Miért kell 5 hetet várni egy új rendszámra?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.01.17. 16.00

Eltűnt a rendszám a kocsimról, bosszúság, gondoltam, de azt nem, hogy milyen érdekes módon áll az ügyhöz a rendőrség. Az okmányiroda is okozott meglepetést.

2013. december 3-án este hozta haza egy távol élő családtag az autómat. Sötétben, ennek jelentősége van. Több hétnyi különélést követően másnap reggel boldogan indultam volna munkába vele, ám leesett az állam, amikor megláttam. Hiányzott róla a rendszám. Sőt, a fekete rendszámtartó vékony kerete is, mintha letépték volna.

A kocsit meglátva az első gondolatom az volt, hogy lelopták, viszont amikor megláttam, hogy hátul sértetlenül ott virít az azonosító, elbizonytalanodtam. A rendszámtolvajok – feltételezem – inkább kettesével viszik ezeket. Hívtam az előző esti sofőrt.

– Halihó, nincs rendszám a kocsin elöl, mit tudsz erről?
– ???
– Tegnap este volt rajta, amikor megálltál?
– Hát, passz, sötét volt, és nem néztem. Miért is néztem volna.
– Elhagyhattad út közben? Hallottál valami zörgést?
– Nem volt zörgés. Passz, megleptél.

Én is meglepődtem, mindenesetre az autóm mellett állva azonnal hívtam a 112-t, hogy bejelentsem az egyik rendszám eltűnését. Ha leesett, ha bűncselekmény áldozata, tudjon róla a rendőrség. Ekkor jöttek az újabb meglepetések. Megtudva, hogy csak az egyik hiányzik, a központi ügyeletes rutinos mondatfűzéssel magyarázta, hogy nincs mit bejelentenem, egy rendszámot nem visznek a bűnözők.

Nem tudom, hogy itt mi történt, ön sem tudja – mondtam neki, azt akarom, hogy nyoma legyen a rendőrségen annak, hogy erről az autóról eltűnt a rendszám. Akár az is előfordulhat, hogy ma valaki a kocsija orrán az én azonosítómmal 214-gyel végigszáguld valamelyik autópályán, aztán nekem jönnek a csekkek. De ha nem lopták el, csak leesett, akkor is használhatja a megtalálója jogtalanul. Tessék csak felvenni a bejelentésemet. Ám az ügyeletes kötötte az ebet a karóhoz, nyugodjak meg, biztos leesett, nincs itt semmi bejelenteni való.

Nem nyugodtam, sőt, bosszantott, hogy miért nem akarja rögzíteni a rendszerben: eltűnt egy autóról egy rendszám. Hagytam a fenébe, bár kötelességének gondolom, hogy fogadja a bejelentésemet, úgy döntöttem, felhívom a kerületi kapitányságot. Ugyanabba a gödörbe léptem, mintha az ikertesójával beszéltem volna. Ugyanazt hajtogatta a kerületi ügyeletes is, hogy biztosan nem lopták el, én meg azt hajtogattam, hogy ezt egyikünk sem tudhatja, legyen hivatalos nyoma az eltűnésnek. Csak nem akarta bevinni a rendszerbe.

Déjá vu

Egy évtizede találkoztam utoljára károsultként a rendőrséggel, amikor feltörték az akkori lakásomon a zárat a betörők. Természetesen kihívtam a rendőröket, de furcsamód csak azt hajtogatták, hogy úgy sem lesz meg a bűnöző, nincs értelme a feljelentésnek – mindezt a szomszédok füle hallatára. Most egyből ez ugrott be.

Nem adtam fel, bementem a kapitányságra, ahol egy hús-vér rendőrrel szemben állva sem jutottam előrébb. Mindketten a már unalomig ismert érveket hajtogattuk, de én azért beújítottam. Mivel az utcánkban több térfigyelő kamera működik, ráadásul mindig a házunkhoz legközelebbivel szemben szoktam parkolni, oda állt előző este a rokon is. Csak vissza kell nézni az érkezéskor felvett egy percet, és kiderül belőle, hogy volt-e rajta akkor rendszám, vagy azt követően éjszaka vette le valaki. Tiszta sor – mondtam az ügyeletes tisztnek.

– Tessék hazamenni, e-mailben leírni.
– De itt vagyok, ön rendőr, most mondom, hogy mi a megoldás.
– Tessék hazamenni, e-mailben leírni.

Jobb híján haza tetszettem menni, meg tetszettem írni az e-mailt. Előtte körbefotóztam a kocsit, a kamera alá beállva is fotóztam, hogy a monitor előtt ülve pont abból a szemszögből, és abból a távolságból lássák, így könnyen beazonosíthassák a kocsimat. Aztán el tetszettem küldeni az e-mailt.

Megnyugodtam.
Irány az okmányiroda.

Rendszám nélküli autók Budapest belvárosában (Képünk illusztráció)

Számot húztam, kivártam a soromat, itt minden flottul ment…, amíg le nem ültem az ügyintézőhöz. Annak ellenére csikorgott a rendszer, hogy kimondottan kedves, segítőkész hölgy olajozta velem szemben. Először nyeltem egy nagyot, amikor kiderült, hogy itt és most 12 300 forintot kell kiperkálni egyetlen darab rendszámért. Kifizettem, ennyit határoztak meg árként valakik, valahol, csak haladjunk, hadd menjek a dolgomra.

Az első probléma akkor adódott, amikor az ügyintézőnek be kellett vinni a rendszerbe, hogy a rendszám “eltűnt”, avagy “elveszett”. Ezt sajnos nem tudom, mondtam, majd elmeséltem a történteket, amit be is gépelt a hölgy. De neki ezen felül rá kell kattintani valamelyikre: “eltűnt” vagy “elveszett”. “Amíg nem jelölöm meg az egyiket, nem enged tovább a gép” – hajtogatta. Nagyszerű! Hivatalos papíron az aláírásommal erősítve kell állítanom valamit, amit nem tudok.

– Rendben, legyünk jóindulatúak, kattintson arra az opcióra, hogy elveszett. Na és körülbelül mikor lesz kész?
– Azt nem tudom.
– De mégis?
– Nem tudom.
– Egy hét? Egy hónap?
– Nem tudom.
– Inkább egy hét, vagy inkább egy hónap?
– Nem tudom.

Egy ideje már figyelte hasztalan beszélgetésünket a szomszéd ügyintézővel szembeni harmincas férfi. Én is felfigyeltem rá. Először is friss, ropogós rendszámot vett át – bárcsak itt tartanék már én is. De nem ez volt feltűnő, hanem, hogy mennyire otthonosan mozgott a hivatalban. Tegezte a két ügyintézőt, mindkettőjüket a keresztnevén szólította, magától, rutinosan kezelte a fénymásolót.

Ja, és ő adott érdemi választ a kérdésemre. Egy ügyfél. Ide csütörtökönként érkeznek a rendszámok – kezdte válaszát. Ha eddig és eddig beérkezik a kérelmed, akkor 2 hét múlva jöhetsz, ha csak akkor érkezik be, akkor meg nagyjából ekkor jöhetsz – magyarázta. Egyértelmű volt, hogy tapasztalatból beszél, olyan nepperfélének tűnt, aki évek óta járhat ide rendszámért, talán a 170-iket vehette át az orrom előtt.

Karácsony előtt jártunk 3 héttel, baromira nem szerettem volna autó nélkül maradni akkor, amikor a leginkább szükség van rá.

– Tényleg, járhatok így az autóval, hogy bár csak egy rendszám van rajta, de itt az igazolás, hogy bejelentettem? – fordultam a segítőkész neppertől az ügyintézőmhöz.
– Hát, nem tudom.
– Én pedig szeretném megtudni, fontos, hogy ezeket az igazolásokat elfogadja-e a rendőr, ha megállít, vagy megbüntet.
– Sajnos ezt nem tudom.
– Tessék nekem megmondani, hogy járhatok-e vele, vagy nem, mégiscsak ön az ügyintéző.
– Mi úgy hallottuk az ügyfelektől, hogy többeket megbüntettek. Inkább ne járjon egy rendszámmal.

Ez klassz. Joggal kérdezheti a kedves olvasó, hogy ezután miért nem fordultam ismét a rendőrséghez, ezúttal információért. Bevallom, a történtek után eszembe sem jutott, hogy ez eredményt hozna. Azért a hölgy javára írom, hogy elkérte a számomat, és megígérte, felhív, ha megjött a rendszámom.

Abból, hogy január közepén írom ezt a cikket, gondolhatják mi történt.

Nem megvárva a segítőkész okmányirodai munkatárs hívását, természetesen magam érdeklődtem az elkövetkező hetekben, de mindig ugyanazt a választ kaptam. Még nem jött meg a rendszám, mi leadtuk, de tudja, karácsony, a Plaket Kft. sem dolgozik most úgy, blablabla…

Közben egy szép, hosszú mondatban válaszolt e-mailemre a kerületi rendőrség ügyeletes tisztje. “Visszanéztük a felvételt, az éjszakai fényviszonyok miatt a képminőség nem tökéletes, ezért nem állapítható meg 100 %-os bizonyossággal, de vélhetően az Ön által említett jármű látszik a felvételen, az 18.57-kor érkezik meg, és a felvétel tanúsága szerint ekkor már nincsen rajta az első rendszám, így valószínűleg nem lopás történt, hanem az korábban veszhetett el valahol.”

Az okmányiroda hívogatása sem volt egyébként egyszerű feladat. A legelső alkalommal elmentettem a sok hivatali szám közül a tutit (amelyik végén a saját ügyintézőm volt), ám így is előfordult, hogy aki felvette, azt mondta: nem ez a jó szám, a 23-as végűt tessék hívni. Megköszöntem, bár nem értettem, hiszen legutóbb még ez volt a jó szám. Meg is néztem, mit mentettem el, és meglepetésemre azt láttam, hogy pontosan azt a számot (a 23-as végűt), amit a hölgy 10 másodperce javasolt felhívni.

Tetszik érteni? Felhívtam egy számot (nem melléket, közvetlenül a számot), aminek a végén az okmányiroda munkatársa azt mondta, hogy ne ezt hívjam, hanem, valójában mégis ugyanezt. Megpróbáltam egyből újra, de már nem vette fel senki. Fél óra múlva ismét, akkor sem vette fel senki.

Végül január 12-én hallottam azt a választ, amit – szerintem – úgy egy héttel az igény benyújtása után kellett volna, vagyis még december közepén. “Megérkezett a rendszám.”

Rendeletetésszerű használhatóságának időtartama: min. 5 év - olvasható az új rendszám csomagolásán

Kommentek

 • husky

  Talán rossz környék nem tudom. Nekem egyszer rongálódás miatt kellett (megtolták a sort) új rendszámot kérnem, 1 darabot, úgy 3 éve. Ha jól emlékszem itt XIX. kerületben 2 hét alatt átment a dolog, addig a gyűrödött rendszám elöl volt a szélvédőben, jobb mint a filccel írt A4-es. A garázsban van jó pár külföldi is 1-1 darab, dísznek.
  Ja és kérjen akinek kell 3. rendszámot, mert ha nincs a pótlámpás nagy kerékpártartón is még egy pluszban hátul és a piros-fehér csikos tábla is hiánycikk, akkor német ajkú rendőrök mérgesek lesznek, de hamar!!! És 100 eurót is emlegethet!

 • jako

  Azért mert valaki nem tudja az eljárást, még nem kell ostobaságot, és negatív cikkeket írni.
  Ugyan is minden okmányt, egyedi azonosítót, (rendszámot) az Okmányiroda kezel, ha nagyon erősködik a bejelentő akkor fellehet venni a jegyzőkönyvet, de semmi értelme, mert az továbbítva lesz az Okmányiroda felé, ezzel a bejelentő csak annyit ér el, hogy + két napig nem tiltják le az okmányt, ill. az elhagyott rendszámot.
  A rendőrségre csakis ellopott okirat, ill. rendszám miatt kell fordulni, mert akkor tárgykörözést kell elrendelni, minden más esetben okmányiroda, ugyan is ők fognak pótlással szolgálni, és nem a rendőrség.
  Elhagyott rendszámtábla esetén, azonnal pótolni tudják (tudomásom szerint) mert minden autóhoz 3db gyártatnak le előre. Sok ember az iratvesztést is a rendőrségen teszi meg, evvel is terhelve az amúgy is kevés kapacitását, és azután a rendőrségen kapott “iratvesztési” jegyzőkönyvel akarja magát igazolni, vagy netalán gépjárművet vezetni, pedig az a kapott jegyzőkönyv, csak arra jó, hogy tudja bizonyítani, hogy ő bejelentette, az iratának, (rendszámának) elvesztését. ráadásul így is úgy is el kell menni az okmányirodába, az iratok stb.. pótlása miatt, így egyszerűbb is, nem kell kétszer sorba állni, rögtön ott kezdeni, mert a rendőrség már 10 éve nem foglakozik vele.
  Bármilyen iratpótlást, egyedi azonosító pótlást, kizárólag az Okmány iroda végez.
  Remélem tudtam segíteni!

 • jako

  Még egy lényeges dolog!
  Sokan a rendszámuk elvesztésekor, (mivel nincs harmadik) egyszerűen írnak egy A4 lapra egy rendszámot,(filccel, zsírkrétával) és azzal furikáznak, és megvannak sértődve, hogy ha a járőr megbünteti, vagy feljelenti!
  Ugyan is azok aki ezt teszik, azok “Egyedi azonosító önkényes megváltoztatása” bűncselekményét követik el (Btké. 25/A. §-a)

 • Xebulon

  Ugyanígy jártam decemberben. Én vadi új rendszámot kértem, ez 15 ezer forint, és 10 perc alatt megvolt. Bár el kellett vinnem még vizsgáztatóhelyre, ahol matricát adtak, de ha már ott volt, akkor levizsgáztattam (úgyis esedékes lett volna tavasszal). És már csak a biztosítónál kellett elektronikusan bejelenteni a változást.

 • Lencsés Csaba

  Kedves Jako!

  Amint írtam, 5 hetet kellett várnom a rendszámra, fel sem merült az okmányirodában, hogy azonnal pótolni tudnák.

  Üdv,
  L.Cs.

 • szipipeti

  Kedves Jako!
  Egy kérdés, természetesen nem a személyed ellen, – csak logikusan következik abból amit írsz!: Ha ez így van, ahogy lejjebb írod, akkor a rendőrségen és az okmányirodán erről a tájékoztatást a károsultnak miért nem adják meg?
  Gondolom a cikkíró nem kapott ez irányú infókat sehol, hisz inkább nem vert volna heteket! (lehet nem adott jattot, csak udvarias volt;-) )

 • jako

  Az előbb részletesen leírtam a dolgokat, meg is nyomtam az elküld gombot, de valahogy eltűnt az éterben, de megpróbálok válaszolni.
  Csak hogy tisztába legyünk, a rendőrségnek nem feladata ezeknek a tájékoztatása, mert mint írtam, nem hozzájuk tartozik, azt ugyan tudják hogy kihez tartoznak ezek az ügyek, de hogy ott milyen ügyintézési eljárás van, azt nem (legfeljebb mint magánszemély, mert )
  Az okmányiroda pedig azt a tájékoztatást adta, hogy nekik nincs anyagi keretük az értesítésekre, (telefon, levelezés) és egyébként is az ilyen esetekben az elveszett dolgokat pótolni kell, így logikusan következik, hogy el kell menni az okmányirodába, és ott elmondják a szükséges dolgokat.

 • A.Csaba

  A német ajkú rendőrök joggal emlegetik a 100

 • A.Csaba

  eltűnt a hozzászólásom nagy része szóval röviden:100euróból a nevemen volt az autó 2darab rendszámmal 2darab kerettel fél óra alatt.a blokkal 2éven belül újat gyártanak ingyen.a rendszámok legyártása az orrom előtt 2perc volt

 • jako

  Na jó, hát ennyi, már a második féloldalas hsz. tűnik el, amiben kifejtem hogy hogyan járnak a kedves állampolgárok jobban, bár milyen nemű lopás, vagy elvesztés esetében, de ezek is eltűnnek, na megyek is bejelentem.

 • Szentmiki

  Üdvözlet mindenkinek!
  Ez itt magyarország (így kis m-mel). Amint a fényképen is látszik, öt év a szavatossága a rendszámnak, nekem a műszaki vizsgán derült ki, hogy cserélni kell a rendszámot, mert felhólyagzott. Ezeket már nem lehet házilag javítani, amíg nincs új rendszám, nincs műszaki. A talált rendszámot az okmányirodába kellene leadni, elvileg megkeresik a gazdáját (mivel pár billentyű leütésbe kerül).

 • kovacsedit

  Szigetszentmiklóson nagyon gázos minden!!!!!!
  A fiamat betalálta a rendőr semmit nem csinált a haverját rugdosták a földön a részeg rendőrök és megkérte hogy haza vihesse erre őt kezdték el ütni rúgni bevitték az örsre eltőrték az orrát szétverték kijött a mentő feljelentés a szszm rendőrök ellen !!!!!!!van tanu hogy ő semmit nem csinált látlelet elvitte a mentő mi család egyből odamentünk +ügyvéd + mentő nem hiszem hogy ez történhet Magyarországon nem csak vele a miklósi fiatalokat részegen szétütik a renőndrök!!!!nagyon gáz minden de valami változásnak történni kell!!!!!!!!!!!!
  Csevegés vége

 • hova

  Lencsés úr!-tökéletesen igaza van, jól ráérzett arra,hogy mit kell csinálni! Makszimum aban tévedett,hogy embereket talál a két Állami Cégnél. Habár a Belügyminiszter úr 5 napja mondta,hogy a rendőrség a II. helyezett az állami cégek elismerési rangsorában! Maradjunk ennyiben, de:egy db rendszámot is ellophatnak és kirabolhatnak egy pénzszállítót, egy bankot stb.stb.Tehát a rendőrségnek minimum fogadni és rögzíteni kell,hogy kinek-miről tünt el a rendszáma!!Az ő érdekük is,mert egy komoly bűncselekménynél rögzített rendszámból sokminden következket- buta az a rendőr, aki elzavarja a bejelentőt! Kb.egy éve egy rosszul működő sorompóra a megyei főkapitányság ügyeletese azt válaszolta:” És most én csináljam meg?” Bejelentettem a főkapitányának, kb. 1 hónap múlva levelet kaptam,hogy vissza hallgatták a telefon beszélgetést és megfenyítették a rendőrt, tőlem pedig elnézést kértek! Nagy szó!A rendőrség minent leráz magáról, pofátlanul és törvénytelenül, azt is, ami az előnyére szolgál.Semeddig sem tart 10 sort leírni és megmondani, hogy tessék elmenni az okmányirodára.
  OKMÁNYIRODA: Na ez a második csoda! /1/

 • hova

  Ezek a szerencsétlen lányok-fiuk az okmányirodánál csak és cakis annyit tudnak, hogy igen szűken mit kell kitölteni, de semmi szélesebb rálátás az eseményre nincs, még azt sem tudják, mi az útja egy elveszett rendszámnak, vagy okiratnak.Még akkor, amikor a rendőrség egy része “átment+ okányirodába, a rendőrcsajok tudták, hogy mit kell tenni és mondani, volt kapcsolat a rendőrség és az okányiroda között, azonnal kérdeztek telefonon és gyors, pontos dataegyeztetés történt, szinte mint a villám. Ma ilyen szerencsénk nincs. És hogy ki voot az a “magánszemély” aki mindent tudott??-az, aki rendszeresen megjelenik, megbízás útján intézi a cégek ügyeit, aki több száz tábla csokit visz a “lányoknak” /maradjunk csak ennél, de ifrább is van!/
  A rendőrök védelmére:akkor, amikor hetente megölnek!! két embert, a bűnügyes nyomozók összeesnek a fáradtságtól, az éjszakázástól, a vizsgálótisztek szintén, akkor ez elnyésző dolognak tűnik, főleg, hogy nem nyomozók végzik ezt! A lusta disznók az ügyeletes tisztek v tiszthelyettesek, akik csal felvezik és leteszik a telefont, utasítást adnak-aztán szunya!Az okmányirodások szépek, jól öltözöttek, érettségijük is van, /va?/ de azt sem tudjáűk ebben a nagy kavarodásban, hogy mit is csinálnak úgy igazán.Isten őrizzen meg mindenkit mindkét állami cégtől!!

 • hova

  Még valamit: a Plaket kft-t egy volt rendőr vezeti, birtokolja-ugye nem kell ehhez mit hozzá fűzni!!

 • csodalatos

  Hova, ha Te ilyen okos vagy, akkor miért nem leszel belügyminiszter?! Tökéletesen fogod működtetni az állam rendszert. Bár ezzel a helyesírással és előítélettel nem tudom mennyire mennél.

  Szerinted a rendőrség a bekövetkezett esetleges “nagy” bűncselekmények után nem tudja kideríteni, hogy az adott rendszám csak elveszett vagy eltűnt?! Esetleg okosabb lenne több száz vagy ezer elveszetett rendszám tábláról külön nyilvántartást vezetni?! Az adatokat kezelni?! (Adatvédelmi törvényt figyelmedbe ajánlom). Te írtad, hogy milyen jó csávok a nyomozók, ezért biztosan kiderítenék ezt a körülményt is.
  Látod ez a baj, olyan ülnek a politikai vezető székekben, akik nem dolgoztak a gyakorlatban és nem látják át a különböző jogszabályak alkalmazhatatlanságát. Az is baj, hogy olyanról alkot valaki véleményt, amit nem ismer, illetve nem tudja, hogy hogyan működik.

  De azt sem értem, hogy az elromolott sorompó miért is tartozik a rendőrségre, rendőrre? Egyébként meg javította a megyei rendőrség a sorompót?! Igazi rendőri munka lehetett.
  Egyébként minden rendőri munkát a nyomozókkal kellene végeztetni és tökéletesen működne az ország. Szólni kellene a belügyminiszternek, bár Ő is rendőr volt – ugye?

  Még egy dondolat, mit tennél akkor, hogyha az okmányirodában megigérik neked, hogy pl.: 5 nap múlva meg lesz a rendszám, de a Plaket Kft. bármely okból nem készül el vele addigra és csúszik a rendszámod átadása? Őt is bepanaszolnád, mint a rendőrt és Őt is megfenyítenék. Összegezve, Te tennél igéretet olyanra, ami nem Tőled függ??????!!!!!!
  Gondold csak végig, ja és ezt Tőled sokan megkérdezik egy nap.

 • hova

  Csodátatos.
  Tökéletesen ismerem a rendszert, sajnos.Azzal is tisztában vagyok, hogy kinek mit kell tennie, a lustaságot, nemtörődömséget nem lehet mivel magyarázni. Nem mondtam,hogy az adatvédelmi törvény tökéletes, sőt, szerintem nem az! Mondandóm egy része arról szól, hogy hideg-rideg és embertelen a két cég alkalmazottainak magatartása és hiányos a jogi tudása! Azt mindenkinek -aki e két cégnél dolgozik, tudnia kell, hogy milyen határidőkkel dolgoznak, mi függ tőlük és mi nem. Pl. ha egy sorompó, ami a közút biztonságát szolgálja-na persze a vasútét is- elromlik, az minden bizonnyal a rendőrségre tartozik, persze nem ők csinálják meg, de nekik van HATÁSKÖRÜK az intézkedés felszólítására.
  Sohasem akartam rendőrminiszter lenni, de a becstelen, embertelen, rideg munkát mindíg utáltam, mert a rendőrök is és az okányirodások is KÖZSZOLGÁK, tőlünk kapják a fizetést, tehát viselkedni kellene és tudni azt, amit tőlük elvárunk. / persze a te helyesírásod sem tökéletes-ugye?/

 • csodalatos

  Ugye, hogy rosszul néz ki.

  A lustaságra és nem törödömségre valóban nincs magyarázat, de egy eset kapcsán nem szabad általánosítani, akár pozítiv, akár negatív a példa.
  Miből tudod, hogy hiányos a jogi tudásuk?
  Mikor én csináltattam a rendszámom, akkor közölték velem, hogy az általános ügyintézési határidő 30 nap, de én másfél hét alatt megkaptam. Pedig nem nyaltam a seggét, nem vittem neki csokit, csak normálisan beszéltem velük és ők is velem.
  Szakmától, közszférától vagy magánszférától független az emberek egymáshoz való hozzáállásuk. Mindenki ugy tud ügyintézni, ahogy hozzááll a másikhoz.

  A közlekedés biztonsága pedig nem a rendőrségtől függ, hanem tőlünk autósóktól. Amennyiben nem működik a sorompó és a lámpa sem akkor is van KRESZ szabályozás és ha azt betartjuk akkor nincs baleset és a közlekedés biztonsága sem kerül veszélyben.
  Ha jól tudom akkor az ország területén az “összes” vasúti átjárót figyeli online a MÁV és ha valamelyik elromlik, akkor annak kijavításáról gondoskodik. Itt akkor tényleg a rendőrségre van szükség?! Nem egyszerűbb az ingyen számot hívni.
  Ja és ha valamelyik autós a szabályokat megsérti akkor annak igenis legyen következménye.

  “KÖZSZOLGÁK, tőlünk kapják a fizetést, tehát viselkedni kellene és tudni azt, amit tőlük elvárunk” ez egy demagóg duma, a politikai rendezvényeken nagyon jól hangzik. A jogok mellé kötelezettségek is társulnak és az nem hátravalóbb, mint a jogosultságok.

  A közszolgák is adófizetők, nekik nem lehetnek elvárásuk?

 • hova

  Csodálatos. El sem olvasod, amit írtam.De egyébként válaszolj te Lencsés úrnak, hogy miért történtek -történhettek ezek a dolgok. Vele legyél “kemény legény” és olvas be neki!
  Jóéjét!

 • pszegheo1

  Ez pár száz km-re nyugatra a következő képpen működik:

  Autó papírjaival irány az önkormányzat, rendszám igénylése, némi pénz kicsengetése, az átfuttatott papirokkal, amin szerepelnek a rendszám adatai el a szomszéd bódéba, biankó rendszám a polcról leemel, présgép, nyomtató és a tied. 35 perc.
  Röhej.

 • Guevara

  Nagymenők akik spórolni akarnak, dekorossal csináltatnak egy eredetihez nagyon hasonlót. Hogy később a műszakin hogy nem bukik le, azt nem tudom, illetve tudom ha nagyon akarom, de akkor nincs a dologban spórolás.

 • hova

  Persze, vannak egészen “kiváló” megoldások, de a cikk írója a törvényt követte, az pedig 5 hétbe került és rengeteg “meglepetést” hozott neki.

 • malkolmcole

  Szeretném megtudni, ha úgy jelentem be, hogy lelopták mint a kettő rendszámot egy régebbi rendszámos autóról, akkor pótlásként már új EU-s rendszámot kap?

 • jako

  malkolmcole – 2014.01.21 // 22:27

  Igen az EU-s rendszámot, és ha szerencséd van akkor csak 300.000ft büntetést, és nem börtönt, a hatóságok félre vezetése miatt tett hamis bejeltésedért

 • Kovacs

  Tudja valaki hogy lecserelhetem e a rendszamomat ha csak mert masikat szeretnek egyeni okokbol?

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.