A háromszázezres autó kérdése

Válogatás szakértői rovatunkból

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2013.10.31. 16.00

Szakértői válogatásunkban autót keresünk 300 ezer forintért, szó esik a követési távolságot nem tisztelőkről, jogászunk pedig egy kacifántos balesetben ad tanácsot.


Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Kedves Szakértő!

Nagy segítséget szeretnék kérni!
Autóvásárlás előtt állok, és nem tudom mitévő legyek!
Anyagilag 300.000 HUF-om van, és az alábbi tipusokat nézegettem:

-Opel Astra F
-Citroen Berlingo
-Golf II.

A dieselesek után érdeklődtem, főleg kombi, de lassan elhagyom ezt az ötletet a költségek miatt, igy a benzines felé fordulok. Minden nap 30km-ert teszek meg, viszont reggel mindig rohanok, igy a diesel kiesett! Kérem segitsen milyen autó lenne praktikus, ami nem eszik sokat, kényelmes, nem rohad annyira, és nem költséges!

Háromszázezer forintért temérdek eladó autót találunk. Ha nem hobbiból, hanem személyszállítás céljára keresünk kocsit, érdemes a tömegmodellek közül választani.

Szakértőnk válasza

Kedves Péter!

Ha nincs szükséged hatalmas csomagterére és a tolóajtókra a gyermekekhez, akkor a Berlingót nem javaslom, mert valamivel többet fogyaszt majd a többieknél nagy homlokfelülete és terebélyes karosszériája miatt. Ha viszont a hely a fontos, akkor a Berlingo/Partner 1,4i a legjobb vételár/köbméter arányban. A Kangoo I kevésbé megbízható, hiába takarékos az 1,2 literes.

Az F Astra és a Golf II egyenrangú autók, hiába öregebb egy generációval a Golf. Azért venném mégis a használt Astrát, mert benzines motorjai takarékosabbak, főleg az 1,6-os. A dízelekkel kár vesződni, hacsak nem talál egy nagyon megnyerő, meggyőző tulajt, akitől meg meri venni.

Ebben a kategóriában a Renault 19-cel van jó tapasztalatom és itt már a 250 ezer Ft is a kínálat felső karéja, a kitűzött összegből könnyen talál megfelelő autót. Azért is favorit, mert sokkal kevésbé rohad, mint a Felicia vagy az Astra, pláne a Civic. Az alternatívák közül a Škoda Feliciáról itt, a Suzuki Swiftről ebben a cikkben olvashat, itt pedig a kocka Civicről írunk, amely egy autórajongó szemével szerethetőbb autó a többinél.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Székely Úr!

Hogyan védekezhetünk, illetve mi a leghelyesebb módszer akkor, amikor követési távolság betartása nélkül,(tehát szorosan a sarkunkban) jön mögöttünk egy autó?

Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel,
Kovács József

A követési távolságot figyelmen kívül hagyni nem csak bunkóság, de komoly balesetveszélyt is okoz!

Szakértőnk válasza

Tisztelt Kérdező !

Javaslom, hogy viselkedjünk egyértelműen, és kiszámíthatóan. A legegyszerűbb lenne ha elengednénk, de sokszor erre nincs lehetőség. Tartsuk a saját tempónkat, nyilván indokolatlanul ne menjünk lassabban, és mindenképpen kerüljük el azt, hogy fékezgetésekkel stb. kioktassuk, vagy legalábbis megpróbáljuk tudtára adni hogy zavar minket, hogy ránk ragadt.

Mindenesetre hosszabb távon megosztja a figyelmünket, és ezáltal mindenképpen zavaró lehet. Amennyiben megelőzött minket, lehet hogy az előttünk lévőre is ráragad,számítsunk rá, hogy az utolsó pillnatban fog fékezni. Mögötte haladva tartsunk nagyobb követési távot.

Üdvözlettel Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Cím!

Alárendelt útról kanyarodtam jobbra főútvonalra. Eközben a főúton balról megérkezett egy személyautó, aki megijedhetett járművem mozgásától, ezért fékezett és elkapta balra a kormányt, majd nekiment egy oszlopnak, összetörve autóját. Velem nem koccant össze. A baj az, hogy eközben én elhaladtam, s mindebből nem vettem észre semmit.

Rendőrség cserbenhagyóként vont eljárás alá, egy közeli térfigyelő kamera felvett képei alapján. Kérdezném: a cserbenhagyás gyanúsításánál van lehetőség különbséget tenni szándékos, és jóhiszemű cserbenhagyás esete között. Van értelme jóhiszeműségem hangoztatására a védekezésemben? Hisz ha észlelem, a legtermészetesebb, hogy a helyszínen maradok!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Tóth József

Vannak a cserbenhagyásnak fajtái? Esete válogatja a felelősség mértékét? Jogi szakértőnk válaszol!

Szakértőnk válasza

Tisztelt Tóth József!

Cserbenhagyás akkor valósul meg, ha a közlekedési balesetben érintett jármű vezetője nem áll meg a helyszínen, illetve úgy távozik onnan, hogy nem győződik meg arról hogy van-e a helyszínen segítségnyújtásra szoruló sérült személy.

A cserbenhagyás tehát a megállási és meggyőződési kötelezettség elmulasztását jelenti egy olyan baleseti szituációban, amely magában hordozza a sérülés bekövetkezésének valószínűségét. Minden esetben fontos kiemelni védekezésében azt ,hogy ha látja az elsőbbségi helyzetben lévő autót, hogy nekiütközik az oszlopnak nem hagyja el a helyszínt, és a segítséget felajánlja.

üdvözlettel:

Dr. Székely Ügyvédi Iroda

www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!

Kommentek

 • jocika32

  Nem akarok senkit megsérteni, de nehogy már egy 2-es golf egyenrangú legyen egy f astrával.. semmi bajom a 2-es golfokkal de aki ült már mindkét autóban az érezte, hogy elég nagy a különbség szinte mindenben az astra javára. Az f astrának a 3-as golf az ellenfele mind kényelemben, motorikusan stb..
  Üdv!

 • jocika32

  Az e kadett is volt év autója meg a 7-es golf is tehát a 2 autó egyenrangú nem??…

 • MetroGoldwinMayer

  Őszintén szólva a dolog lehetséges, én vettem már 360ért olyan autót amin 4 éve csak olajat cserélgetek (CorsaB 1.0 12v), de típusundorod ne legyen.

  A Kangoo/Berlingo párost 2 hónapig kerestem nemrég intenzíven, a keret nem 300 hanem 700 volt, és kb. 10-12 megnézése /képes, telefonos előszürés után némi rutinnal/ után hagytam az egészet a p*csába. Sajnálom, nem fog menni.

 • v_johny

  Mindenképpen az Astra F-et ajánlom a felsorolt személyautókból. 13 évet volt F Astra-m, piszkosul jó autó bárki-bármit is mondjon. Persze nem tökéletes, de azok kis volumenű hibák, kevesebb tolerancia kell az elviseléshez (és kevesebb pénz az elhárításhoz). Valóban a küszöb-tankajtó-hátsóív rozsdára kell figyelni és vagy olyat keresni ami nem hervad vagy olyat amit már tisztességesen kilakatoltak és alváz/üregvédelemmel elláttak, azzal nem lesz különösebb gond. Inkább az NZ motorokat érdemes keresni, de mindegyiknél tipikus hiba tud lenni, hogy megragadt a szelep. Erre figyelni kell. Ha sikerül egy jó példányt kifogni, akkor az kis ráfordításokkal az örök élet plusz egy napig jól fog teljesíteni. (Egyébként -véleményem szerint- a Golf III sem igazán tud erős ellenfele lenni egy F-nek.)

 • Guevara

  Astra F, 8 szelepes benzines motorral, ha lehet akkor 1.6-os legyen (75LE), de van az 1.4-es 86LE (Si) ami szintén remek motor, viszont pörgősebb a karaktere, ez városi forgalomban lehet kisebb hátrány, illetve nem eszik kevesebbet mint az 1.6.

 • hova

  A balesethez:a jogi magyarázat rendben.A cserbenhagyás NEM GONDATLAN cselekmény,mint a közuti közlekedési balesetek!Szándékos, ennek vannak azért a jogban különféle alakzatai / tudatos gondatlanság v tudatos hanyagság/ ennek az a lényege,hogy valamilyen oknál fogva abban bízunk,hogy senki sem sérült meg. Azt nem tudom,hogy a baleseti szituáció egy képzelt helyzet v sem, de abban biztos vagyok,hogy nem véletlenül ment oszlopnak a főúton közlekedő és abban is, hogy a sértett a kikanyarodás után többször bele kellett hogy nézzen avisszapillantó tükörbe, ahol ezt nagyvalószínűséggel látni lehet. De az is lehet, hogy a főúton haladó egy Audi A9-asl jött 270 km/h-val és erre bizony ne számíthatott a kikanyarodó, a főuton haladó pedig ilyen sebesség mellet bizony-bizony néha megretten!!

 • hova

  Bocsánat:A8-ról va szó.

 • motorostalicska

  Jaja, Astra a legjózanabb! Városba 8 szeleppel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

Citroën C4 Cactus OneTone : Darth Vader városi járgánya

Április elsejétől forgalmazzák, mégsem tréfa a Citroën szurokfekete kompakt modellje. Félő, hogy csak Angliában lesz kapható.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

Kis elektromos terepjárót építene a Bentley

A Jaguar i-Pace mintájára kisebb, villanymotoros szabadidőjárművet állítana fő SUV-terméke mellé a Bentley.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Hároméves autók, amik nem hagynak cserben

A világ legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésekkel foglalkozó ügynöksége, a J.D. Power megnézte, a 2014-es eresztésből melyek ma a legmegbízhatóbb járművek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.