Meghalt egy bácsi az útfelújítás miatt

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.06.09. 15.00

Közepesen ittas babettás, feledékeny vállalkozó, útfelújítás – bírósági sorozatunk újabb sztorija.

Az önkormányzat úgy döntött, kijavíttat egy szeletet a legendásan pocsék hazai úthálózatból – innen indult, majd tragédiába torkollott az a történet, amit a közlekedési ügyek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő darabjaként bemutatunk olvasóinknak.

A dunántúli kisváros vezetése megrendelőként vállalkozási szerződést kötött Zoltán cégével a települést átszelő út aszfaltjának felújítására. A cég hosszú pályáztatási eljárást követően győzött, majd a munkához alvállalkozási szerződés keretében más társasággal együttműködve meg is kezdte a közel 2 km-es út felújítását. Zoltán a cég ügyvezetőjeként felelt a saját embereinek munkája mellett az alvállalkozó tevékenységéért is.
 
Egy meleg nyári hétfőn az alvállalkozó csapata megkezdte a munkálatokat, természetesen a jóváhagyott kiviteli terveknek megfelelően. A munka első fázisában felbontották az aszfaltot a csatornafedelek mentén, majd a brigád az aszfaltdarabok egy részét a csatorna körül szétszórva az úttesten hagyta. Lényeges, hogy ezt a napi munka végeztével nem kerítettek el a forgalom elől, és nem is világították ki éjszakára sem.

Arra gurult Jenő bácsi a Babettájával

Sötétedés után indult hazafelé Jenő bácsi a közeli kocsmából, mint a későbbi vérvétel bizonyította, “közepes alkoholos befolyásoltság mellett”. A 81 éves férfi Babettája körülbelül 30 km/órás sebességgel haladt, amikor figyelmetlensége, és az elfogyasztott szesz együttes következményeként későn vette észre a munkások által az útszélen hagyott törmeléket.
 
Motorjával ráhajtott, elveszítette uralmát a Babetta fölött, és az úttestre esett. A műtétek és a gondos ellátás ellenére sem tudtak rajta sajnos segíteni az orvosok, 8 nappal később életét vesztette a kórházban. A rendőrség által kirendelt orvosszakértői vélemény szerint “ok-okozati összefüggés van a sérülések és a halál beállta között”.


Kiderült a nyomozás során, hogy valójában nem a bontást végzők hibáztak, hanem Zoltán. A forgalomterelési terv ugyanis nem tartalmazta a munkaterület szakszerű éjszakai kivilágítását, körbekerítését, és kibójázását. Ezzel – vagyis a feledékenységével – Zoltán a közúti közlekedés biztonságát veszélyeztette, ugyanis az ide vonatkozó rendelet szerint az ilyen munkaterületeket a megállási látótávolságból észlelhető folyamatos piros, vagy villogó borostyánsárga fényű lámpával kell jelölni.
 
A rendőrség meghallgatta mind a két cég aznap munkába állt alkalmazottait, valamint munkabiztonsági-, műszaki-, és orvosszakértőt rendelt ki. 

Kissé meglepő ítélet

A dr. Székely Ügyvédi Iroda által védett Zoltán az eljárás kezdetétől együttműködő volt, beismerő vallomást tett, miszerint a feledékenysége miatt nem lett kivilágítva éjszakára a munkaterület, hiszen azt a terv nem tartalmazta. Ugyanakkor a védekezésnek része volt, hogy a szerződés egyik kitétele szerint az alvállalkozó a munkáját a rá vonatkozó jogszabályok alapján végzi, amibe bele tartozik a korábban említett Útügyi Műszaki Előírás is. Elmondta továbbá, hogy az alvállalkozó régóta aktív az útépítések területén, így elvárható lett volna tőle, hogy a terv hiányosságát észlelje.
 
Több tárgyalási napot követően arra jutott a bíróság, hogy Zoltán szabályszegése és a babettás bácsi halála között ok-okozati összefüggés van. Az ittas robogós megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontját, Zoltán pedig nem gondoskodott megfelelően a munkaterület kivilágításáról, amit a rendelet mellett az önkormányzattal kötött szerződés is rögzített.
 
Az ügyészség “a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség” miatt emelt vádat a cégvezető ellen, a bíróság viszont végül nem szabott ki büntetést, hanem 1 évre próbára bocsátotta. Emellett kötelezte az ügyben felmerült bűnügyi költség megtérítésére, ami közel félmillió forint volt.
 

Kommentek

  • W. A. Lacky

    “Kissé meglepő ítélet” Tessék mondani, mi a fészkes fenén “teccett” meglepődni?

  • Tohotom

    Szerinted mi lett volna a helyes itelet, mondjuk ha te lennel a biro ?

  • Guevara

    De most akkor mi volt a jelentősége az ítéletre nézve annak hogy a babettás ittas volt? Ez enyhítő körülmény volt? Hát ez a jog szépsége, kérem szépen.

Lemondott a világ egyik legbefolyásosabb autóipari vezetője

Carlos Ghosn a Renault-fúzió óta vezeti a Nissant, de áprilistól másnak adja át helyét a japán vállalat vezérigazgatói posztján.

F1: Durva, mennyit változtak hátulról az autók

Remekül mutatja a 2017-es autók másmilyenségét két fotó.

Alfa Stelvio: SUV, ami sportkocsinak képzeli magát

Még a hivatalos menetpróba előtt vezethettük az Alfa új szabadidőautóját. Kapaszkodhat a konkurencia!

F1: A Force India visszaszólt a Renault-nak

Még el sem kezdődött a 2017-es szezon, de máris kialakult egy kisebb vita a Renault és a Force India között.

F1: Nézd meg Hamilton új sisakját!

A mercedeses Lewis Hamilton 2017-ben a szurkolóktól kért sisakfestési terveket, most pedig kihirdette a győztes művet. Ebben versenyez idén a háromszoros világbajnok.

F1: A Red Bull szerint több pénz jár a nagyoknak

A Red Bull sportigazgatója, Dr. Helmut Marko szerint a nagyobb csapatok több pénzt érdemelnek, mert többet is adnak a Forma-1-nek.

Hirdetőtáblát vett a hátára a legújabb Forma-1-es

Szerda délután a Silverstone-ban a Force India is lerántotta a leplet 2017-es Forma-1-es modelljéről. Szerencse, hogy a VJM10-es nem szépségversenyen indul.

Logan MCV Stepway: terepkombi a Daciától

A Sandero, a Dokker és a Lodgy után egy igazi terepkombival bővült a Dacia Stepway életmódcsaládja.

Alternatív üzemanyagot talált fel egy pécsi férfi? Nem, csak bosszúra szomjazott

Egyszerű bosszú vezérelte a férfit, aki mosóport és vajat öntött a szomszéd autójába. Zavarta a gyerekek zajongása.

F1: Így ismerhetjük fel idén Ricciardót

Max Verstappen után a Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo is megmutatta 2017-es sisakdizájnját.

Itt az új Suzuki Wagon R

Két kivitelben mutatta be új törpeautóit a Suzuki. A japán piac legtakarékosabb mikroegyterűi automata vészfékrendszerrel és távfényaktiválással érkeztek a piacra.

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.