Vezettük az új Ford Mondeót!

Elektromos Focus, hibrid Mondeo és konnektoros hibrid C-Max menetpróba

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.09.09. 07.00

A Ford Frankfurtban mutatta be az európai szaksajtónak a villany-Focust, a hibrid Mondeót és a konnektorról is tölthető hibrid egyterűt, a C-Max villamosított változatát.

“Egy, a Ford által támogatott felmérés szerint az európai autósok többsége aggódik a környezetszennyezés miatt, ám sokuk nem tudja pontosan, hogyan élhetne környezettudatosabb módon. A megkérdezettek 54 százaléka szerint napjainkban a klímaváltozás a legkomolyabb probléma, de 52 százalékuk szerint az élet elképzelhetetlen autó nélkül. A felmérés szerint az emberek 72 százaléka hisz abban, hogy az elektromos hajtású autók kevésbé terhelik környezetünket, és 28 százalékuk fontolgatja egy ilyen jármű megvásárlását.” (Ford sajtóanyag)

Ha egy rendes kapitalista cég a piacán olyan mértékű igényt tapasztal egy új termékre, mint a Ford az autóvásárlói körében, nyilván nem hagyja ezt az igény válasz nélkül. Európa boldogabb felén már rendelhető ez elektromos Focus, a konnektorról is tölthető C-Max Energi és a Mondeo hibridverziója pedig valamikor a jövő évben érkezik megy Nyugat-Európába. Amerikából, ahol már léteznek ezek a modellek.

A Focus Electric csak villannyal megy, a C-Max plug-in hibrid konnektorról is tölthető akkuval készül, a Mondeo hibrid sima hibrid, villannyal csupán pár kilométert tud megtenni, korlátozott sebességgel

A Ford Frankfurtban szervezett egy bemutatót az európai szaksajtónak, a rendezvényen mindhárom új modellel mehettünk pár tucat kilométert. Íme, az élmények, szép sorjában:

Focus Electric

A német gyártású villany-Focus hajtásláncát az első kerekeket mozgató villanymotor és egy lítiumion akkumulátor alkotja. Az autó teljesítménye 142 lóerő, végsebessége 137 km/óra, elméleti hatótávolsága pedig 162 km. A 23 kWh teljesítményű, folyadékhűtéses lítiumion akkumulátor feltöltése – a 6,6 kW-os beépített fedélzeti töltőberendezéssel, 32 amperes hálózatról – 3-4 órát vesz igénybe.

143 lóerős villanymotor hajtja az első kerekeket

A Focus Electricről ordít, hogy az első igazán autószerű és igen sikeres villanyautó, a Nissan Leaf konkurensének szánták. És az az igazság, hogy nem is sikerült rosszul. Masszívabb, tömörebb, autószerűbb, németebb elektromos autót készítettek, mint a Nissan kicsit futurisztikus, légies, de a nagy többségnek zavaróan újszerű modellje. Kikapcsolható menetstabilizálójával szűk kanyarokban őrjöngő gumifüstölésre is képes a nagyon nyomatékos villanymotorral, precíz kormányzása, feszes futóműve is sokat nyújt az autózás hagyományos élményéből. A legendás Kovács úr élete isten tudja, hányadik autója után sokkal inkább rábeszélhető lenne egy analóg sebességmérős elektromos Focusra, mint az űrhajószerűbb Leafre.

A villany-Focus különben a Leafhez nagyon hasonló menetdinamikát produkált, katalógus-adatai is alig maradnak el a Leafétől. De elmaradnak, ennek fényében pedig különös, hogy a kocsi jóval drágább a Nissannál. A német piacon 40 ezer euró a Focus, míg a Leaf 30 ezer euróról indul. Pedig ennyivel semmiképp nem jobb a villamos Focus, sőt:

Adatok – Ford Focus Electric és Nissan Leaf
Ford Focus Electric Nissan Leaf – 2013
Hossz/szélesség/magasság (mm) 4359/2060/1466 4445/1770/1550
Saját tömeg (kg) 1674 1474
Csomagtér (l) 237 370
Max. teljesítmény (kW[LE]) 145 109
Max. nyomaték (Nm) 250 254
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 11,4 11,5
Végsebesség (km/h) 137 144
Hatótáv (katalógusérték) 160 199
Egyenáramú gyorstöltés nincs van
Német piaci ár 39900 EUR 29690 EUR

Mondeo – vagyis Fusion Hybrid

Na jó, bevallom, kicsit csaltam a címben, hiszen nem a Mondeót, hanem a Ford legújabb világautójának amerikai verzióját, a Fusiont vezettük a menetpróbán, 190 lóerős hibridrendszerrel. A különbség az autó külsejében minimális: az Aston Martin-hűtőmaszk, az agresszív fényszórók és a nyúlánk, elegáns test tökugyanaz, csak a piros indexek és persze a modell krómbetűs felirata árulja el, melyik kocsi az amerikai.

Fusion, vagy ahogy mi fogjuk ismerni, Mondeo Hybrid

Az utastér ellenben, főként a műszerfal, alighanem ég és föld lesz az Ó- és az Újvilágban. Ez a hibrid Fusion itthon eladhatatlan lenne, ronda, ostoba logikájú, érintőképernyős, de végtelenül primitív középkonzoljával. A tágas utastér, a kényelmes ülések különben nem voltak rosszak, és a futómű, a kormányzás is méltó volt az utóbbi évtizedben remek vezethetőségű, élénk autókat készítő európai Fordhoz.

A Fusion Hybrid egy belsőégésű motor, egy elektromotor és egy akkumulátor kombinációjával működik, és tisztán elektromos hajtással eléri a 136 km/órás végsebességet. A kocsi egyszerű váltókarját D-be húzva nagyjából Prius-szerű élményben volt részünk; nagy gázra kellemetlenül bőg a benzinmotor, a fokozatmentes erőátvitellel a papíradatoknál kevésbé érezhető a teljesítmény. Megszokást igényel, kis pedálerőre csak elektromos úton lassít a regeneratív fékrendszer.

Ez a műszerfal nem való a kényes európai piacra. A Passatokból, Insigniákból kiröhögnék

A Fusion Hybrid az európai piacokon Mondeo Hybrid néven jelenik majd meg; üzemanyag-fogyasztása a katalógusban 4,5 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 99 g/km alatt marad. A benzinben úszó Amerikában számos konkurens tarthat a Fusiontől, de a Priusnál sokkal nagyobb Mondeo a mi földrészünkön a lehengerlő dízel-hegemónia mellett első körben csak két-három hibrid-versenytársat fenyeget. Alanyi jogon csak a Kia Optima hibrid, a Peugeot 508RXH kezdhet remegni az új jövevénytől. De ha a vásárlók, akár a flottavásárlók is felfedezik a hibridhajtás előnyeit a dízelmotorral szemben, a középkategóriás piacon várható némi átrendeződés, a Passat, Insignia és társaik kárára.

C-Max Energi

A Ford C-Max kompakt egyterű konnektorról is tölthető hibridverziója sok áldozatot kér a majdani vásárlótól a csomagteret illetően, de komikusan csekély benzinköltséget ígér azoknak, akik autójukat csak napi pár tucat kilométer erejéig használják.

A C-Max Energi konnektorról is feltölthető, 30 km körül lehet elmenni vele villannyal

A C-MAX Energi, a Ford első sorozatgyártású plug-in hibrid modellje a hibridhajtás technológiáját egy 7,6 kWh teljesítményű, nagyfeszültségű lítiumion akkumulátorral egészíti ki. Az autó több mint 30 kilométert képes megtenni tisztán elektromos hajtással, papíron CO2-kibocsátása 50 g/km alatt marad. A teljesen lemerült akkumulátor 230 voltos konnektorról 3 óra alatt tölthető fel teljesen.

A C-Max ugyanazt a kétliteres, Atkinson-ciklusú benzinmotort kapta a 118 lóerős villanymotor mellé, mint a Mondeo hibrid. A rendszerteljesítmény így 190 lóerő, de ha nem nyomunk padlógázt, feltöltött akku mellett kényelmesen el lehet autókázni csak villannyal, akár még az autópályán is.

A nagy akku jelentősen leszűkíti a rakteret

Eddig csak a Prius Plug-In Hybrid és az Opel Ampera közül választhatott Európában, aki konnektoros hibridet akart. A C-Max mindkettőnél nagyobb, tágasabb utasteret kínál, mindkettőnél nagyobb teljesítménnyel. Az egyetlen béka, amit le kell nyelni, a röhejesen apróra zsugorodott csomagtartó a nagy akkucsomag miatt. Hogy árban hova teszi a Ford a kocsit, még nem tudni – jövő év elején állítólag kiderül.

Nem ma kezdte

Bár a hazai piacon a néha-néha feltűnő szürkeimportos hibrid Ford Escape SUV-ken kívül nemigen látunk villamosított Ford modellt, érdemes tudni, hogy a cég már régóta komolyan veszi a benzin nélküli autózást. Nagyon régóta.

Száz éves a Ford villanyautós története: Ford és Edison közösen csináltak alaktromobilt

A Ford pontosan száz évvel ezelőtt készítette el első elektromos hajtású autóját. Henry Ford és Thomas Edison közösen tervezték meg a Ford T-modell elektromos változatát, ami végül a kor fejletlen akkumulátor-technológiája miatt sosem került sorozatgyártásba.

A Toyota mögött a Ford a világ második legnagyobb hibridautó-gyártója. A vállalat az elmúlt években megnégyszerezte részesedését az elektromos hajtású autók amerikai piacán, ahol ez év júniusáig mintegy 46 000 ilyen modellt értékesített – ez az előző évhez képest több mint 400 százalékos növekedést jelent.

Kommentek

 • P222

  Nem igazán értem, miért 2015-ben vezetik be ezt a Mondeót. Addigra már lejárt lemez lesz. Mire várnak?

 • speci78

  Szia Tamás!
  lehet tudni, h miért csúszik még két évet ez a Mondeo? Nyilván az új gyártási helyszín, és a gyártási költségek faragása miatt elsődelegesen, de van-e még vmi? Igaz, h nem lesz belőle 5 ajtós? (annak ellenére, h bemutatták tavaly – sztem az a legszebb) Így az S-Max is csúszik vélhetően?
  Azt lehet tudni, h milyen dízelek lesznek majd benne, marad a közös projekt a PSA-val?
  Kössz a válaszokat előre is!

 • Fogash73

  az USA-ban már tavaly nyáron (2012!!!) is ezt a Fusiont árulták, illetve 2013 elejére ígérték az új mondeot is. Ehhez képest a 2015-ös indulás nagy geb@szt sejtet valamelyik fődarabbal kapcsolatban.

  Mondjuk az európai hibridben sanszosabb a háromhengeres 1.0 ecoboost motor, mint a az amerikai 2.0 atkinson (http://www.ford.com/cars/fusion/trim/hybrid/) odakint HÉTMILLIÓÉRT…

 • Status

  1. nincs gebasz, pontosan lehet tudni a csúszás okát. (Belgiumi gyárbezárás, költség optimalizálás stb
  2. Már most szeptemberben rendelhető, én is rendeltem belőle.
  3. Nem lesz lejárt lemez, nagyot fog ütni. Igaz nem Insignia árában lesz, , de nem véletlenül….

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Így lopnak el pár perc alatt egy X5-ös BMW-t

Pár perc alatt lopnak nagy értékű autókat Angliában, a módszer végtelenül egyszerű.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.