Így kell eltüntetni egy autót a bank elől

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.03.01. 06.00

Autóhitellel indult, sikkasztás lett belőle, végül egy autószerelőt kapcsolt le a kocsival a rendőrség.

Bírósági eseteket bemutató sorozatunkban ezúttal kivételesen nem egy baleset utóéletével ismertetjük meg önöket – annál érdekesebb viszont a történet.

Sándor 2010-ben vásárolt kocsit hitelre, fizette is sokáig a részleteket, ahogy a nagykönyvben – a hitelintézettel kötött szigorú szerződésben – meg van írva. Egy évvel később azonban a sokak által ismert csapdában találta magát: elveszítette az állását, ezért anyagi gondokkal küszködött, nem volt képes továbbra is fizetni.

Akkor úgy gondolta, hogy szerencséjére, egyik barátja felajánlotta a segítségét. A hitelfizetést magára vállalva szívesen átveszi az autót.

Ez meg is történt, egyúttal megbeszélték, hogy néhány hónap múlva elrendezik a hitel átvállalásával kapcsolatos ügyintézést, valamint az okmányok átírását is rendezik. Ez a barát lett később az ügy vádlottja, nevezzük Péternek, akit a Székely Ügyvédi Iroda védett.

A tulaj sem fizetett, a haver sem fizetett

Péter elkezdte használni az autót, ám pár hónap elteltével ő is abbahagyta a részletek fizetését. Ennek egyenes következményeként a bank elküldte írásban a felszólítást, nem másnak, mint Sándornak, akinek a nevén futott a történet.

Az autótól korábban elbúcsúzott Sándor felszólítása a fizetésre természetesen nem járt eredménnyel, ezért a következő banki levélben már a jármű leadására szólította fel a hitelintézet.

Mivel nem volt nála a kocsi, megkereste és számon kérte Pétert, hogy hát miért nem fizet a megbeszéltek szerint. Elmondta barátjának, hogy papíron a bank lefoglalta a kocsit, amit sürgősen be kell adni a hitelintézet telepére.

A kocsi Frankónál van. Vagy mégsem

Ekkor derült ki, hogy már Péter sem használja az autót, a barátja tudta és beleegyezése nélkül továbbpasszolta azt egy Frankó nevű gyerekkori haverjának. Ahogy az várható volt, pár hónap múlva a hitelintézet büntető feljelentést tett.

Nyomozása során a rendőrség meghallgatta Sándort, aki előadta, hogy jóhiszeműen adta tovább cimborájának a nevén lévő járművet. Pétert először még tanúként, majd később már gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Az ügy bírósági szakaszában nem tudott magyarázatot adni sem Sándornak, sem pedig a bíróságnak a fizetések elmaradásáról.
 
Tovább cifrázta a történteket, hogy közben Frankótól ellopták a kocsit. Péter pedig annak ellenére nem tudott információkkal szolgálni a férfiról, hogy állítása szerint gyerekkoruk óta ismerik egymást.


Előkerült az autó

Körözni kezdte a rendőrség a kocsit, amit viszonylag gyorsan – egy közúti igazoltatás során – megcsípett, majd lefoglalt. A járművet egy autószerelő cég alkalmazottja vezette, aki közölte, hogy szervizelni vitte be valaki hozzájuk a kocsit. Ő éppen egyik telephelyükről fuvarozta a másikra. Részletes személyleírást adott ügyfelükről, de a rendőrök nem találták meg az illetőt.

Végül az ügyészség sikkasztás miatt emelt vádat Péter ellen. Ítéletében a bíróság bűnösnek mondta a vádlottat, akit 90 nap közérdekű munkára ítélt.

A rövid indoklás szerint “a vádlott más tulajdonában lévő járművel sajátjaként rendelkezett, amikor az autót továbbadta a Frankó nevű ismerősének, így elkövette a sikkasztás bűntettét. A bíróság súlyosító körülményt nem talált, enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését elismerte, két kiskorú gyermeke van, és az elkövetés óta sok idő eltelt”.

Az ügyész, és a vádlott is elfogadta az ítéletet.

Kommentek

 • sebeszgabor

  Minden esetre érdekes, és tényleg tanulságos történet! A válság miatt sokan tettek így!
  A balesetek mellett jöhetnek még ilyen ügyek!

 • Bully78

  Mi lett a hitel sorsa? Fedezte az autó? Ha nem, akkor kinek kellett vállalnia a fenmaradó részt?

 • barkoczi82

  Érdekes cikk, odáig igaz is hogy sikkasztás miatt gyanúsítottként kihallgatják Pétert, de a valóságban ez úgy történik hogy Pétert felmenti a bíróság bizonyítottság hiányában, Sándornak pedig 105ezer Ft büntetést és 30ezer Ft perköltséget kell fizetnie Hitelsértés vétség elkövetése miatt, mert azt már nem írja le a cikk hogy hiteles autót nem szabad csak úgy tovább adni, mert ezáltal a bank opciós joga a bank részéről nem érvényesíthető

 • Guevara

  Ejha, de “jó” kis lábszagú történet. Barátságok mennek tönkre ilyen banális módon. Persze nyilván annyit is ér(t) az a barátság. 2010-ben azért már dübörgött javábvan a válság, nagyon lámának kellett lenni ahhoz hogy hitelre még merjen valaki autót venni.

  Egyik telephelyről a másikra vitte a szerelő az autót… jahh, ez is milyen előre bekészített duma már…

 • toyotás

  Úgy látszik még mindig összekeverik az emberek a barátságot az üzlettel…ráadásul hiteles autót továbbadni a bank jóváhagyása nélkül?
  Mindenféle papír nélkül…hát azt kell mondjam meg is érdemli Péter hogy megrángatták, akármilyen szerencsétlen helyzetbe is került (bárkivel előfordulhatott volna hogy elveszti állását).
  Jöhetnek még ilyen cikkek, kell az okulás…

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.