Megint a nyári gumi okozott tragédiát

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.02.16. 06.00

Váratlan fordulat a bíróságon. Három férfi 25 és 30 év között. Két vádlott, egy áldozat. Nedves út és egy gázolás.

Tanulságos közlekedési szituációk mellett olykor tragikus közúti baleseteket, és – amiről a hírekben ritkán esik szó – azok bírósági utóéletét mutatjuk be sorozatunkban.

Elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnik három autó és egy gyalogos – sajnos tragédiával végződött – találkozásának felidézése, de érdemes elolvasni az esetet. A piros autós (nevezzük így a könnyebb beazonosíthatóság miatt) érkezett elsőként a vidéki nagyváros központjában lévő kereszteződésbe. Lámpa nem volt, Stop tábla igen, meg is állt a sofőr, ahogy kell, majd lassan behajtott a kereszteződésbe.

Ekkor érkezett balról a kék autós, akinek a kanyarodása közben (vagyis a kereszteződést még nem hagyta el) a piros haladt befelé, mire a kék – akinek elsőbbsége volt – megállt. Ekkor megállt a piros autós is.

Ebben a pillanatban hajtott be a kereszteződésbe a harmadik autós, aki az ütközés elkerülése érdekében jobbra kormányzott és közben vészfékezett, majd ráhajtott a járdára, és kb. 20 km/órás sebességgel elgázolt egy gyalogost. Szerencsétlen ember a helyszínen életét vesztette.

Pocsék időjárási körülmények között történt a baleset, havas, nedves volt az út.

Ki mit mondott a kihallgatások során?

A baleset utáni vizsgálatok során kiderült, hogy a gázoló járműnek nem csak az abroncsai, de tulajdonképpen maga a jármű sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre – ő lett a II. rendű vádlott, míg a piros autós az I. rendű.

A Dr. Székely Ügyvédi Iroda által védett I. rendű vádlott a nyomozás során elmondta, hogy az előtte ismeretlen okból megállt jármű mögött aggódott, hogyan tudja elhagyni majd a kereszteződést. Látta, hogy érkezik a háta mögött egy harmadik jármű, de úgy vélte, az el tud majd kanyarodni mögötte. Csattanást nem hallott, azt sem látta, hogy a gyalogost elütötték.

Kigurulva a kereszteződésből a visszapillantóba nézve fedezte fel, hogy keresztben áll a járdán az autó. Megállt, majd odament hozzá, és átadta elérhetőségeit a gázoló sofőrnek.

Képünk illusztráció

Kiderült, hogy a II. rendű vádlott egy barátja autójában ült, közlése szerint éppen szerelőhöz indult a rossz állapotú kocsival. Tisztában volt vele, hogy gyatrák a nyári gumik a kocsin, állítása szerint azt is éppen lecseréltette volna. Látta a kereszteződésben a két kanyarodó autót, azt is, hogy megálltak, ekkor azonban már olyan közel volt ezekhez, hogy kénytelen volt jobbra rántani a kormányt, aminek következtében elgázolta a járdán a gyalogost. Ekkor rögtön hívta a mentőket.

A balesetért nem érzi felelősnek magát, hiszen egy másik jármű miatt kényszerült irányváltoztatásra. Azt elismerte, hogy kocsijának gumijai nem voltak megfelelő állapotúak, de lassan ment: a sebessége kb. 35 km/óra lehetett, az elütés sebessége pedig kb. 20 km/óra.

Mit mond a szakértő?

Az eljárás során kirendelt szakértő megállapította, hogy ezekkel az abroncsokkal kb. 15-20 km/óra lett volna az a sebesség, amellyel, ha nem is biztonságosan, de műszakilag még értékelhető módon lehetett volna közlekedni. Azt is közölte a szakértő, hogy ha ennyivel közlekedett volna a II. rendű vádlott, akkor elkerülhető lett volna a gyalogosgázolás. Sőt, ha gyorsabban reagál a sofőr, akkor még jó nyári gumikon futva sem gázolta volna el őt.

Meg kellett vizsgálnia a bíróságnak azt is, hogy az I. rendű vádlott sértett-e elsőbbségadási szabályokat. “Megállapításra került, hogy az elsőbbségi jogot nem érinti az a közlekedési manőver, ha az elsőbbségre kötelezett az elsőbbségre jogosult által már megkezdett, de még be nem fejezett kanyarodással egy időben haladt be a kereszteződésbe” – szól a pontos megfogalmazás. Vagyis nem sértett.

Megállapította továbbá a bíróság, hogy a fővádlottnak nem kellett annak reális lehetőségével számolnia, hogy az előtte kanyarodásba kezdett jármű a manővert felfüggeszti, és őt megállásra készteti. Így ő a kereszteződés mielőbbi elhagyására vonatkozó kötelezettséget nem sértette meg.

Bűnös! De nem az I. rendű vádlott

A fentiekre való tekintettel a bíróság felmentette az I. rendű vádlottat, viszont megállapította a II. rendű vádlott felelősségét. Ennek oka: “biztonságos közlekedésre alkalmatlan gumiabroncsokkal vett részt a közlekedésben, ezáltal a kialakult veszélyhelyzet elhárítására képtelen volt”.

A bíróság ítélete szerint bűnös halálos közúti baleset gondatlan okozásában. Büntetése 1 év felfüggesztett fogházbüntetés lett, valamint 2,5 évre eltiltották a járművezetéstől.

Kommentek

 • gic

  Ezek szerint, ha megadom az elsőbbséget, a mögöttem érkező nem tud megállni és balesetet okoz, elsőrendű vádlott leszek egy bírósági tárgyaláson? Remek.

 • rumpundli

  Ezt a remek címet többen találták ki!
  A piros autó tuti egy bömcsi terepjáró lehetett!

 • pqowieurzt

  ebből a leírásból nem egészen tiszta hogy melyik autó honnan hova ment…

 • Laci92

  Tényleg zavaros a leírás de ami nekem nem tetszik az ez “meg is állt a sofőr, ahogy kell, majd lassan behajtott a kereszteződésbe” minek hajtott be a kereszteződésbe ha jött a másik autós akinek elsőbbsége volt? Vagy talán nem látta? nem tudom hogy ott Magyarországon ezt hogy tanítják, de nálunk (Szlovákiában) úgy kell megállni a stop táblánál hogy belásd a kereszteződést és ne akadályozd a forgalmat… ha ez a pont a stop tábla után van 2-3 méterrel akkor ott…..Mert hiába áll meg valaki a Stop tábla tövénél ha nem látja be a kereszteződést…. Szóval véleményem szerint az első rendű vádlott is megérdemelt volna 1 “dicséretet” elsőbbségadás elmulasztásáért függetlenül a balesettől…

 • v_Petya25

  Azért az elég gáz, hogy a nem tetsző hozzászólások eltűnnek.

 • toce

  Azért kíváncsi lennék arra a gumira, amivel 35 km/h-ról nem lehet megállni, és vészfékezés és kanyarodás után még meg tudok ölni vele valakit a járdán.

 • Nick Árpi

  A harmadik autós ne vélelmezzen már olyat, hogy az előtte közlekedő autó majd elhagyja a kereszteződést és akkor ő éppen a helyére fog megérkezni. Ha pedig elszámolja magát, akkor pont egy érkező iskoláscsoport buszát fogja telibe trafálni a kereszteződés közepén?
  A rablómesét a gumicseréről meg inkább hagyjuk is.

Jó vétel vagy nagy bukó? – Szörnyeteggé tuningolt Honda CR-X háromötvenért

A Honda CR-X mára átcsúszott a fehér holló ritkaságú típusok közé, pedig jó tizenöt éve minden diszkó előtt parkolt egy-egy, neonnal a lábtérben, tűzköpő hátsó dobbal tiltásig veretve. Most ezt az érzést kaphatjuk meg 350 ezer forintért.

F1: Videón Rosberg mercis búcsúkörei

A Mercedes a hétvégén Sindelfingenben ünnepelt, a visszavonuló Nico Rosberg megtette utolsó métereit a csapat színeiben.

Nem kerüli ki többé a Mercedes a csirkeadót

Teljes egészében amerikai kezek által összerakott Sprintereket kaphat a jövőben az USA. Legalábbis a következő generációtól kezdve.

F1: A Ferrari szerint nem gyengül a Mercedes

A Ferrari vezetője, Sergio Marchionne szerint a Mercedes nem lesz gyengébb attól, hogy Nico Rosberg a visszavonulás mellett döntött.

Kipróbáltuk a legnagyobb Škodát

Ismeretlen terepre merészkedtek a csehek, a Škoda Kodiaq mégis minden részében ismerős. A hétszemélyes újdonságot Mallorca szigetén vezettük először.

F1: “50 százalék”, hogy Alonso megy a Mercedeshez

A McLaren-Honda főnöke szerint kizárt, hogy Fernando Alonso legyen Nico Rosberg utódja a Mercedesnél, a pilóta honfitársa másképp gondolja.

F1: Hamilton megússza a büntit Rosberg miatt

A Mercedes nem bünteti meg Lewis Hamiltont az Abu-Dzabiban történtek miatt. Most más gondjai vannak a csapatnak.

Ez történik az autóddal a hidegben

Nem csak az embernek és egyéb élőlényeknek pokoli az éjszaka, ha mondjuk mínusz tíz fokban kell a szabadban tölteni, a fagy autónak is betesz.

F1: A motoroslegendát is érdekelné a Mercedes-ülés

A MotoGP-veterán Valentino Rossi sem mondana nemet, ha a Mercedes-főnök Toto Wolff felhívná.

F1: Oválpályán repesztett Vettel és Räikkönen – videó

A Ferrari rég nem látott dolgot hozott tető alá: vasárnap az USA egyik legendás oválpályáján, Daytonában száguldottak a vörös Forma-1-es autók.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Nem áll meg a drágulás a kutakon, szerdán ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára.

Nézd meg a legújabb magyar KRESZ-táblát!

Új tábla az autósoknak: Magyarországon először az M7-es autópályán helyezték ki az elektromos autók töltési pontjáról informáló közúti jelzést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.