Részeg kötözködött rendőrrel

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.09.21. 06.00

Két autós kötözködött az úton. Egy részeg egy rendőrrel. Közúti veszélyeztetés és bírósági ügy lett belőle.

Tanulságos közlekedési szituációk mellett olykor tragikus közúti baleseteket, és – amiről a hírekben soha nem esik szó – azok bírósági utóéletét mutatjuk be sorozatunkban (korábbi történetek a cikk alatt!). Itt a következő sztori, ezúttal szerencsére vér nélkül.

Kakaskodás az úton – bárkibe, bármikor beleköthet egy idióta autós az utakon, vagy rosszabb esetben egy ittas sofőr. Az alábbi esetnél is ez történt, balszerencséjére a piás férfi szabadnapos rendőrt próbált meg leszorítani az útról. A konfliktust kiváltó szikra, mint oly sokszor, egy rádudálás volt.

Leszorítósdi

Piros lámpánál állt egymás mögött két autó, ám a zöld jelzésre sem indult el az első. Ebben ült a későbbi vádlott, az ittas pasas, aki békésen babrált a telefonjával, amit kiszúrt a hátsó kocsiban indulni készülő szolgálaton kívüli rendőr, ezért rádudált.
 
Mindketten elindultak, majd hamarosan egymás mellé értek: a rendőr a külső sávban, a másik a belsőben. Utóbbi lehúzta ablakát és ordítva szidalmazta a rendőrt, majd ? ahogy a bírósági irat fogalmaz – “ezután járművét szándékosan jobbra kormányozva megpróbálta leszorítani a másik sofőrt, mellyel annak életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette”.

Illusztráció

Több se kellett a rendőrnek, igazolványát felmutatva azonnal szolgálatba helyezte magát és felszólította az erőszakoskodót, hogy álljon félre. Erre az gyorsított, viszont nem sokkal később leparkolt az út szélén. A rendőr is megállt a közelében, ám amikor a telefonján segítséget kért, a részeg sofőr kocsiját hátrahagyva lelépett.

Segítséget hozott a részeg

Először a szolgálatos rendőrök érkeztek meg a parkoló kocsihoz, majd a gazdája is a barátja által vezetett autóval. Az egyenruhások hiába próbálták megszondáztatni, nem sikerült, ezért bevitték a kapitányságra, ahol kiderült: se jogsi nem volt nála, se a kocsi papírjai.
 
Tovább élezte a konfliktust, hogy a részeg férfi az intézkedés alatt végig durván sértegette a rendőröket, akik ezért becsületsértés miatt feljelentették.

Hogyan védekezett?

Kívülről nehéz ügynek tűnik, nem is sikerült megúszni ellentmondások nélkül a bíróság előtt. Először is azt állította, hogy a kocsit nem is ő vezette, hanem a rokona, ő csak a jobb első ülésen utazott. Amúgy családi rendezvényről érkeztek, ahol nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott.

Illusztráció

Állítása szerint a kocsi folyamatosan rángatott, mígnem végül leállt. Előadta, hogy visszatérésükig nem volt tisztában a mögötte közlekedő autós rendőr mivoltával, akit a Dr. Székely Ügyvédi Iroda képviselt az ügyben.
 
Vallomásai a büntetőeljárás alatt zavarosak és összefüggéstelenek voltak, a kocsi említett rángatózását egyszer üzemanyaghiányra fogta, máskor meg a rokon rutintalan vezetésére.

A bíróság szerint…

…aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el. Ezt nevezi a jog közúti veszélyeztetésnek. A két kocsi sosem ért össze, de azzal, hogy fékezésre és irányváltoztatásra kényszerítette a részeg a rendőrt, már elkövette ezt a bűncselekményt.
 
Az alábbiak esetén áll meg a bűncselekmény vádja:
          – az elkövető ismeri a KRESZ-t
          – tudatosan szegi meg ezt
          – tisztában van vele, hogy szabályszegése mások életének a veszélyeztetésére alkalmas
A jogászok szaknyelve szerint “a szándékos szabályszegő magatartásnak – mint véghezviteli tevékenységnek – és a közvetlen veszélyhelyzet létrejöttének, mint eredménynek – egymással okozati összefüggésben kell lennie”.

Illusztráció

Ebben a konkrét esetben a bíróság bizonyítottnak látta mindhármat, plusz a becsületsértést sem úszta meg a férfi.

Mennyit kapott?

Két év felfüggesztett börtönbüntetés és másfél évnyi vezetéstől eltiltás lett az ítélet. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság – innentől idézzük – “a halmazati bűnelkövetést, a többszörös közlekedési szabályszegést, továbbá a mind a közúti veszélyeztetés, mind pedig a becsületsértés bűncselekményének mind országos, mind helyi szinten egyre nagyobb méreteket öltő elszaporodott voltát”.

Enyhítő körülménynek számított a büntetlen előélet, és a kifogástalan közlekedési múlt, két kiskorú gyermek nevelése, de az is, hogy a bűncselekményt éjszaka, gyér forgalomnál követte el, plusz az időmúlás. Javára szólt, hogy a becsületsértéssel kapcsolatban beismerő vallomást tett.


 

Kommentek

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger Forma-4-es balesete a Donington Parkban.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

F1: Räikkönen az élen, menet közben esett szét a Force India

A Forma-1-es Orosz Nagydíj első szabadedzésén a Ferrari Mercedesek előtt végzett, a leggyorsabb Kimi Räikkönen volt. A Force India látványos hibát produkált.

Vettel: Szocsi a Mercedes pályája

Az idén eddig háromból két futamot megnyerő ferraris Sebastian Vettel a hétvégi Orosz Nagydíj előtt nem igazán bízik a triplázásban, szerinte Szocsiban egyértelműen a Mercedes a favorit.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.