Kincs a garázs mélyén – Cápa BMW M535i

Álomautó: BMW E28 M535i

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.07.25. 16.00

Valamivel több, mint 722 ezer darab készült ebből az 5-ösből. Mára talán egy sincs olyan meseszép állapotban, mint ez az 535i.

Nem jó stratégia egy BMW-gyűjtemény ékkövével kezdeni a kollekció bemutatását, mert odalesz az ív, amit felépíthetnénk a cikkekkel. De amikor ezt az autót megláttam, nem érdekelt, hogy előbb kellene írnunk a 745i Turbóról, az E24-es 6-os kupéról, netán a különleges 3-asokról.

M535i, M5-vonásokkal

Mert az M535i ebben a formájában valódi álomautó. Ideális helyen, egy száraz és jól szellőző raktárban áll testvéreivel, ponyva alatt. Amikor a gondos vaxolással óvott, tükörsima lemezekről lecsúszik a lepel, előttünk áll egy harminc év feletti youngtimer, szinte gyári állapotban.

Budapest közelében, ideális helyen laknak a különleges youngtimerek. Szemben az E23-as 745i Turbo, balra hátul a lepel alatt az 535i

Tulajdonképpen nem az állapota tér el a gyáritól, hanem a kialakítása. Aki jól ismeri az E12-est 1981-ben leváltó cápa 5-öst, annak feltűnhet a lökhárító módosítása az M5-ről származó köténylemezzel illetve az utastérben a szintén az M5-ből származó ülés. Apró eltérés a hátul is elektromos ablakemelő, amit a tulajdonos épített be utólag.

Állólámpás Merci után cápa BMW

Nem szoktam a formán lovagolni, mert mindenki eldönti magának, hogy egy kocsi tetszik-e vagy sem, de a cápa 5-ös designja mestermű. A francia Paul Bracq formaterve nemes, elegáns és kortalan. Bracq, aki a Mercedes-Benznél a W114-115 Állólámpást illetve a Pagoda SL-t tervezte, megőrizte, de tovább is fejlesztette a nagy elődtől örökölt koncepciót.

Garmisch, Gandinitől – Az 5-ös előfutára

Cápaorr, még szögletes lámpákkal. A BMW 2200ti Garmisch tanulmányautó Marcello Gandini munkája

Cápaorr, még szögletes lámpákkal. A BMW 2200ti Garmisch tanulmányautó Marcello Gandini munkája


Az 1960-as évektől a hányattatott sorsú BMW az 1500, 1800 és 2000 típusoknak köszönhette felvirágzását. A Neue Klasse, az új modellcsalád igen sikeres volt, de leváltását nem odázhatta el a gyár. Utódának megtervezésében Marcello Gandini igen lényeges szerepet játszott.

Gandini 2200ti Garmisch tanulmányában már visszaköszön a cápaorr, jellegzetes a hátsó szélvédő íve és az autó sziluettje is emlékeztet az első 5-ösre. Ám szögletes első lámpái nem passzoltak a BMW márkaképéhez, ezért ezeket kerek ikerfényszórók váltották fel. A ma is élő, 76 éves legenda többek között a Lamborghini Miura formájával tette szebb hellyé a világot. Az ő munkája többek között a Citroën BX, a Lancia Stratos, a Lamborghini Espada és Countach vagy a V8-as Alfa Romeo Montreal.

Egyesek szerint az E12-höz képest alig lépett előre az utód, de ez csak a karosszéria közepére igaz, amely az ajtókkal együtt alig változott. Ám ezen a BMW-n álltak először külön a vesék, addig egy elemből álló öntvény díszítette az orrot. A far magasabb és markánsabb lett, az orron feltűntek az eltérő méretű, belül kisebb ikerfényszórók. Legalábbis az európai változaton, mert amerikai exportra egyforma átmérővel készültek a lámpák.

A képen az előd, az 1972-től 1981-ig gyártott E12-es 5-ös. Formáját a Bertone stúdiót vezető Marcello Gandininek köszönheti, a designból sokat örökölt az E28


E28: dízel és M5, először

Futóműve sokat fejlődött a modellváltással és ebből a típusból készült a BMW első dízel szériaautója, a korát megelőző 524 TD. 1985-ben az addigi csúcsmodellt, az M535i-t leváltotta az első M5, amelyben az M1 motorja tombolt 286 lóerővel, katalizátor nélkül.

Hasonlóan 3,4 literes lökettérfogattal dolgozik a delfinszürke metálfényezésű M535i, amelynek hangja alapjáraton is sokat ígér. Gyárilag a soros hathengeres szívómotor 218 lóerős, de ebben az autóban ez az érték kicsit talán magasabb.

Hatleömlős kipufogó

Élményre legalábbis többnek tűnik az egyedi kipufogóval aláfestve. A Janó-rendszerrel kis és közepes fordulaton vérbő a hangja, autópályán, nagy tempónál viszont nincs idegesítő zúgás.
 

Ezek a motorok tették naggyá a BMW-t. A soros hathengeres, vasblokkos szívómotor 3,4 literes és 218 lóerős. Ereje, finom járása és tartóssága is példaértékű

A rozsdamentes kipufogó hengerenkénti leömlős, tehát hat leömlő csatlakozik két csőbe, mutatós végekkel középen, az eredeti helyén. A videóból talán átjön, mennyire jól szól a motor és a kipufogó.

Ezt azonban egy 520i is tudná hasonló kipufogóval, ebben az autóban az a nagyon nagy élmény, ahogy megy. A nem túl nehéz, 1,4 tonnás BMW-t elragadóan mozgatja az öblös sorhat. Érdemes kihúzatni, mert ereje nagyon szép ívvel teljesedik ki.

12 liter, de inkább több

A fedélzeti számítógép bizonyos gombok egyidejű megnyomásával az alapfunkciókon felül is képes adatokat megadni. Például literre kiírja a tankban lévő benzinmennyiséget, nemcsak a megtehető távolságot és az átlagfogyasztást jelzi.
 

Vérforraló hangon szól és lenyűgöző erővel megy. A gyári sperrdiffivel csodás ívű farolásokra képes

Átlagnak 35,6 litert ír százon, ami persze irreális, fotózás közben az alapjárati tötymörgés verte fel. A Spritmonitoron a típus átlaga 11,78 l/100 kilométer, de ha miénk a világ, akkor persze jóval több nafta fogy.

A temérdek benzin elégetéséért a motor nagyon sok lóerőt ad cserébe. Bikás nyomatékával bármikor elfüstöli a 225/45 R17-es Bridgestone-gumikat, amelyek Magyarországon készültek. A gyári önzáró differenciálművel a kocsi úgy tud farolni, hogy szem nem marad szárazon, az erős sorhat a sperrel a klasszikus hátsókerekes BMW élmény legjavát adja.

Klasszikus BMW műszerfal, erősen vezetőorientált kialakítással

A féltve óvott BMW ritkán hagyja el a garázst, éves futásteljesítménye pár száz kilométerben mérhető. Ám épp most felpezsdül az élete, mert ezen a hétvégén a Cserhát Classic Cars Körtúrán vesz részt vele gazdája. A túra Bercelről indul és gyönyörű nógrádi tájakon át vezeti a mezőnyt megkapó falvakba (pl. Szirák, Bokor, Nógrádkövesd) és Nógrád-megye nagyobb városaiba, így Szécsénybe és Balassagyarmatra.

Nagy Krisztián egy BMW-kre szakosodott szervizt vezet Dunakeszin. Gyűjteményének legszebb autója az 535i


Apa-fiú autó

Bár gazdája felajánlotta, nem fogadtam el a lehetőséget az autó kipróbálására. Nehezen, de győzött a jobbik énem, mert eddig a BMW-t csak Nagy Krisztián és édesapja vezette. Ha én is a volán mögé ülök, odalesz az autó szakralitása.

Így azonban Krisztián egyszer majd úgy adhatja át az autót saját gyermekének, hogy az a felnőtté válás meghatározó pillanata lehet, mint az első borotválkozás, az első csók vagy az első sör apukánkkal. Amiről mindketten tudjuk, hogy csak egyszer történik meg az életben.

Kommentek

 • Vorserie

  “Bár gazdája felajánlotta, nem fogadtam el a lehetőséget az autó kipróbálására. Nehezen, de győzött a jobbik énem, mert eddig a BMW-t csak Nagy Krisztián és édesapja vezette. ”

  Szörényi úr!

  Ez egy nagyon szép gesztus volt!
  Örömmel tölt el ha azt látom,hogy vannak még akik nem csak tárgyként kezelnek egy autót bármennyire is csak egy eszköz.

 • v_johny

  Na, erről szól az autós cikkírás!
  Elvonatkoztatva a cikk “tárgyától” (ami egyébként egy remekmű, még egy nem BMW hívő szemében is), öröm olvasni az ilyen átgondolt írást, ami átadja az olvasónak a cikkíró által is átélt/megélt élményeket és reálisan mutat be valamit (nem fikázva vagy máshoz mérve!), ami több mint egy pusztán használati eszköz valakik szemében/sokak számára. Sok ilyen tartalmú és letisztult írást erre az oldalra. András, szép munka!

 • Guevara

  Összekeveredtek a videók, a motorindításos snitten a 745i szerepel.

 • a.szorenyi

  Kedves Vorserie, v_Johny és Guevara! Köszönöm a dicséreteket és a korrekciót is! Sajnos tényleg a régóta álló 745i Turbo indítását vágtuk a videóba, az M535i sokkal szebben indul. Igyekszünk jobban figyelni. Egyébként megyünk még ide, mert E36-ból is van ott olyan, amit érdemes feldolgozni, nem beszélve a Cápa 7-esről és a 6-os kupéról. Üdv, Szörényi András

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.