Agyatlan felfestések, aljas traffizás

Az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért egyesület jelentése

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.11.16. 07.00

A Vezess.hu újságírói által alapított egyesület továbbra is sikeresen dolgozik a közúti közlekedés ésszerűbb szervezéséért, és továbbra is lehidal néha azokon a baromságokon, amiket tapasztal.

Haladjunk időrendben visszafelé, kezdjük egy friss, még meleg rendőrségi információkéréssel és eredményével. Aztán jöhet a közúti jelzéskihelyezési agyatlanság egy általános és egy konkrét példája, végül fussuk át érdekesebb sikereinket az elmúlt hetekből.

Korrekt reakció a Rendőrségtől

Attila kollégánk szerdán kapott vértolulást egy 30-as táblától, amit egy nem létező útépítésre hivatkozva raktak ki valakik a Nagykőrösi úton. Az M5-ös fővárosi folytatása majdnem a Hungária körútig 70-es táblás, hiszen széles, soksávos, gyalogosforgalomtól védett. Egy rövid szakaszon mégis érvényben van egy 50-es korlátozás; ez látszólag teljesen értelmetlen, mert zajvédő fal is védi az út mellett lakókat, ami viszont felveti annak a felelősségét, aki 50 km/h sebességhez igazított zajvédő falat engedélyezett ide; no mindegy (az 50-es táblára küldött 2012-es bejelentésünk és a BKK válasza itt olvasható).

Az a rohadt 30-as a Nagykőrösin. A rendőrök azonnal leálltak mögé trafizni

Nos, erre az 50-es szakaszra került ki a 30-as építkezési tábla, jó magyar szokás szerint feloldó tábla nélkül, ráadásul a földre lerakva, a belső sávból gyakorlatilag észrevehetetlenül. A Rendőrség rá is repült egy traffipaxszal, ezt sérelmezte kollégánk cikkében, egyesületünk nevében pedig meg is reklamáltuk a dolgot.

Az ORFK válasza példásan tömör és egyenes, arról nem is beszélve, hogy másnapra megjött; idézem:

Tisztelt Rácz Tamás! Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a lefolytatott kivizsgálás alapján az adott sebességellenőrzést szakmai szempontok nem támasztották alá. Az esettel kapcsolatban a BRFK vezetője a szükséges intézkedéseket megtette.

Azért mi még nem hagytuk ennyiben, arra is rákérdeztünk, hogy kapnak-e büntetést az autósok, akiket bemértek itt a 30-as táblánál, valamint hogy személyesen ki rendelkezett erről a traffizásról, és természetesen a BKK-nak is jeleztük, hogy lépni kéne a rosszul és indokolatlanul kihelyezett tábla ügyében. Ha kíváncsi arra a fotónkra, amit az elbújt rendőrökről készítettünk, kattintson ide.

Mindkét oldalról oldott záróvonal – de sok pénzünk van!

Egy négyzetméter oldószeres festékes (magyarul gyorsan kopó) fehér csík körülbelül 2000-2500 forintba kerül. Ha a felfestés a tartósabb műanyagfestékes változat, 8000-8500 forint egy négyzetméter. Plusz kivonulás. Nos; mostantól senki ne higgyen a Magyar Közútnak, ha arra panaszkodik, hogy szűk a költségvetése. Ez egy nemrég felújított vértesboglári felfestés, oldószeres, az olcsóbb festékkel:

Frissen festett baromság Vértesbogláron: mindkét oldalról feloldott záróvonal


Ez pedig egy pátyi csík, a drága műanyagossal:

A röhejes felfestések képeit természetesen megküldtük a Magyar Közútnak, reméljük, sikerül racionalizálni a munkát és a jövőben elkerülni a felesleges háromszoros csíkozást, amit némi előre gondolkodással egy sima szaggatott vonallal kellene megoldani.

Sikerek és lepattanások

A Király utca-Nagymező utca sarkán lévő templomnál, a Nagymező kimondottan forgalmas, sok gyalogos által használt részén régen elkopott a zebra festése. Az arra közlekedő autósok szinte nem is látják, a járókelők félve próbálkoznak átkelni az úton. Sőt, egyesületünk alelnöke többször látta, hogy a figyelmetlen autósok ráparkolnak a zebrára, mivel a festés lekopott, észre sem veszik, hogy gyalogátkelőn állnak. Bejelentésünk után pár nappal a VI. kerületi önkormányzattól jött az ígéret, hamarosan a BKK lefesti a zebrát.

Eredményt értünk el egy szeptemberi bejelentésünkkel, amely a Szentendrei út egyik besoroló sávjának rövidségére hívta fel az útkezelő figyelmét. A szakasz túlságosan rövid ahhoz a forgalomhoz képest, ami rá érkezik, így ráfutásveszélyes helyzetek alakulnak ki nap, mint nap. A helyszín adottságai miatt szerencsére javítható a helyzet – írtuk meg a kerületi önkormányzatnak és a BBK-nak, amit válaszlevele szerint utóbbi is hasonlóan lát. Egy hónappal bejelentésünk után a BKK megtette a szükséges intézkedést “a balra kanyarodó irány szabadjelzésének megnövelése érdekében”, ezen felül megvizsgálja a kanyarodó sáv meghosszabbításának lehetőségét.

A Kacsóh Pongrác úti felüljáró Miskolc felé vezető oldalának első (a Mexikói út felé visszakanyarodó) lehajtójában a közlekedési tábla szerint gyalogátkelőhely található, járnak is arra a gyalogosok, de felfestésnek nyoma sincs. Nem lekopott, ezen az aszfalton – ami ránézésre nem friss – soha nem is volt. Hogy egy előző aszfaltrétegen valaha volt-e felfestés, nem tudni, a mostani helyzet azonban balesetveszélyes. Jeleztük az illetékeseknek, forgalomszámlálást és festést ígértek.

Közel két hónappal bejelentésünk után, vagyis a szokásosnál hosszabb időt követően reagált a BKK arra a levelünkre, amely ismertette a Nagykőrösi/Gyáli út 70-es hosszú szakaszának rövidke 50-es részét. Arra kérdeztünk rá, hogy mi indokolja ezt, különösen annak ismeretében, hogy a rendőrök előszeretettel fotózzák ezen a kis szakaszon az autósokat. Bejelentésünkhöz egy fotót is mellékeltünk róluk. A BKK szerint az NKH rakatta ki az 50-es táblát, mégpedig két okból: egyrészt két egymáshoz közeli csomópont miatt, másrészt a benzinkút befogadó/kieresztő forgalma az ok. Egyelőre tehát marad a tábla :-(

Végezetül pedig íme, egy gyönyörű új eset – bejelentettük a BKK-nak:

Az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület továbbra is várja az állampolgári bejelentéseket beteg helyzetekről az ekke kukac googlegroups.com címen!

Kommentek

 • nagpalbela

  Sajnos hogy minden hozzá nem értő foglalkozik a közlakedéssel.Nem szedik,be a sok kinn hagyott táblát.Össze vissza festenek,Nincsenek hozzáértő,forgalomirányítók.Lásd: Cegléd belterülete.Aszfaltoznak.Buszöblök kialakítása.Lehetne tovább sorolni.

 • imi001

  5.11. A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy kell elhelyezni, hogy

  a) olyan helyen, ahol gyalogosközlekedés nincs, a tábla

  aa) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 1,50 méter,

  ab) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,

 • szabojgy

  Nos, nem szükségszerű, de nagyon is lehetséges, hogy az előírásnak nem megfelelően ( hatályos útügyi műszaki előírás) felfestett közúti jelzések és kihelyezett közúti jelzőtáblák miatt a helyszínen egy vagy több baleset előfordul. Akkor szerintem az említett közúti jelzések kihelyezőit vastagon bemaszatolhatják a bíróságon. Ezt az illetők nem tudják? Továbbá a közlekedésrendészet sem tudja hogy a bemutatott formák nem felelnek meg az előírásoknak? És miért nem? Vagy talán bűnügyesek leselkedtek a fenemód furán kirakott jelzőtábláknál?

 • laslow

  Az a vértesboglári,gyalogos átkelőnél lévő záróvonal feloldás,több mint baromság,kész gyilkosság!Hogy a zebra után feloldja,rendben,DE ELŐTTE?A sok mazsola, meg megy mint a lőtt nyúl,aztán csodázik,hogy elütött az átkelőn valakit!

 • laslow

  Van még egy kedvenc helyem,a Bajcsy-József A.kereszteződése.Ha a Nyugati felől megyek,és a József A.-ra kanyarodnék,a buszsávot nem tudom szabályosan keresztezni,mert a felfestés szerint,nem is lehetne!

 • Leslie54

  Mikor kihelyeznek valamilyen táblát vagy felfestenek útburkolati jeleket, utána nem ellenőrzi ezt senki, hogy rendben van – e? Ezért senki nem felelős? Ha a szabálytalan és felesleges táblák miatt büntetnek meg autósokat,nem kellene azt visszafizetni? Én nagyra becsülöm az Egyesület tettre készségét, de valahogy erélyesebb fellépést kellene ez ügyben érvényesíteni! Mert csak ez, hogy feltárjuk a baromságokat és nem foglalkozik vele senki, ez sajnos nem nagy eredmény!

 • Guillotine

  laslow!

  A gyalogos átkelőhely előtti feloldás nem azért van mindkét oldalról mert lehet előzi hanem mert az út mindkét oldalán van kocsibeálló és ha ugye valaki nem azon az oldalon érkezik ahol lakik akkor át kellene lépnie a záróvonalat mi szabálytalan.Így mindkét oldalon feloldás van. Csakhogy ha mindkét oldalt fel akarjuk oldani annak van egy egyszerűbb módja a sima szaggatott vonal.

 • Guillotine

  Egyébként én is örülök ,hogy létrehozták ezt az egyesületet mivel az egyszeri emberek nem érnek rá foglalkozni azzal ,hogy nem mindig csak a közlekedők a hibásak hanem azok is akik a közlekedést felügyelik.

 • tgt81

  a kétoldali felfestés jelen esetben nem hülyeség, mert csak így lehet szabályosan ki- vagy bekanyarodni a balra nyíló mellékutcára, viszont (ahogy a KRESZ is mondja), előzni tilos.
  Ezt próbálja ez a jel kurtán-furcsán kifejezni… :(

  Az biztos, hogy a sima feloldás nem jó, tehát sima szaggattott, mert akkor előzne a sok barom, viszont valami megoldást kell.

  Szerintetek mi lenne jobb?

 • Guillotine

  Nem lehet mindig mindenkinek megfelelni!
  tehát jelen esetben prio 1 a zebrán áthaladó gyalogosok védelme kvázi sima záróvonal!Aki meg a mellékutcába akar ki vagy bekanyarodni a következő lehetőségnél megfordul.
  Sztem ennyi lenne.
  Felénk legalábbis sok helyen találkozni ilyennel.

Videón, ahogy egy kismama szétveri férje autóját

Megtudta, hogy megcsalta a férje, gyermeke apukája, erre nem gyöngén bepöccent a leendő anyuka.

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

Keresztbe vágva jön az Alpine

Megérkezett az első gyári videó a Renault jövőre érkező sportkocsijáról, az hátsókerekes Alpine A120-ról.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

Top 10: puncimágnesek használtan

Jobb lenne egy új Volvo XC90, de nem mindenkinek telik rá, a nőknek mégis imponálni kell valamivel. Szoknyavadász hatással bíró autókat kerestünk, kétmillióig.

F1: Verstappennek önkritika kell

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Max Verstappen kiemelkedően teljesített idén, de igazán jó Forma-1-es csak akkor lesz belőle, ha képes szembenézni a hibáival és fejlődni.

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Megállás közben szippant fel áramot a svédek hibrid busza

Olyan dízel-elektromos buszt fejlesztett ki a svéd Scania, melynek akkumulátora a buszmegálló aszfaltjából feltölthető.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.