Így kell eltüntetni egy autót a bank elől

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.03.01. 06.00

Autóhitellel indult, sikkasztás lett belőle, végül egy autószerelőt kapcsolt le a kocsival a rendőrség.

Bírósági eseteket bemutató sorozatunkban ezúttal kivételesen nem egy baleset utóéletével ismertetjük meg önöket – annál érdekesebb viszont a történet.

Sándor 2010-ben vásárolt kocsit hitelre, fizette is sokáig a részleteket, ahogy a nagykönyvben – a hitelintézettel kötött szigorú szerződésben – meg van írva. Egy évvel később azonban a sokak által ismert csapdában találta magát: elveszítette az állását, ezért anyagi gondokkal küszködött, nem volt képes továbbra is fizetni.

Akkor úgy gondolta, hogy szerencséjére, egyik barátja felajánlotta a segítségét. A hitelfizetést magára vállalva szívesen átveszi az autót.

Ez meg is történt, egyúttal megbeszélték, hogy néhány hónap múlva elrendezik a hitel átvállalásával kapcsolatos ügyintézést, valamint az okmányok átírását is rendezik. Ez a barát lett később az ügy vádlottja, nevezzük Péternek, akit a Székely Ügyvédi Iroda védett.

A tulaj sem fizetett, a haver sem fizetett

Péter elkezdte használni az autót, ám pár hónap elteltével ő is abbahagyta a részletek fizetését. Ennek egyenes következményeként a bank elküldte írásban a felszólítást, nem másnak, mint Sándornak, akinek a nevén futott a történet.

Az autótól korábban elbúcsúzott Sándor felszólítása a fizetésre természetesen nem járt eredménnyel, ezért a következő banki levélben már a jármű leadására szólította fel a hitelintézet.

Mivel nem volt nála a kocsi, megkereste és számon kérte Pétert, hogy hát miért nem fizet a megbeszéltek szerint. Elmondta barátjának, hogy papíron a bank lefoglalta a kocsit, amit sürgősen be kell adni a hitelintézet telepére.

A kocsi Frankónál van. Vagy mégsem

Ekkor derült ki, hogy már Péter sem használja az autót, a barátja tudta és beleegyezése nélkül továbbpasszolta azt egy Frankó nevű gyerekkori haverjának. Ahogy az várható volt, pár hónap múlva a hitelintézet büntető feljelentést tett.

Nyomozása során a rendőrség meghallgatta Sándort, aki előadta, hogy jóhiszeműen adta tovább cimborájának a nevén lévő járművet. Pétert először még tanúként, majd később már gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Az ügy bírósági szakaszában nem tudott magyarázatot adni sem Sándornak, sem pedig a bíróságnak a fizetések elmaradásáról.
 
Tovább cifrázta a történteket, hogy közben Frankótól ellopták a kocsit. Péter pedig annak ellenére nem tudott információkkal szolgálni a férfiról, hogy állítása szerint gyerekkoruk óta ismerik egymást.


Előkerült az autó

Körözni kezdte a rendőrség a kocsit, amit viszonylag gyorsan – egy közúti igazoltatás során – megcsípett, majd lefoglalt. A járművet egy autószerelő cég alkalmazottja vezette, aki közölte, hogy szervizelni vitte be valaki hozzájuk a kocsit. Ő éppen egyik telephelyükről fuvarozta a másikra. Részletes személyleírást adott ügyfelükről, de a rendőrök nem találták meg az illetőt.

Végül az ügyészség sikkasztás miatt emelt vádat Péter ellen. Ítéletében a bíróság bűnösnek mondta a vádlottat, akit 90 nap közérdekű munkára ítélt.

A rövid indoklás szerint “a vádlott más tulajdonában lévő járművel sajátjaként rendelkezett, amikor az autót továbbadta a Frankó nevű ismerősének, így elkövette a sikkasztás bűntettét. A bíróság súlyosító körülményt nem talált, enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését elismerte, két kiskorú gyermeke van, és az elkövetés óta sok idő eltelt”.

Az ügyész, és a vádlott is elfogadta az ítéletet.

Kommentek

 • sebeszgabor

  Minden esetre érdekes, és tényleg tanulságos történet! A válság miatt sokan tettek így!
  A balesetek mellett jöhetnek még ilyen ügyek!

 • Bully78

  Mi lett a hitel sorsa? Fedezte az autó? Ha nem, akkor kinek kellett vállalnia a fenmaradó részt?

 • barkoczi82

  Érdekes cikk, odáig igaz is hogy sikkasztás miatt gyanúsítottként kihallgatják Pétert, de a valóságban ez úgy történik hogy Pétert felmenti a bíróság bizonyítottság hiányában, Sándornak pedig 105ezer Ft büntetést és 30ezer Ft perköltséget kell fizetnie Hitelsértés vétség elkövetése miatt, mert azt már nem írja le a cikk hogy hiteles autót nem szabad csak úgy tovább adni, mert ezáltal a bank opciós joga a bank részéről nem érvényesíthető

 • Guevara

  Ejha, de “jó” kis lábszagú történet. Barátságok mennek tönkre ilyen banális módon. Persze nyilván annyit is ér(t) az a barátság. 2010-ben azért már dübörgött javábvan a válság, nagyon lámának kellett lenni ahhoz hogy hitelre még merjen valaki autót venni.

  Egyik telephelyről a másikra vitte a szerelő az autót… jahh, ez is milyen előre bekészített duma már…

 • toyotás

  Úgy látszik még mindig összekeverik az emberek a barátságot az üzlettel…ráadásul hiteles autót továbbadni a bank jóváhagyása nélkül?
  Mindenféle papír nélkül…hát azt kell mondjam meg is érdemli Péter hogy megrángatták, akármilyen szerencsétlen helyzetbe is került (bárkivel előfordulhatott volna hogy elveszti állását).
  Jöhetnek még ilyen cikkek, kell az okulás…

Használtan villanyautót? Várj még ezzel pár évet!

Új elektromos modelljének dokumentációjában érdekes adatot tett közzé a General Motors. Röviden: egy évtized múlva a kocsi használati értéke töredéke lesz a mostaninak.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Börtönbüntetés járhat a dízelbotrány miatt Dél-Koreában

Rekordösszegű bírságot készül kiróni a Volkswagenre Dél-Korea. A cég képviselete örülhet, ha ennyivel megússza a dolgot.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT így is élvezetes autó marad.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.