Így fizetett dupla bírságot egy szerencsétlen autós

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.02.05. 06.00

Jött a levél a 22 ezres pótdíjról, mivel elmaradt a 6600 forintos bírság befizetése. “Nem is volt büntetésem” – nézett furcsán cikkünk főszereplője.

Elkeseredve hívott olvasónk, hogy elmesélje, miként szúrt ki vele valaki parkolás közben. Kérésére megváltoztattuk a nevét és a dátumokat.

2013. december 13-án 18.30-kor parkolt le János a Nagykörúton, s mivel ez a belváros határa, így itt még 20 óráig fizetni kell. Nem volt elegendő aprója, átszaladt a túloldali éjjel-nappaliba váltani, majd a kocsi közelében lévő automatába bedobált 600 forintot a hátralévő szűk másfél órára. A körúton nem olcsó megállni, de János rutinos parkoló errefelé, hiszen itt dolgozik. Gyorsan berakta a szélvédő alá a jegyet, ahogy kell, majd ment a dolgára.

Egy átlagos parkolás volt a sok közül, el is felejtette.

Csekk érkezik 22 ezer forintról

Legnagyobb meglepetésére 2014. január 20-án levelet kapott a BKK-tól, ami a következőkről értesítette:
   1, múlt év december 13-án szabálytalanul parkolt a Nagykörúton
   2, ezért megbírságolta a parkolóőr
   2, a szabálytalan parkolása után nem fizette be 30 napon belül a kirótt 6600 forintos bírságot
   3, mivel nem fizette be a bírságot a határidőig, ezért pótdíjat köteles fizetni, a borítékban ott is volt a 22 ezer forintos csekk

“Mi van? Nem büntettek meg aznap. Nem is büntethettek, hiszen mindig veszek parkolójegyet, és ebből következően nem is volt Mikulás-csomag a kocsin azon a napon” – a levél sokkolta Jánost, nem értette az egészet.

Elkezdett telefonálgatni, majd elment személyesen a Rumbach Sebestyén utcai BKK-ügyfélszolgálatra kideríteni, hogy mi ez az őrület. Gyorsan ki is derült: múlt év december 13-án este valóban megbírságolták a körúton érvényes parkolójegy nélküli várakozásért.

Kedves, de gyanakvó volt az ügyfélszolgálat munkatársa

-A parkolóőrnek fotót kell készítenie az autóról az általa ráhelyezett csomaggal. Bemutatták önnek? – kérdeztük Jánostól.
-Igen, van képük, láttam. A fotón a kocsim látható Mikulás-csomaggal az ablaktörlő alatt.
-Megnézte, hogy pontosan hány óra hány perckor készült a kép, és összevetette ezt a parkolójegyén szereplő időponttal?
-Mivel ez december 13-án történt, én pedig január 20-án értesültem erről az egészről, már sajnos nincs meg az a jegy.

János szerint valószínűleg a megállása, és a parkolójegy szélvédő alá helyezése közötti pár percben bírságolhatták meg. Ugyanebben a pár percben felkerült a csomag a kocsira, elkészült a fotó, majd gyorsan el is tűnt a csomag a kocsiról. Utána már nem büntethették meg, hiszen a jegy ott figyelt a szélvédő alatt.

Hogy ki vette le ebben a pár percben a csekket és a levelet a kocsiról, az örök rejtély marad.

Voltak térfigyelő kamerák

János persze nem hagyta annyiban, a kerületben kamerák sokasága rögzíti a történéseket, gondolta, megnézi az aznapi felvételeket. Abból majd kiderül, hogy miként tűnt el a csomag. Sajnos ez a lehetőség gyorsan elillant, mint kiderült, a felvételek megtekintésére csak a december 13. utáni 5 napban lett volna lehetősége.

A második Mikulás-csomagot rakja ki a parkolóőr a Király utcában

“Nem fogok parkolóőröket vádolni, hiszen olyan kiszolgáltatott helyzetben vagyok, hogy nem tudom bizonyítani az igazamat. De egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az utca embere, egy egyszerű járókelő vette le egy ismeretlen kocsijáról a csomagot, csak azért, hogy kiszúrjon vele” – így János.

Zsiványkodnak a parkolóőrök?

Megkérdeztem Sipos Lászlót, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelőbizottsági elnökét, hogy lebukott-e már a csomagot lefotózó, majd leszedő parkolóőr, aki így akart nagyobb bevételt generálni a parkolós cégének.

“Ebben nem érdekelt az ellenőr. Ahol a leütések számát premizálják, ott inkább az fordul elő, hogy olyan gépkocsira is kiállít pótdíj felszólítást, amelyik ott sem volt. Debrecenben emlékszem egy esetre, amikor az ellenőr beült egy kávézóba, és az ablak előtt elhaladó autók rendszámaira állított ki pótdíjfizetési felszólításokat. Nagyon rövid idő alatt lebukott” – mondja Sipos.

Az elnök szerint sem életszerű, hogy egy járókelő szúrt ki Jánossal, habár hallott már extrém esetekről. Volt rá példa, hogy valaki leszedte a megbüntetett sofőr autójáról a csomagot, amit átrakott a saját kocsijára. Jegyet nem vett, így azt próbálta jelezni az arra járó őrnek, hogy őt már megbüntették. Sipos állítja, ez trükk manapság már nem működik, ugyanis előírás a kocsikon lévő csomagok ellenőrzése is.

Mi a jó megoldás?

“A tehetetlenség a legrosszabb a történetben. Azért kapok 22 ezres csekket, mert nem fizettem be egy 6600-asat, amit soha nem láttam, nem is tudtam róla…? Az ügyfélszolgálaton a hölgy segítőkész volt, de igazából azt éreztem a viselkedéséből, hogy szerinte én tüntettem el a csomagot, hogy így megússzam a bírságot” – kesereg János.

Teréz körút, a parkolás 440 Ft/óra 8-tól 20 óráig

Sipos szerint lenne korrekt megoldás erre a helyzetre, mégpedig az parkolási társaságok gyakorlatának az összehangolása, az egységes parkolási rendszer. “Ha ez működne Budapesten, akkor az ilyen ügyek is kezelhetővé válnának, például akinek nincs parkolási priusza, azzal szemben méltányosságot lehetne gyakorolni.”

Mit csinál most János?

“Nincs választásom. Mivel nem őriztem meg 5 hétig a jegyet (ahogyan az elmúlt hetekben sem raktam el csomó, közben kiváltott jegyet), egyszerűen nem tudom bizonyítani, hogy márpedig kifizettem azon az estén 600 forintot.

Be fogom fizetni a 22 ezres csekket, csak ezt tehetem. És persze tanácsot adok a többi autósnak: figyeljetek, őrizzétek meg a jegyeket, hogy ne tudjanak lehúzni benneteket. Úgy, mint engem.”

A holland vagy az afrikai módszer jobb?

Nem lehetne már az első bírságról is levelet küldeni? Hol működik a leginkább civilizált és hatékony parkolási rendszer? – kérdeztük Sipostól.
“A Mikulás-csomag az elterjedt megoldás mindenütt.  Hollandiában például csak egy szóló fehér papír fecnit tettek az ablaktörlő alá, lefényképeztem. Ugyanakkor vannak országok – elsősorban a fejlődő államok között, ahol nehezen eltávolítható öntapadó ragacsos pótdíjfelszólítások tömkelegével tapétázzák ki a szélvédőt. Szerintem ilyen esetben már ki se kell szabni a pótdíjat, elég büntetés a ragacsok eltávolítása.
   Úgy hallottam, Algériában pedig egy ideig a szabálytalanul várakozó és lebilincselt autót csak úgy lehetett megszabadítani, hogy az elkövető
-begyalogolt a rendőrségre,
-kifizette a bírságot,
-leadta a jogosítványát,
-kapott cserébe egy kulcsot,
-visszament a kocsijához,
-leszerelte a bilincset,
-azt elvitte a rendőrségre, leadta,
-és megkapta jogosítványát.
Milyen élmény lehetett látni a bilincset cipelő öltönyös urakat, tűsarkon billegő hölgyeket. Szerintem ez volt az igazi büntetés.”

Kommentek

 • Heidt

  Alapvetően elhibázott, törvénytelen a jelenlegi helyzet. A szélvédőre helyezett “csomag” nem tekinthető kézbesítettnek, mivel az bárki ill. bármi eltávolíthatja. A slendriánul kitett zacskót akár egy erősebb széllökés is lefújhatja.
  Megoldás:
  1. Csomag (értesítő) elhelyezése a szélvédőn.
  2. Tulajdonos értesítése levélben 2 héten belül, de ebben csak az alapbüntetés szerepelhet.
  3. A határidőig nem fizetőknek felszólítás kiküldése, de már az emelt díjjal.
  Így korrekten megoldható a probléma.
  A parkolójegyekre pedig feltűnő helyen rá kell nyomtatni, hogy meddig kell megőrizni esetleges reklamáció esetére!

 • geotrinus

  Esetleg a fizetős parkolás felszámolása lenne a megoldás. Semmi más célt nem szolgál, mint a mindenkori “haverok” zsebének kitömését.
  Azt meg ne mondja senki, hogy forgalomcsökkentő hatása van, jelenleg is 100% a parkolóhelyek kihasználtsága a belvárosban, ha ingyenes lenne, akkor se férne el több autó. Más megközelítésben: asszonnyal bemegyünk este színházba, 8×350 ft a BKV jegy, leülni metrón, buszon nem merünk, viszont sokat várunk rá és majd megfagyunk. Menetidő 45 perc. Ugyanez autóval 14 perc, kb. 450 ft benzin és még egy óra parkolás 265 forint.
  No comment.

 • G-Shock

  @ Heidt – 2014.02.05 08:46

  Korrekt.

 • G-Shock

  Egy dologgal egészíteném ki Heidt írását, mégpedig azzal a – nem régi – esettel, amivel felkerestek, hogy az üzembentartó pl. cég székhelyének változása miatt kézbesíthetetlen felszólítás, ami több tízezer forint egy év után, “miképp történhetett meg, amikor a közigazgatási szerveknek az információt meg kell osztaniuk”.

  A helyzet az, hogy amikor lakcím vagy székhelyváltozás történik, azt a nyilvántartásba is be kell vezetni, ami viszont nem jelent automatikus adatcserét a lakcímnyilvántartó/cégbíróság és a gépjármű-nyilvántartást vezető okmányiroda között. Ezt az érintetteknek kell bejelenteni, így amikor pl. a rendőrség lekéri a tulajdonos adatait a közigazgatási bírság kiszabásához, nem mehet tévútra a felszólítás. Ez a mulasztás a késedelmek, és az esetleges végrehajtás miatt megtöbbszörözheti a bírságot, érdemes rá figyelni, mert enélkül például a Heidt által vázolt rendszer sem érné el a célját.

 • PAlex

  1. Nem szabad érvényes jegyet vagy fél évig kidobni.
  2. Parkolóőrök sokszor nem hagyják rajta a csomagot, ilyennel már én is találkoztam.

 • Guevara

  Ez az egész egyszerűen alkotmányellenes, sérül a jogbiztonság elve. Vagy létezik ez még egyáltalán? Én nem is mernék Bp-en fizetőparkolást igénybe venni, (kivéve a plázák parkolóit, ott nincs mese, korrupció, meg pótdíjazás). Azt hiszem ez már önmagában is forgalomcsökkentő tényező, nem maga a fizetés szükségszerűsége az elrettentő erő.
  A konkrét eset tanulsága meg az, hogy aki fizetőparkol az tegye el a kapott cetlit egy borítékba, amit tartson a lakásán, ne az autóban, és ne is dobja ki legalább 1 évig. Kellemetlen dolog persze, meg oda kell rá figyelni, de csak így van esély arra, hogy mentesüljön a parkolási cég önkényes büntetési rendszerétől, vagy mondhatnám azt is az esetek száma alapján hogy gyakorlatától.

 • Bárki

  A megoldás az lenne, hogy megszüntetni a pakolótársaságokat. Köztudott, ez a bűnözés melegágya. Ez a beszedett pénz, nem a kerületnek folyik be, hanem a gazemberek zsebébe. Ha már fizetünk, akkor igen is az önkormányzati dolgozók szedjék be és a kerület húzzon hasznot belőle. Nézzük csak meg egy pakolótársaság tulajdonosának vagyoni helyzetét. Ez ugyan olyan tabú, mint a rezsicsökkentés megvédése. Ki kivel harcol. Ki az a renitens, aki dupla díjat akar fizetni. Hát egy nagy marhaság az egész. A parkolójeggyel meg vigyázzunk, mert hőpapírra van nyomva. Vagyis, idővel eltűnik az írás róla. Olyan ez, mint a színes fotó a napfényes ablak mellett. Egyszer csak eltűnik.

 • Guevara

  A hőpapírok megfelelő tárolás mellett, tehát nem napon, meg nem a fűtőtesten stb. minimum 5 évig meg kell hogy őrizzék a fizikai tuladjonságaikat, tehát olvashatónak kell maradnia a rájuk “nyomtatott” szövegnek. Annál tovább már nincs semmi értelme megőrizni, még a NAV számára sem.

 • Xebulon

  Én mindig bedobom a lejárt parkolócédulákat a kesztyűtartóba.
  Időnként kidobom az évnél régebbieket.

 • husky

  Az autópálya-jegyet is meg kell őrizni 1 évig, bár még soha ne volt problémám! Remélem nem is lesz! A kormány is benne lehet a maffiában, mert különben már elkrgette volna őket! Nemde? Ha egyszer ilyen mocsok dolog ér én bosszú állok: gyors ipari ragasztós érméket dobálok be a lehet legötbb parkolóórába, azták kuka mind!

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.