Melyik a legtágasabb családi autó?

Mennyi IKEA-bútor fér be egy autóba?

Szerző: Autó Magazin levél küldés 
Dátum: 2013.08.22. 06.00

Bármikor előfordulhat, hogy bútort kell szállítanunk. De vajon melyik autóba
mennyit lehet bepakolni? Egy diákszobára való bútorral tettünk próbát.

Klippan, Pax, Malm, Billy, Lack vagy Bjursa. Aki járt már a svéd lapra szerelt bútorok áruházláncának bármelyik egységében, annak biztosan ismerős legalább egy a nevek közül. (A legvalószínűbb talán a Billy.) Így együtt egy diák szobájának berendezését adják, és arra várnak, hogy különböző autókba tuszkoljuk őket, majd kiderítsük, melyikkel a legkényelmesebb hazaszállítani valamennyit.

Az alapkérdés persze éppen ez: vajon befér-e az összes bútor a hat kiválasztott típusba? Ha ránézünk a VW T5-ös buszára, eszünkbe sem jut kételkedni ebben. No de beférhet-e minden egy alsó-középkategórás Ford Grand C-Maxba vagy egy még annál is rövidebb Mercedes B-osztályba? Kevésbé kérdéses a Dacia Dokker, a Mazda CX-5 és az Audi A6 Avant hordári képessége, de biztos, ami biztos, végezzük el a próbát!

Szállításnál a méret nagyon fontos, de ne feledkezzünk meg a másik lényeges tényezőről sem: a tömegről. Ez ügyben aggodalomra semmi ok, ugyanis mind a hat típus terhelhetősége eléri vagy meghaladja az 550 kilogrammot. A rakomány speciális rögzítésétől (pl. hevederek) eltekintettünk, mert arra voltunk kíváncsiak, hogyan oldható meg a feladat az autókkal úgy, ahogy kigördülnek a szalonból.

Melyik a legtágasabb családi autó? 1

Szekrény és kanapé

Diákszoba-garnitúránkba beválogattuk a Paxot és a Klippant. Aki nem találkozott még velük, azoknak eláruljuk: ez a két legterjedelmesebb darab. A Pax egy szekrény, magassága 2,36 m, szélessége 60 cm. A Klippan pedig egy kanapé, az sem kicsi, 181 centis hosszával, 89 centis szélességével és 58 centis magasságával.

Hogy betuszkoljuk őket valahogy a szállításhoz, azokból az autókból, ahol ez szerszám használata nélkül megtehető volt, kiszereltük az üléseket. Ezt a Fordnál és a Volkswagennél tudtuk megoldani, azonban itt sem volt egyszerű: hat erős férfikézre volt szükség a manőver sikeres végrehajtásához. Az Audi, a Dacia, a Mazda és a Mercedes esetében előrebillentettük az első utas ülésének valamint a hátsó utasok üléseinek háttámláit a könnyebb pakolhatóságért.

Ahogy azt már az elején is sejtettük, a 4,89 méter hosszú, 4300 literes térfogatú rakteret kínáló VW-buszba könnyedén befért minden.


Csak kívül nagy

Nem sejtettük viszont, hogy tesztünk leghosszabb autójába, a 4,93 m hosszú Audi A6 Avantba nem fér be minden. Papíron ugyanis hiába 1680 literes a csomagtere, a szekrénynek bizony már nem jutott hely benne. Az ok: az első utas ülésének háttámláját nem lehet eléggé sem előre-, sem hátradönteni.

“Biztos, hogy a kanapé nem fér be” – meditált a csapat a Mazda CX-5 1620 literes, azaz az Audiénál alig nagyobb csomagtere előtt állva. Majd láss csodát: az első ülés előrehajtása után – amivel 4,56 m hosszú raktér alakult ki – mindent sikerült bepakolni! Igaz, úgy nézett ki utána a CX 5-ös csomagtere, mint egy plafonig telezsúfolt pince. Ám, ha lett volna utastárs, kénytelen lett volna busszal hazamenni, merthogy neki már nem jutott hely.

Ugyanez a sors várt volna a Ford Grand C-Max utasára is, azzal a különbséggel, hogy a szekrény hazaszállítását más úton kellett volna megoldani. Hiába nagyobb a Ford csomagtartója 122 literrel a Mazdáénál, a szekrényt sehogy nem lehetett beletuszkolni.

Kívül kicsi, belül nagy

Lazán belefért minden a Dacia Dokkerbe, annak ellenére, hogy 16 centivel rövidebb, mint a Ford Grand C-Max. A hátsó ülés támlája egy mozdulattal előre-, az első utas üléséé hátradönthető, és ezután a Klippan és a Pax éppúgy simán becuppant, mint a Billy polc, a Malm íróasztal és az összes kisebb elem – és még annyira sem kellett megerőltetni az agyunkat az elhelyezéshez, mintha tetriszeznénk éppen.

Ha belenézünk az adatlapba, azt látjuk, hogy a raktér 3000 literes – keresve sem találni másik típust, amelyik ekkora rakteret kínálna annyi pénzért, amennyibe a Dacia Dokker kerül. Azzal azonban a Dokker esetében is számolni kell, hogy utastársunknak valamilyen alternatív közlekedési eszközzel kell hazatérnie. (A cikk megjelenésekor a Dokker még nem volt kapható Magyarországon. Időközben megjelent, árairól itt olvashattok, első tesztünket itt találjátok a turbós benzinesről.)

És mit kezdett a bútorhalommal a Mercedes B-osztály, tesztünk legrövidebb és legkisebb raktértérfogatot kínáló típusa? A kisebb darabokat gond nélkül sikerült berakni – a szekrény és a kanapé azonban kívül rekedt. A való életben azok hazajuttatásához kénytelenek lennénk igénybe venni az IKEA házhoz szállító szolgálatát.


Összegzés

A legnagyobb meglepetéssel a Mazda szolgált, hiszen, bár papíron a második legkisebb a csomagtere, mindent hiánytalanul elnyelt. A Ford éppen ellenkezőleg: annak ellenére sem volt képes az összes bútort a fedélzetére venni, hogy raktere a harmadik legnagyobb volt. Tesztünk leghosszabb autója, az Audi is csak a vezető akadályoztatása árán tudott volna mindent magával vinni, mert hosszú tárgyakat az első utasülés elégtelen ledönthetősége miatt nem lehet biztonságosan szállítani benne. Az anyagiakat is figyelembe véve egy diákszoba bútorainak el-szállítására a Dacia Dokker a legjobb megoldás, mert kis külső méretek mellett óriási rakteret kínál – rendkívül kedvező áron.

Melyik a legtágasabb családi autó? 2

Nagyításért kattintson!

Melyik a legtágasabb családi autó? 3

Nagyításért kattintson!

Olvasnál még ehhez hasonló anyagokat? Az Autó Magazin minden hónapban sok ehhez hasonló érdekes írást közöl. A szeptemberi számban többek között megtudhatod, hogy szerepel az új Škoda Octavia, az Opel Astra és a Ford Focus ellen. De teszteltük az új 911 GT3-at is.

A részletes tartalomjegyzékért kattints ide!

Melyik a legtágasabb családi autó? 4

Kommentek

 • clior

  Sajnalom, se kritika kovetkezik! Sem az Audi, sem a Mazda nem tul gyakori modell, de meg a Mecedest es a VW-t sem tartom annak. Renault Scenic, Citroen Picasso, VW Touran… Ilyen autok illettek volna a kepbe es par kombival meg jo lett volna tesztelni a rakomany elnyelesi kepessegeiket, de a ritkasag sorait gyarapito jarmuvek ilyen osszehasonlitasa szamomra ertelmetlenne tette a cikket.

 • PDA FAN

  Nekem az egész teszt életidegen.

  Van egy több milliós autóm, van pénzem bútorra, de nincs pénzem a szállításra? Nyilván nem a bútorszállítási képessége alapján fogok autót választani, sőt, az sem lesz szempont, hogy befér-e a hűtőszekrény vagy a mosógép, mert ilyeneket velem együtt az autósok többsége nem fog soha szállítani.

  Viszont a kreatív autós újságíróknak javasolnám, próbálják ki, melyik típussal lehet a legjobban szántani, vagy a boronát húzni. Több millió ember él vidéken, hátha kedvet kapnak hozzá :-)

 • v_Petya25

  Én sem értem miért ezek az autók lettek kijelölve a családi kategóriában. Ezek a típusok eladást tekintve nagyon kis százalékát fedik le az átlag családi autók piacának. T5 A6 B CX mi a fenét keres itt?

 • gazgeza

  Mémet anyalaptól átvett cikk (ld. rendszámok), ott azért nem olyan ritkaságok ezek.

 • Hawaii-

  “Audi A6 Avantba nem fér be minden. Papíron ugyanis hiába 1680 literes a csomagtere”

  “meditált a csapat a Mazda CX-5 1620 literes, azaz az Audiénál alig nagyobb csomagtere előtt állva. Majd láss csodát: az első ülés előrehajtása után – amivel 4,56 m hosszú raktér alakult ki – mindent sikerült bepakolni!”

  Jó teszt, hisz fény derült néhány kevésbé közismert érdekességre:
  – Hát igen, az 1620 liter az 1680 liternél tényleg alig nagyobb. Mondhatni egyáltalán nem.
  – Az igen derék, hogy a 4555mm hosszú autóban az első ülés lehajtásával 4,56m hosszú raktér alakult ki. Tudnak ezek a Japánok.

 • zoldfulu2000

  A cstartóadatok kezdenek a fogyasztás és co2 adatokhoz hasoníltani, sk gyártó minden trükköt bevet hogy a szaályokra optimalizálja a kocsiját, pl alapráon pótketék helyett javító kit, és máris mehet az extra 50 liter.

  Sajnos volt már rpecedens ezen az odlalion is arra, hogy mániákusan rááltak egy katalógus adatra és azon kovagoltak, pedig a fenti adat talán a legkevésbé releváns egy kimbinál…

  A legfájóbb az hogy a kombik esetében a elgtöbb teszetélő odabigygeszt két katalógusadatot és aztán kész a versenyszám.

 • zoldfulu2000

  Aki egy kombit vesz a többször fogja használni a csomagtartót plafonig, de felhajtott támlával. Aléág egy nyáru pénteken megnézni a pályákat, minden családos kimbis ezt teszi.

  Ilyenkor a tulajok tojnak rá hány ülés hajtható le, és gyanakszom ezt a konfigurációt többször evszim igényeb mint a többi bemutatottat.

 • zoldfulu2000

  Az alsó rekeszek sem hpzank annyit, gyakorlatilag ha van egy kavés csomag hátul, ami alulr akerült az ott is marad mert a teljes rakteret ki kellene pakolni hogy hizzáférjünk.

 • zoldfulu2000

  PDA fan: én márjratm úgy hogy szégyenszemre az asszon akkori kis alfájával mentem egy hűtőt mert a “családi” lépcsőható volvómba eseély sem volt hogy beférjen.

  Teljesen életszerű hogy nem akar az ember extra 20 ezreseket kiadni ha belefér a bútor a kocsiba.

  Mellesleg a mostani kombi tesztvezetése során elhoztam egy IKEA kanapét is. Pont bepasszolt :), szal jól vizsgázott a bálna :)

 • zoldfulu2000

  Petya: ez egy német teszt ahogy látom, ott pedig ezek a legnagyobb pldszámú autók, kivéve a Daciát, ami sehol sincs, nemhogy a top 20-ben.

  Egyébbként az Audinál jó lenne ha valaki észhez térne, ha nem pratkikus autóra vágynék akkor ott az A7 ill A5 sportback, az A4/A6 avant a csapott fara minden csak nem kombis…

  És sajnos szinte nincs is rendes kombi az Audinál lassan…

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.