Könnyebb és szebb lesz az új Mazda2

Beszélgetés a Hazumi tanulmány tervezőjével

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.03.18. 15.00

2015 első felében a Mazda leváltja kisautóját. Az új Mazda2-t megelőlegező tanulmány designerével Genfben beszélgettünk.

Nemrég a Hazumi koncepcióautó világpremierje kapcsán interjút kértünk az autó főtervezőjétől. Rijo Janagiszava egy RX-8-as Mazdával jár, márkán belül kedvenc autója az NB-s MX-5, igazi nagy vágya pedig egy Wankel-motoros MX-5 volna. Az ifjú designert a vörösben pompázó koncepcióautóról és az új Mazda2-ről kérdeztük, amely a jövő év első felében jelenik meg Magyarországon

Mi volt a legfogósabb a Hazumi tervezésekor?

Formanyelvünk, a Kodo, a mozgás lelke. Ezt a formavilágot egy kisautóba átültetni, kiskategóriás méretekben megvalósítani nagyon nehéz.

Az autó mely részével kezdték a munkát? Az orr az első, amit kialakítanak?

Nem. Mint más autóknál, ezúttal is az oldalnézeten kezdtünk dolgozni. A sziluett a legfontosabb tényező számomra az autók külsejében.

Rijo Janagiszava designer szerint a gepárd mozgása ihlette a tanulmányautó formáját. Balra a szerző, a helyszín a márciusi Genfi Autószalon

407 centiméteres a tanulmányautó. Miért hosszabb ennyivel a Mazda2-nél?

A jelenlegi modellek hossza is eltér, mert nem egyforma a lökhárítók mérete. Az Egyesült Államokban jóval nagyobb a lökhárító, amitől az autó hosszabb, mint Európában. A méretnövekedéssel a kategória legmagasabb biztonsági színvonalát szeretnénk nyújtani, minden piacon.

Mi a különbség a kínai, japán, amerikai vagy európai ütközésbiztonsági előírások között?

Mindenütt másképp értékelik a biztonsági színvonalat, más módszerrel vizsgálják és eltérő sebességgel ütköztetik az autókat. Az amerikai előírásoknak igen nehéz megfelelni, de más szempontból a japán és az európai elvárások rendkívül magasak.

A Mazdák súlya csökkenni szokott a modellváltásokkal. A Mazda2-nél ezt megtorpedózza a méretnövekedés?

Fejlettebb acélfajtákkal sikerül csökkenteni a fém karosszéria lemezvastagságát, ezért a jövőre bemutatkozó autó könnyebb lesz a jelenleginél.

Hazumi: a japán szó az autó mozgékonyságára utal. Magyarul annyit tesz, felugrik, visszapattan

Formatervezőként örül annak, hogy egyre nagyobb a fém aránya karosszériában és mind kisebbek az üvegfelületek?

A most futó modellhez képest tényleg több a fém. Az A-oszlop hátrább került és magasabban ível az övvonal. Ezzel a robusztussággal az a célunk, hogy az autó erősebbnek hasson és formája sportosabbá váljék.

Leguggoltam a pódiumon forgó autó elé és sokáig néztem az orrát. A tükörben megpillantva kisautó létére elég magas lenne az előzési presztízse. Ezt hogyan érték el?

A designváltás célja az volt, hogy szemből az autóra nézve a gepárd mozgását idézzük fel a szemlélőben. Az orr a zsákmány elejtése előtti pillanatot idézi, a Hazumi talán ezért hat önre tekintélyes autóként.

Többet mutat és jobb a kiállása, mint a kisautóké lenni szokott

Érzésre egyre agresszívebbek, erőteljesebbek az autók. Ennek az emberek félelemérzete az oka?

Nem megfelelni akarunk az egyes országok igényeinek, hanem a saját ötleteinket próbáljuk megvalósítani és ezeket felkínálni a piacoknak. Például az előző generációknál nálunk is használatban volt a design clinic (Ezeken a szeánszokon az adott kategóriából választó tulajdonosokat kérnek fel az újdonságok véleményezésére. Az adott márka új terméke a konkurensekkel együtt látható egy szigorúan őrzött designstúdióban. Az autókon többnyire nincs embléma vagy típusfelirat, hogy a résztvevők márkabefolyástól mentesen ítélhessenek a formákról. Talán hihetetlen, de sokak ugyanúgy nem tudják azonosítani a típusjelzés nélküli autókat, mint én a parfümös üvegcséket, hiába más a formájuk.) Az itt magasabb pontszámot kapó tervek erősen befolyásolták a szériaautó formáját. De a CX-5-tel kezdődően nem szervezünk hasonló eseményeket. Maeda úr vezetésével a designercsapat elhatározta, hogy azt az autót kínáljuk az ügyfeleknek, amit mi jónak gondolunk, és akinek tetszik, az ezt választja. A Mazda3 és a Mazda6 alapján úgy tűnik, hogy ez a módszer bevált.

Mennyi a koncepcióautó alaktényezője?

Ezt még nem árulhatom el, de a szériaváltozaté a legjobbak között lesz a kategóriában.

3,4 l/100 kilométer alatt van az új, 1,5 literes dízelmotor fogyasztása. Más adatot nem tudunk róla, de benne lesz az új Mazda2-ben is

Mivel sikerült lerövidíteni a túlnyúlásokat?

A mostani Mazda2-énél sokkal rövidebb a tanulmányautó első túlnyúlása. A hűtők elhelyezésével sikerült ennyit rövidíteni rajta. A motort is áthelyeztük: előrébb toltuk és hátradöntöttük, hogy megvalósíthassuk ezeket az arányokat.

Janagiszava úr, köszönjük a beszélgetést!

Kommentek

 • Drake

  Megy a parasztvakítás ezerrel,Kodo,meg skypasszív faszság,a sok hülye meg be is veszi:D Valaki szóljon nekik,hogy normális utasteret tervezzenek,az elődjében 170 centi felett még elől sem lehet normálisan elférni…

 • PAlex

  Mivel ez egy kisautó, szerintem ez nem probléma Drake.

 • tengerimalac

  Hála Istennek, hogy a Mazda jött elő ezzel a kocsival! Ilyen méretben és ilyen tömeggel a WV, a Renault, Citroen … belerakna vagy 200 köbcentis turbóval hülyített benzinfaló valamit. A Mazda remélem hogy élhető szívót tesz bele. Aki meg a méretet kicsinyli, annak felhívom a figyelmét, hogy ahová ezt a kocsit szánják ott ez második-harmadik autó, amit a tini kislánynak, vagy anyu szaladgálósának veszik meg és nem családi autónak szánják. De ugye ez ezen a vidéken scifi, itt a kisautónak 500 literes csomagtartó, minimum 2,7 m tengelytáv és 1 literes fogyasztás kell 3 m alatti teljes hosszban.

 • a.szorenyi

  Kedves Drake! Ez biztos, hogy nem így van. Én 1,9 m magas vagyok és kiválóan elfértem elöl a Mazda2-ben. Nálam magasabb kollégáim szintén. http://www.vezess.hu/teszt/osszehasonlito_teszt_mire_eleg/28350/

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.