Audi TT – Hightech Magyarországról

Mit tud a harmadik TT?

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.04.01. 16.00

Új nagyágyú rajtol Magyarországról: az Audi nyáron megkezdi a harmadik TT-generáció gyártását. 310 lóerő még nem a plafon.

Idén a magyarországi autógyártás átellenes végein történnek a legnagyobb események. Az esztergomi Suzuki Splash befejezi pályafutását, amivel a legolcsóbb magyar autótól búcsúzunk, az Audi pedig elindítja az új sportautó gyártását. Gyártását, nem összeszerelését, mert az új TT teljes egészében Győrben készül, vázát és karosszériáját is itthon préselik. Meg persze ragasztják, szegecselik, csavarozzák és nyilván hegesztik is.

Kötelező designelem a motorházfedélbe húzott sárvédőív az 1995-ös koncepcióautó óta

Erről az Audi TT továbbképzéssé fejlesztett statikus bemutatóján hallottunk. Ezek az események, amikor még csak körbetapogatni lehet az újdonságot, vezetni nem, egy sportautó esetében különösen sok feszengéssel járnának, ezért az Audi kirendelte az autó fejlesztését irányító mérnököket valamint a külső és a belső formatervezőt is, hogy meséljenek a részletekről.

140 kilóval könnyebb az elsőnél

A BMW nagyon jól csinálja, mert az i3-ban bevetett szénszálas műanyagot nem kell elmagyarázni a népnek, a közönség tudja, hogy hightech és a Forma-1-ben is ezt használják. Az Audi marketingszempontból szerencsétlenebb utat választott a súlycsökkentésre a vegyes építéssel, de az eredmény önmagáért beszél.

276 kilós a karosszéria és a váz. A struktúra acél, a borítás teljes egészében alumínium

Vezető nélkül a kétliteres benzines 1230 kilós, ötvennel karcsúbb elődjénél. Érdekes, hogy 16 éve az első széria 140 kilóval nehezebb volt az ősszel piacra lépőnél, tehát a második generáció is fogyott 90 kilót.

A karosszéria váza ultranagy szilárdságú acél, amit öntőformában megszilárduló acélelemek egészítenek ki. A váztól kifelé haladva találkozunk vákuumöntésű alumíniummal és extrudált alumínium alkatrészekkel is. Ebből a könnyűfémből készül a teljes karosszéria-borítás is (sárvédők, oldalfal, ajtók, fedelek, tető), tehát a TT-t nem fogja a mágneses síléctartó. A teljes karosszéria vázzal, borítással csupán 276 kilós.

Váza és padlója acél, karosszériája alumínium. A második generációnál 50 kilóval könnyebb az új TT, az elsőnél 140-nel

A súlycsökkentés az autó minden részletére kiterjed, például 2,6 kilót hozott a kábelek, vezetékek átmérőjének csökkentése illetve a fő akkukábel alumíniumra cserélése. Az alvázborítás zajcsökkentési hatással is bír, ami a kevesebb szigeteléssel egy kilót hoz, az ajtóborításon fél kilót fogtak meg, a fix alu féknyergeken öt kilót spórolnak, az első ülések oldalanként 2,5 kilóval könnyebbek.

Kívül alig, belül sokat fejlődött

Kívülről a TT alig változott, belül viszont merőben új az elektronikus műszerfallal. Ha nem volna a digitalizálás, a műszerfal közepére nagyba kirakható rajzolat 25 ezer négyzetméternyi térképet helyettesít. Aki szerint az elektronika fúj-fúj és csak megrontja a modern autókat, az forgasson nyugodtan 2,5 tonnányi papírtérképet (1:20 000 lépték esetén). A műszerfalon válthatunk kis műszerekre, nagy információs képernyővel, de az órák is lehetnek dominánsak.

Ez a normál műszerfal, a nézetek között a kormányon lévő gombbal válthatunk

A monitor képe gyönyörű, a 12,3 collos képernyő felbontása 1440×540 képpont. Az MMI vezérlőrendszer az eddig négy helyett két gombbal, könnyebben és gyorsabban kezelhető. Nagyon tetszett benne, hogy nem kell országot, várost választani a cél beadásához, hanem beírjuk a címet és a kereső megtalálja.

LED-del többmillió fényvariáció

A műszerfal abszolút világpremier, de a mátrix LED-es fényszóróval is csak a modellfrissítés utáni A8-ban találkozhattunk. A diódák fantasztikus lehetőségeket csillantanak meg.


Az autó képes az eddigi adaptív xenon- és LED-fényszóróknál sokkal pontosabban visszavenni a kévét a szembejövőt vakító sávban, akár egyetlen fénypontot körbevilágítani távfénnyel. Például a soksávos úton szembe csalinkázó motorost nem elvakítva, de mellette fényözönt zúdítani az út széleire.

Balra az 1995-ös tanulmányautó látható, amely eredetileg Porsche lett volna, de ott a Boxster valósult meg, az Audi pedig lecsapott a rajzokra. Jobbra pirosban a széria TT, 1998-ból

A fényszórók hatótávolsága is kiemelkedő, a fényeloszlás egyenletes, finomak az átmenetek a világos és sötét felületek között, de a fényszóró látványa is nagyon penge. Szükség is van rá, ha az ügyfelet rá kell bírni, hogy a szintén jó és alapáron járó xenon fényszóró helyett megvegye. A középső megoldás a LED-es fényszóró, de a többmillió fényvariáció és az adaptív funkciók nélkül.

TDI változó szelepemeléssel

Egyelőre az összes motor négyhengeres és kétliteres. A TDI az Octavia RS-ből és a VW-konszern más autóiból ismert. Itt is 184 lóerős, a dízel TT maximális nyomatéka 380 Nm, fogyasztása mindössze 4,2 l/100 kilométer, 7,2 másodperces százra gyorsulás mellett. A kiegyensúlyozótengelyes motor érdekessége a szívóoldali változó szelepvezérlés, a maximális befecskendezési nyomás 2000 bar.

184 lóerős a dízel TT, amely az eladások hatodát teszi ki. Fogyasztása csupán 4,2 l/100 kilométer, gyorsulása 7,2 mp százra. DSG automatával a benzineseké 5,3 illetve 4,7 másodperc

A kétezres benzines 230 lóerős, pont annyi, mint húsz éve az S4 öthengerese volt a C4-es 100-asban, szintén turbófeltöltéssel.  Kézi váltóval 6,0, automatikus DSG-vel 5,3 másodperc a százra gyorsulás ideje.

Ez a motor a szívó és kipufogó oldali változó vezérlést kipufogó oldalon változó szelepemeléssel kombinálja, csökkentve a gázcsereveszteségeket. A kettős befecskendezéssel a közvetett injektor részterhelésnél a szívócsőbe adagolja a benzint, míg a direktbefecskendezés a motor beindításakor és nagy terhelésnél aktív.

Óránként egy tonna levegő

A TT-S technikája hasonló, de 310 lóerős, nyomatéka 370 helyett 380 Nm és a hatgangos, duplakuplungos váltóval a TT Coupé 4,7 másodperc alatt gyorsul százra.     A turbófeltöltő az 1,2 bar túlnyomással óránként egy tonna, azaz 850 000 liter levegőt sűrít össze.

Kettős befecskendezéssel működik a benzines motor. Az egyik rendszer részterhelésnél a szívócsőbe adagolja a benzint, míg a direktbefecskendezés a motor beindításakor és nagy terhelésnél aktív

A motorok is Győrben készülnek, ahol a Lamborghini Huracan V10-es szívómotorja, a Porsche Cayenne S nyolchengeres dízele és még összesen évi kétmillió különféle motor a Volkswagen-csoport autóiba.

Újra lesz öthengeres!

A legjobb hír, hogy az öthengeres RS-modellek továbbélnek, mind az RS3, mind a TT RS utóda a továbbfejlesztett soros ötöst kapja, lejjebb csavart fogyasztással és még több erővel. Konkrét számokat nem tudunk, de az alapváltozat 340, az RS Plus egyenesen 360 lóerős volt. (Róluk és a legerősebb hazai gyártású autókról itt olvashattok részletesebben.)

Nulla és száz százalék között módosulhat a hátsó kerekek nyomatékaránya. Elméletileg talán lehetséges volna, de nincs farolós üzemmód, kizárólag hátra adott erővel

A klasszikus, három differenciálműves quatro-négykerékhajtás a hosszmotoros Audikban van, a keresztmotoros TT-ben az aktuális Haldex-kuplung osztja el a nyomatékot az első és a hátsó kerekek között. A kerekek fékezésével oldalanként is szabályozható a nyomatékeloszlás, hogy kigyorsításkor az ívbelső kerekeknek juttatott nagyobb nyomatékkal agilisabb legyen az autó.

Mélyebb a súlypont

Kíváncsiak vagyunk, milyen lett a TT, mert a recept most ismét az, ami az első generációnál volt. Akkor a Golf IV padlólemezére épült az autó és a meglévő csekély módosítási lehetőségekkel zsonglőrködtek a fejlesztők, hogy sportosabban viselkedjen mondjuk a korabeli Leonnál vagy Octaviánál.

0,30 a kétliteres benzines alaktényezője. A nagy hűtők és a széles kerekek megnehezítik az alaktényező javítását

Ezúttal az A3, tehát a Golf VII és a moduláris keresztmotoros technika a donor, míg az elődnek önálló futóműve és vegyes, elöl alu, hátrébb acélvázas felépítése volt. De egy autó hangolásával is csodát lehet tenni, a könnyű acélváz az elöl-hátul független felfüggesztéssel jó kiindulási alap. Ráadásul az autó súlypontja is csökkent, kereken tíz millimétert.

Idén Győrben valamivel több, mint 120 000 személyautó készülhet. Gerd Walker, a járműgyártás igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az új TT gyártása júliusban, a 30-ik naptári héten kezdődik. Az idei csonka évben a tervek szerint a győri autómennyiség tizede lehet TT, nagyjából ötöde A3 Cabriolet, a 70 százaléka pedig lépcsőshátú A3.

Kommentek

 • MetroGoldwinMayer

  TT3 2.0 tfsi 1230 kiló? Váu. A Golf 7 2.0 tfsi GTI meg 1251 kiló, kb. egy pótkerék vagy fél tank benya.

  http://www.cars-data.com/en/volkswagen-golf-2.0-tsi-gti-specs/62095

  Hájtek acél alu aztamindenit. Közben az Alfa 4C/Mazda MX5(következő) 1000 kiló körüli.

 • Guillotinee

  MGM

  és kit érdekel ha ez akkor is jobban megy?!

  Golf 7 GTI DSG 0-100: 6.5s

  TT3 2.0 TFSI 0-100: 5.3s

  Mikor hagyjátok már el ezt a súlybuzulást?

 • MetroGoldwinMayer

  guillotinee

  A cikkben is benne van a TT3 2.0 adata, minek kozmetikázni?

  A súlycsökkentés a TTnél bullshit, alig könnyebb a nagyobb, teljesen acél Golf7nél. Hugyos józsi a szerelőm egy délelőtt 8as kulccsal jobban lekönnyíti a Golfot, mint amit az Audisok kitaláltak a 8 éves modellciklus alatt.

  Kb. mint mikor az 1000 forintos csirkemellet akciózzák 999 ft-ra, azzal, hogy eredeti ára 1249 ft(-27%)…:DD

 • Guillotinee

  MGM

  A TT nem azért van hogy nagy hely legyen benne hanem azért hogy dinamikusan menjen.
  Azt meg jól csinálja.Jobban mint a GTI Golf.

  Mindegy mennyivel könnyebb vagy nehezebb.

  De amugy igazad van.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.