A megvilágosodást hozó gyötrelmes gyönyör

Porsche 911 - Ötvenéves születésnapi buli, Slovakiaring

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2013.09.19. 07.00

Betekintést nyertünk a Porsche 911 ötvenéves történelmébe egy hatalmas születésnapi buliban a Slovakiaringen. Életre szóló élmény, ahol három idősík csúszott össze, és amit képtelenség szavakba önteni.

Kemény dió élvezhető, emészthető módon mondatokba fonni egy Porschékkelogin.phpl eltöltött napot. Főleg, ha a legújabbak mellett múzeumból kitolt kiállítási darabok volánja mögé is odaférhet az egyszeri, halandó firkász. Mert egy ilyen élményadagtól könnyen átmegy az ember turbóba. Túlcsordul, és tudósításból intim, szellemi maszturbálás kerekedik. De ez valamilyen szinten elkerülhetetlen, ezért előre szólok, objektív érvek helyett most terjengő álmodozás várható, több ezer karakteren keresztül.

A Vezess.hu is ünnepel, különleges egyedi összeállítást készítettünk a Porsche 911 50. születésnapjára. Ide kattintva megnézheti.

2002 körül járunk, a francia Riviéra tengerparti szerpentinjén próbáltam összekanalazni a Porsche 911-est. Nem egyszerű feladat, a 964-es még őszinte gyilkos, farmotorja hirtelen parittyaként ránt a szalagkorlát felé. Szerencsére mindez csak a 15 colos katódsugárcsövű monitoron történt, 800×600 pixelen. Akkor ez volt a csúcs, a Need for Speed Porsche Unleashed, egy videojáték, ami a stuttgarti márka előtt tisztelgett a lehető legprofibb módon. Még a kurzormozgató billentyűkkel zsonglőrködve is átjött a legendás márka fejlődése, a korai 911-esek megannyi virtuális fejfát hoztak, mire sikerült legyűrni az összes pálya összes ellenfelét.

Mivel nem lehet mindenki egyszerre a pályán, ezért betétprogramként a csoportok a közeli vezetéstechnikai centrumban gyakorolhattak, természetesen új és egy veterán 911 Targát terelgetve

Bő tíz évvel később, idén augusztus végén pedig ott álltam a Slovakiaring aszfaltján, mellettem több tucatnyi Porsche, a típus ötvenedik születésnapjára rendezett bulin. Veteránok, ritkák és újak, bennük kulcs, és egy valódi lehetőség: mindet vezethetem, kivétel nélkül. Anyám csuklik, ha elárulom, a falkában próbálható legújabb 991-es láttán már nem csordult el a nyálam. Próbáltam a kupét, a kabriót, Hamar Balázs kollégám pedig Németországban tapasztalta meg a farmotoros ikon, a 911 Turbo adta élményt. Ezért most ugrunk.

Múzeumi tárgyak versenypályán

Hiába kapaszkodik az aktív összkerékhajtással, rengeteg három- és négybetűs tapadássegítő rendszerrel felvértezett Carrera 4S bitang mód a kanyarokban. Hiába a velőtrázó hang, és a 400 lóerő, amikor végre utazhatunk az időben, és makulátlan muzeális műszaki állapotban megőrzött 911-el vághatunk neki a Slovakiaring teljes körének.

Nyilván nem volt utolsó móka a vezetéstechnikai pályán csúszkálni, vagy a paddock placcán megismerni a 991-es pokolian hatékony rajtprogramját, de az én agykérgemet a reggeli kezdéstől csak egy vágy égette. Vezetni akartam a Porsche 964 Carrera RS-t! Ez a lehetőség volt a Porsche 911 ötvenedik születésnapját ünneplő rendezvény remegve várt csemegéje. A Rubystone Red színben rikító, 260 lóerős RS, amiből mindössze 2282 darabot gyártottak, és ebben a páviánhátsóra emlékeztető árnyalatban jó ha pár tucat fut még az utakon. Ráadásul a próbára kínált autó nyugalmas napjain a márka DNS láncának félte őrzött darabjaként pihen a Porsche Múzeumban. És mehetek vele pályán. Közel versenytempóban. Jöjjön valaki, harapjon farba, és mondja, hogy alma vagyok, ha ez igaz!

Pályán a Rubystone Red Porsche 911 (964) RS. Nem gondoltam, hogy szerelembe esek, de megtörtént!

A nosztalgiakör négyesfogatában kapott helyett az 1991-es kiállítási tárgy. Ennek a szekciónak tényleges célja, hogy megtapasztaljuk, honnan hova jutott el a márka az elmúlt évtizedek során. Iszonyatosan csábított a friss csúcstechnikát képviselő 911 GT3, a piszkosul gyors 996 GT3, de a manuális váltós Carrera (997) sem lett volna rossz kezdés a körözéshez, mégsem türtőztettem magam, majomügyességgel másztam a rúzsszínű ikon volánja mögé.

Már ezen a ponton az ölembe csorgott az agyam, a modern autókhoz mérten felfoghatatlan környezetet kellett feldolgoznia a nyakamon lötyögő központnak. A németek mindig élen jártak az ergonómia terén, mégis úgy éreztem, ezt a belsőt a fényezéshez igazodva tényleg veresseggű páviánoknak tervezték. A kormány kimozdíthatatlan, akár egy dél-amerikai diktátor, az ülések pedig egyenes ágon érkeztek a versenysportból, két szűk, egy darabba öntött kagyló, átlagtermettel is csak cipőkanállal lehet bepréselődni, a vízilabdázók pedig tökéletesen kizártnak tekinthetik magukat.

Pedáljai úgy állnak, mint ötödikes Ödönke fogsora szabályzás előtt, egyszerűen lehetetlen kisakkozni a megfelelő üléspozíciót. Ezen bánkódni szerencsére nem maradt idő, indult a sor, és a hagyományos a kormány bal oldalán található indítókulcsot elfordítva életre kelt a léghűtéses, hathengeres boxermotor.

Kinyílik a tudat – 964 RS

A száraz kerepeléssel festett vibráció betölti a szűk utasteret. Furfangos szűrők által lúgozott élmény helyett a szuszogva zörgő motor minden nyers életjele, jók és rosszak akadály nélkül törnek utat. Nem a mai RinnSport puritán, hanem ez a gyilkos előd. Nincs szervókormány, rádiót, klímát hiába keresünk, a zajcsillapító anyagok mind a kukába kerültek, kilincsek helyett csak egy falatnyi szövetdarab virít páviántompor-színben az ajtókon. Ez a hardcore, nem az este tíztől műsort kezdő pornócsatornák.

A súlycsökkentés mámorától elszállva a felnik is leváltásra kerültek, az RS 17 colos magnézium kerekeken gurul, a csomagtérfedélről elmaradtak a teleszkópok, és az ajtókba vékonyabb üveglapok kerültek. A radikális beavatkozás eredménye 150 kilogramm mínusz, ezzel sikerült az alaptömeget 1220 kilóra lecsökkenteni.

A bestia belseje, klasszikus Porsche műszeregység, szűk kardán-alagút, és két, némi szövettel bélelt fürdetőkád ülések helyett

Kigurulunk, a bokszutcát elhagyva az elől haladó instruktor lazán gyorsít a 991-es 400 lóerős Carrerával, én pedig lazán követem. Mintha járni tanulnék, végtagjaim szokatlan ellenállással szembesülnek. Ilyen érzés lehetett, mikor Neo gerincéből kipattantak a bitvilágot közvetítő adatátviteli kábelek a Mátrixban. Ez nem processzorok rajzolta fals világ, ahol bármikor leugorhatunk a nyolcvankettedik emeletről. Nincs védőháló, nincs jelekre bontott, majd újragenerált élmény. Ez a való élet. És a való élet fáj.

Fél kör után verejtékben fürdök, a harmincöt fokos hőséget a far felől pulzáló izzás fokozza, botladozva kapirgálok a sebességek között. Nincs villámgyors PDK, az ötgangos G50/10 váltó rövidebb fokozatai férfias határozottságot kívánnak. Gázfröccs nélkül reccsen a kettes, esélyem sincs a kusza pedálokkal való küzdelemben pöccinteni a fordulaton.

Sebaj, néhány darált fogaskerék elfér a múzeumban, élete autózását csak nem maszatolja el az ember. A pálya lassú részén feszülő alkarral tekerem az aszfaltról mindent csontig átadó, ólomnehéz, precíz kormányt, és hisztérikus vigyorral élvezem a küzdelmet.

Az első széria mára tényleg kulturális ikonként értelmezhető, szinte hihetetlen, hogy ez az alapgondolat ötven év után is töretlenül tartja magát


Mai mércével nevetséges adat a 260 lóerő, és a 325 Nm nyomaték, mégis ha ekkora energia közvetlen a húsunkhoz szíjazva robban, egyből más a képlet. A 964 RS pedig ezt az élményt adja, játszva éri el a célegyenes végén a 220-230 km/órás tempót, és elég egy pillantás az ujjnyi vastag A-oszlopra, hogy bevillanjon a gondolat: itt egy hiba nem világraszóló blamát, hanem gyászjelentést érhet.

Legújabb Porsche? Ugyan!

Egy félreértés miatt több kört mentünk ezzel a felállással, és egyáltalán nem bántam a bakit. Az alap Carreránál négy centiméterrel kurtább, 40 százalékkal keményebb rugókkal épített futómű körről körre bizonyította, hogy értő kezekben még ma is okozhat meglepetést pályanapokon. Visszagurulva a bokszutcába, már éreztem, ez az a fájdalommal vegyített kéj, amiért bátran lépek a mazochisták táborába. Géppel így még nem birkóztam, a Carrera RS pokoli szirén, csábít és kifacsar, gyötrelmes gyönyörének vonzerejét pedig már rég elfelejtette az autógyártás.

 

Lehetne ez a végszó, de még ültem a 996 GT3 volánja mögött is. Észvesztően gyors célszerszám, a köridők skalpvadásza, de az elődből átülve digitális játék, akár a Need for Speed 5, csak sokkal jobb a grafikája. Ja és igen, a négykerék-kormányzásos, high-tech csoda, az új GT3. Erről lemaradtam, egy megpördülés, és az első plusz körök a 964-ben elúsztatták a kipróbálás lehetőségét. Biztos, hogy a 9000-es fordulatig üvöltő 3,8 literes motorral szerelt német terminátor elsöpör mindenkit, hangja horzsoló metállal kevert nagyzenekari műveket idéz, a nap végén mégsem hiányzott a próba pár életre szóló köre. Biztosan megkattantam, erre a hirtelen jött öregautó-imádatra nincs tudományos magyarázat. Szerencsére.

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Ezt a GT3 dolgot sosem értettem. Több pénzt fizetni azért hogy kevsebbet kajon az ember, egy tesco gazdaságos wannabe ferrari, akkor már inkább spóroljon össze egy igazi Ferrarira vagy egy 911 Turbóra.

  A 911 pont attól jó hogy megmarad használati tárgynak is, nem szakad úgy el a valóságtól mint az olasz célszerszámok, a GT3 ez alól kivétel.

 • PAlex

  Zöld.
  A GT3 azoknak készült, akik nem egy 911-est, hanem egy 911-es versenyautót szeretnének, és sokat járnak versenypályára is majd vele.
  Mit nem lehet ezen érteni?

 • zoldfulu2000

  Palex: lehet, nem járok sokat versenypájára :)

  De kicsivel többért már kis Ferrari is van, és akkor az ember mentes a személyautós kompromisszumoktól.

 • Guillotine

  Zöld!

  Akkor Te a Cayenne GTS-t sem érted?! :D:D

 • zoldfulu2000

  gillotine: tűkön űlve várom a Cayenne GT3at viszont :)

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

Az Orosz Nagydíj vasárnapi futamán Sebastian Vettel indulhat a pole pozícióból, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

Meglepte leghűségesebb vevőjét a Lexus

100 évesen a 25-ödik Lexusát készült megvásárolni, ezért a japán gyártó egy igazán különleges darabot készített hűséges vevőjének.

F1: A Ferrari megint verte a Mercedest

A Forma-1-es Orosz Nagydíj utolsó szabadedzésén is határozott előnnyel verte a Ferrari a Mercedest, Sebastian Vettel a leggyorsabb, Lewis Hamilton csak a 4.

300 km/h fölött hasít az új Alpina kupé

Bemutatta legfrissebb újdonságát az Alpina. A B4 S Bi-Turbo a BMW M4 költséges alternatívája.

Nincs ma ennél menőbb Porsche az interneten!

Aligha létezik még egy ilyen Porsche 911 Carrera RSR 3.8-as a világon. Kívánatos patina, merész színek és 10 futott kilométer.

F1: Milliárdos veszteséget hoz a szabálymódosítás

A Force Indiánál a legkevésbé sem örülnek a versenyzői nevek és rajtszámok megjelenítéséről szóló szigorításnak, dollármilliókban mérhető veszteséget jelenthet az újítás.

Autógyári munkásnak állt a Facebook-vezér

Mark Zuckerberg a Ford dearbroni gyárában járt, ahol még a munkából is kivette a részét a Ford F-150-eseket előállító üzemben.

F1: Háromtizeden belül a Mercedes, a Ferrari és a Renault

A Nemzetközi Automobil Szövetség számításai szerint három gyártó erőforrása egyenlő szintre ért, csak a Honda van lemaradásban.

Így lopnak el pár perc alatt egy X5-ös BMW-t

Pár perc alatt lopnak nagy értékű autókat Angliában, a módszer végtelenül egyszerű.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.