Fegyvert fogtak a Vezess.hu munkatársára az autópályán!

Mit csinálj, ha éles a helyzet?

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.29. 12.58

Csütörtökön délelőtt akciófilmbe illő jelenetek zajlottak a nyugati határszélen. Előfordul az ilyen, ez az eset azonban különleges volt, mert egy kollégánk is belekeveredett.

Egy dolog a fűtött szobában, klimatizált irodában a számítógép előtt ülni, és fejünket csóválva hüledezni azon, mekkora barmok élnek közöttünk. És teljesen más, amikor a fékevesztett, tomboló őrület szele minket is megérint. 

Egy osztrák férfi az M1-esen hazafelé tartva megállt tankolni, de úgy döntött, nem fizeti ki azt a hatvan-hetven liter üzemanyagot, amit Audijába rakott. Inkább fegyvert fogott a kútkezelőre, és elviharzott. A nyomába eredő rendőröknek sem állt meg, sőt, az osztrák oldalon folytatódó hajszában sógorék is csak célzott lövésekkel tudták megállítani az ámokfutót.

Egy dolog a fűtött szobában, klimatizált irodában a számítógép előtt ülni, és fejünket csóválva hüledezni azon, mekkora barmok élnek közöttünk. És teljesen más, amikor a fékevesztett, tomboló őrület szele minket is megérint

Eddig a történet. A valóság hátborzongató, jól elszigetelt kis szelete. Kivéve, hogy ez a konkrét ámokfutó centiméterekre száguldott el egyik, éppen egy többnapos, ausztriai autós programra tartó munkatársunktól. És még ha csak száguldott volna…

Amit alább olvashattok, az viszont a valóság, munkatársunk remegő kézzel megírt beszámolójából. 

“Békés útnak indult. Budapestet már rég elhagytuk. Egy Mercedes-Benz E-osztály hátsó ülésén pihenek, épp túl vagyunk egy autópályás pisi-kávé megálláson, hajtunk Salzburg felé. Félálomban buzerálom a telefonomat, amikor az autót vezető kolléga megjegyzi, hogy jé, egy rendszám nélküli audis hisztizik a hátunk mögött, vadul vészvillogózva. 

Autópályán ez még nem akkora kaland, amely megüti az ember ingerküszöbét, hisz idióták vannak sokan, így fel sem nézek a telefonból.

A rendőrök látták a benzinkútról távozó fegyveres autóját, de arra sem volt már idejük, hogy elé álljanak az Octaviával

Az audis ide-oda cikázik a sávban, mondja az autót vezető srác, látszik rajta, hogy sietne. El is engednénk, de kamionokat előzünk a belső sávban, tartjuk a szabályos 130-at, és előttünk is vannak, nem tehetünk semmit. De az audisnak sürgős a dolog, eltűnik a tükörből, és a leállósávban előzi a mellettünk haladó kamiont. 

Sofőrünk rutinos, érzi, hogy ebből baj lehet, amikor a kamion mellől elénk vág majd a bolond, így elveszi a gázt, hogy legyen helye. 

Az ezüstszínű, rendszám nélküli Audi meg is érkezik, de a sofőr nem csak a középső ujját mutatja vicsorogva, hanem egy pisztolyt fog ránkSofőrünk nem sokat vacakolt, belelépett a fékbe, hogy ha lő az ember, legalább nehezebb legyen eltalálnia az autónkat. 70-80 km/órás tempóra lassítunk, közben az autó elszáguld. Láthatóan nem a nevelő célzatú halomra lövésünk volt az elsődleges célja. 

Biztos, ami biztos alapon a másik elöl ülő kolléga felhívja a rendőrséget, mert az mégsem annyira európai magatartásforma, ha autópályán fegyvert fognak a békés utazóra. 

Állampolgári kötelezettségünknek eleget téve érünk a határhoz, ahol megállunk egy rendőr járőr mellett is, nekik is elmeséljük az esetet. Ők nincsenek meglepve, látták is az autót, de arra sem volt már idejük, hogy elé álljanak az Octaviával. 

Közben megtudjuk, hogy mi még egész jól jártunk, mert a határhoz közeli benzinkúton tankolás után a kutasnak ugyanez a fegyver volt az arcába tolva, valamint hogy az osztrák rendőrök már kergetik a figurát. 

Nekünk még be kell néznünk a közeli kapitányságra is, ahol órákat veszítünk az életünkből. Egy rendőrségi vallomástétel elég megterhelő, kezdve a 35 percen keresztül bootoló számítógéptől, a két ujjal pötyögő, nehézkesen fogalmazó ügyeletesig. A végeredmény is rendőrös lett, ami nyilván nagyon szakszerű, de halandó ember ne olvassa el. Végre végeznek mindhármunkkal, a lépcső alján még összefutunk a kútkezelővel, akinek kicsit jobban megugorhatott a pulzusa, mint a miénk.

Úton a rendőrségre, tanúvallomást tenni. Az út munkatársunk számára emlékezetes marad, más kérdés, hogy valószínűleg örömmel elfelejtené

Ekkor már tudjuk, hogy az osztrákok megfogták hősünket, még olyat is hallunk, hogy fegyverrel szállt ki a kocsiból, aminek a napellenzőjén még valami Police felirat is volt. Hogy ezt a mutatványt mivel jutalmazzák majd, nem tudjuk, de olyan 10 év feletti pihenőre saccolunk. A fegyveres rablás nem játék. 

Lógó orral ballagunk a kocsihoz, mert a kis közjáték miatt lemaradtunk egy csecse sétarepülésről. 

De szívünk mélyén mégis örülünk, hogy egy idiótával kevesebb jár közöttünk. Egy ideig, legalábbis. Az egész mutatvány egy 30 ezres teli tankért történt. Vajon megérte? A tanulság: bármekkora pippantással is jár később, érdemes beszólni a rendőrségre, ha valami hasonló, fegyverrel hadonászó barommal hoz össze a sors. 

Meg talán az is, hogy minden megtörténhet, készüljünk fel lélekben hasonló kalandokra.

Eközben a világ másik végén…

Munkatársunknak sem ideje, sem lélekjelenléte nem volt rögzíteni a jelenetet, pedig gyakorlott fotós. Egy amerikai férfi azonban októberben lefilmezte, amint egy ámokfutó ráemeli szolgálati fegyverét – bizony, a támadó elvileg a jó oldalon állt, mint a pletykák szerint ebben az esetben is. 
Az alábbi videón rendkívül erős a szélzaj, halkítsd le, mielőtt megnéznéd.

Szavazás

Téged milyen atrocitás ért magyar autópályán?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • tgu.ts

  Ez kemény, sokkoló lehetett!

  Csak gratulálni tudok a szituáció megoldásához, profi gondolkodás és helyzetfelismerés.

 • apu0062

  Jó ez a szavazósdi. 11db gyökér állítja, hogy fogtak már rá fegyvert a hazai ótóplyákon. sic

 • ion

  nekem a múltkor egy 18 év körüli srác kurvaanyázott fegyverrel a kezében. miután beelőzött elém a polo sedanjával bp.-en egy macisajtos táblával ellátott utcából, villogtam meg belementem a seggébe erre belefékezgetett, majd akadályozta az útját egy másik autó én pedig kielőztem és ekkor láttam hogy fegyverrel a kezében kurva anyázik nekem, jobb egyen meg egy papa (valószínűleg nagyfaterja ült). több mint valószínű hogy csak szaros airsoft fegyverrel mutogatott de megbántam hogy nem jegyeztem meg a rendszámát… azért kicsit féltem hogy utánam jön.

 • Ambrus Gergely

  Én két éve boxolok. Nem felvágásból mondom ám. Csak hogy tudjátok. Mikor először látták hogy csinálom, kinevettek a barátaim. Gondolkodtam is rajta hogy felhagyok vele. De erős maradtam, és kitartottam mellette. Meg is lett az eredménye egy idő után.
  Épp egy bárban iszogattunk a barátaimmal, amikor megláttam egy nagyon szép lányt. Odamentem hozzá, beszélgettünk, de jött egy izomagy, és elkezdett erőszakoskodni velünk. Kezdetben a nagy türelmemnek és kitartásomnak hála, amire a boxolás tanított, nem tettem semmit, gondoltam majd feladja. de nem tágított.
  Szóltam is neki hogy ilyen szutykos cipőben én be se tenném ide a lábam, és megmutattam neki az én szépen fénylő csukámat. Szégyenében szólni se tudott és elment.

  Szóval srácok, boxoljátok a cipőtöket ti is szerintem, nagyon hasznos!

 • hova

  Igen ritkán fordul elő közúton menet közben ehhez hasonló helyzet,jól csinálta a portál pilótája! El kell engedni az “ilyet”,majd szólni a zsaruknak. Ha mindez pl. egy parkolóban, benzinkúton történik,széttárt tenyérrel hasra kell feküdni, -ha más lehetőség nincs,ezt ott kell eldönteni- mert így látszik,hogy NEM AVATKOZUNK BE ÉS NINCS FEGYVERÜNK.Egy felfokozott idegállapotú ember ugyanis mindíg azt képzeli,hogy támadás éri,-ha már fegyver van a kezében. Igen sok illegális fegyver van kint és minden baromság miatt előrángatják. Lásd ezt a hülye osztrákot 70 liter benzinért!! Esztelenség.
  Azért szeretném mondani,hogy lélegzet elállító hangja van az autóba fúródó lövedékeknek, ami általában át is megy a kordén és nem kívánom senkinek,hogy tudja, most lőni fognak rám!! Borzasztó érzés és nem lehet megszokni v jártasságot szerezni, mert előbb-utóbb egy mindíg eltalál. Gratula mégegyszer a pilótának és vigyázzon mindenki magára- ilyen is történhet az úton!!

 • ,L Rómeo

  ikényes audi és vw ikényes tulaj mindig gavalér hisz ezér van pénnze audit veni töbér mind mást!!
  fizet a munkásának és fizet a tankoláskor is!!
  lehet h nem tutta hogy vw-ezess firkász vagy azér fenyegetözött!

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.