Vegyen autót és tankolja otthon ingyen!

Elektromos autó házi villanykúttal

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.08.13. 15.00

A napelem (ha már megvettük), ingyen termel áramot. A villanyautó árammal megy. Mehet-e a villanyautónk ingyen árammal?

A napelemes autó, vagyis az a négykerekű, ami kizárólag a Nap energiájának közvetlen hasznosításából nyeri az energiát, biztosan nem fogja tudni kiváltani a belsőégésű motoros személyautókat. Ahhoz, hogy egy mai átlagautó kényelmét, biztonságát, sebességét, praktikumát kizárólag napelemekből oldjuk meg, vagy három teniszpályát kéne cipelnünk a hátunkon, napelemekből kirakva. És akkor még nem is beszéltünk arról, mi van, ha beborul az ég.

No de mi van akkor, ha a napelemet nem visszük magunkkal, csak a vele megtermelt elektromos energiát? Mennyibe kerülne, ha házi napelem-teleppel és elektromos autóval egyszer’s mindenkorra véget vetnénk annak, hogy fizetnünk kelljen a benzinkútnál az autózásért?

Sokba, egyelőre nagyon sokba. Egy Golf-méretű, mai elektromos autó, mondjuk a 8,8 millió forintos Nissan Leaf eleve annyival drágább, mint egy hasonlóan felszerelt dízel személyautó, hogy az üzemanyag-megtakarítással nagy valószínűség szerint az akkumulátorok élettartamán belül nem jön vissza az árkülönbség. Elektromos árammal autózva a hazai tarifák mellett száz kilométerre körülbelül két és fél liter benzin árának, 1250 forintnak megfelelő értékű villanyszámlával kell számolnia egy lakossági felhasználónak (fele éjszakai, fele nappali árammal kalkulálva). Egy modern, hatmilliós dízel Golf eszik mondjuk öt liter gázolajat százon, az 2310 forint. A különbségből a 2,8 milliós árkülönbség bő negyedmillió kilométeren jönne vissza.

Ez az idill valószínűleg gyorsan általánossá válik a családi házak mellett a fejlett világban: a konnektorról is tölthető, félig elektromos, ún. range extenderes, hatótávnövelő benzinmotoros villanyautók gyors terjedése a legvalószínűbb lépés az olajfüggőség csökkentésének folyamatában

Az előny, hogy közben a villanyautóra csupán minimális karbantartási költséget fizetni, nagyjából kioltható azzal, hogy viszont mellette időnként kölcsönözni kell egy klasszikus autót, ha hosszabb távra mennénk, mint a legfeljebb 150 km körüli gyakorlati hatótáv (ami télen, ha fűtünk és nyáron, ha hűtünk, és bármikor, ha sztrádatempóban közlekedünk, drasztikusan csökken.) És mennyi garanciát ad a Nissan az akkura? Öt évet – de csak 100 ezer kilométerig.

(A kalkulációban valóság-közeli becsléseket alkalmaztam katalógusértékek helyett. Papíron a Leaf használata 550 forintba kerül 100 kilométeren, 199 km a hatótávolsága és 24 kWh az akku kapacitása, az 1,6 literes dízel Golf pedig – pláne, ha Blue Motion -, 3,2 liter gázolajat eszik százon. Haha.)

Na de, ha napelemmel termelem meg a Leafemnek az áramot?

25 kWh/100 km fogyasztással érdemes számolnom valós használat mellett (az első generációs Leaf katalógusértéke 21,25 kWh/100 km). Ha egy évben 30 ezer kilométert szeretnék megtenni elektromos autómmal, 7500 kWh elektromos energiára lesz szükségem. Ezt hazai viszonyok közepette egy 6 kW csúcsteljesítményű rendszerrel jó eséllyel meg lehet termelni.

Egy ilyen, hat kilowattos elméleti csúcsteljesítményű napelemes rendszer telepítési költsége manapság nagyjából hárommillió forint. A rendszer helyigénye ferde tetőre szerelve körülbelül 50 m2, ami, ha egy fedett kocsibeállót vagy garázst burkolnék le vele, négy autóbeállót jelent. Valahogy így, amint egy budapesti mintaparkolóban látható:

A 24 napelempanel körülbelül 5,8 kW elméleti csúcsteljesítményt tud, ami évente a magyar napsugárzási viszonyok mellett körülbelül 7500kWh energiát képes megtermelni. Egy elektromos autóban ez hozzávetőleg 33 ezer kilométerre elég

Vagyis: ha megveszem a kilencmilliós Leafet, még hatmillió forint ára napelemet kell beszereznem, hogy – évi 30, na jó, talán 35 ezer kilométer erejéig – ingyen autózhassak. Amíg az akku bírja.

Nem kevés, nem jó üzlet, de nem is szürreális befektetés. Akinek érzelmileg sokat jelent, hogy füstmentesen autózhat, és persze van is kerete az emissziómentes mobilitásra, egy közepes házi úszómedence árából kompletten száműzheti életéből az olajégetést – nem csoda, hogy a Leafből, minden idők (eddig) legsikeresebb elektromos autójából júliusig már 71 ezer kelt el világszerte.

Hosszabb utakra azért még kell a benzin, ha csak nem akarunk száz kilométerenként megállni jó esetben, elérhető 500 voltos egyenáramú töltők mellett is harminc percre, civilizálatlanabb környéken, sima konnektorral pedig egy Budapest-Debrecen távon 8 órára egy-egy tankolásra.

A CGI-álom csalóka: azzal a pár szolárpanellel nem jutna messzire a két elektromos autó

A napelem viszont autó nélkül sem hülyeség. Bár az elektromos autók akkumulátorának élete ugyancsak véges, a napelemes rendszer, miután 7-8 év alatt visszahozta az árát,  kis túlzással az idők végezetéig termeli ingyen – ugyan lassan csökkenő kapacitással –  az elektromos energiát.

Persze a fentieket boríthatja a dotáció. Például az USA-ban állami támogatás mellett 1,9 millió forintért beszerezhető olyan napelemes töltő, ami évi 3000 kilowattóra energiát termel. Évi 12-15 ezer km megtételéhez elég. Sőt a tetőre szerelhető rendszer még olcsóbb lehet, ha a kormányzati mellett helyi támogatást is igénybe vesz az ügyfél.  

Kommentek

  • PluginHibrid

    Sima ügy csak pénz kell hozzá..

    Nálunk az sajna nincs..

    Pl Cali-ban egy Model S + napelem kombo tuti móka.

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.