Verést kapott mert szabályosan autózott

Válogatás heti szakértéseinkből

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.30. 14.00

Olvasónk betartotta a szabályokat, erre egy ámokfutó leszorította az útról, és bántalmazta is. Szerencsére a kamera mindent rögzített.


Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő!

Van egy 2003-as Daewoo Kalos-unk 41000km-el. A főbb okai nálam a cserének a légzsák és a klíma hiánya, illetve a kis csomagtartó (tavaly született meg a 2. csemeténk). Feleségem viszont azt mondja, hogy majd 4-5 év múlva cseréljük.

Kinéztem egy benzines, 1,6-os peugeot 3008-as autót, amibe be is számolnák 650000 Ft-tal a Kalost.

A kiválasztott gépkocsi a hirdetés szerint: magyarországi márkakereskedésben vásárolt, első tulajdonostól, vezetett szervizkönyvvel igazolhatóan rendszeresen karbantartott, ápolt, kopás- és szakadás mentes belső utastérrel, balesetmentes karosszériával (festékrétegmérés alapján mért adatok 65 – 95 mikromilliméter közöttiek), valós és garantált futásteljesítménnyel (172.393.km).

Nem tudom, hogy ki merjek-e adni érte 2 millió forintot úgy, hogy elviszem egy szakszervízbe, ahol átvizsgálják. Az új autót kb 10 évre tervezzük és nem szeretnénk, ha a javíttatásokra túl sok pénz menne el.

szönettel: Szabó Gábor

 Verést kapott mert szabályosan autózott 1

Szakértőnk válasza

Kedves Gábor!

A 3008 harmonikus családi autó és a légzsák illetve légkondi nélküli Kalosért ajánlott 650 000 Ft is vonzó összeg. Sajnos nem írta, hogy az 1,6-os szívó vagy az 1,6-os turbómotorról van-e szó. Röviden: ha az 1,6 VTi 120 LE motorváltozat van a kocsiban, akkor megvenném. Amennyiben az 1,6 THP 156 lóerővel, akkor a BMW-által kifejlesztett motorral kapcsolatos gondok miatt keresnék szívó 1,6-ost vagy 1,6 HDi-t a 3008-ból. A 3008-ról itt olvashat részletes használtautótesztet.

Ám kétmillió forintért temérdek jó típust vehetnek, akár Focus II-t, Opelből H Astrát, B Zafirát, nem is beszélve a Honda Jazzről vagy a Nissan Note-ról, amelyek belső méretei alig kisebb a 3008-énál.

Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Autóvásárlás előtt állok, de bizonytalan vagyok. Néztem már nagyon sok típust. Opel Vectra B2 1.8 benzin és Renault Laguna2 1.9 dCi vagy 1.8 benzines között vacillálok most, de nem tudom, mi lenne a jó választás. A Renault mennyire megbízható?

Verést kapott mert szabályosan autózott 2

Szakértőnk válasza

Kedves Roland!

Amennyiben a Vectra B2 a Vectra második generációjának modellfrissítés utáni változatára vonatkozik, akkor én nem beszélném le az autóról. Nyúlós, rossz gázreakciójú, de nagyon megbízható, olcsón szervizelhető és takarékos motorok vannak a korabeli Opelekben, az 1,8-as Vectra nem is megy rosszul. Mindenképpen azt venném a dízel Laguna helyett.

Ha azonban szintén 1,8-as benzines Lagunát állítunk szembe vele, akkor abból a 2005 utáni modellek levetkőzték az előd oly sok baját, de a benzinesekkel eleve sokkal kevesebb gond volt, mint a dízelekkel. Mivel a Laguna hátul kevésbé tágas, de egy generációval modernebb, sokkal biztonságosabb és korszerűbb autó, ha átra és az Opelénél magasabb alkatrészköltsége belefér a keretbe, 1,8-as Lagunát vennék. A modellről itt olvashat tulajdonosi véleményt 210 000 kilométer után. A Vectra B-vel várhatóan kevesebb gondja akad és ha adódik is valami, az olcsóbban orvosolható, míg a Laguna II-vel jobb autóban ül majd, de az autó várhatóan több pénzt visz el.

Üdvözlettel, Szörényi András


Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kisteherautó vezetőjét olyan mértékben felbosszantottam azzal, hogy a 40km-es sebességkorlátozást betartottam, hogy megelőzött, lelassított majd amikor a két sávos úton elhaladtam volna mellette elém vágott.

Amikor újra megpróbáltam elmenni mellette leszorított az útról és az autómnak ütközött. Én megfogtam a farolást ő viszont felborult és utasával együtt kirepült az autóból. A jármű vezetője nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, az utasa nyolc napon belül gyógyul.

Minderről kiváló minőségű felvételt készített az autómba épített kamera, az utána következő fizikai inzultusról viszont a 112 segélyhívó készített hangfelvételt mert az illető földre rántott és megrugdosott miközben én nekik próbáltam segítséget hívni. A földre esett telefon közvetítette az eseményt. Azt tudom, hogy garázdaság miatt eljárás indult ellene de a vezetés közben tanúsított viselkedése milyen büntetési kategóriába esik és milyen büntetéssel járhat? Előre köszönöm a válaszát!

Verést kapott mert szabályosan autózott 3

Szakértőnk válasza


Tisztelt kérdező!

Aki közúti közlekedés (KRESZ) szabályait szándékosan megszegi, ezáltal más emberek életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekményét követi el. Ez a legsúlyosabb közlekedési bűncselekmény. A közúti veszélyeztetés eredménye más vagy mások életének vagy testi épségének közvetlen veszélyeztetése. A közúti veszélyeztetés esetében a törvény a közvetlen veszélyt már megkívánja. A veszélyhelyzet akkor tekinthető közvetlennek, ha az konkrétan meghatározható helyzetre és személyre korlátozható.

Tekintettel arra, hogy a közlekedési ügyekben a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, ezért a jogalkotó is igen szigorú büntetést alkalmaz. A közlekedési ügyekre szakosodott Ügyvédi Irodánk tapasztalatai alapján nem ritka a letöltendő szabadság vesztés sem, emellett a közúti veszélyeztetést elkövetővel szemben járművezetéstől eltíltást is alkalmaz a bíróság büntetésként. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha súlyos testi sértést, még súlyosabban, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, ennél is súlyosabban, ha halált, legsúlyosabban pedig, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Dr. Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!

Kommentek

 • Kempelen

  Azt látva, ahogy itt a neten egymás torkának esnek emberek, egyáltalán nem csoda az országúti agresszió. Én örülök, hogy nincs fegyverem, mert már sitten lennék pár ilyen a cikkben is szereplő teherautós miatt.

 • Hawaii-

  Még azzal sem igazán lehet megideologizálni a történteket, hogy sietett, ha az önbíráskodásra, meg a leszorítósdira tudott időt szakítani.

 • Kempelen

  Szörnyű, ami az utakon van. Magukat normálisnak gondoló emberek állatként viselkednek, kivetkőzve önmagukból. Nem jó az irány sajnos.

 • geotrinus

  Engem is idegesítenek a belső sávban 40-nel okoskodó köcsögök.
  (És van fegyverem.)

 • hova

  Azért ment 40-l, mert ennyit engedett maximum a közlekedési tábla-olvasd el a cikket rendesen. Szabálytalanul is elmehetett volna, de- ilyen az ember- meg akarta és meg is büntette azt, aki a törvény szerint közlekedik. Aki olyan ideges, hogy egy szabályosan közlekedő autónál ideges lesz, mert nem megy gyorsabban és nem szegi meg a szabályt- annak nem lehet lőfegyvere.Idegbetegeknek nem jár-persze elvileg!! Igaz. nem is lőfegyvert írtál,bocs, de akinek van, az itt sem dicsekszik vele!! Hidd el, én csak tudom!!

 • Kempelen

  Hej, ma a fővárosban voltam autóval. Egy kis utcában Budán, nem tudom mi a neve, tele fekvőrendőrrel, úgy hússzal biccentem át mindegyiken. Hát egy szőke nő majdnem letolt, mikor az egyiken mentem át, úgy vágtatott el mellettem, hogy a Vectra kombinak csak úgy szikrázhatott az alja, mert leverte mindenhol.
  Nagyon nem sietett, mert ordibálni, meg fuck-ot mutogatni volt ideje. A következő lámpánál egymás mellett álltunk és valamiért nem mert rám nézni, pedig meg akartam kínálni gumicukorral. Jó idegesség ellen.

 • Vorserie

  Kempelen!

  Ez velem is előfordul gyakran.Én ki szoktam szállni és bekopogni az ablakon,hogy beszéljük már meg mi volt a gond…a forgalom meg addig vár.
  Elég meglepődött arcokat szoktam látni.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

Miért fizetnél a reptéri parkolásért?

Gondolnád, hogy a több ezer forintos parkolódíj kifizetése helyett akár pénzt is kereshetsz az autóddal, míg külföldön vagy?

Isuzu D-Max – Egy no bullshit-pickup

Ha te is s-sel ejted az Isuzut, érdemes elolvasnod ezt a cikket Japán legrégebbi autógyártójának legújabb pickupjáról. Az átdolgozott D-Max nem igényli a bullshitgenerátort.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autó a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.