Legyőzte a rendőrséget a megbírságolt autós

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.01.14. 06.00

Először 50 ezres csekket kapott, majd 100 ezerre emelték a bírságot. Nem hagyta annyiban.

“A legrosszabb az volt a történetben, hogy mindenki tanácsolta, fizessem be a bírságot, nyugodjak bele. Ezt ajánlotta az ügyvéd, még a szüleim is, lassan már hülyének éreztem magam azért, mert nem hagytam annyiban, és mentem az igazam után” – emlékszik a közel fél éves kálváriájára Czakó Balázs a Vezess.hu-nak. Mivel azonban jogtalannak érezte büntetését a tolnai fotós, nem adta fel.

Azt hittem, kandi kamera

2013. június 13-án délután kanyarodott be Balázs az érdi Tesco parkolójába, és már a megállás előtt látta utasával együtt, hogy tőle olyan 5 méterre egy rendőr és egy közterületes figyel. Mivel úgy tűnt, szabályos helyre parkol, nyugodtan bezárta a kocsit, majd vásárolni indult. Ezt megelőzően a hipermarket melletti lángosostól hátranézett a kocsijára, és azt látta, hogy a két egyenruhás az autó körül sürgölődik, erre gyorsan visszaszaladt.
 
“A parkolást végignézték, egy szót sem szóltak, csendben megvárták, amíg elhagyjuk a helyszínt, mindezt kb. 5 méteres távolságból. Mi láttuk őket, ők láttak minket, nem hiszem, hogy nehezükre esett volna szólni, hogy ‘hé, majom, rossz helyen álltál meg’. Talán még súrolták volna a jófejség határát is” – idézi fel Balázs a casus bellit.
 
Gyorsan kiderült, hogy jófejségnek nyoma sincs. Annak ellenére, hogy semmiféle felfestés nem volt a parkoló aszfaltján, az a mozgássérültek számára fenntartott hely volt, amiről az alábbi kép bal szélén látható tábla tájékoztatott. A fiatalember viszont a másik irányból érkezett (a képen jobbról), és a táblának háttal tolatott be a helyre, ráadásul a parkolás pillanatában egy kisbusz állt közte, és a tábla között, így nem láthatta a jelzést. Ennek ellenére, amikor megmutatták neki a táblát, azonnal arrébb akart állni, de azt mondták, a kocsi fotóját már nem tudják kitörölni a kompakt gépből. Ezen fotós létére először még mosolygott.

Balra a tábla, Balázs jobbról érkezett, és a parkolás pillanatában még egy kisbusz is közöttük volt

“Mikor közölték, hogy ez 50 ezer forintomba fog kerülni, elkezdtem keresni a kandi kamerákat, mindig is szerettem volna személyesen találkozni Jáksó Lászlóval. Gyorsan kiderült, hogy ez nem vicc, erre megkérdeztem a közterület-felügyelő hölgyet, hogy ő soha, semmikor nem hibázott még ehhez hasonlót, mire kapásból rávágta, hogy nem, és nekiállt kitölteni a bírságos papíromat.”
 
Annak ellenére megkapta a bírságot, hogy elismerte a hibáját, és a parkolás után gyorsan arrébb akart állni, ráadásul a bírságpapírján “a gépjárművezető távollétében kiszabott helyszíni bírságról” felirat található, ami önmagában nem igaz.

Az 50 ezres bírságból 100 ezres lett

Balázs rögtön elvitte egy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédi irodába a papírt, ahol méltányossági kérelem megírására biztatták, de a családtagok és barátok mellett itt is elhangzott, hogy inkább fizesse be a csekket. Úgy kapta ezt a tanácsot, hogy nem volt felfestve a mozgáskorlátozott jel a parkolóhelyre.
 
Megírta a kérelmet, de válasz helyett újabb pofont kapott, ezúttal az érdi önkormányzattól.
 
A Városrendészeti Csoport egyik ügyintézője feljelentette a rendőrségnél, mégpedig a 30 napos fizetési határidő letelte előtt 6 nappal. “Szóban a helyszínen, majd később írásban is természetesen elismertem, hogy ott álltam a helyen, ennek ellenére az ügyintéző a méltányossági kérelmemet úgy értelmezte, hogy nem ismerem el a hibámat. Ezért lettem feljelentve.”

Jól látható, hogy nincs semmiféle felfestés azon a helyen. A mellette lévő talán valami foszlány még látszik

A feljelentésből következően ezúttal már a rendőrség küldött neki az eredeti büntetésének a duplájáról szóló, azaz 100 ezer forintos csekket.

Széttárta a kezét a rendőr

Balázs azonnal meghallgatást kért, amely Szekszárdon, annak a rendőrzászlósnak a jelenlétében történt, aki az ügyével foglalkozott. “Bemutattam a 2012. évi II., azaz a szabálysértési tv. esetemre vonatkozó paragrafusait, melyekből nyilvánvaló volt, hogy a jelenlétemben távolléti bírság nem lett volna kiszabható, és a 30 napos fizetési határidő lejárta előtt nem állt jogukban engem feljelenteni. Azt el nem tudom mondani, hogy mennyire nem érdekelte a zászlóst az egész sztori. Széttárta a kezét, és azzal zárta le a beszélgetésünket, hogy vissza fogják vonni a határozatot a meghallgatásom miatt, majd újra ki fogják azt szabni.”
 
Ez meg is történt, arra hivatkoztak a határozatban, hogy nem mutatta be az elkövetett szabálytalanságot a meghallgatáson.
 
Azonnal kifogással élt, mire továbbküldték az ügyet a bíróságra, mint végül kiderült, ez lett a szerencséje. A bírónő tárgyalást kért, amint a rendőrség viszont nem kívánt megjelenni.
 
Végül kimondta a bíróság, hogy nem felel meg a valóságnak az a rendőrségi érvelés, miszerint ők nem bírálhatják felül az önkormányzat Városrendészeti Csoportjának döntését (márpedig Balázs szerint végig erre hivatkoztak). A bírónő szerint bármikor megváltoztathatták volna az 50, majd 100 ezres bírságot figyelmeztetésre, amit a bíróság meg is tett. A történtek és a körülmények alapján végül eltörölték a pénzbírságot.

Ez csak a hivatalos levelezés. A bosszúság és az időveszteség nincs dokumentálva

“Az egész folyamat, a levelezések, telefonálgatások, személyes találkozók 5,5 hónapig tartott. Egészen a bíróság ítéletéig nem lehetett tudni, hogy mi lesz a végkimenetele az ügynek, csak abban voltam biztos, hogy egy felfestetlen jelzés miatt nem fogok sem 50 ezer, sem 100 ezer forintot fizetni. Inkább ledolgozom, és szedegetem a csikkeket a főutcán közmunkásként. A bíróság ellentétes irányú döntése értelmében sem adtam volna fel egyébként, mentem volna az ombudsmanhoz. 
 
Az ügymenet során többször is felhívtam az érdi polgármesteri hivatal és a rendőrség figyelmét a dolog emberi oldalára, de erre nem reagáltak. Ha bárki hasonló helyzetbe kerül, és elakad, ne adja fel, keressen meg nyugodtan, szívesen segítek bárkinek!” – mondja zárásként Balázs, majd hozzáteszi: “Az egész ügy annak a hibájával indult, aki azt mondta a szemembe, hogy ő aztán nem hibázik soha. Hát, hibázott.”

Kommentek

 • cool28

  Ezek csak pénzt tudnak beszedni. Semmi máshoz nem értenek és csodálkoznak, hogy az emberek nem tisztelik őket.

 • Guevara

  Sajnos megteheti ezt a rendőrség, mert semmi veszítenivalója nincs az égegyadta világon. Ha nem jön be a “húzás”, hát semmi gond, majd lesz olyan “madár” aki megijed a sok nulla láttán a csekken, pláne ha még egy ügyvéd is azt javasolja neki, és fizet. Tiszta haszon… A perköltséget sem a hibázó rendőr fizeti, hanem az állam, vagyis mi.

 • Guevara

  Nem, sajnos még pénzt beszedni sem tudnak, mert azoktól akiktől jogosan lehetne, azoktól meg félnek. (Nagy, drága, fekete autók a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyeken)

 • szabojgy

  A képen ahogy én látom (bár jelentősen kopott felfestéssel) de mégiscsak jelezve van hogy melyik a mozgássérült parkoló. Egyrészt a táblával, másrészt a burkolatra felfestett külön jelzéssel ( tolókocsis embléma!), de csak kettő parkolóhelyen, vagyis a tábla közvetlen közelében. A harmadik helyen, ahol az illető állt semmi ilyen nincs. Ez nemcsak a jelzés hiánya, hanem a méreténél fogva is egy különös hely. Lehet hogy mozgássérült teherautó vezetőknek tartják fenn?
  Ha a burkolati jelzéseket felfestik és táblát helyeznek ki a parkolók végébe,mindegyikhez külön-külön akkor sem a tábla hatálya, sem pedig a jelzés egyértelműsége nem kérdőjelezhető meg.

 • PAlex

  Gratulálok a kitartáshoz!

 • CzakoBalazs

  Guevara: a nagy, drága fekete autók tulajdonosai tisztában vannak azzal, hogy tilosban történő parkolásnál kiszabott távolléti bírságoknál NINCS OBJEKTÍV FELELŐSSÉG. Ezzel egy pillanat alatt megúszhatják az ilyen helyzeteket. Én elismertem, hogy hibáztam, végigcsináltam ezt az pár hónapot és a végén közölték velem a rendőrségen, hogy ha kamuzok, letagadom, hogy én voltam ott a kocsival, akkor simán megúszom.

  szabojgy: Sajnos jelenleg a törvény szerint egy tábla bőven elég a büntetés kiszabásához, nincs szükség felfestésre.

 • CzakoBalazs

  Az összes hivatalos papírt (városrendészet, rendőrség, bíróság), valamint az általam benyújtott iratokat (méltányossági kérelem, kifogás, bizonyítási indítvány) beszkennelt formában megtaláljátok a blog-omon (http://czakobalazs.com/blog3/). Ha valami így sem lenne világos, keressetek meg nyugodtan, szívesen segítek!

 • kraius

  A rendőrök is, meg a közterületesek is úgy kezdenek minden nap, hogy megvan szabva nekik a behajtandó összeg. Ha nincs elég “bűnöző”, akkor csinálnak, mert nekik is etetni kell a családot. Az önkormányzati és rendőri vezetők is összehazudnak mindenféle ökörséget pl. a gyorshajtásról, meg a baleseti számokról, miközben mindenki tudja, hogy csak arról van szó, ha nem szállítják az előirányzott összeget, akkor repülnek.
  Csak az a szörnyű, hogy már mi is azt mondjuk “inkább fizesd be”, mert ez annyit tesz, hogy ezeket a tételeket “gépjárműadóként” elfogadjuk és nem az emberek viselkedését szabályozó hatalmi eszköznek tekintjük.

 • nyolcegy

  Lehet, hogy az itt említett eset valóban véletlen volt. Bár ha a táblán jelezve van, hogy hány mozgáskorlátozott helynek kell lennie, akkor nincs miért felháborodni, még ha a helyzet szerencsétlen is. Maximum, “jófejségből” szólhattak volna álljon odébb.
  A fő gond, hogy az emberek egy csoportjában nincs semmi empátia. Kötelező a legközelebbi helyen parkolni. Függetlenül, hogy az rokkant vagy nagycsaládos hely. És nem csak a nagy fekete autók űzik ezt a sportot. Parkol ezeken a helyeken ugyan úgy a rozzant kadett, ahogy az M-es rendszámú német batár. Egyszerű ez, csak bele kellene gondolni, milyen lehet mozgáskorlátozottnak lenni, vagy több kisgyereket behajolva kihámozni a gyerekülésből, miközben az ajtót nem tudod kinyitni rendesen. Ezt az erre fenntartott helyen egyszerűen meg lehet tenni. Míg aki nem gyerekkel van annak mindegy lenne, így is úgy is ki tud majd szállni az autóból. De sajnos nem az. A másik nem számít…csak én…ez a szomorú.

 • caine

  Sok helyen a rokkant parkoló után a bejárat előtt parkolnak,főleg Lidl-nél. Rájuk senki nem szól,talán mert főleg nagy és drága autókkal teszik ezt,illetve sokan vannak…

 • KovacsAti978

  Nézte valaki a srác képeit is? Ezek a csillagos képek elég durvák: http://czakobalazs.com/blog1/

 • KoboldInside

  Balázs – Gratulálok a kitartásodhoz! Köszönjük, hogy közzétetted, így aki hasonló helyzetbe kerül, legalább tudja, hogy nem kell mindent lenyelni.

  Engem is büntettek meg, mert az autóm és a záróvonal közt nem volt meg egy bizonyos távolság, ahol parkoltam… a gond annyi, hogy nem volt záróvonal, ugyanis útjavítás után nem festették vissza… Én akkor benyeltem az 5e-et, de sokat vaciláltam rajta.
  Jól mondtátok – ha nincs elég bűnöző, akkor csinálnak!!!

 • ToronyiLajos

  Ha elegetek van, itt a megoldás: http://www.youtube.com/watch?v=z5rvGV4Ooqs

 • HakapesziM

  Gratulálok a kitartáshoz! De miért csodálkozunk? Ez így van sok más esetben is. Nem állják az útját aki tilosban jár, sőt, csinálja csak, abból van pénz. Aztán nem értik, miért nincs megbecsültsége a rendőrségnek.

 • Lianar

  Szerencséje is volt a csávónak, hogy a bíróság elfogadta a magyarázkodását, mert a képen is látszik, hogy a mozgáskorlátozott parkolóra figyelmeztető tábla azért ki van oda téve…
  Vagy életében először volt a TESCO-ban és nem tudta, hogy hova nem lehet állni?
  Abban természetesen igaza van, normálisan fel kell festeni a rokkant-parkolóhelyeket és az eljáró hatósági közegek is lehettek volna egy kicsit emberségesebbek, hiszen ugyebár az volna a cél, hogy jogosulatlanul meg se álljon ott senki. De hát a statisztikához produkálni kell eredményeket…
  Számomra ettől függetlenül egyértelmű, hogy a bevásárló központokban a bejárat-közeli helyek kiknek vannak fenntartva, ezért véletlenül sem állok oda… Remélhetőleg a csávókám tanult ebből az esetből, mert lehet, hogy legközelebb már nem lesz ekkora mákja.

 • menőmanó

  Több probléma is van ezzel:
  – Pofátlan, inkorrekt és aljas dolog megvárni, hogy valaki hibázzon egy kétséges helyzetben, aztán jól megbüntetni. Mondjuk a jelenlegi magyar rendőrségre és a közterületesekre ez nagyon jellemző sajnos, tisztelet a kevés kivételnek.
  – Hiába van a mozgáskorlátozott táblára a parkolók felé 3x !!! jelzéssel kiírva a szabadon hagyandó helyek száma, ha inkorrekt a felfestés. A mozgáskorlátozottaknak mindkét oldalon sávot kell hagyni a ki és beszállásra ami a 3. parkolónál hiányzik a helyszűke miatt. Csak az áruház felőli oldalon van, a másikon hiányzik. Ezért teljesen jogosan gondolhatta Balázs, hogy jó helyen parkol. Egyébként az áruház felől nézve legtöbbször nem 3, hanem csak 2 hely van fenntartva a mozgáskorlátozottaknak és nagy családosoknak.
  – A hatóságok hozzáállása az ügyhöz bicskanyitogató, de sajnos ez is jellemző erre a dilettáns csürhére.
  Viszont dicséretes és példamutató Balázs viselkedése az ügyben, amit az sem csökkent jelentősen, hogy a saját érdekében és saját kárát csökkentve volt ilyen állhatatos. :)

 • Guevara

  Czakó Balázs: Mondjuk meg is lehetne várni a nagy fekete autók vezetőit, akkor meg ugye mindjárt ott is van a tettenérés, mellébeszélésnek nincs helye, de ehhez kéne jó nagy adag bátorság és megfelelő fellépés. Na de ki melyik kis huszonéves járőrpalánta teszi ki magát egy alvilági taggal való konfrontációnak?

 • Guevara

  Lianar: Arra a feltevésre nem lehet jogilag alapozni, hogy “úgyis járt már mindenki teszkóban, tehát tudni kéne hogy hol vannak a mozg.korl. parkolóhelyek.”

 • swattos

  Mákja volt, megúszta. De a tábla kint volt, látnia kellett volna, hiába nincs útburkolati jel ami valami miatt nem látható. Ennyi erővel télen, amikor hó alatt van minden, nem veszem figyelembe a roki festést? Nem mert nem látom, de viszont látnom kell a táblát, ami a hierarchiában felette áll a közúti jelzések között. Ha nincs tábla, akkor tényleg bekaphatják. A rendőrök és a közteresek meg szemetek voltak, biztos nagyon kell a pínz.

 • DTF

  Swattos: ha a ho ellepi a parkolohelyet ami tortenetesen mozgaskorlatozottake, akkor odaallhatsz, mer nem lathatod es a parkolohelyek tizstitasa vkinek a feladata!!! Pl. Onkomrnayzta, bkk, tesco, auchan, stb :) mondjuk ilyen nem fordulhat elo, erre azert ugyelnek :)

 • Shaperd67

  A rend éber őrei hibáztak, ez egyértelmű, főleg a malac rendőrnő, aki még hülyeséget is mondott.
  Czakó Balázs viszont szintén hibázott. A tábla ott van 5 méterre az autójától és nem veszi észre? Ugyan már. Manapság az autósok 80 százaléka lusta gyalogolni 20-30 méterrel többet és az áruházak, vagy lépcsőházak bejáratához a lehető legközelebb próbálnak parkolni. Bármelyik áruház parkolójában vagy lakótelepen látni, hogy a legtöbb autó a bejáratok közelébe van leparkolva. El vannak kényelmesedve az emberek. Ha tehetnék, sokan az áruházon belül, a pénztárak előtt parkolnának vagy a társasházak földszintjén, csak minél kevesebbet kelljen gyalogolni.

 • swattos

  DTF: Ha tábla is jelzi, akkor nem állhatok oda, mert a tábla üti az útburkolati jelet, de ha nincs tábla, akkor már igen.

 • imi001

  Én már több fórumon jeleztem hogy ideje lenne a rendőrnek anyagi felelősséget vállalni az általa kiszabott bírság után Érthetőbben fogalmazva ha bíróságra kerül az ügy és veszít a rendőrség a költségeket ne az adófizetők hanem a hibázó rendőr fizesse Mindjárt szerényebben vagdalkoznának az esetenként több százezres bírságokkal

 • imi001

  Egyébként én úgy tudom hogy a tábla felülbírálja az útfestést és a tábla ott volt elősszőr azt kelet volna nézni. Lehet hogy jelen esetben valóban figyelmetlenségből állt oda De az is jellemző nagyon sok autósra hogy tojnak a korlátozó táblára és oda állnak mert 10 méterrel közelebb van a bejárat. Na ezeket nem 100 ezerre de 500 ezerre büntetném

 • Shotgun01

  Baromság a cikk címe!A rendőrséget nem lehet “legyőzni”,a rendőrség nem egy cég nem egy termelő kft,a rendőrség, rendőrök és vezetőik állami forrásokból “gazdálkodnak”azaz az emberek, az Állam pénzéből…éppen ezért ha ők hibáznak annak a levét is az Állam azaz mi emberek isszuk

 • swattos

  A cikk írója direkt kiemelte, hogy a tolnai fotós. Szerintem csak ingyen reklámot akartak csinálni. Mondjuk nem értem, hogy ha valaki elmondása alapján két éve fotózik, akkor mitől lesz fotós? Úgy tudtam eddig, hogy az egy szakma.

 • Nyesamu

  Az a legjobb hogy egyesek azonnal megmondják a tutit!
  -lusta vagy
  -figyelmetlen vagy
  -nagy f@sz vagy

  Az én felfogásom szerint a Rendőr nem behajtó.
  A Rendőrnek a mindenkori rendet kell felügyelnie,annak minden összetevőjével.
  Tehát ha látja hogy rossz helyre parkolok akkor odajön és útba igazít türelmesen mi több kedvesen!
  Ha nem mozdulok akkor megbüntethet.
  Ami Magyarországon kialakult az már vérlázító!
  A kirótt büntetések 70%-a jogtalan!!!!!!!

 • husky

  Sajnos jogilag jogos, mert ott a tábla, kiegészítve hány helyre vonatkozik, ha van felfestés ha nincs. Nagyon figyelni kell ez tény. A mozgáskorlátozottak helyére meg városban is (hosszirányú parkolás), látjuk ott van, de ne lógjunk bele, mert sajna konfliktus lehet a “sintérekkel”. DE…ezért lesbe állni hátha elnézi valaki, na ez már tényleg degecen születettnek kell lenni.
  Nagyon mocsokság, hogy ezt tudták, kiderítették és csak ezért álltak ott lesbe naphosszat! Ugyanaz mint a porbadugott 30-as tábla a 70-es alatt!
  Örülök, hogy nyert az autós! Csak így tovább mindnekinek!

 • CoIie

  Hogyan lehetne jogos ez roki P tábla, ha a parkolóhely után van kihelyezve!! Ráadásul nem jelöli hány helyről van szó. A lekopott festés pedig nem értelmezhető semminek, azon kívül, hogy a csíkozott rész a forgalomtól elzárt!

  Ahol a tábla áll, az az út már merőleges a parkoló útjára és nyilván ott, a táblát követően, kell várakoznia – hely hiányában – max. egy jogosúltaknak! Hol máshol?!

 • toce

  Engem azért bűntettek jó 8 éve, mert a párhuzamos parkolóból taxiváróvá alakított helyre lógtam be 20 cm-t. Tábla volt, rajta 3x szorzó, reggel 2 cm friss hó, így szemre hagytam szerintem bő 3 helyet. Délre elolvadt, akkor készült a fotó. (A gond az volt, hogy az 1 hely még nem volt droszt ahogy én feltételeztem, hanem normál parkoló, tehát nem a középső helyen volt a tábla, hanem a bal oldalinál, tőle balra egy mezei parkolóval, ami csak a felfestésből látszott…)

  Megreklamáltam, kiröhögtek, fizettem…

  Akkoriban taxi ott nem állt egyébként, egy iskola előtti parkoló volt, egy lakótelepen, soha nem volt ott utas.

 • jimmy49

  Andorrában este 5 körül csúcsforgalomban mind a 21 rendőr(köztük egy nő)a kapitánnyal együtt irányította a forgalmat.Egy külföldi mazsola befordult az egyirányú utcába szembe a forgalommal. Hárman fütyültek egyszerre rá, mutatták hogy forduljon meg és arra menjen a csudába. A nő mint egy kisgyereket megfenyegette. A fickó elhajtott és ezzel az ügy le volt zárva.

 • CzakoBalazs

  Köszönöm szépen mindenkinek. Remélem sokaknak segít majd ez a cikk. Feltöltöttem a blogomra az összes hivatalos papírt (városrendészet, rendőrség, bíróság), valamint az általam benyújtott iratokat (méltányossági kérelem, kifogás, bizonyítási indítvány) beszkennelt formában: http://czakobalazs.com/blog3, így bárki aki hasonló helyzetbe kerül, talál egy kis segítséget. Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy az OBJEKTÍV FELELŐSSÉG már NEM LÉTEZIK tilosban parkolásnál, tehát, ha esetleg kiderülne, hogy nem a távolléti bírsággal sújtott gépjármű tulajdonos parkírozott be a tilosba, hanem egy családtagja, akkor egy ilyen ügynek egész gyorsan is pontot lehet tenni a végére. Ha már ennyit leírtam, akkor még két dolog: soha nem álltam még be mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyre tavaly júniusig, ezután sem fogok, és titeket is arra kérlek, hogy ne tegyétek. A másik pedig a rendőrökkel kapcsolatban az lenne, hogy HATALMAS NAGY TISZTELET A KIVÉTEL(EK)NEK, találkoztam már normális rendőrrel is! Sajnos ők vannak kevesebben… És elképzelni sem tudom, hogy bírják ebben a közegben.

  Ps.: A jelenlegi törvények szerint egy tábla már elég, nem probléma ha hiányzik a jel az aszfaltról, lehet büntetni. Az eset óta ebben a parkolóban már pótolták a felfestést…

 • centurio

  Mégis miben győzte le a rendőrséget? Azt a fotós is elismeri, hogy rokihelyre parkolt. Aki életében egyszer járt már Tescoban, nyilván tisztában van vele, hogy az első parkolók… de ezt hagyjuk. Itt maximum szerencséje volt, hogy egy olyan bíróhoz került az ügye, akinek történetesen nincs mozgáskorlátozott hozzátartozója és úgy döntött, ahogy. A bíró szankciót alkalmazott, és attól, hogy az nem pénzbírság, még szabálysértési priuszként 2 évig ott figyel. Ere én nem lennék azért olyan büszke.
  A másik dolog, hogy a bírság összegét jogszabály állapította meg, nem a rendőrség szopta ki a kisujjából. Egyébként az összeg vérlázító, de ezért a jogalkotókat kéne szidni.

 • hideg

  Hát a tábla elég érdekesen van kihelyezve, a fent írtak alapján jogos volt az autós érvelése. Persze csak ha valóban így történt a dolog. A felfestésről csak annyit, hogy ha felfestés is van, meg tábla is, akkor nemes egyszerűséggel elszállítják a járművet.

 • ida173

  A hozzászólásokat olvasva több kérdés is felmerült bennem, de a legelső, és alapvető az, hogy igazából nincs is ügy. Ugyan is a hiper, szuper, és akármilyen bevásárló központok, diszkont, és barkács áruházak parkolói magán területek, magán területnek számítanak a jog szerint. Tehát a rend büszke őre csak felkérésre, vagy riasztásra, illetve tetten ért bűncselekmény elkövetése esetén intézkedhet. A felkérésnek ill. riasztásnak nyoma kell, hogy legyen. A másik, hogy a cikk szerint a közterület-felügyelő bírságolt, ami a fentiek tükrében szintén aggályos. Mert MAGÁNTERÜLET !!!!!!!

 • CoIie

  Kerítéssel, kapuval, sorompóval (éppen) el NEM zárt terület közterületnek minősül!

 • menőmanó

  CoIie

  Két megjegyzésed volt itt és mindkettő téves. :)

 • Rocky

  @nyolcegy:
  > Maximum, “jófejségbol” szólhattak volna álljon odébb.

  Szerintem meg nagyon nem. Az a hely azért van fenntartva, hogy ha mozgáskorlátozott jön, a bejárat közelében tudjon parkolni, ill. ezeknél a helyeknél elég hely marad oldalt, hogy ki tudjon szállni, és esetlegesen a kerekesszéket ki tudja venni a kocsiból.
  Ha a rendőr nem szól, hagyja, hogy oda más beálljon, aztán csak bírságol, akkor pont hozzájárult ahhoz, hogy az arra feljogosított (egy mozgássérült) ne tudjon beállni oda. Ahogy Nyesamu is írta, nem ez lenne a feladata.
  Ha ez mégis így működik, abból egyértelműen az látszik, hogy a mozgássérült parkolóhelyek célja nem a rokkantak fent említett módon történő segítése, hanem a pénzbeszedés.

  Mivel a rendőr megakadályozhatta volna a hely szabálytalan elfoglalását, de nem tette, ilyen esetben őt is azonos módon kéne büntetni, mint az autóst, aki odaáll.
  (Esetleg még jobban, mert míg a vezető esetleg figyelmetlen volt, nem látta a táblát – mint jelen esetben is -, addig a rendőr erre nem hivatkozhat, hiszen pont azért büntetett, mert ő viszont tudja, hogy ott tilos parkolni, másrészt meg hatósági személyként kötelezettségszegést követett el.)

  Mi lesz a következő lépés? Ha azt látja a rendőr, hogy egy gyilkosság van folyamatban, nem lép közbe – esetleg csak jófejségből -, inkább megvárja, míg befejezi a gyilkos a cselekedetét, mert akkor várhatóan nagyobb büntetést lehet kiszabni?

 • sforisek

  “Solgalunk es Vedunk” Tesco parkolo nem kozut. Csak a Tesco ferkeresere buntethet a rendor, ami valoszinuleg meg is tortent.
  Tescot is meg kell buntetni amiert nem tartja karban a parkolojat.
  En mar reg nem vasarolok naluk. Nem a parkolas miatt!

 • kowalski76

  Azert amikor Balazs latta hogy lesben alltak a kozteresek lehetett volna ovatosabb es akkor nincs ez az egesz kalvaria. En eleve nem parkoltam volna a kozelukben, eleg nagyok a teszkos parkolok. A kozteresnek az a dolga hogy buntessen, ha nem teljesiti az eloirt kvotat kerdore vonjak. Ha ugy tetszik, ok hivatalbol szivatnak. Mi is szivathajuk oket ha mindig szabalyosan parkolunk hogy ne tudjanak belenk kotni. A birsag egy olyan ado amit odafigyelessel meg lehet sporolni.

 • kowalski76

  @ida173 – 2014.01.15 09:02:

  Az aruhazi parkolo kozforgalom elol el nem zart maganterulet. Ezekre a kresz szabalyai vonatkoznak igy a rendorsegnek es a kozteruletfelugyeletnek is joga van ott lenni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.