Bombanők között nehéz a vezetés

Csajok a plakáton, gond a kocsiban

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.08.08. 06.00

Forgalmas utak mentén sokszor botlunk csinos hölgyeket ábrázoló hirdetésekbe. Rosszul járhatunk, ha nagyon belefeledkezünk a látványba!

Tavasszal jól azonosítható az a pár nap vagy hétvége, amikor a hölgyek úgy döntenek, hogy vége a zimankónak és nekiállnak újra lengébben öltözni.

Guminyak

Férfija válogatja, hogy diszkréten a tükörből követi-e a köztudottan gyönyörű magyar nőket, nyakból vagy derékból fordul-e utánuk a kormány mögül. Angolul erre a jelenségre saját szó van, a rubberneck (guminyakú). A kifejezésnek külön bejegyzés jutott a Wikipedián, vonatkozik vértunkolásra balesetek helyszínén és más típusú bámészkodásra is.

Hazánkban is talán a Palmerst mondhatnánk a műfaj klasszikusának

Ám a vezetéstől nyáron nemcsak a járdákat elözönlő bombanők vonják el a hímneműek figyelmét, hanem a reklámok is. Harminc évvel Pataki Ági és a Fabulon-naptej után elég sűrűn botlunk bikinis szépségekbe és alsóneműs lányokba különféle hirdetési felületeken. Előfordulásuk gyakorisága ingadozó, de pár helyen mindig fut valamilyen kampány Budapest forgalmas útjai mentén, ahol a képeket készítettük.

Bécs, Gorenje, Palmers

A fürdőrucis reklámok elszaporodásáig jó idő eltelt a rendszerváltoztatás után, ez a marketingeszköz viszonylag lassan hódította meg a hazai reklámhordozókat. “A Gorenje-turizmus idején, Bécsben láttam először a Palmers házfalakat beborító plakátjait dekoratív hölgyekkel. Ugyanezek a hirdetések idővel itthon is meghonosodtak. Nem vagyok híve annak, hogy reklámerdőben vezessünk, mert sok autós a csomóponti jelöléseket és a rengeteg közlekedési táblát sem mind tudja feldolgozni” – mondja Székely Gyula vezetéstechnikai tréner.
 

Lehet diszkréten a tükörből is követni a takaros menyecskéket, de ez semmivel sem kevésbé veszélyes, mint deréktól felfelé utánuk fordulni. Kép: Europress.hu/Thinkstockphoto

A vezetők figyelme a csajos plakátokon kívül is rengeteg tényező között oszlik meg. A sávban kacsázó, a forgalom ritmusát nem tartó autósról sejthetjük, hogy telefonál, rosszabb esetben sms-t pötyög. Sokan menet közben táplálkoznak, kotorásznak a táskájukban vagy épp rendet tesznek hátul a gyermekek között.

A közlekedésbiztonsági szakember szerint “a fehérneműs képek addig terelik el a vezető figyelmét, amíg meg nem szokja őket. Ahol állunk a dugóban, ott kevésbé veszélyesek a csinibabás plakátok, mint például autópályák, országutak mentén elhelyezve.”

Aki a legjobbakat is összezavarta

Állítólag Jessica Pace a Martini reklámmal elvonta a Forma-1-es pilóták figyelmét

Állítólag Jessica Pace elvonta a Forma-1-es pilóták figyelmét


2009-ben Monacóban a Forma-1-es pilóták figyelmét annyira elvonta egy csinos modellt ábrázoló hirdetés, hogy az óriásplakátok egy részét a csapatok kérésére eltávolították a szervezők. 

A reklámban szereplő Jessica Pace a következőket nyilatkozta a mókás esetről: “Természetesen nagyon hízelgő, hogy így megragadom a versenyzőket, de engem is nagyon bántana, ha valakinek emiatt baja esett volna.” Részletek korábbi cikkünkben.

Szexszel könnyebb eladni?

Kár vitatni, hogy ezek a hirdetések képesek elvonni a férfiak, de a nők figyelmét is a vezetéstől. Hiszen azért készítik őket, hogy még a mai reklámzajban is fel tudják kelteni az érdeklődésünket.

Ha vége a zimankónak, vetkőznek a csajok. Ez tagadhatatlanul jót tesz a férfiak életminőségének. Kép: Europress.hu/Thinkstockphoto

Egy örökérvényű mondás szerint szexszel mindent el lehet adni. Mivel egy kacéran kivillanó boka ma nemigen kelti fel a fogyasztók érdeklődését, adni kell a látványnak a domborulatokkal. Nem kétséges, hogy a férfiak érdeklődését ezzel biztosítani lehet, más kérdés, hogy ez mennyire ösztönöz vásárlásra, ami a reklám lényege.

Mást ígér a nőknek és a férfiaknak

Kétféleképp hathat a hirdetés – nyilatkozta lapunknak Szögi Zoltán. A pszichológus szerint ezek a reklámok “A nőknek azt ígérik, hogy bájaikat az adott alsóneművel hangsúlyozva megtalálják az állandó partnert, aki mellett biztonságban lehetnek. A stabilitás és a biztonság a nőknek alapvető fontosságú egy kapcsolatban. A férfiakkal pedig elhitetik, hogy azzal a szettel feleségük is olyan bombanő lehet, mint az adott esetben szénné retusált modell.”

Újabb forgalmas útvonal, a Budaörsi út. A Tesco a dekoratív hölgyek kiválasztásánál a természetes szépséget sugárzó modelleket keresi - tudtuk meg

A témával kapcsolatban megkerestük az alsóneműs kampányokban aktív Tescót. A cég részéről Hevesi Nóra, a vállalati kapcsolatok igazgatója válaszolt kérdéseinkre. Egy-egy kampányban a vállalat több száz óriás- és citylight plakátot vet be, a nyári hirdetéseket állványzathálóval is támogatta. A cikkben látható fotók világszerte futnak, a dekoratív hölgyek kiválasztásánál a természetes szépséget sugárzó modelleket keresik, akik az összes piacon relevánsak.

Arra a kérdésre, a hirdetések elhelyezésénél a mérlegelik-e, hogy az autósok figyelmét elvonhatja egy dekoratív hölgy a vezetéstől, Hevesi Nóra csupán ennyit válaszolt: “Nincs okunk feltételezni, hogy az autósok nem tartják be a KRESZ-t.” Ezt nem vonhatjuk kétségbe, de az utak mellé elszórt reklámokon a csinos plakátlányokkal a hirdetők elég sokat tesznek az ellenkezőjéért.

Bombázók élőben és a plakátokon

Nézni talán csak szabad – mondják sokan, pedig a soknégyzetméteres papírnőket vagy az 1:1 méretarányú igaziakat a volán mögül bámulni kihágás a közlekedési szabályok ellen. Mivel többnyire szerencsénk van és mások figyelnek, a bámészkodásnak ugyanúgy nincs következménye, mint annak, ha reggel nem jártuk körbe az autót az abroncsok ellenőrzésére és nem próbáltuk végig az izzókat.
 

Országszerte több száz plakáton szerepelhet egyszerre ugyanaz a motívum. A kreatívok többnyire külföldről jönnek

Ám a rendőrségi-bírósági eljárásban aligha foghatjuk egy miniszoknyára, fürdőruhás reklámra vagy mély dekoltázsra, ha a figyelemelterelésnek baleset a következménye.

Dr. Janklovics Ádám, a közlekedési ügyekre szakosodott Dr. Székely ügyvédi iroda munkatársa szerint ez abszurd hivatkozási alap volna a felelősség hárítására. “A KRESZ leírja, hogyan kell közlekedni az úton. Ha a vezető nem az útra figyel, saját felelősségére tér el a szabálytól. Esetleg egy meredeken ereszkedő vitorlázó repülőgép hivatkozási alap lehet a figyelem elvonására, mert ez nem megszokott. De óriásplakátból rengeteggel találkozunk vezetés közben, ezt tudni kell kezelni” – véli szerkesztőségünk jogi partnere. Tehát örüljünk a látványnak, mert valóban van minek, de lehetőleg egy teraszon ülve, ne pedig vezetés közben!

De apa, nem tehetek róla! Ennek a csajnak te is utánafordultál volna. Kép: Europress.hu/Thinkstockphoto

Kommentek

  • ACC.600

    Ahogy elnézem egy kicsit még vár a közterület fenntartó és a gaztól már úgysem fog látszódni.

  • hova

    Éhes disznó makkal álmodik! Ez csak egy közmondás, nyugi!

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.