Szlovák rendszámos álrendőr garázdálkodik az M7-esen

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.12.04. 06.00

Olvasónkat magyar rendőrigazolvánnyal hadonászó, de szlovák rendszámos audis szorította le 130-as tempóval az M7-es autópályán. Hajszálon múlott a tragédia. A rendőrség nem ad ki információt se az áldozatnak, se a sajtónak.

Sz. 130-cal előzött, amikor feltűnt a tükörben a kocsijára nagy sebességgel szinte ráeső Audi. Szabályosan közlekedett az M7-es belső sávjában, de a fekete A6-os kombi életveszélyesen közelről követte, gyakorlatilag tolta le őt az útról, így amint tudott, azonnal jobbra húzódott. Az Audi meglepő módon nem előzte meg, hanem szorosan mögötte szintén jobbra sorolt az autópálya érdi bevezetőjénél a külső sávba.

Ahogy utolértek egy lassabb járművet, Sz. újabb előzésbe kezdett húzva maga mögött a kakaskodót. A manőver befejezése után ismét csak a külső sávba sorolt, amikor az Audi előzésbe kezdett. Olvasónk újabb megdöbbenésére ekkor a szlovák rendszámos autó sofőrje magyar rendőrigazolványt mutogatva, magyarázva elkezdte leszorítani Opeljét az útról.

Kattogott az ABS, a kis Corsa gumijai is megcsikordultak. Pár másodperc volt az egész, mindkét autó hirtelen megállt a leállósávban. Elöl a szlovák rendszámos Audi, mögötte az Opel a riadtan káromkodó sofőrrel, Sz. ekkor készítette a cikkindító fotót az ámokfutóról.

Mivel rendőrigazolványt mutattak neki, várta, hogy kiszáll valaki az őt életveszélyes manőverekkel útszélre kényszerítő autóból, és magyarázatot ad a viselkedésére, de csak teltek a másodpercek, a sofőrök fújtattak, senki nem szállt ki egyik autóból sem. Aztán elindult az Opel, egyből az Audi is, amely hirtelen ráfékezett, amikor is a közben videófelvételre állított telefon kiesett B. kezéből.

Megállt, azonnal hívta a 107-et.

Meggyőződése, hogy rendőr volt

“Csak a lélekjelenlétemen múlott, hogy elkerültük a tömegbalesetet” – emlékszik ma is feldúltan, indulatosan Sz., aki értetlenkedve meséli, hogy autóján “baby on board” felirat virít hátul, a hátsó ablakokon meg macis napellenzők jelzik a kiskorú utast. Ezúttal csak a véletlennek köszönhetően nem ült a kocsiban a kisfia, azonban a gyerekszállításra utaló jelek sem tartották vissza a kötözködőt.

Többször rákérdeztünk az előzményekre, volt-e bármi inzultus a két sofőr között a leszorítást megelőzően, de B. határozottan állítja, semmi ilyen nem történt. Épp ezért nem is érti az egészet.

A 107-en keresztül elmondta az ügyeletesnek a történteket, kitérve arra is, hogy magyar rendőrigazolványt mutogatott neki az audis, akinek szlovák azonosító volt a kocsiján. Az ügyeletes kérdezte az Audi rendszámát, Sz. megnézte a fotót, majd bemondta.

Fegyvert fogtak a Vezess.hu újságírójára

Csütörtökön rendszám nélküli Audi A4 garázdálkodott az M7-esen. Az egyik kútról fizetés nélkül távozott, útközben pedig – mivel nehézkesen előzte meg – fegyvert fogott kollégánkra. Az idióta autós végül az osztrák rendőrök fogták el némi lövöldözés után, munkatársunk pedig több más tanúval a rendőrségen kötött ki, ahol kihallgatták. Izgalmas nap volt, részletekért kattintson ide.

Útban a kihallgatás felé

Sz. ma sem érti, hogy akkor és ott miért történt meg vele mindez. Szóhasználatából kiderül, meggyőződése, hogy rendőr élt vissza a hatalmával, de hogy ez valóban így volt-e, azt hetekkel a történtek után sem tudja. Ő sem, a sajtó sem. Sajnos a rendőrség nem segít információkkal az eset megértésében, már ha van neki egyáltalán ilyen. Nem tudni.

Rendőrség: nem áll módunkban válaszolni

A rendőrségi bejelentést követően Sz. ügyvédhez fordult, aki szerint “felmerülhet a közúti veszélyeztetés tényállása”. Mi a sértett jóváhagyásával, neve használatával és a fotóval (amit mi küldtünk el a rendőröknek) az ORFK sajtóosztályához fordultunk tájékoztatásért, ugyanis jó pár kérdést felvet a leszorítás mellett az állítólagos rendőrigazolvány használata is.

Kérdésünkre, hogy a konkrét Audihoz van-e bármi köze a rendőrségnek, azt az eddig is tudott információt válaszolták, hogy nincs szlovák rendszámos kocsijuk. Arra a kérdésünkre pedig, hogy elképzelhető-e, magyar rendőr mutatott fel az autóból magyar rendőrigazolványt, ugyanezt mondták, vagyis erre nem adtak érdemi választ.

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy érkezett-e mástól bejelentés a szlovák rendszámos Audival kapcsolatban, tud-e róla bármit a magyar rendőrség. “A kérdésre nem áll módunkban válaszolni.” Mivel a telefonhívásokat rögzíti a rendőrség (legalábbis reméljük), megkérdeztük, hogy egyáltalán mennyire gyakoriak a hasonló bejelentések.  “A kérdésre vonatkozóan információval nem rendelkezünk” – így az újabb, szokás szerint szűkszavú válasz.

Honnan tudjuk, hogy igazi rendőr, vagy bűnöző?

A kérdés indokolt, hiszen ha igazi rendőr mutatja fel a valódi jelvényét és igazolványát, akkor ő nyilván igazoltathat, ha viszont utánzatnak dőlünk be, könnyen bűnözők áldozatául eshetünk. Csak az elmúlt két évben 9 különböző büntetőeljárás indult álrendőrök által elkövetett bűncselekmények ügyében, a hatóság 15 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

Balra lent a hamis igazolvány, amelyen a sorszám helyén Police felirat olvasható - ez lényeges különbség a valódi és az utánzat között


De itt van a múlt heti “Police” feliratos ámokfutó, vagy a Sz.-nek felmutatott rendőrigazolvány. Pár éve másik kollégánknak egy piros, teljesen civil külsejű Astrából mutogatott valaki rendőrjelvényt, mire kollégánk rosszat sejtve nem állt meg, az Astra csak erőszakoskodott, és kiderült, igazi rendőrök ültek benne.

Három különböző eset, három civil autó:
– az egyikben kiderült, hogy valaki visszaélt a felirattal (a kollégánkra fegyvert fogó audis)
– a másikban kiderült, hogy tényleg rendőr ült a kocsiban (az astrás eset)
– a harmadiknál, Sz. leszorításánál nem tudjuk ki mutogatott rendőrigazolványt

A KRESZ 6. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy menet közben milyen szabályok betartásával állíthat meg rendőr más járművet. Röviden a lényeg: fényjelzést használó kocsiból piros-fehér tárcsával vagy lámpával, illetve megállásra figyelmeztető felirattal vagy hangszórón keresztül kell jeleznie. Az 1994-es Rendőrségi tv. 19. és 20. §-a pedig azt szabályozza, hogyan kell kinéznie a hatóság emberének, és miként kell igazolnia valakit. A lényeg: az egyenruhája, és az azon lévő jelvénye azonosítja őt, vagy az igazolványa és a jelvénye, amit fel kell mutatnia.

2500 forintért árulják a jelvényt

Csakhogy honnan tudná az állampolgár, hogy milyen a valódi rendőrigazolvány és a jelvény? Szerencsés esetben nem találkozott ilyesmivel soha életében. Aki találkozott, az sem biztos, hogy különbséget tud tenni igazi és utánzat között, amelyből pár ezer forintért bárki vásárolhat.

Felhívtunk egy céget, amely 2500 forint alatt bőrtokos fémjelvényt árul, akár online is. Kiderült, hogy nagykereskedő, amelynek vezetője így nyilatkozott. “Fontos tisztázni, hogy akárki nem vásárolhat ilyen jelvényt. Kizárólag kiskereskedők vehetnek tőlünk, az online értékesítés kóddal védett, ők pedig csak rendőröknek értékesíthetik tovább a jelvényeket, miután a hatóság embere igazolta magát. Az már a kiskereskedő felelőssége, hogy betartja-e a szabályokat” – közölte Buzás Attila.

A bordiszmuvek.hu-n ezt a terméket vásárolhatják meg a kiskereskedők. De csak ők


Lehet, hogy igazi rendőr volt?

Mivel az ORFK nem zárta ki kérdéseinkre adott válaszában, hogy a fekete Audiban valódi rendőr ült, ezért ezt mi sem tehetjük meg.

Sz. az egy hónapja történt eset óta természetesen érdeklődött a rendőrségen. Felhívta a Pest Megyei Rendőrkapitányságot, ahol a neve alatt nem találtak semmit. Megkereste ezt követően az érdi rendőrséget, ahol azt mondták, “így nem tudnak utánanézni, csak ha feljelentést teszek, akkor van róla információjuk. A bejelentésre kivonultak a rendőrök és, ha találtak volna valamit, akkor értesítettek volna, hogy mit kívánok tenni az ügyben. De nem értesítettek. 100 százalék, hogy feljelentem.”

Itt tart most Sz. ügye, akivel kapcsolatban vagyunk. Amint történik valami, megírjuk.

Akivel történt hasonló, írja meg az auto@sanomamedia.hu címre.

Kommentek

 • DTF

  a belső sávban nem lehet szabványosan közlekedni még haladni sem lehet ott huzamosan! alap kresz tudás kéne… tipikus eset: megy vki 145-150nel a belsőben, mert előz. ere a külsőböl vki gondol egyet, leszarj azt amit a tükörben lát ű8vagy nem tudja felmréni annak sebességét) és kimegy elé 120-130-cal. az egy dolog h a beslőben gyorsan jönnke, de nagyon szerencsétlen és oktondi csleekvés ilyne autó elé kimenni..

 • vezess-admin

  Kedves DTF!

  Ebben az esetben nem az történt, amit ír.

  Üdv,

 • szipipeti

  A rendszám nyilvános adat!

 • Motoros III

  Szerintem a legnagyobb probléma az, hogy a nem csíkos rendőrségi autók jelentős részében nincs mobil megkülönböztető jelzés. Korábban a régi F Astrákban még volt, de a jelenlegi különböző típusú kocsikban általában nincs. A rendőrnek éppen olyan macerás és veszélyes egy megállítás, mint minden más közlekedőnek a megállás. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy igazi rendőr balesetveszélyes módon és körülmények között állíthatna meg járműveket. Az említett Audiról mivel nem tudunk semmit, nem kell találgatni. A rendőrigazolványról csak annyit, hogy ember legyen a talpán aki mozgó járműből felismeri a hamis igazolványt. A jelenlegi rendőrigazolvány szerintem, jelentéktelen sz…r!

 • Guevara

  Nem rendőr volt. Lehet hogy csak rosszemberek tesztelték a hamis igazolványt és a megállítási metódust, hogy mennyire lehet vele palira venni az átlag állampolgárt. Hogy miért éppen a Corsás Sz-t választották ki? Rosszkor volt rossz helyen.

 • Mirage

  Nos…az elmúlt évek rengeteg negatív tapasztalataiból (az audisokra – bmw-sekre gondolok itt…és ez saját tapasztalat is!) levonva a következtetést, talán indítani kellene egy kedves kis vadászatot ezen márkák bunkón és életveszélyesen közlekedő tulajaira. Nem? Vesszenek a bunkók. Végleg!

 • Fabatka

  Talán nemkéne 140-150 el menni, és mindenki rendesen tudna előzni is !!!!
  A másik nem is kéne előzni a tehrautókat kivéve, ha betartanák a megengedett sebességet !!!!!!!!
  És mégvalami míg ilyen seggfelyeket takargat a rendőrség, addig nem is lessz rend .
  Nekem meggyőződésem, hogy rendőr lehetett az illető talán mikor bemondta a rendszámot már akkor szóltak neki , hogy feljelentették .
  Tudok olyan esetről amikor a közönséges rádiót ráhangolták a rendőrségi frekvenciára,és a szükséget külömben bizalmas eszköz is az autóban volt, meg ez lenne az első.
  Igaz nem most volt de ” a divat az nem halad,csak vissza változik ” !!!

 • Guillotine

  Mirage!

  Persze!

  Vesszen mindenki akinek audira vagy bmwre futja!
  okos meglátás!

 • HakapesziM

  Én kétszer is meggondolom kinek állok meg. Kamionnal már 100 milliós rakományt is vittem. Ha civil autó villog, mutogat, semmilyen esetben sem állok meg. Ilyen: kavicsot vertél a szélvédőmre, álljunk meg megbeszélni, meg hasonlók felejtős, a gázt sem veszem el. Ott a rendszám, jelents fel. Kitart valaki, mit látom én mi az? A kutyája oltási könyve? Jöjjön utánam. Ha a legkisebb gyanúm lenne, hogy álrendőr, akkor sem állok meg, főleg éjjel. Húztak már zsákot álrendőrök kolléga fejére, itthon és külföldön is. Ha igazi a rendőr, majd utánam jön, vagy elmegyek az első olyan helyre ahol sokan vannak, kamerák stb. kút, bevásárló központ, és ott megállok. Inkább vállalom a következményeit, ha tényleg valódi rendőr volt.

 • zoldfulu2000

  Először is minden élismerésem srácok hogy kitettétek az ügyet. Autós investigative journalism!

  Másrészről eléggé furcsa hogy a rendőrség füle botját sem mozdítja ha valaki az ő irataikkal akar visszaélni. Szerintem ez egy fokozott társadalmi veszélyt magában foglaló cselekmény, maga a rendőrség megítélése a tét ilyenkor.

  Ahhoz hogy elvárják, hogy az előttünk mutogató rendőrön ne hajtsunk keresztül, az ilyen ügyek kivizsgálása is szükséges. És nem a szokásos bürokratikus maszlag.

  Mirage: a Suzukisok és Astrások és az oktávsok között is sok elmebeteg akad. Saját tapasztalatom alapján mondom ezt.

  Akkor most számoljunk le velük is?

 • menőmanó

  Nem kell velük foglalkozni. Mutogathat, magyarázhat nem érdekel a dolog.
  Egyszer egy ilyen civil rendőrök szórakoztak velem, az országúton mert megelőztem őket a záróvonalon.
  Jöttek utánam le akartak szorítani. Természetesen elhúztam a fenébe, nem is láttam őket…aztán egyszer csak a lakott területen megérkezett mögém a villogó rendőrautó.
  Na velük már hajlandó voltam kommunikálni. Azt is elmagyaráztam, hogy miért nem álltam meg. Megértették, de 20.000 Ft-om bánta kb.4 éve. :)

 • Funkyman

  Nem kapcsolódik szorosan ide, de ezt elmesélem. Ha jól emlékszem, 2 éve nyáron történt. Hétköznap éjszaka, M6 Paks körül, az út tök üres.
  GPS szerint 130 és 140 között megyek, mikor elhaladok egy komplex pihenő mellett, ahonnan épp jön ki egy rendőr Octavia RS.

  Megyek tovább, aztán kb. fél perc múlva valaki jön hátulról, és beáll a seggemtől 20 centire (természetesen a külsőben). Na mondom, ezek tutira a zsaruk. Azt gondolhatták, hogy nem vettem őket észre, és majd elrúgom neki, esetleg nekiállok fékezgetni, és valamelyikért jól megQrhatnak. Csakhogy nem vagyok teljesen hülye. Hozzá se értem a pedálokhoz, a tempomat tartotta a sebességet. Így mentünk vagy 10-20 másodpercig, aztán megelőztek, és megállítottak. Iratok, minden oké, viszlát. Szimpatikus húzás volt, mit mondjak.

 • Funkyman

  Egyébként nem kéne a dolgot az “elmebeteg száguldozók” kontra “hülye tötymörgők” vita irányába elvinni.

  Aki gyorsabban megy a megengedettnél, az szépen lassítson, ha valaki más szabályosan előz, és ne ugráljon, ne villogjon, ne idegeskedjen. Aki pedig előzni akar, ne menjen ki a másik elé, akármennyivel is jön az.

 • subi2

  Nekem aztán mutogathatná külföldi rendszámú autóból az akármilyen jelvényét, feldugnám neki.

 • husky

  A rendőrt is fel lehet jelenteni, ha van száma, ha nincs akkor nem rendőr! Sőt az ORFK-t is fel lehet kell jelenteni ilyen esebten.
  Miért??? Azért mert, lenni kellne megkülönböztető fényjelzésnek, változtatható feliratnak és normális jelzőtárcsának, mint a Polizie-nak németben. Egyébkét kapják be, azonnal hívni kell a rendőrséget!
  A multkor is beszoltam a közponba mert kanyarodó sávból mértek! Ha ők ott parkolhatnak akkor én is! átirányították őket másik helyre!

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.