Így mobilozhatsz vezetés közben!

De inkább ne mobilozz így se!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.05.16. 06.00

Nemrég a bíróság előtt is bűnösnek mondtak ki egy urat, aki vezetés közben KINYOMTA telefonján a bejövő hívást. De hát mi mást tehetett volna? Megmondjuk.

Ahogy ez már mifelénk csak lenni szokott, egy eredetileg jó szándékkal készült szabály vacak megfogalmazása miatt alaposan megszívta a minap az az autós, aki szabálytisztelő módon akart viselkedni, ezért nem vette fel vezetés közben a csörgő mobilt, hanem elutasította a hívást. (Hírünk a legfelsőbb fellebbviteli fórumon, a Kúrián is elmeszelt autósról itt olvasható.)

Hogy is szól pontosan a KRESZ? Így: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A telefonálás még kihangosítóval is nagyon elvonja a figyelmet, de ha a kezünk sem szabad, egy vészhelyzetben még nagyobb bajban vagyunk

A szabályalkotó szándéka világos: aki vezet, ne telefonáljon, ne SMS-ezzen, ne emailezzen vezetés közben a telefonján. Hogy ezt a szabályt olyan szinten kisarkítani, ahogy a telefonját kinyomó autóssal tette a hatóság, túlzás-e, megítélés kérdése, az viszont biztos, hogy a túl konkrét megfogalmazás miatt számos urban legend-szintű okosság kering az országban a lázadóbb természetű autósok között. Kezdjük a legfrissebbel:

“Az nem is telefon, hanem egy távirányító”

Egy munkája kapcsán autóból sokat telefonáló barátunk újságolta nemrég, hogy úgy húszezer forintért vágta át neki a gordiuszi csomót a HTC, ezzel a kütyüvel:

Telefon, ami nem telefon, csak a telefon kiterjesztése

A képen a HTC alaposan felturbózott bluetooth-távirányítója látható, amely egyfajta forró drót a telefonhoz. A HTC nyilván nem a magyar KRESZ miatt fejlesztette ki a lézerpointerként és projektorok lapozó-távirányítójaként is használható cuccot, hanem azért, hogy ne kelljen a szütyőből minden hívásnál elővenni a mára komikusan nagyra nőtt profi giga-telefont. Barátunk érvelése szerint, mivel ez nem telefon, legfeljebb egy telefon formájú izé, vígan beszélhet rajta a kocsiból. Hm.

Vállgödörbe szorított mobil

“Kézben tartott”? Na de mi van, ha nem tartom kézben? Másik barátunk jó negyven perces beszélgetéshez asszisztált az anyósülésen, miközben az ő barátja a vállával nyomta a füléhez a mobilt. A törvény betűje szerint ez valóban nem szabálysértés, mindazonáltal nem csak a figyelem elvonásának következményeit, hanem a csontrendszer sajátot torzulását is el kell viselnie, aki sokat telefonál Quasimodo-stílusban.

Vicces, de ez így betű szerint legális - ha más dugta a csaj álla alá a telefont, vagy indulás előtt tette oda


Gyári kézibeszélős autótelefon

Egy-két luxusmárka csinált olyan autót még a Bluetooth és az USB-standard előtt, amelyhez csavaros kábellel ellátott kagyló és integrált rádiótelefon tartozott. Meghallgatnám azt a jogászkodást, ami egy ilyenről bebizonyítja, hogy nem rádiótelefon, nem kézben tartott és nem mobil, mégis, a szabályokat zsigerből megkérdőjelezők általában ezt hozzák fel, mint jó kis lehetőséget a KRESZ kijátszására.

Különösen jó helyre került a tárcsa ebbena Merciben anno a figyelem úton tartásának segítéséhez


Csak a fülemet melegítettem

Az utóbbi időben már ritkán hallani ezt a dumát, hiszen bírósági ítéletek tömege mondta ki, hogy nem voice-kapcsolat szerepel a KRESZ-ben, hanem mobiltelefon-használat. Vagyis a mobillal nem csak telefonálni, de fület melegíteni, ajkat vakarni, navigációt programozni, SMS-ezni, fényképezni, vajas kenyeret kenni is tilos vezetés közben.

Mit mond a jogász?

Megkérdeztük jogi szakértőnket, a dr. Székely Ügyvédi Iroda munkatársát is a telefonálással kapcsolatban. Szakvéleménye sajnos semmivel sem egyértelműbb, mint a KRESZ:

“A vezetés közbeni mobiltelefon-használattal kapcsolatban a KRESZ konkrétan fogalmaz: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”. Ugyanakkor az a jogalkalmazó számára sem egyértelmű, hogy pontosan mi számít használatnak: a telefonálás, a gombnyomogatás vagy esetleg a készülék kézben tartása. Tény, hogy a telefonnal kapcsolatos bármilyen tevékenység balesetveszélyes, és egy esetlegesen felmerül baleseti szituációban nagyon megnöveli a reakcióidőt, aminek sajnos  – tapasztalataim alapján – sokszor súlyos, halálos baleset az eredménye. A beépített telefont a jogszabály nem tiltja, minden mást igen.”

Ez így 15 ezer, de ha elütünk közben valakit, több év böri is lehet

Mit mond a józan ész?

Lehet, hogy meglepő, amit mondok, de a törvény néha nem csupán azért jön létre, hogy megnehezítse a hétköznapi emberek hétköznapi életét. Mobilozni nem azért tilos, mert csak, hanem mert túl sok baleset jegyzőkönyvében szerepelt a mobilkorszak kitörése óta, hogy “nem láttam, mert épp a telefonomat néztem”.

Vagyis: telefonhoz nyúlkálni (és enni, CD-t cserélni, MP3-at keresni, babát pelenkázni, szexuális szolgáltatást kapni vagy nyújtani) azért nem jó vezetés közben, mert elvonja a figyelmünket a legfontosabbról: hogy megölhetünk, megnyomoríthatunk valakit, mi pedig sok évig gondolkozhatunk azon, nem várhatott volna-e az a hívás egy félórát. Ki-ki vessen számot minden hívásindítás vagy fogadás előtt azzal, mi lehet a dolog vége.

A bevezetőben említett esethez pedig: ha valakinek annyira leköti a figyelmét a mobil, hogy még az őt hesszelő rendőrt sem szúrja ki telefonálás közben, jobban teszi, ha eleve a csomagtartóba teszi a telefont. Hiszen valószínűleg az elé kódorgó gyalogost, hirtelen fékező másik kocsit sem veszi majd észre. Az pedig már nem 15 ezer forint lesz (ennyi a bírság), hanem akár több év börtön, távol a családtól. Megéri?

Szavazás

Te szoktál?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Guevara

  Nem értem azt aki minimum tízmilliós autóval szaladgál az miért kínlódik kézben tartott telefonnal. Azokahoz a csodaautókhoz gyári extraként rendelhető bloetoothos meg mittudoménmilyen kihangosító. Miért nem x-elik be azt is ha egyébként megveszik a “fullextrás” autót? Az már úgy sok? Minek elkölteni pár száz eurót ilyen “hülyeségekre”? Akkor venni kell olyan telefont is amivel működik a rendszer? Ez gond? Vagy az a gond hogy be kell állítani hogy együtt működjenek? Az “írástudatlanoknál” még valamelyest érthető ez, de azért jóval többeket érint.

 • Kempelen10.

  Szégyellje magát minden kézből telefonáló az a 31% szavazó is, aki annyira fillérbaszó, hogy 3 ezer Forintot sajnál egy headsetre.
  Tahó, cinikus, felelőtlen és ostoba alakok.

  Nem érdekel egyetlen kifogásuk sem, szerintem leírniuk is fölösleges, mert ócska magyarázkodás mind.

 • KoboldInside

  Mindkét hozzászólóval egyetértek!

 • Sturmge

  Egyetértek a tiltással!

  Viszont leginkább azon vagyok elképedve, hogy a felsorolt tiltások között “Vagyis: telefonhoz nyúlkálni (és enni, CD-t cserélni, MP3-at keresni, babát pelenkázni, szexuális szolgáltatást kapni vagy nyújtani” a dohányzás nem szerepel…. Szerintem ez nagy gáz.. Mert a cigit elővenni, meggyújtani, majd azt két ujj között tartani szintén nem elősegíti a biztonságos közlekedést.. Nem beszélve arról ha pl a parázs kiesik és finoman szólva is bekavar.. Érdekes módon ezt nagyvonalúan meg sem említi a szabály.. De még a kedves cikkíró is “átsiklik” fölötte. Szomorú….

 • menőmanó

  ’95-ben már telefonáltam az autóból.
  Azért mert jó pár kretén összetörte magát és másokat, még nem fogok változtatni a szokásaimon. Ha olyan a helyzet nyilván nem veszem fel, hívást pedig nem igazán kezdeményezek kocsiból.
  Ha a többi “veszélyes” dolgot (evés,ivás, cigarettázás, navigáció nyomkodása, matatás valami után stb.)is betiltják, majd akkor szóljon bárki is!

 • Xebulon

  Akkor ha az ölemben van a telefon és úgy SMS-ezek, az szabályos? Nem tartom kézben!

 • geotrinus

  A rádiózást is be kell tiltani. Eltereli a figyelemet, nagyon veszélyes.
  A beszélgetést is be kell tiltani. A buszon is ki van írva, hogy menet közben a buszvezetővel…
  A gyereket is ki kell tiltani az autóból. Én mondjuk a nőket is kitiltanám.

 • husky

  Sajna a kamionosknál más is előfordul. Mindkét láb felnyújtva a műszerfalra, tempomat benyova, könyvolvasás, szendvicskészítés stb. A német rendőrség ezt lakóautóból videora veszi, majd a kollégák kiterelik a kamiont a következő parkolóba, ha nem ismeri el, lejátszák neki a videót!
  Egyébként mi a fenének kézben tartani a telefont?? Már szinte minden autóban bluetooth kompatibilis a fedélzeti audio, a telefont meg lehet bűvölni a kormányküllő kapcsolóin keresztül! A monitoron meg ott a névsor meg kapott SMS is!

 • caine

  Nekem szélvédőre rögzített mobiltartóm van.Ha hívnak felvétel és kihangosítás gombot nyomok.Ez ugye nem számít kézbentartott telefonnak?

 • caine

  Én is ellenzem a vezetés közben kézben tartott mobilt,de azért a valamelyik híradóban elhangzott jótanácsot Dr. Kovács Kázmér-tól,a mai technika mellett korszerűtlennek tartom,miszerint kapcsoljuk ki a telefont vezetés előtt.

 • Pityek

  Aki headset nélkül telefonál attól egy életre venném el a jogsit. Nagyon sokat vezetek városban, paraszt nem néz se tükör semerre, sávot vált index nélkül és nyomkodja a köcsög mobilját. Naponta tucatszor kell az ilyen köcsögök miatt arra figyelni,hogy az én autóm ne törjön össze.
  Darálóba az összes ilyen nyomorulttal!

Videón, ahogy egy kismama szétveri férje autóját

Megtudta, hogy megcsalta a férje, gyermeke apukája, erre nem gyöngén bepöccent a leendő anyuka.

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

Keresztbe vágva jön az Alpine

Megérkezett az első gyári videó a Renault jövőre érkező sportkocsijáról, az hátsókerekes Alpine A120-ról.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

Top 10: puncimágnesek használtan

Jobb lenne egy új Volvo XC90, de nem mindenkinek telik rá, a nőknek mégis imponálni kell valamivel. Szoknyavadász hatással bíró autókat kerestünk, kétmillióig.

F1: Verstappennek önkritika kell

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Max Verstappen kiemelkedően teljesített idén, de igazán jó Forma-1-es csak akkor lesz belőle, ha képes szembenézni a hibáival és fejlődni.

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Megállás közben szippant fel áramot a svédek hibrid busza

Olyan dízel-elektromos buszt fejlesztett ki a svéd Scania, melynek akkumulátora a buszmegálló aszfaltjából feltölthető.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.