Kétszer hibázott a nyugdíjas buszsofőr

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.08.01. 16.00

Pedig 29 évig egyszer sem. Most kétszeres cserbenhagyásért kapott börtönbüntetést.

Közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk legújabb darabját a régóta vezetőknek ajánljuk. Meg minden más úton lévőnek.

Huszonkilenc esztendő – már-már felfoghatatlan hosszúságú időszak, ha azt vesszük, hogy egy buszsofőr balesetmentesen rótta ennyi időn át az utakat, nap nap után, kilométerek millióit megtéve, utasok ezreivel a háta mögött. Biztonságban, pontosan, a szabályokat betartva. Egy utazási iroda nagy tiszteletben álló alkalmazottjaként mindig, mindenkit sértetlenül az úti céljáig szállított három évtizeden át, ráadásul távoli országokba. Aztán jött a nyugdíjazás, megható bulival búcsúztatták régi és ifjabb kollégái – ám kedvence, a balatoni pecázásos láblógatás helyett elszegődött egy konkurens céghez.
 
Dolgozni akart, buszt vezetni, az utakat a tó illatánál is jobban szerette.

Profitól érthetetlenül amatőr hibák

Kiválóan indult új munkája a belföldi utaztatásokra szakosodott jól menő irodánál, egy minden korábbinál csillogóbb, vadiúj Mercedes-buszt kapott. El is újságolta sofőr ismerősei között, akik hamarosan meglepő híreket hallottak kollégájukról.
 
Mint valami amatőr, nyugdíjas barátjuk kétszer is érthetetlen hibát követett el.
 
Az első ügye decemberben történt, amikor egy megálló mellett kb. 5 km/órás sebességgel haladva nekiütközött az ott kóricáló gyalogosnak. Észlelte az általa okozott balesetet, meg is állt a helyszínen, de nem szállt ki a buszból, nem ment oda érdeklődve a sértetthez, hanem felvette a szegedi városnézésre induló kirándulókat és nekivágott Dél-Magyarországnak. Az elgázolt hölgy is az utasa volt.
 
Tovább cifrázta az ügyet, hogy a negyvenes nő sem értékelte komolynak az ütközést, fájdalmai – akkor még – nem voltak. Ott a parkolóban ő sem kért segítséget a sofőrtől és utastársaitól, másnap azonban komolyra fordult a dolog, dokihoz kellett mennie. A későbbi orvosszakértői vélemény szerint 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, megrándult a hátgerince, valamint zúzódás keletkezett a mellkasán. Végül az orvosa tett feljelentést a rendőrségen, ez alapján indult büntetőeljárás.

Törtek a tükrök

A kapkodónak kevésbé nevezhető hazai igazságszolgáltatásban éppen a nyomozati szaknál tartott ügye fél évvel később, amikor ismét hibázott. Apró hiba volt ez is, de rá nem jellemző módon megint csak amatőr.
 
Júliusban, kiváló látási viszonyok és közepes forgalom mellett éppen kis késést szeretett volna behozni, amikor az egyik településen az útszéli munkálatok miatt áttért a menetiránya szerinti baloldali sávba, ahol a vele szemben szabályosan közlekedő másik busszal – bár az kényszerből az útpadkára húzódott – összeért járműve.
 
A közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda által védett buszvezető azonban ezúttal sem állt meg, pedig ezúttal is meg kellett volna győződnie arról, hogy bárki megsérült-e, vagy segítségnyújtásra szorul-e. Csak a tükrök ütköztek és törtek össze, és senkinek nem görbült haja szála sem, ez is baleset.

Egy férfi, két eset

A sofőr két ügyét egybevonva az ügyészség a vádlottat a  régi “Btk. 172. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés szerint minősülő segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és a Btk. 190. §-ába ütköző, és aszerint minősülő cserbenhagyás vétsége miatt indítványozta elmarasztalni” – hogy pontosan idézzünk.

Rövid időn belül két hiba - egyben tárgyalták az ügyeket

A bíróságon az első ügyben elismerte felelősségét az idős vádlott. Elmondta, hogy busza szinte lépésben haladva ütközött a nő hátának-derekának, valójában csak megérintette. Bocsánatot kért tőle a tárgyaláson, amit a sértett elfogadott.
 
Ettől a megbocsátástól függetlenül a bíróság szerint nem volt elég körültekintő, megszegte a KRESZ 25. § (1) bekezdésében foglaltakat.
 
A másik ügyben a sofőr már nem ismerte el a cserbenhagyást. Ugyanazt vallotta a rendőrségi eljárás, és a bíróság előtt is: szerinte nem az ő hibájából koccantak össze a tükrök.
 
Természetesen észlelte a csattanást és azt is, hogy az ablakon keresztül a tükör szilánkjai a buszba hullnak, mégis továbbhajtott, és csak az első, menetrendszerinti buszok által használt megállóban állt meg, ami olyan 200 méterrel arrébb volt. Mint mondta, akadályozta volna korábban leparkolva a forgalmat. Ekkor beszólt a központba, ahonnan jött az ukáz, menjen tovább, majd másnap kicserélik a tükröt. 

Börtönbüntetés!

A bíróság előtt a szintén meghallgatott diszpécser állítása szerint a sofőr igazából a tükörcseréről beszélt neki. A járművek ütközésének nem tulajdonított nagy szerepet, mivel nem sérült meg senki, és az anyagi kár sem lett jelentős.
 
Nem a járművezetőtől elvárt módon cselekedett – állapította meg a bíróság, amely elmarasztalta őt cserbenhagyás vétségében.
 
Enyhítő körülményként értékelték a büntetlen előéletet, a kifogástalan közlekedési múltat, az időmúlást, a bocsánatkérést, továbbá azt, hogy beteg gyermekéről gondoskodnia kell. Súlyosító körülmény lett ezzel szemben a többszörös KRESZ-szegés, valamint, hogy hivatásos gépkocsivezetőként, a munkájával összefüggésben hibázott.
 
Ítéletében a bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette. Emellett indokoltnak tartotta egy évre eltiltani a járművezetéstől.
 
De csak buszt nem irányíthat 30 évnyi buszozás után, bármi mással közlekedhet.

Kommentek

  • ffff

    Ha ezért 1 év felfüggesztett börtön jár, akkor Rezesovát ugyanez a bíró minimum kerékbe töreti. :-)

  • montsenior 10

    Bár ugy gondolnánk elég sulyos büntetést kapott a gk vezető, ne felejtsük el HIVATÁSOS!! jármüvezetöről van szó kitől sokkal nagyobb körültekintést megfontoltságot követel meg //JOGGAL!!// az orvosi alkalmassági bizottság. Az elöttem szolóhoz,valóban “”köszönőviszonyban SINCS!! Rezesova //még nem végleges// büntetési tétele ezen ügyhöz.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

F1: Ricciardót feltüzelte Verstappen érkezése

Daniel Ricciardo úgy érzi, pozitív hatással volt rá, hogy Max Verstappen egyből futamgyőzelemmel debütált a Red Bullnál.

Lefokozás az útdíjszolgáltató botrányos ügyében

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közleményben jelentette be, hogy lezárta azt a belső vizsgálatot, amit az Index kedden megjelent cikke után indított.

Rendőrkanyar vakon, avagy mire jó a tolatókamera

Furcsa mutatványt eszelt ki a Nissan a Juke tolatókamerájának népszerűsítésére. Kérünk szépen, ne próbáld ki otthon!

Ecclestone: Rosberg világbajnok, de semmi több

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a visszavonuló Nico Rosbergre nem lehet a sportág egyik nagyjaként tekinteni, igaz, azért így is hiányozni fog.

F1: Még számolnak Hamiltonnal Abu-Dzabiért

Niki Laudával és Paddy Lowe-val ellentétben Toto Wolff azt mondja, nem süllyedt el végleg Lewis Hamilton szezonzárós lázadása, a következő szezon előtt tisztázzák az ügyet.

Újabb komolyabb áremelés a kutakon

A szerdai négy- és ötforintos emelés után pénteken is drágulnak az üzemanyagok.

300 ezer magyar autóban lehet veszélyes fék

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

Hideg tél helyett forró hangulatú képek

Mi fittyet hányunk a hóra és kitartunk! Jöhet zúzmara, marhatja arcunkat metsző szél, itt a Rúzs és Gépzsír rovatban akkor is bikinis lányok, vastag habbal autót mosó gyönyörű szüzek fogják forróvá varázsolni a levegőt!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.