Egymilliós kártérítésre ítélték az autóst

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.01.26. 06.00

Egymáshoz sem ért a két kocsi, de az egyik az árokba esett. A másik sofőrjét elítélte a bíróság.

Tanulságos közlekedési szituációk mellett olykor tragikus közúti baleseteket, és – amiről a hírekben ritkán esik szó – azok bírósági utóéletét mutatjuk be sorozatunkban.

Ezúttal egy előzésből lett ügy, érdekessége a történetnek, hogy nem az vétett hibát, aki előzött. A kocsioszlopban hátul haladó középkorú férfi a KRESZ előírásainak megfelelően gyorsított, indexelt és már az előzendő autó mellett haladt, amikor a jobbján a lassabb jármű sofőrje az akciót nem vette észre, és ő is előzésbe fogott.

A hátulról érkező kocsi vezetője hirtelen a fékre lépett, közben balra rántotta a kormányt, minek következtében az árokba csúszott. Nem ért egymáshoz a két autó, ám az árokba esett kocsi mégis súlyosan megrongálódott. Szerencsére nem sérült meg benne senki.

Mi kerülhet bele a kártérítésbe?

A Dr. Székely Ügyvédi Iroda által képviselt károsult közel 3 millió forint megfizetését kérte az idős alperestől. Ez az összeg a javítási költségből és az úgynevezett “elmaradt vagyoni előnyből” állt össze, utóbbi a jármű havi 150 ezres esetleges bérleti díjának kiesését jelentette.

A vétkes sofőr csak a javítási költségek kifizetését vállalta volna magára, miközben elismerte a baleset okozását. Elmondta továbbá a bíróságnak, hogy előzésének megkezdése előtt nem nézett a tükörbe, és a járműve balra haladása közben vette észre a mellette lévő járművet. Bár visszarántotta a kormányt, de a másik kocsi ekkor már megkezdte az “elhárító manővert”, későn érkezett a korrekció.

Egy lett a három millióból

Nem volt kérdés az eljárás során a kártérítés jogossága, csak annak mértéke. Az összeg megállapításakor természetesen a jármű balesetkori állapotát vette figyelembe a bíróság, viszont a felperes javítási kalkulációit eltúlzottnak találta. Abban ugyanis olyan anyagköltség is szerepelt, amely az elmulasztott szervizelés óradíját és anyagköltségét is tartalmazta.

Miért kell egymilliót fizetni?

A bíróság nem fogadta el a felperes érvelését, miszerint havonta 150 ezer forintos bevételhez jutott volna a kocsi bérbeadásával, így a kétmilliós elmaradt vagyoni előny kifizetését jogalap hiányában elutasította. Nem derült ki az eljárás során, hogy kocsiját bármikor korábban bérbe adta volna.

Végül a bíróság egymillió forintos kártérítésre kötelezte a vétkes sofőrt.

Kommentek

 • menőmanó

  Én abban látom a legnagyobb problémát az ehhez hasonló esetekben, hogy a vétlen fél gyakran túlreagálja a veszélyhelyzetet és komoly problémát okoz magának ill. másnak.
  A vezetésnél a kapkodás a rossz reagálás sokkal nagyobb balesetet tud okozni, mintha nem tesz semmit a vétlen fél.
  A legnagyobb probléma pedig az, hogy tulajdonképpen a vétkes fél a hibás a vétlen hibás döntéseiért is, hiszen ő volt a kiváltó ok.
  Élő példája ennek a kosaras lányok buszbalesete, de az orosz videókon is rengeteg ilyen balesetet látni.

 • Gianniz

  Mi ez a hülyeség, nem volt kötelezője az öregnek?

 • Guevara

  Na igen, ha van kötelezője, akkor annak kutya kötelessége lenni fizetni a vétlen kárát. Kivéve ha ittasság vagy más mentesítő körülmény nem állt fenn.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

F1: Ricciardót feltüzelte Verstappen érkezése

Daniel Ricciardo úgy érzi, pozitív hatással volt rá, hogy Max Verstappen egyből futamgyőzelemmel debütált a Red Bullnál.

Lefokozás az útdíjszolgáltató botrányos ügyében

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közleményben jelentette be, hogy lezárta azt a belső vizsgálatot, amit az Index kedden megjelent cikke után indított.

Rendőrkanyar vakon, avagy mire jó a tolatókamera

Furcsa mutatványt eszelt ki a Nissan a Juke tolatókamerájának népszerűsítésére. Kérünk szépen, ne próbáld ki otthon!

Ecclestone: Rosberg világbajnok, de semmi több

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a visszavonuló Nico Rosbergre nem lehet a sportág egyik nagyjaként tekinteni, igaz, azért így is hiányozni fog.

F1: Még számolnak Hamiltonnal Abu-Dzabiért

Niki Laudával és Paddy Lowe-val ellentétben Toto Wolff azt mondja, nem süllyedt el végleg Lewis Hamilton szezonzárós lázadása, a következő szezon előtt tisztázzák az ügyet.

Újabb komolyabb áremelés a kutakon

A szerdai négy- és ötforintos emelés után pénteken is drágulnak az üzemanyagok.

300 ezer magyar autóban lehet veszélyes fék

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.