Verést kapott mert szabályosan autózott

Válogatás heti szakértéseinkből

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.30. 14.00

Olvasónk betartotta a szabályokat, erre egy ámokfutó leszorította az útról, és bántalmazta is. Szerencsére a kamera mindent rögzített.


Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő!

Van egy 2003-as Daewoo Kalos-unk 41000km-el. A főbb okai nálam a cserének a légzsák és a klíma hiánya, illetve a kis csomagtartó (tavaly született meg a 2. csemeténk). Feleségem viszont azt mondja, hogy majd 4-5 év múlva cseréljük.

Kinéztem egy benzines, 1,6-os peugeot 3008-as autót, amibe be is számolnák 650000 Ft-tal a Kalost.

A kiválasztott gépkocsi a hirdetés szerint: magyarországi márkakereskedésben vásárolt, első tulajdonostól, vezetett szervizkönyvvel igazolhatóan rendszeresen karbantartott, ápolt, kopás- és szakadás mentes belső utastérrel, balesetmentes karosszériával (festékrétegmérés alapján mért adatok 65 – 95 mikromilliméter közöttiek), valós és garantált futásteljesítménnyel (172.393.km).

Nem tudom, hogy ki merjek-e adni érte 2 millió forintot úgy, hogy elviszem egy szakszervízbe, ahol átvizsgálják. Az új autót kb 10 évre tervezzük és nem szeretnénk, ha a javíttatásokra túl sok pénz menne el.

szönettel: Szabó Gábor

 Verést kapott mert szabályosan autózott 1

Szakértőnk válasza

Kedves Gábor!

A 3008 harmonikus családi autó és a légzsák illetve légkondi nélküli Kalosért ajánlott 650 000 Ft is vonzó összeg. Sajnos nem írta, hogy az 1,6-os szívó vagy az 1,6-os turbómotorról van-e szó. Röviden: ha az 1,6 VTi 120 LE motorváltozat van a kocsiban, akkor megvenném. Amennyiben az 1,6 THP 156 lóerővel, akkor a BMW-által kifejlesztett motorral kapcsolatos gondok miatt keresnék szívó 1,6-ost vagy 1,6 HDi-t a 3008-ból. A 3008-ról itt olvashat részletes használtautótesztet.

Ám kétmillió forintért temérdek jó típust vehetnek, akár Focus II-t, Opelből H Astrát, B Zafirát, nem is beszélve a Honda Jazzről vagy a Nissan Note-ról, amelyek belső méretei alig kisebb a 3008-énál.

Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Autóvásárlás előtt állok, de bizonytalan vagyok. Néztem már nagyon sok típust. Opel Vectra B2 1.8 benzin és Renault Laguna2 1.9 dCi vagy 1.8 benzines között vacillálok most, de nem tudom, mi lenne a jó választás. A Renault mennyire megbízható?

Verést kapott mert szabályosan autózott 2

Szakértőnk válasza

Kedves Roland!

Amennyiben a Vectra B2 a Vectra második generációjának modellfrissítés utáni változatára vonatkozik, akkor én nem beszélném le az autóról. Nyúlós, rossz gázreakciójú, de nagyon megbízható, olcsón szervizelhető és takarékos motorok vannak a korabeli Opelekben, az 1,8-as Vectra nem is megy rosszul. Mindenképpen azt venném a dízel Laguna helyett.

Ha azonban szintén 1,8-as benzines Lagunát állítunk szembe vele, akkor abból a 2005 utáni modellek levetkőzték az előd oly sok baját, de a benzinesekkel eleve sokkal kevesebb gond volt, mint a dízelekkel. Mivel a Laguna hátul kevésbé tágas, de egy generációval modernebb, sokkal biztonságosabb és korszerűbb autó, ha átra és az Opelénél magasabb alkatrészköltsége belefér a keretbe, 1,8-as Lagunát vennék. A modellről itt olvashat tulajdonosi véleményt 210 000 kilométer után. A Vectra B-vel várhatóan kevesebb gondja akad és ha adódik is valami, az olcsóbban orvosolható, míg a Laguna II-vel jobb autóban ül majd, de az autó várhatóan több pénzt visz el.

Üdvözlettel, Szörényi András


Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kisteherautó vezetőjét olyan mértékben felbosszantottam azzal, hogy a 40km-es sebességkorlátozást betartottam, hogy megelőzött, lelassított majd amikor a két sávos úton elhaladtam volna mellette elém vágott.

Amikor újra megpróbáltam elmenni mellette leszorított az útról és az autómnak ütközött. Én megfogtam a farolást ő viszont felborult és utasával együtt kirepült az autóból. A jármű vezetője nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, az utasa nyolc napon belül gyógyul.

Minderről kiváló minőségű felvételt készített az autómba épített kamera, az utána következő fizikai inzultusról viszont a 112 segélyhívó készített hangfelvételt mert az illető földre rántott és megrugdosott miközben én nekik próbáltam segítséget hívni. A földre esett telefon közvetítette az eseményt. Azt tudom, hogy garázdaság miatt eljárás indult ellene de a vezetés közben tanúsított viselkedése milyen büntetési kategóriába esik és milyen büntetéssel járhat? Előre köszönöm a válaszát!

Verést kapott mert szabályosan autózott 3

Szakértőnk válasza


Tisztelt kérdező!

Aki közúti közlekedés (KRESZ) szabályait szándékosan megszegi, ezáltal más emberek életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekményét követi el. Ez a legsúlyosabb közlekedési bűncselekmény. A közúti veszélyeztetés eredménye más vagy mások életének vagy testi épségének közvetlen veszélyeztetése. A közúti veszélyeztetés esetében a törvény a közvetlen veszélyt már megkívánja. A veszélyhelyzet akkor tekinthető közvetlennek, ha az konkrétan meghatározható helyzetre és személyre korlátozható.

Tekintettel arra, hogy a közlekedési ügyekben a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, ezért a jogalkotó is igen szigorú büntetést alkalmaz. A közlekedési ügyekre szakosodott Ügyvédi Irodánk tapasztalatai alapján nem ritka a letöltendő szabadság vesztés sem, emellett a közúti veszélyeztetést elkövetővel szemben járművezetéstől eltíltást is alkalmaz a bíróság büntetésként. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha súlyos testi sértést, még súlyosabban, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, ennél is súlyosabban, ha halált, legsúlyosabban pedig, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Dr. Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!

Kommentek

 • Kempelen

  Azt látva, ahogy itt a neten egymás torkának esnek emberek, egyáltalán nem csoda az országúti agresszió. Én örülök, hogy nincs fegyverem, mert már sitten lennék pár ilyen a cikkben is szereplő teherautós miatt.

 • Hawaii-

  Még azzal sem igazán lehet megideologizálni a történteket, hogy sietett, ha az önbíráskodásra, meg a leszorítósdira tudott időt szakítani.

 • Kempelen

  Szörnyű, ami az utakon van. Magukat normálisnak gondoló emberek állatként viselkednek, kivetkőzve önmagukból. Nem jó az irány sajnos.

 • geotrinus

  Engem is idegesítenek a belső sávban 40-nel okoskodó köcsögök.
  (És van fegyverem.)

 • hova

  Azért ment 40-l, mert ennyit engedett maximum a közlekedési tábla-olvasd el a cikket rendesen. Szabálytalanul is elmehetett volna, de- ilyen az ember- meg akarta és meg is büntette azt, aki a törvény szerint közlekedik. Aki olyan ideges, hogy egy szabályosan közlekedő autónál ideges lesz, mert nem megy gyorsabban és nem szegi meg a szabályt- annak nem lehet lőfegyvere.Idegbetegeknek nem jár-persze elvileg!! Igaz. nem is lőfegyvert írtál,bocs, de akinek van, az itt sem dicsekszik vele!! Hidd el, én csak tudom!!

 • Kempelen

  Hej, ma a fővárosban voltam autóval. Egy kis utcában Budán, nem tudom mi a neve, tele fekvőrendőrrel, úgy hússzal biccentem át mindegyiken. Hát egy szőke nő majdnem letolt, mikor az egyiken mentem át, úgy vágtatott el mellettem, hogy a Vectra kombinak csak úgy szikrázhatott az alja, mert leverte mindenhol.
  Nagyon nem sietett, mert ordibálni, meg fuck-ot mutogatni volt ideje. A következő lámpánál egymás mellett álltunk és valamiért nem mert rám nézni, pedig meg akartam kínálni gumicukorral. Jó idegesség ellen.

 • Vorserie

  Kempelen!

  Ez velem is előfordul gyakran.Én ki szoktam szállni és bekopogni az ablakon,hogy beszéljük már meg mi volt a gond…a forgalom meg addig vár.
  Elég meglepődött arcokat szoktam látni.

Jó vétel vagy nagy bukó? – Szörnyeteggé tuningolt Honda CR-X háromötvenért

A Honda CR-X mára átcsúszott a fehér holló ritkaságú típusok közé, pedig jó tizenöt éve minden diszkó előtt parkolt egy-egy, neonnal a lábtérben, tűzköpő hátsó dobbal tiltásig veretve. Most ezt az érzést kaphatjuk meg 350 ezer forintért.

F1: Videón Rosberg mercis búcsúkörei

A Mercedes a hétvégén Sindelfingenben ünnepelt, a visszavonuló Nico Rosberg megtette utolsó métereit a csapat színeiben.

Nem kerüli ki többé a Mercedes a csirkeadót

Teljes egészében amerikai kezek által összerakott Sprintereket kaphat a jövőben az USA. Legalábbis a következő generációtól kezdve.

F1: A Ferrari szerint nem gyengül a Mercedes

A Ferrari vezetője, Sergio Marchionne szerint a Mercedes nem lesz gyengébb attól, hogy Nico Rosberg a visszavonulás mellett döntött.

Kipróbáltuk a legnagyobb Škodát

Ismeretlen terepre merészkedtek a csehek, a Škoda Kodiaq mégis minden részében ismerős. A hétszemélyes újdonságot Mallorca szigetén vezettük először.

F1: “50 százalék”, hogy Alonso megy a Mercedeshez

A McLaren-Honda főnöke szerint kizárt, hogy Fernando Alonso legyen Nico Rosberg utódja a Mercedesnél, a pilóta honfitársa másképp gondolja.

Mazda3: nemcsak szép, okos is

Látszólag alig változott, technológiailag azonban sok újdonságot hordoz a Mazda3 megújult változata. Kipróbáltuk a Golf japán konkurensét.

F1: Hamilton megússza a büntit Rosberg miatt

A Mercedes nem bünteti meg Lewis Hamiltont az Abu-Dzabiban történtek miatt. Most más gondjai vannak a csapatnak.

Ez történik az autóddal a hidegben

Nem csak az embernek és egyéb élőlényeknek pokoli az éjszaka, ha mondjuk mínusz tíz fokban kell a szabadban tölteni, a fagy autónak is betesz.

F1: A motoroslegendát is érdekelné a Mercedes-ülés

A MotoGP-veterán Valentino Rossi sem mondana nemet, ha a Mercedes-főnök Toto Wolff felhívná.

F1: Oválpályán repesztett Vettel és Räikkönen – videó

A Ferrari rég nem látott dolgot hozott tető alá: vasárnap az USA egyik legendás oválpályáján, Daytonában száguldottak a vörös Forma-1-es autók.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Nem áll meg a drágulás a kutakon, szerdán ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.