Így kell eltüntetni egy autót a bank elől

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.03.01. 06.00

Autóhitellel indult, sikkasztás lett belőle, végül egy autószerelőt kapcsolt le a kocsival a rendőrség.

Bírósági eseteket bemutató sorozatunkban ezúttal kivételesen nem egy baleset utóéletével ismertetjük meg önöket – annál érdekesebb viszont a történet.

Sándor 2010-ben vásárolt kocsit hitelre, fizette is sokáig a részleteket, ahogy a nagykönyvben – a hitelintézettel kötött szigorú szerződésben – meg van írva. Egy évvel később azonban a sokak által ismert csapdában találta magát: elveszítette az állását, ezért anyagi gondokkal küszködött, nem volt képes továbbra is fizetni.

Akkor úgy gondolta, hogy szerencséjére, egyik barátja felajánlotta a segítségét. A hitelfizetést magára vállalva szívesen átveszi az autót.

Ez meg is történt, egyúttal megbeszélték, hogy néhány hónap múlva elrendezik a hitel átvállalásával kapcsolatos ügyintézést, valamint az okmányok átírását is rendezik. Ez a barát lett később az ügy vádlottja, nevezzük Péternek, akit a Székely Ügyvédi Iroda védett.

A tulaj sem fizetett, a haver sem fizetett

Péter elkezdte használni az autót, ám pár hónap elteltével ő is abbahagyta a részletek fizetését. Ennek egyenes következményeként a bank elküldte írásban a felszólítást, nem másnak, mint Sándornak, akinek a nevén futott a történet.

Az autótól korábban elbúcsúzott Sándor felszólítása a fizetésre természetesen nem járt eredménnyel, ezért a következő banki levélben már a jármű leadására szólította fel a hitelintézet.

Mivel nem volt nála a kocsi, megkereste és számon kérte Pétert, hogy hát miért nem fizet a megbeszéltek szerint. Elmondta barátjának, hogy papíron a bank lefoglalta a kocsit, amit sürgősen be kell adni a hitelintézet telepére.

A kocsi Frankónál van. Vagy mégsem

Ekkor derült ki, hogy már Péter sem használja az autót, a barátja tudta és beleegyezése nélkül továbbpasszolta azt egy Frankó nevű gyerekkori haverjának. Ahogy az várható volt, pár hónap múlva a hitelintézet büntető feljelentést tett.

Nyomozása során a rendőrség meghallgatta Sándort, aki előadta, hogy jóhiszeműen adta tovább cimborájának a nevén lévő járművet. Pétert először még tanúként, majd később már gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Az ügy bírósági szakaszában nem tudott magyarázatot adni sem Sándornak, sem pedig a bíróságnak a fizetések elmaradásáról.
 
Tovább cifrázta a történteket, hogy közben Frankótól ellopták a kocsit. Péter pedig annak ellenére nem tudott információkkal szolgálni a férfiról, hogy állítása szerint gyerekkoruk óta ismerik egymást.


Előkerült az autó

Körözni kezdte a rendőrség a kocsit, amit viszonylag gyorsan – egy közúti igazoltatás során – megcsípett, majd lefoglalt. A járművet egy autószerelő cég alkalmazottja vezette, aki közölte, hogy szervizelni vitte be valaki hozzájuk a kocsit. Ő éppen egyik telephelyükről fuvarozta a másikra. Részletes személyleírást adott ügyfelükről, de a rendőrök nem találták meg az illetőt.

Végül az ügyészség sikkasztás miatt emelt vádat Péter ellen. Ítéletében a bíróság bűnösnek mondta a vádlottat, akit 90 nap közérdekű munkára ítélt.

A rövid indoklás szerint “a vádlott más tulajdonában lévő járművel sajátjaként rendelkezett, amikor az autót továbbadta a Frankó nevű ismerősének, így elkövette a sikkasztás bűntettét. A bíróság súlyosító körülményt nem talált, enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését elismerte, két kiskorú gyermeke van, és az elkövetés óta sok idő eltelt”.

Az ügyész, és a vádlott is elfogadta az ítéletet.

Kommentek

 • sebeszgabor

  Minden esetre érdekes, és tényleg tanulságos történet! A válság miatt sokan tettek így!
  A balesetek mellett jöhetnek még ilyen ügyek!

 • Bully78

  Mi lett a hitel sorsa? Fedezte az autó? Ha nem, akkor kinek kellett vállalnia a fenmaradó részt?

 • barkoczi82

  Érdekes cikk, odáig igaz is hogy sikkasztás miatt gyanúsítottként kihallgatják Pétert, de a valóságban ez úgy történik hogy Pétert felmenti a bíróság bizonyítottság hiányában, Sándornak pedig 105ezer Ft büntetést és 30ezer Ft perköltséget kell fizetnie Hitelsértés vétség elkövetése miatt, mert azt már nem írja le a cikk hogy hiteles autót nem szabad csak úgy tovább adni, mert ezáltal a bank opciós joga a bank részéről nem érvényesíthető

 • Guevara

  Ejha, de “jó” kis lábszagú történet. Barátságok mennek tönkre ilyen banális módon. Persze nyilván annyit is ér(t) az a barátság. 2010-ben azért már dübörgött javábvan a válság, nagyon lámának kellett lenni ahhoz hogy hitelre még merjen valaki autót venni.

  Egyik telephelyről a másikra vitte a szerelő az autót… jahh, ez is milyen előre bekészített duma már…

 • toyotás

  Úgy látszik még mindig összekeverik az emberek a barátságot az üzlettel…ráadásul hiteles autót továbbadni a bank jóváhagyása nélkül?
  Mindenféle papír nélkül…hát azt kell mondjam meg is érdemli Péter hogy megrángatták, akármilyen szerencsétlen helyzetbe is került (bárkivel előfordulhatott volna hogy elveszti állását).
  Jöhetnek még ilyen cikkek, kell az okulás…

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.