Kocsma közelében részegekre számítson az autós

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.12.29. 06.00

Ezt mondja ki egy bírósági ítélet, amely börtönbe küldött egy ittasan az út szélén sétáló gyalogost 50-nel elgázoló sofőrt.

Tanulságos közlekedési szituációk mellett olykor tragikus közúti baleseteket, és – amiről a hírekben ritkán esik szó – azok bírósági utóéletét mutatjuk be sorozatunkban.

Csúszós út, ittas gyalogos

Sokan gyűlölnek éjszaka, esőben vezetni, amikor alig látni valamit az útból és annak környezetéből. Az alábbi baleset idején ilyen pocsék idő volt, ráadásul ónos eső esett, a falu közvilágítása is kifogásolható volt, csúszott az út, amelyen kátyúk is nehezítették a sofőrök dolgát.

Ilyen körülmények között haladt 50-53 km/órás sebességgel a későbbi vádlott, aki – hogy az utat jobban lássa – egy pillanatra felkapcsolta autója reflektorját. Ekkor vette észre, hogy előtte olyan 30 méterrel két gyalogos sétál egymás mellett az út jobb szélén. Annak ellenére haladtak itt, hogy az út jobbján letakarított járda húzódott – az később derült ki, hogy ittasak voltak.

Azonnal megpróbálta kikerülni őket a sofőr, de nem tartott megfelelő oldaltávolságot, így az egyiket elütötte. A férfi 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, emellett maradandó fogyatékosságot, járásképtelen lett, és beszédzavar lépett fel nála a baleset következtében.

Nyári gumi télen

Védekezése során a Dr. Székely Ügyvédi Iroda által képviselt vádlott csak részben ismerte el a felelősségét. Szerinte tompított fényszóróval, és a sebességhatárt betartva közlekedett, amikor észrevette a két gyalogost. Sem láthatósági mellény nem volt rajtuk, sem bármely egyéb foszforeszkáló eszköz, miközben sötét ruhát viseltek.

Rögtön a felezővonal felé húzódott, amikor állítása szerint a bal oldali gyalogos két lépést balra lépett. Ez után gázolta el őt.

Határozottan állította, hogy elegendő oldaltávolságot tartott, de a bíróság előtt előadott védekezésekor azt mondta, hogy a gyalogos megcsúszhatott. Erősen fékezni a csúszós út miatt nem mert, így nem tudta elkerülni a balesetet. A szakértői vizsgálatok során kiderült, hogy autóján a tél ellenére nyári gumik voltak.

Elmondta még, hogy az úttest melletti járda le volt takarítva, azon tudtak volna a gyalogosok közlekedni.

Mást mond a műszaki szakértő

Az elgázolt férfival együtt közlekedő gyalogos szerint a menetirány szerinti jobb oldalon haladtak, és társa egyenesen sétált, nem lépett ki oldalirányba. Gyaloglásuk közben egyikük sem hallotta, hogy jármű közeledik, ő is csak a csattanás pillanatában észlelte, hogy autó érkezik mögülük.

Egészségügyi állapota miatt a megsérült gyalogost nem lehetett meghallgatni, azonban a kirendelt műszaki szakértő szerint teljes mértékben megcáfolható, hogy az ütközés előtt pár méterre lépett az autó elé. A jelentéséből az is kiderült, hogy az ütközéskor nem húzódott a felezővonal felé a jármű, hanem egyenesen haladt tovább.

A gázolás helyzete mellett, a járművön keletkezett sérülések, illetve a gyalogos sérülése alapján a jelentés feketén-fehéren megállapította, hogy hátulról ütötte el a kocsi a gyalogost.

Részegekre számítani kell

Az összes rendelkezésre álló bizonyíték figyelembe vételével a bíróság megállapította a KRESZ többszöri megszegését:
    – járművével a sofőr nem a forgalmi, időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően közlekedett
    – nem úgy választotta meg autója sebességét, hogy képes legyen megállítani azt az általa belátott távolságon belül, és minden olyan akadály előtt, amelyre adott körülmények között számítani kell

A bíróság szerint faluhelyen, az esti órákban, ráadásul a helyi kocsma közelében ittas emberekre számítani kell.

Hibázott a gyalogos is

A sértett is megszegte a KRESZ-t a bíróság szerint, hiszen a gyalogosnak a járdán kell közlekedni. Ahol ilyen nincs, ott pedig a leálló sávban, vagy az útpadkán kell haladni. Ha a gyalogosok mégis az úttesten közlekednek, kizárólag annak szélén, egy sorban, lehetőleg a menetirány szerinti baloldalon, a járműforgalommal szemben kell haladniuk.

Az ügy lezárásaként a bíróság kimondta, hogy a vádlott elkövette a maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségét. Súlyosító körülménynek tekintette a KRESZ többszörös megszegését, míg enyhítő körülménynek a büntetlen előéletét, a kifogástalan közlekedési múltját, és természetesen a sértett közrehatását.

Mindezek alapján a bíróság 5 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a sofőrt.

Kommentek

 • Aerome

  Kellemes napot Mindenkinek!
  Ez szinte hihetetlen hogy az ügyv

 • Ambrus Gergely

  azt kellett volna mondani a sofőrnek, hogy a gyalogosok cikáztak az úton, ő a fékre lépett, de elindultak az úttest másik vége felé, azaz átkeltek az úton, ilyenkor a gyalogosnak nincsen elsőbbsége az autóssal szemben, egyértelmű a helyzet, súlyosbító körülmény, hogy nem viseltek mellénmyt, és részegek voltak.
  Ha velem történik valószínű a gyalogosok még az autómban keletkezett kárt is megtérítik.
  Én amúgy az autós helyében az Európai bírósághoz fordulnék, beperelném ezt a bírót aki ilyen ítéletet hozott.
  Nem érti a szakmáját.
  A gyalogosok a hibások.

 • menőmanó

  Hát igen, tulajdonképpen már ott rácseszett a sofőr, hogy +7 fok alatt nyári gumi volt az autóján. Ez maga megér egy fejlövést!
  Az, hogy még emberben is komoly kárt okozott, már eléri a minősíthetetlen felelőtlenség kategóriáját ez pedig minden retorziót megér. Tulajdonképpen jól járt a sofőr ezzel az enyhe ítélettel, főleg ha figyelembe vesszük Stohl Buci sofőri előéletét és az utolsó balesetét követő bírósági ítéletet. :)
  A magyarországi bírósági joggyakorlat szintje kevés kivételtől eltekintve a béka seggével van egy szinten. Sajnos a szakértők színvonala sem áll sokkal magasabban.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.