére és azzal eltalálni a voltaképpeni igazi kapcsolót, amit lenyomva már indul is a gép. Főleg lámpánál lefulladva szórakoztató ez a játék.

E sorok szerzője, R.T., vadmotoros és romhalmaz-tulaj, újságíró

A vén Mazda B2200 is ad témát ehhez a cikkhez bőven. Szó se róla, a 400 ezret érő kocsira karosszéria-javításra, futómű- és fék-helyrehozatalra ráköltöttem az értékének felét-kétharmadát az elmúlt évben, de azért van még olyan dolog, amire nem vagyok büszke. Nemrég például kicseréltem rajta az öreg, agyonkopott, málló, gusztustalan kormányt, de az agy-adapter és a nagyon mély és kicsi, de különben gyönyörű, eBayről rendelt OMP sportkormány most túl közel van hozzám és tekerni is bazi nehéz, szervó híján. Ennyit arról, hogy milyen fontos a helyesen beállított vezetési pozíció a biztonság szempontjából. Ja, és szerelés közben eltört az indexkart visszavevő pöckös gyűrű, valamint az indexkart sem érem el a kormányról.

Az index biztosítéka időnként rajtaütésszerűen kimegy, aztán kiég az új is, de másnapra az egész elmúlik. Mentem már haza Szentendréről index nélkül (kb. 70 km), a környéken is mozogtam kényszerből az ablakon ki-kiintegetve, de mivel egy ilyen zárlat után hetekig nem jelentkezik újra a hiba, és persze mindig pénteken délután történik a baj, rendszeresen elfelejtek utánajárni a problémának. Pedig az se lenne jó, ha egyszer belém jönne valaki, mert nem indexelek, netán leégne az egész kocsi, vagy az utca egy elharapódzó elektromos tűz miatt. Na, majd most, kinyomozom, mi a gond, ígérem. Vagy ha nem is ma, hát holnap. De legkésőbb a jövő héten…

Szavazás

Jársz pusztulattal, ha úgy hozza az élet, vagy csak tiptop autóba vagy hajlandó beülni?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • hova

  Sohasem éreztem, hogy a Vezess.hu újságírói tolakodó tanácsokkal ostromolnak, óva intve mindentől / és mindenkitől/. Nem jutott eszembe, hogy folyamatosan zaklató, oktató hangnemben szólalnának meg, ismét és ismét elmondogatva, hogy mit kell tenni ősszel, télen, nyáron és nyár előtt vagy éppen mikor kell a kopott gumit lecserélni. Ilyen téren szerintem rend van. Viszont időnként a fogamat szívom, mert a cikkek jelentős része- nyilván nem célzatosan- a féktelen rohanás, száguldás felé tolja egyik-másik olvasót / lehet olvasgatni a hozzászólásokat/ és ezt helytelennek tartom. Nyilván egy fiatal gárda, akiknek lehetőségük van teljesen új,nagyerelyű autók kipróbálására,- többek között- a sebesség eszméletlen mámorát is közvetítik, amit sokan nem tudnak megemészteni és lelkesen dőlnek árokba v fasorba. Az nagyon jó, hogy rengeteg és azonnali új információt kapunk autókról, amik nagy része érdekes inkább, de kérem, gondoljanak az oktalan tizen és huszon-évesekre, akikben még buzog a hajrá! hajrá! és a végét nem tudják. Picit hajlítsanak meg a végén egy mondatot, hogy ésszel pajtás!! De gratula a Vezess.hu-nak, érdemes olvasni és lehet belőle tanulni sokat!!

 • menőmanó

  Érdekes is lenne, ha a cikkek hatására kezdene el valaki “száguldozni”. :)
  Ilyen alapon nem lehetne sem autóversenyeket sem Fast and Furious-hoz hasonló filmeket bemutatni.

 • hova

  A sajtó nagyhatalom, ölhetsz és ölelhetsz vele. Ezt mindenki tudja, aki ezzel foglalkozik.Aki.

 • menőmanó

  Valóban így van nagy általánosságban, de az említett esetben szerintem nem igazán.

 • hanyistok

  Azért ennél a Symmar-nál frissebbet is linkelhettél volna. :) Nem olyat szeretnék, hanem ilyet: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schneider_Symmar_S_210mm_001.JPG

 • menőmanó

  esztelen kempelen

  Ha így tudod mit csinált előző nap, akkor bizonyára ismerted.
  Engem nem ismersz, így ne írj hülyeségeket annak ellenére, hogy tőled egyébként megszokott. :)

 • cvn69

  Ez a Miki gyerek valóban nem bűnöző, de azért a “gumikat tíz év után kapott a Polo” részt kicsit erősnek érzem. Tíz évesen már a használatlan gumi is kérdőjeles, szerintem. :)

 • péloday

  Bort isznak vizet prédikálnak……..

 • Kovijani

  :D

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta 

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.