Főorvos gázolt halálra motorost

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.06.25. 16.00

Szabálytalanságát tagadó autós, jogsi nélkül száguldó motoros, és egy szerencsétlen harmadik, aki belehalt sérüléseibe.

Közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk újabb darabja arra szomorú példa, hogy a naponta használt, megszokott úton is könnyű tragikusat hibázni.

A hatvanhoz közeli nőgyógyász évtizedek óta vidéken praktizál, több ezerszer tette már meg budai otthona és a dunántúli kisváros kórháza közötti 85 kilométeres távot. Nem csak ő menne végig csukott szemmel a megszokott úton, az autója is odatalálna magától. Természetesen a táblákat, felfestéseket, és az elsőbbségi viszonyokat is jól ismeri ezen az útvonalon, mégis tragédiát okozott a szabálytalansága.
 
Tél vége volt, száraz idő, még csak nem is túl hideg, amikor rutinszerűen hazaindult az éjszakai ügyeletét követően délelőtt, kitűnő látási viszonyok mellett. A várost elkerülő útról a főútra felhajtó hídon balra akart kanyarodni, hogy megkezdje útját Budapest felé. Indexelt, de a kanyarodást jelző útburkolati jel előtt levágva a kanyart a járműforgalom elöl elzárt területen fordult balra, szerinte olyan 20-25 km/órával, és összeütközött a kb. 100 km/órás sebességgel érkező motorral.
 
A motoros kétoldali alkartöréssel és sokszoros bordatöréssel 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a hátul ülő utasa viszont a jó minőségű sisakja, és a komoly motorosruhája ellenére a kórházban belehalt sérüléseibe. A fiatal Jeep Grand Cherokee-t vezető főorvos apró karcolásokkal megúszta, elmondása szerint nem látta a felé száguldó motort. Amit tudott, segített a sérülteken a mentők megérkezéséig.

Tagadott az orvos

A nőgyógyász a nyomozás során, majd pedig a bíróság előtt sem vállalta a bűncselekményért a felelősséget, vallomásainak lényege az volt, hogy lassan közelítette meg a kereszteződést, bár elismerte, hogy levágta a kanyart. Ebben hibásnak érezte magát. Állította, hogy körülnézett, de a közeli emelkedő miatt nem látta a motorost, csak az ütközés pillanatában fedezte fel, így nem volt lehetősége az ütközés elkerülésére.
 
Több vallomásában hivatkozott arra, hogy azért nem láthatta a szemből érkező motort (ami egyébként használt tompított fényszórót), mert az eltúlzott sebességgel száguldott, és így számára még nem volt észlelhető a kanyarodás megkezdésekor.

Nem volt jogsija a motorosnak

A rendőrség még a kórházban kihallgatta a gyógyuló motorost, aki szerint a Jeep megpillantása után azonnal vészfékezett, de az ütközést sajnos képtelen volt elkerülni. A fékezés intenzitásával kapcsolatban azonban olykor ellentmondásba keveredett önmagával, a nyomozás és a bíróság előtt nem mindig ugyanazt, ugyanúgy vallotta.
 
Sőt, az is gyorsan kiderült, hogy nincs A kategóriás jogosítványa.

Főorvos gázolt halálra motorost 1
Az ügyben összesen három igazságügyi műszaki szakértőt hallgatott meg a bíróság. Kettőt a nyomozóhatóság rendelt ki, a harmadik szakértői véleményt pedig a védelem csatolta be, mint magánszakértői véleményt.  A nyomozás során az egyik szakértő a rongálódásokból megállapította, hogy az autó ütközési sebessége kb. 30 km/óra, míg a motor sebessége 70-75 km/óra között lehetett.
 
A bíróság két tárgyalási napon keresztül csak a szakértőket hallgatta meg. 

Ki mit vétett?

A bíróság megállapította, hogy a dr. Székely Ügyvédi Iroda által védett főorvos vádlott a következő KRESZ szabályokat szegte meg:
  –  azzal, hogy ráhajtott a járműforgalom elől elzárt részre, megszegte a KRESZ 18. § (1) bekezdésének k) pontját
  –  azzal, hogy a kanyar ívét levágva, a kanyarodást nem az útburkolati jeltől (elsőbbségadás kötelező vonal) hajtotta végre, megszegte a KRESZ (3) bekezdését
  –  azzal, hogy nem biztosított elhaladási elsőbbséget a szemből elsőbbségi helyzetben közlekedő motoros részére, megszegte a KRESZ 31. § (5) bekezdésének c) pontját
 
De a motoros részére is felróható, hogy megszegte a KRESZ 26. § (1) bekezdésének ac) pontját, amikor a megengedett legnagyobb sebességet túllépve 100-104 km/órával száguldott.
 
A bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségét. Egy ember meghalt, egy pedig maradandó fogyatékosságot szenvedett.

1,5 év szabadságvesztés

Ítélete meghozatalakor súlyosító körülményként értékelte a bíróság a többszörös KRESZ-szegést. Enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, kifogástalan közlekedési múltját, az időmúlást.
 
A vádlott az utolsó szó jogán úgy nyilatkozott, hogy sajnálja a baleset bekövetkezését, de őt felelősség nem terheli.
 
Ennek ellenére a bíróság 1 év 6 hónap  fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, a jogsiját is bevonták 1 évre, ugyanakkor a szabadságvesztést 3 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül az eljárás folyamán felmerült félmilliós bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

(A cikkben szereplő fotók illusztrációk.)
 

Kommentek

 • bochi

  Szerintem azzal, hogy a motoros átlépte a megengedett sebességét (és általában bárki, aki átlépi) elvesztette a jogát az elsőbbségre. Ugyanis, az ebben az esetben vétkesnek ítélt orvosnak nem volt módjában megadni neki az elsőbbséget, nem volt befolyása – ebben a tekintetben, az első két tételben természetesen hibás – az események kimenetelére, vagyis a felelőssége nem értelmezhető. Ennek az oka természetesen az, hogy miután meggyőződött arról, hogy akadálytalanul befordulhat, megkezdte a manővert, aminek ideje elég volt ahhoz, hogy a motoros látótávon kívülről megérkezzen.

  A motoros felelőssége az utasának halálában egyébként fel sem merült?

 • aYvEl

  A motoros sebesen hajtott, ráadásul jogsija sem volt. Milyen ítélet született? Mi folyik itt? Durvaaa.

 • ballac86

  Emiatt letöltendő, a motorosnak meg semmi? Szerintem a jogsi nélkül nagy sebességgel motorozó felelőssége sokkal nagyobb…

 • menőmanó

  Az itteni hozzászólásokon is jól látszik, hogy az átlag autósnak fogalma sincs az elsőbbség adásról és annak körülményeiről. Szomorú, de jellemző is egyben.

 • Vorserie

  Menőmanó!

  Oszd meg velünk,hogy kéne elsőbbséget adni bárminek amit nem látsz?

 • Xebulon

  Kár, hogy a cikkben nem említik milyen sebességkorlátozás volt az úton. Az kiderült, hogy lakott területen kivül történt a baleset, szóval a motoros a maga 100-as tempójával ugyan gyorsan hajtott, de nem annyira. Ki-ki tegye szívére a kezét, hányszor nem lassított az országúton mkor 90-ről 70-re korlátozták a sebességet. Motoros részről állt egy batár az út szélén, amely úgy tűnt, megadja az elsőbbséget, majd mire a motoros odaért, akkor elindult. Csak így tudom magyarázni, hogy miért ekkora sebességgel történt a baleset. Az autós valószínűleg tényleg nem látta a motorost, vagy mert valamelyik oszlop kitakarta a dömperen, vagy mert oda sem figyelt. Egy motorost a kinyújtott karon végén lévő hüvelykujjad is kitakarja.

 • imi001

  Aki egy 100km es tempót száguldozásnak nevez az egyszerűen hülye Lakot területen kívül főútvonalon a megengedett sebesség 90 km /h 100 km/h sebességénél még büntetést sem kapunk de még 104 sem http://kalkulatorlap.hu/gyorshajtas_buntetes_kalkulator.html Egyszerűen az öreg fáradt volt és figyelmetlen Egy ember életébe került Teljesen jogos a büntetés

 • menőmanó

  Vorserie

  Nem értem a kérdést!
  Nem tudok róla, hogy a motorosok 100km/h sebességgel láthatatlanok lennének.
  Az, hogy valaki néz, de nem lát, gondolom nem a vétlen fél hibája. Ebben az esetben teljesen irreleváns, hogy volt e jogosítványa a motorosnak vagy sem.
  90 helyett még a 130-140 sem számítana eltúlzott sebességnek, így ebben az esetben is az autós lenne a hibás.
  Ha valaki túllépi a megengedett sebességet, egyáltalán nem jelenti azt, hogy elveszti az elsőbbségét. Ha 200-zal jött volna az nyilván más helyzetet eredményezett volna.

 • Vorserie

  Manó!

  Ha valaki a megengedett sebességet jóval túllépve közlekedik ne számítson rá,hogy adott időn és távon belül meg tudják adni neki az elsőbbséget.

  Teszem azt a motoros lehet,hogy látótávolságon kívül volt mikor az autós körültekintett és megkezdte a kanyarodást.

  Az meg,hogy szerinted bármilyen esetben irreleváns ha valakinek nincs jogosítványa megint csak hülyeség.

  Ha nincs jogosítványa, jó eséllyel nem tanult kreszt.
  Ha nem tanult kreszt,nem tudja hol mikor mi a megengedett sebesség,ha nem tudja mi a megengedett sebesség és azt jóval túllépi akkor könnyen keveredik olyan helyzetbe amiben a többi közlekedő nem tudja megadni neki az elsőbbséget egyéb körülmények miatt, hiába is szeretné.
  Akokr pedig az aki nem adta meg az elsőbbséget ROSSZABB esetben ül másfél évet és folytatja a megszokott életét a motorosunk meg JOBB esetben lerokkan rosszabb esetben meghal.

  Mindenki vonja le a következtetést.

 • Vorserie

  http://www.liveleak.com/view?i=887_1403864441

  Egy példa.
  Pedig biztosan itt is meg akarták adni az elsőbbséget.

 • imi001

  Vorserie Azért álljunk meg egy pillanatra ennél a jogosítvány dolognál A cikkben azt írják hogy nincs jogosítványa illetve később meg azt hogy nincs A kategóriája Nagyon nem mindegy Mert attól hogy valakinek nincs A kategóriája attól még lehet a többi nem egy ismerősöm hivatásos jogosítvánnyal rendelkezik de A kategóriája nincs Szóval az hülyeség hogy valaki nem ismerni a KRESZ-t ha nincs A kategóriája

 • imi001

  Vorserie ez egy nagyon rossz példa mert a videóban lakot területen belül megy minimum százzal a motoros Ha csak százalékosan annyival lépné túl a megengedet sebességet mint a cikkben szereplő motoros akkor nagy valószínűséggel nem történik meg a baleset mert akkor kb 56 km/ órával menne Hülye videókat bárki betud linkelni de ennek semmi köze az esethez

 • Vorserie

  imi!

  A hangsúly a gyorhajtáson van motorosok részéről!
  A cikkben is és a videóban is.
  Nagyon ritka az,hogy egy motoros a megngedett sebességgel vagy az alatt halad.Ez még rjátszik arra,hogy egy terepjáró A oszlopa képes kitakarni egy egész motorst akár másodpercekig.Ebből van a baj.

  Azért te is tudsz hülyeséget írni!

  Akkor ha valakinek viszont van A kategóriája akkor vezethet nyergesvonatót mert tanult kreszt!

  Ne keverd a szezont fazonnal!

  Igazad van,de én azt írtam ,hogy ha nincs JOGOSÍTVÁNYA!
  Egyátalán!
  Nem kategória szerint.

  Nem emlékeztem ,hogy acikkben kiemelték,hogy kifejezetten csak A kategóriája nem volt az illetőnek.

  Ez meg az én hülyeségem.

  Na hagyjuk mert sose keveredünk ki eből meg eltértünk a témától menőmanónak köszönhetően.

  Ő nagy spíler abban,hogy addig tereli a témát amig már senkit nem érdekel a hülyesége.

  De ez a tényeken nem változtat!

  A balesetben közrejátszott,hogy a motoros gyorsabban hajtott a megengedettnél és ezzel nem tudta kivédeni egy másik közlekedő esetleges figyelmetlenségét.
  Ezért ő és utasa a testi épségével és az életével fizetett az autós meg pár hónap börtönnel.

  Döntsd el ki járt jobban?!

 • Vorserie

  imi!

  Örülök,hogy te meg tudod állapítani egy autóban rögzített felvételen,hogy milyen sebességgel halad el mellette a motoros.
  Te tudod,hogy az nem 70 és nem is 82 hanem legalább 100.

  Neked kéne igazságügyi szakértőnek menni.

  Na minden jót!

  Kellemes hétvégét és biztonságos utazást mindenkinek!

 • imi001

  Gyorshajtás és gyorshajtás közt is van különbség A jelenesetben szinte elhanyagolható Mint már írtam ilyen mértékű gyorshajtás esetén még csak nem is bírságolnak A hangsúly ép ezért nem a gyorshajtáson van hanem az elsőbbség meg nem adásról Én egy szóval nem írtam olyat hogy A kategóriával vezethet kamiont Viszont az A kategória a leg alapabb attól csak erősebb kategóriák léteznek ( most nem térek ki az A korlátozott stb ) Szóval ha valakinek csak egy mezei B je van akkor is a KRESZ böl legalább annyit tud mint egy A s Te erősen kevered a KRESZ t és a vezetést nem ugyan az Olvasd el amit írtál” Ha nincs jogosítvány akkor jó eséllyel nem tanult KRESZ t. erre mondtam én azt hogy ha nincs A kategóriája attól még profin tudhatja a KRESZ t Egyébként mielött nagyon bele mennénk csak szólok hogy A tól D ig minden kategóriám megvan minden vizsgám hibapont nélkül teljesítettem Jelenleg Buszt vezetek mellette szabadidőmben motorozok mindezt 2 millió baleset mentes km el a hátam mögött. Csak nehogy az a vád érjen hogy a mezei B vel itt bele böfögök a profik dolgába :)

 • imi001

  Megint mondtál egy nagy ökörséget látszik hogy életedben nem ültél motoron Mert hallani hogy egyet vált szóval minimum 2 ben van a vas Eárulok egy titkot okos gyerek bár nem látom pontoan hogy milyen a vas de egyesben lazán 100 ig kilehet huzatni és akkor még le sem tiltott a videóban meg tisztán hallatszik hogy minimum 2 ben van és azért már pörög rendesen Egy motoros ebből is megsacoljas hogy mennyivel megy de hát ezt neked aki csak videón látott motort hiába magyarázom

 • menőmanó

  Vorserie

  Elég nehéz olyan valakivel (hányadik nick névvel vagy jelen?) vitatkozni, aki alapvető dolgokkal sincs tisztában (megengedett sebesség jelentős túllépése, sebességkorlátozás érzékelése jogosítványtól függetlenül), így nem is teszem.
  A hülye példáid csak téged minősítenek. :)

 • Holiday

  1. sajnos van olyan, hogy a motorost nem veszi észre az autós és még csak gyorsan sem kell vezetnie a motort hozzá. Egyszerűen keskeny jármű, többnyire egy fényforrással
  2. nagy sebességnél az észlelési idő alatt pokoli nagy távolságot lehet megtennie egy motornak
  3. motorkerékpárt vezetni, azzal vészhelyzetet elkerülni teljesen más technikát igényel, mint pl. autó esetében. Ha valakinek nincs jogosítványa motorra, akkor nem is a KRESZ ismerete okozhat neki bajt, hanem a motorozási tudás vélhető hiánya

  Bármelyiket kétségbe vonni súlyos butaság. Sajnos ez a helyzet egy halmozottan szerencsétlen eset. Sok benne a HA.
  A bíróság pedig biztosan bármelyik helyi “szakértőnél” komolyabban vizsgálta meg az esetet.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

F1: Buttonnak elég lesz 10 kör!

A McLarennél nagyon bíznak a Monacóban Fernando Alonso helyére beugró Jenson Buttonban, úgy gondolják, a pályás tesztelésnek nem lett volna haszna számára.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.