Audi TT – Hightech Magyarországról

Mit tud a harmadik TT?

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.04.01. 16.00

Új nagyágyú rajtol Magyarországról: az Audi nyáron megkezdi a harmadik TT-generáció gyártását. 310 lóerő még nem a plafon.

Idén a magyarországi autógyártás átellenes végein történnek a legnagyobb események. Az esztergomi Suzuki Splash befejezi pályafutását, amivel a legolcsóbb magyar autótól búcsúzunk, az Audi pedig elindítja az új sportautó gyártását. Gyártását, nem összeszerelését, mert az új TT teljes egészében Győrben készül, vázát és karosszériáját is itthon préselik. Meg persze ragasztják, szegecselik, csavarozzák és nyilván hegesztik is.

Kötelező designelem a motorházfedélbe húzott sárvédőív az 1995-ös koncepcióautó óta

Erről az Audi TT továbbképzéssé fejlesztett statikus bemutatóján hallottunk. Ezek az események, amikor még csak körbetapogatni lehet az újdonságot, vezetni nem, egy sportautó esetében különösen sok feszengéssel járnának, ezért az Audi kirendelte az autó fejlesztését irányító mérnököket valamint a külső és a belső formatervezőt is, hogy meséljenek a részletekről.

140 kilóval könnyebb az elsőnél

A BMW nagyon jól csinálja, mert az i3-ban bevetett szénszálas műanyagot nem kell elmagyarázni a népnek, a közönség tudja, hogy hightech és a Forma-1-ben is ezt használják. Az Audi marketingszempontból szerencsétlenebb utat választott a súlycsökkentésre a vegyes építéssel, de az eredmény önmagáért beszél.

276 kilós a karosszéria és a váz. A struktúra acél, a borítás teljes egészében alumínium

Vezető nélkül a kétliteres benzines 1230 kilós, ötvennel karcsúbb elődjénél. Érdekes, hogy 16 éve az első széria 140 kilóval nehezebb volt az ősszel piacra lépőnél, tehát a második generáció is fogyott 90 kilót.

A karosszéria váza ultranagy szilárdságú acél, amit öntőformában megszilárduló acélelemek egészítenek ki. A váztól kifelé haladva találkozunk vákuumöntésű alumíniummal és extrudált alumínium alkatrészekkel is. Ebből a könnyűfémből készül a teljes karosszéria-borítás is (sárvédők, oldalfal, ajtók, fedelek, tető), tehát a TT-t nem fogja a mágneses síléctartó. A teljes karosszéria vázzal, borítással csupán 276 kilós.

Váza és padlója acél, karosszériája alumínium. A második generációnál 50 kilóval könnyebb az új TT, az elsőnél 140-nel

A súlycsökkentés az autó minden részletére kiterjed, például 2,6 kilót hozott a kábelek, vezetékek átmérőjének csökkentése illetve a fő akkukábel alumíniumra cserélése. Az alvázborítás zajcsökkentési hatással is bír, ami a kevesebb szigeteléssel egy kilót hoz, az ajtóborításon fél kilót fogtak meg, a fix alu féknyergeken öt kilót spórolnak, az első ülések oldalanként 2,5 kilóval könnyebbek.

Kívül alig, belül sokat fejlődött

Kívülről a TT alig változott, belül viszont merőben új az elektronikus műszerfallal. Ha nem volna a digitalizálás, a műszerfal közepére nagyba kirakható rajzolat 25 ezer négyzetméternyi térképet helyettesít. Aki szerint az elektronika fúj-fúj és csak megrontja a modern autókat, az forgasson nyugodtan 2,5 tonnányi papírtérképet (1:20 000 lépték esetén). A műszerfalon válthatunk kis műszerekre, nagy információs képernyővel, de az órák is lehetnek dominánsak.

Ez a normál műszerfal, a nézetek között a kormányon lévő gombbal válthatunk

A monitor képe gyönyörű, a 12,3 collos képernyő felbontása 1440×540 képpont. Az MMI vezérlőrendszer az eddig négy helyett két gombbal, könnyebben és gyorsabban kezelhető. Nagyon tetszett benne, hogy nem kell országot, várost választani a cél beadásához, hanem beírjuk a címet és a kereső megtalálja.

LED-del többmillió fényvariáció

A műszerfal abszolút világpremier, de a mátrix LED-es fényszóróval is csak a modellfrissítés utáni A8-ban találkozhattunk. A diódák fantasztikus lehetőségeket csillantanak meg.


Az autó képes az eddigi adaptív xenon- és LED-fényszóróknál sokkal pontosabban visszavenni a kévét a szembejövőt vakító sávban, akár egyetlen fénypontot körbevilágítani távfénnyel. Például a soksávos úton szembe csalinkázó motorost nem elvakítva, de mellette fényözönt zúdítani az út széleire.

Balra az 1995-ös tanulmányautó látható, amely eredetileg Porsche lett volna, de ott a Boxster valósult meg, az Audi pedig lecsapott a rajzokra. Jobbra pirosban a széria TT, 1998-ból

A fényszórók hatótávolsága is kiemelkedő, a fényeloszlás egyenletes, finomak az átmenetek a világos és sötét felületek között, de a fényszóró látványa is nagyon penge. Szükség is van rá, ha az ügyfelet rá kell bírni, hogy a szintén jó és alapáron járó xenon fényszóró helyett megvegye. A középső megoldás a LED-es fényszóró, de a többmillió fényvariáció és az adaptív funkciók nélkül.

TDI változó szelepemeléssel

Egyelőre az összes motor négyhengeres és kétliteres. A TDI az Octavia RS-ből és a VW-konszern más autóiból ismert. Itt is 184 lóerős, a dízel TT maximális nyomatéka 380 Nm, fogyasztása mindössze 4,2 l/100 kilométer, 7,2 másodperces százra gyorsulás mellett. A kiegyensúlyozótengelyes motor érdekessége a szívóoldali változó szelepvezérlés, a maximális befecskendezési nyomás 2000 bar.

184 lóerős a dízel TT, amely az eladások hatodát teszi ki. Fogyasztása csupán 4,2 l/100 kilométer, gyorsulása 7,2 mp százra. DSG automatával a benzineseké 5,3 illetve 4,7 másodperc

A kétezres benzines 230 lóerős, pont annyi, mint húsz éve az S4 öthengerese volt a C4-es 100-asban, szintén turbófeltöltéssel.  Kézi váltóval 6,0, automatikus DSG-vel 5,3 másodperc a százra gyorsulás ideje.

Ez a motor a szívó és kipufogó oldali változó vezérlést kipufogó oldalon változó szelepemeléssel kombinálja, csökkentve a gázcsereveszteségeket. A kettős befecskendezéssel a közvetett injektor részterhelésnél a szívócsőbe adagolja a benzint, míg a direktbefecskendezés a motor beindításakor és nagy terhelésnél aktív.

Óránként egy tonna levegő

A TT-S technikája hasonló, de 310 lóerős, nyomatéka 370 helyett 380 Nm és a hatgangos, duplakuplungos váltóval a TT Coupé 4,7 másodperc alatt gyorsul százra.     A turbófeltöltő az 1,2 bar túlnyomással óránként egy tonna, azaz 850 000 liter levegőt sűrít össze.

Kettős befecskendezéssel működik a benzines motor. Az egyik rendszer részterhelésnél a szívócsőbe adagolja a benzint, míg a direktbefecskendezés a motor beindításakor és nagy terhelésnél aktív

A motorok is Győrben készülnek, ahol a Lamborghini Huracan V10-es szívómotorja, a Porsche Cayenne S nyolchengeres dízele és még összesen évi kétmillió különféle motor a Volkswagen-csoport autóiba.

Újra lesz öthengeres!

A legjobb hír, hogy az öthengeres RS-modellek továbbélnek, mind az RS3, mind a TT RS utóda a továbbfejlesztett soros ötöst kapja, lejjebb csavart fogyasztással és még több erővel. Konkrét számokat nem tudunk, de az alapváltozat 340, az RS Plus egyenesen 360 lóerős volt. (Róluk és a legerősebb hazai gyártású autókról itt olvashattok részletesebben.)

Nulla és száz százalék között módosulhat a hátsó kerekek nyomatékaránya. Elméletileg talán lehetséges volna, de nincs farolós üzemmód, kizárólag hátra adott erővel

A klasszikus, három differenciálműves quatro-négykerékhajtás a hosszmotoros Audikban van, a keresztmotoros TT-ben az aktuális Haldex-kuplung osztja el a nyomatékot az első és a hátsó kerekek között. A kerekek fékezésével oldalanként is szabályozható a nyomatékeloszlás, hogy kigyorsításkor az ívbelső kerekeknek juttatott nagyobb nyomatékkal agilisabb legyen az autó.

Mélyebb a súlypont

Kíváncsiak vagyunk, milyen lett a TT, mert a recept most ismét az, ami az első generációnál volt. Akkor a Golf IV padlólemezére épült az autó és a meglévő csekély módosítási lehetőségekkel zsonglőrködtek a fejlesztők, hogy sportosabban viselkedjen mondjuk a korabeli Leonnál vagy Octaviánál.

0,30 a kétliteres benzines alaktényezője. A nagy hűtők és a széles kerekek megnehezítik az alaktényező javítását

Ezúttal az A3, tehát a Golf VII és a moduláris keresztmotoros technika a donor, míg az elődnek önálló futóműve és vegyes, elöl alu, hátrébb acélvázas felépítése volt. De egy autó hangolásával is csodát lehet tenni, a könnyű acélváz az elöl-hátul független felfüggesztéssel jó kiindulási alap. Ráadásul az autó súlypontja is csökkent, kereken tíz millimétert.

Idén Győrben valamivel több, mint 120 000 személyautó készülhet. Gerd Walker, a járműgyártás igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az új TT gyártása júliusban, a 30-ik naptári héten kezdődik. Az idei csonka évben a tervek szerint a győri autómennyiség tizede lehet TT, nagyjából ötöde A3 Cabriolet, a 70 százaléka pedig lépcsőshátú A3.

Kommentek

 • MetroGoldwinMayer

  TT3 2.0 tfsi 1230 kiló? Váu. A Golf 7 2.0 tfsi GTI meg 1251 kiló, kb. egy pótkerék vagy fél tank benya.

  http://www.cars-data.com/en/volkswagen-golf-2.0-tsi-gti-specs/62095

  Hájtek acél alu aztamindenit. Közben az Alfa 4C/Mazda MX5(következő) 1000 kiló körüli.

 • Guillotinee

  MGM

  és kit érdekel ha ez akkor is jobban megy?!

  Golf 7 GTI DSG 0-100: 6.5s

  TT3 2.0 TFSI 0-100: 5.3s

  Mikor hagyjátok már el ezt a súlybuzulást?

 • MetroGoldwinMayer

  guillotinee

  A cikkben is benne van a TT3 2.0 adata, minek kozmetikázni?

  A súlycsökkentés a TTnél bullshit, alig könnyebb a nagyobb, teljesen acél Golf7nél. Hugyos józsi a szerelőm egy délelőtt 8as kulccsal jobban lekönnyíti a Golfot, mint amit az Audisok kitaláltak a 8 éves modellciklus alatt.

  Kb. mint mikor az 1000 forintos csirkemellet akciózzák 999 ft-ra, azzal, hogy eredeti ára 1249 ft(-27%)…:DD

 • Guillotinee

  MGM

  A TT nem azért van hogy nagy hely legyen benne hanem azért hogy dinamikusan menjen.
  Azt meg jól csinálja.Jobban mint a GTI Golf.

  Mindegy mennyivel könnyebb vagy nehezebb.

  De amugy igazad van.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.