Ütött az apa, tört a kocsi, elítélték

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.07.05. 06.00

Csak a gyerekeit védte a túl közel hajtó autóstól, vagy indokolatlan volt az erőszak?

A közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő darabja a klasszikus autós-kerékpáros szópárbajjal indul.

Balcsi, nyár, családi nyaralás. A négytagú debreceni família kerékpárral indult haza nyaralójába a közeli strandról, a közlekedési szabályokat betartva libasorban tekertek a faluban. Elöl az anyuka, középen a 8 és 11 éves testvérpár, a sor végén az apa. Tűzött a nap, a közlekedő autók többségéből a letekert ablakon át zene szűrődött ki.
 
Az út felénél járhattak, amikor a szintén nyaraló 28 éves férfi Audijával utolérte a fegyelmezetten tekerő családot. Éppen összeszűkült az út, ezért nem tudott biztonságosan elhaladni mellettük, mérgében hangos káromkodásba kezdett, amit a kocsiból kiszűrődő rock ellenére meghallott a 33 éves apa. Többek között azt is, hogy az anyukáját szidja az audis, akinek kényszerében megkönnyítette a dolgát az előzéskor, lassítva a szegélyen folytatta a kerékpározást.
 
Mivel araszolgatott a forgalom, bringájával pár másodperc múlva utolérte a sofőrt. Megsértve szintén szitkozódni kezdett, majd akkorát ütött az audis mellett félig lehúzott jobb oldali ablakra, hogy az betört. A kirobbanó szilánkok több helyen megsértették a kezét, ami a helyszínen orvosi ellátást ugyan nem igényelt, de az estét tetanusz mellett az orvosi ügyeleten töltötte.
 
Ez a kívülről sajnos mindennaposnak tűnő konfliktus a végén az ütéssel már elég is volt ahhoz, hogy garázdaság és rongálás miatt vádat emeljenek a feldühödött apuka ellen.

Miért ütött az apa?

A Székely Ügyvédi Iroda által védett családapa az első perctől kezdve elismerte bűnösségét. A nyomozás során és a bírósági tárgyaláson is elmondta, hogy érzékelte az autóst, aki többször is próbálkozott az előzéssel, de végül nem előzte meg őket, mert a manővert veszélyesnek ítélte. Ennek ellenére a sor végén tekerő családfő úgy érezte, hogy az előtte közlekedő gyerekei és a felesége mellett ő is veszélyben van.
 
Vallomásában elmondta, hogy a káromkodásokat hallva döntött az autós kérdőre vonásáról. “Mit csinál” – kérdezte indulatosan az akkor már mellé érő audistól, majd mérgében rácsapott a körülbelül 8-10 km/órával araszolgató kocsi jobb első ablakára. Szerinte az ütés nem volt erős, csak figyelmeztetni akarta az autóst, állította, hogy semmiképpen nem akarta betörni az ablakot, egyáltalán nem állt szándékában a károkozás. 

Kacsáztak a bringások?

Az Audi vezetőjét tanúként hallgatták meg. Szerinte az előtte közlekedő bringások kacsáztak az aszfalton, ráadásul az út nem volt elég széles ahhoz, hogy kikerülhesse őket. Szólt a zene a kocsijában, az ablak mind a két oldalon félig volt lehúzva.
 
Lényeges hogy, arra viszont nem emlékezett az eljárás során, miket mondott, de azt elismerte, hogy káromkodott. Tulajdonképpen arról sem tudott pontosan nyilatkozni, hogy tenyérrel vagy ököllel ütött kocsija ablakára a másik férfi. Az ablak nagy zajjal egyszer csak berobbant, erre mindketten meglepődtek.
 
A szülő helytelen magatartásáért a helyszínen elnézést kért, a bocsánatkérést elfogadta. Később a kárrendezés során felmerülő költséget – ami 37 000 Ft volt – a családfő maradéktalanul megtérítette.

Fotónk illusztráció

Volt egy szemtanú is, az idős bácsi éppen füvet nyírt az incidenstől pár méterre, és bár az üvöltő rockot hallotta, látta a bringásokat is, az ablak betörését már nem, csak hallotta a robbanást. Miután betört az üveg, látta a vádlott és a sértett káromkodásokkal cifrázott szóváltását. A bácsi szerint a családapa igencsak ideges volt, mert szerinte ráhúzta a rocker a kocsiját.

Szándékos vagy gondatlan?

Az első alapkérdés az, hogy mi is a rongálás? Jogásznyelven fogalmazva a “Btk. 324. § (1) bekezdésbe ütköző rongálást az követi el, aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével, vagy megrongálásával kárt okoz. A rongálás szándékos bűncselekmény, mely jelen esetben azt jelenti, hogy az elkövető tudatában van annak, hogy magatartásának következménye a károkozás. Szándékosan követi el a bűncselekményt, aki magatartásának következményeit kívánja, vagy e következménybe belenyugszik.”
 
A konkrét ügyben tehát a bíróságnak azt kellett vizsgálnia, szándékos volt-e, avagy gondatlan a családapa.
 
Például olyasmiket mérlegelt a bíróság, hogy mivel lassú haladás közben ütött a kerékpáros, lehetősége lett volna az üveg helyett a kocsi tetejére csapni. Ennek ellenére a férfi elismerte, hogy szándékosan ütött az ablakra, márpedig “az általános közfelfogás szerint egy ablakra mért közepes ütés annak berobbanását eredményezheti, így a fenti körülményekre is figyelemmel megállapítható, hogy a vádlott cselekményét legalább eshetőleges szándékkal követte el, mert magatartásának következményeibe belenyugodott”.
 
A második alapkérdés az, hogy mi a garázdaság? Megint csak a pontosság kedvéért idézünk: “A Btk. 271. szakaszába ütköző garázdaság vétségét az követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes erőszakos magatartást tanúsít, mely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. Az erőszakos magatartás személy, vagy dolog elleni erőszakban nyilvánulhat meg.”
 
Ebben az ügyben a vádlott a sértett kocsija ellen intézett erőszakos támadást. A sértett elmondta, hogy valamennyien megdöbbentek, tehát a vádlott kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. 

Mi az ítélet?

Mindezekre tekintettel a bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki a Btk. 271. § (1) bekezdésbe ütköző garázdaság vétségében, és a Btk. 324. § (1) bekezdésbe ütköző, a (2) bekezdés a/., pontjába ütköző rongálás vétségében.
 
Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a beismerő vallomást, a büntetlen előéletét, és hogy 2 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik a vádlott, valamint a bocsánatkérést, és azt, hogy az okozott kárt megtérítette. Súlyosítóként értékelte a hasonló cselekmények elszaporodottságát, és a halmazatot.
 
A bíróság elegendőnek találta, hogy a vádlottat próbára bocsássa 1,5 évre.
 

Kommentek

 • vándor

  Az apa mivel védte a gyerekeit!Az autós döntött szűk a hely,nem kerülte ki a kerékpárosokat mert nem akarta ,hogy leszorítsa a gyerekeket!

 • vistvan62

  Ez a legújabb, hogy sok kerékpárosnak dunsztja sincs a kreszről, de a lassú városi forgalomban a letekert ablakon át beszólnak az autóvezetőnek. Úgy gondolom, hogy a közlekedésben egyenrangúak vagyunk, azért mert rajta nincs rendszám, és a sűrű forgalomban mozgékonyabb mint az autó, azért a biciklis ne szóljon már be leereszkedően. Nekem autósnak, és neki bringásnak is alkalmazkodnia kell, vagy néha kompromisszumos megoldást kell hoznia.

 • menőmanó

  Nagyon hidegvérű volt az a “rocker”, ha nem “verte szét” az apa fejét egy ilyen zúzás után.
  Esetleg a család jelenléte tartotta vissza, talán a családfő volt túl nagy darab?
  Minden esetre meglepő, hogy elmaradt a tettlegesség.

 • tdtm

  Szerintem azt is büntetni kéne, aki lehúzott ablakon át szidalmazza az előtte haladó 2 gyermek anyját!(melyik gyermekes apa ne reagálna erre?) Arról nem is beszélve, hogy 4 biciklis 100x nagyobb veszélyben van, mint egy “audiban” ülő “rocker”. Ismét nagyot alkotott ez a társadalom! Úgy gondolom, ennek ellenére az Apa higgadt maradt. Sajnálom az ítéletet, megint más kezébe adja az “önbizalmat” Szólogassanak csak nyugodtan ezentúl :P

 • Kempelen

  tdtm!
  Sem a kurvaanyázás, sem a verekedés nem megoldás. Csak azok körében, akik amúgy is szarnak mindenre saját magukon kívül.

 • Vorserie

  Menőmanó!

  Te bezzeg szétverted volna mi?!A gyerekei előtt mi?
  Te megmutattad volna hogy milyen kemény egy Corollás és nem tűri meg a családos kerékpárosokat az úton.
  Vagy neked elég lett volna az a szűk hely is nem?
  Legfeljebb elütöd őket vagy majd a szembejövő húzódik le.

  Adj hálát az istennek,hogy még nem találkoztál egy hozzád nagyon hasonló egyénnel.
  Akkor szokott megtörni az univerzum amikor mindkettő szamár és egyik se enged.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.