Autónevek magyarul Kihívótól Rájáig

A magyar nem a marketing nyelve

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.08.01. 15.00

Ahogy a filmcímek és a slágerszövegek, az autónevek túlnyomó többsége is idétlenül hat magyarra fordítva. Ki a fene akarna például egy Kísérőnaszád Közönséges Mérges Ráját? De kinek ne kéne egy Corvette Stingray?

Vagy a hey you sexy baby you / Ez hangzik a legfaszábban amerikai angolul / Ismételd hey you sexy baby you / Ugye hogy ez hangzik a legfaszábbulmondja a Belga, és milyen igaza van! Az angol nyelv valamiért sok esetben menőbb, kúlabb, trendibb és baróbb, jobban esik a fülnek, mint a magyar – és nem csak a slágerszövegeket illetőleg, de különösen igaz ez márkanevek, pláne autómárkák, modellek esetében.

Nemrég régóta esedékes kötelezettségemet róttam le az autóbuzéria oltárán és megnéztem a Vanishing Point című, tulajdonképpen igen rossz filmet, amit már rég illett volna megtennem. (A rajongók ne hördüljenek fel: sajnos véletlenül az 1997-es remake-et sikerült elindítanom, így a ’71-es- állítólag sokkal értelmesebb őseredeti megtekintésének terhe még mindig nyomasztja a lelkemet.)

A Dodge Challenger paradox módon Elkerül Kihívó lenne magyarul

A teljesen szürreális cselekmény és a céltalan, ráadásul nem is túl látványos autós üldözések közben volt időm azon morfondírozni, milyen menőn hangzik a nevadai rendőrségi rádióban, hogy “seventy Dodge Challenger“, és milyen kínos volna, ha mondjuk a salgótarjáni diszpécser mondaná be hanyagul az uerhába, hogy “ezerkilencszázhetvenes Elkerül Kihívó“-t, más értelmezésben “Félreugrik Felszólító-t” üldözünk. Mert a Dodge Challenger ugye ilyesmit jelent. A filmben a Challengert üldöző Charger is fura lenne magyarul: Vádlóként, Töltőként, jobb esetben Katonalóként, netán Rohamozóként fordítható a modell neve.

A borzasztó film után elméláztam még pár autó nevén; mi lenne, ha Verne Gyula vagy Marx Károly mintájára ezeket is lefordítanánk magyarra? Vajon a Mercury Cougar mennyire lenne menő Higany Pumaként vagy Hírvivő Pumaként? (Még esetleg Merkúr Pumaként csak-csak…) Lehetett-e volna a Lincoln Continental Convertible Kennedy integetős elnöki autója, ha az USA nyelve a magyar lenne, a kocsit meg Lincoln Szárazföldi Átválthatónak vagy Átalakíthatónak hívnák?

Buick Nyócvannyóc

Ki a fene nevezne egy Buick modellt Century-nek, Évszázadnak itthon? A Ford Mustang Boss lehetne-e kívánatos legenda Vadló Főnökként? Hát a Corvette Stingray, ha Sevrolé Kísérőnaszád Közönséges Mérges Rája állna a forgalmijában? Az Oldsmobile is bizonyára hamarabb kihalt volna itthon, elvégre kinek kell egy Öregekautója? Még akkor is, ha tudjuk, hogy nem öregeknek szóló autókról van szó, hanem az alapító R. E. Olds vezetékneve szerepel a névben. És az Oldsmobile Cutlass sokkal jobban hangzik, mint a Vadászkés, a 8, 88 is menőbb Eight-ként és Eighty-Eight-ként, mint Nyolcként vagy Nyolcvannyolcként lehetne.

Tuti, hogy az amerikai és az angol autóipar legendává válásában ott van a globálisan jól hangzó nyelv is. Egy Peterbilt kamiontraktor emblémája tök menő bárhol, de ha nem egy Peterman nevű mérnök nevezte el a maga keze munkájáról (egy kicsit eltorzítva) a márkát, úgy is mint Peter Built, hanem egy Péter nevű magyar Péterépítette nyergesvontatóját kéne megvenni, milyen sikerrel indulna a fuvarozók kegyeiért egy Freightlinerrel szemben? Ami meg igazából valami olyasmit jelent, hogy Fuvarosjárat? Talán nem csak a terméken múlt, hogy az Ikarus világhíres lett, a Csepel, Rába meg nem igazán.

Range Rover Vogue, amit ha a Rába Vagon- és Gépgyár készítene, Legelő Csavargó Divatnak hívnának

A brit autóipar se lenne olyan legendás, ha a Árpád vezér átkel a La Manche-on. Nagy kedvencem, a kihalt Humber márka még egész menő lenne magyarul is; a Sceptre (Jogar), Super Snipe (Szuperszalonka) vagy Imperial (Birodalmi) még nem is olyan kellemetlen. De a Range Rover Vogue már elég ellentmondásos: Legelő Csavargó Divat??? Egy Land Rover Defendert a világon bárhol el lehet adni, de kinek kéne egy Földi Csavargó Védelmező?

A japánok a második világháború után szintén ráéreztek az amerikai hangzású modellnevek fontosságára. Az alapítói személynevek ugyan megmaradtak sok márkákban, de a Suzuki, Toyota (eredetileg Toyoda), Honda eleve nem is olyan kínos, mintha Kovács, Szabó vagy Tóth modelleket emlegetnénk. Ellenben a típusjelzések!

Egy Toyota Highlander hibrid fura lenne Felföldiként, vagy az egykori filmcím fordítása alapján Hegylakóként. A Subaru Outlander meg mi lenne? Fiastyúk Kültelki? Mitsubishi Lancer, mint Háromgyémánt Lándzsás? No persze a Suzuki Hayabusa motorkerékpár Vadászsólyomként bizonyára a nemzetközi piacon is megállná a helyét, ha már légitársaságot is indítanak bizonyára marketingből jól felkészült honfitársaink hasonló néven…

Suzuki Vadászsólyom


Kommentek

 • zoldfulu2000

  Srácok, mi a logika a kommentelések engedélyezése mögött?

 • v_Petya25

  Semmi, hol megy, hol nem megy.
  Amúgy a cikk tök jópofa.

 • zoldfulu2000

  Igen, jó kis kommentvadász cikk, lehet tesztelni az új rendszet :)

  Amúgy nem csak az angol ilyen bevált, sima keresztnevek, mint Romeo, vagy akár családnevek, mint Chevorolet.

  Ha Mr Veyront mondjuk Leibowitznak vagy Székesfehérváry-nak hívtrák volna aligha neveznek el róla szupersportkcsit.

 • zoldfulu2000

  Mondjuk van mit félni a kommentektől a tesztekbe bekerüklt pár nagyon meredek csúsztatás és hólyeség, pl a XF-et a 518d ellen árazni… És akkor még nem beszéltünk felszereltségről.

  De valamért van egy egészéges rosszallás a Jagek felé…

 • Kovijani

  Na alljunk megy egy szora! Grecsy tanarurat kerdeznem hogy mi baja van a Kovacs nevvel? Nagyon szep nev! Amugy visszaforditva a dolgot ez ugy hangzik angolul, hogy Kovax. Majdnem olyan meno mint a Kavasaki!
  Higany puma nem is rossz! Uvegtigris meg a legjobb! Csodalkozom, hogy az indian nevuket nem kerestetek meg! Solyomszem az melyik lenne?!

 • Kovijani

  Zoldfulu kollaganak pedid azt uzenem, hogy ha leforditana nekem magyarra a Jagek-et, akkor azt nagyon megkoszonnem! De az indiant is megertem! Koszi!

 • csufár

  jó cikk, helyesen van. a higanypuma a legjobb :) a Suzuki Samurai a magyaroknál valami Szabó Huszár lehetne :)

 • daneel19

  Cutlass=tengerésztőr!!!!
  Egyébként tényleg jó cikk,magyarul hülyén hangzanak!
  Lehet,hogy ezért nem gyártunk autókat??????

 • zoldfulu2000

  Hát srácok, lassan kezd a TC szinvonala alá kerülni az oldal, ti pedig még nem vagytok ott hogy ezt megtehetssétek (tisztelet a kivételnek).

  Ezek az ostoba beböfögések, alapvető tárgyi tévedésekre alapozott mondanivalókkal több mint röhejesek.

  Nyilván ti nem magatoknak kerestek autót de az utolsó két Rácz teszt annyira xar hogy az már kiüti a biztosítékot.

  Ha valakinek ennyire nem füllik a foga a munkához az menjen szabadságra. Nem kell ezt erőltetni, biztos lenne elég nyári beugró aki nem bánná ha 10-20 milliós autókba tehetné a xeggét…

 • ,L Rómeo

  nagyon jo cik és nagyon ötletes.
  sossem jutot eszembe lefordittani neveket meg hát én sem tudok angolul nagyon jok hogy ezeket meg tuggyuk.
  mongyuk miis nevettünk kiskorunkban azon hogy pít az pete angolossan.
  nagyon jo ez a szín vonal!

 • ,L Rómeo

  Pete ejcsd Pít, érrted?
  Pít-nak mongyák de Pete-nek irrlyák! nagyon jó, hehehe

 • ,L Rómeo

  vagy népekautójja sivatagi szél:)
  mongyuk ez nem vicces és szar minda töbi hanem ez jó!
  hajjrá vw!

 • csufár

  ZF mire rágtál be? nem tetszett a 12 milkás v50? :)))

 • zoldfulu2000

  Csufár: Hát az a nyitás amikor egy szerző hamis adatokkal akarja alátámasztani a mondanivalóját az több mint röhejes.

  Nem várom el hogy virtuózan bánjon a szavakkal egy szerző egy autós újságban, de legalább ne legyen hülyébb mint egy átlag júzer/vásárló, és nézzen utána amit leír.

  Aki egy árlistával sem boldogul az ne írjon tesztet, főleg ne ilyen röhejesen arrogánsan. Odaírni a 2.2 XF mellé a 518d árát konkurensnek az pedig igenis ilyen hiba. Közben nem utánanzéni olyan dolognak mint az XF 4* NCAPje. Ami viszont érdekelne egy vevőt… Ahogy hamis súlyadatokkal ajnározni a Golfot is több mint röhejes.

  A vezess.hu egyik nagy erénye az volt hogy szabadon kommentelhetőek voltak a cikkek. Ez persze hozott hátrányokat is, mint trollhadak beözönlése, de nem lehetett magas lóról hülyeségeket beszélni, mint az pl lassan bejáratott lesz a TC tesztjeinél és pláne a híreinél.

 • ,L Rómeo

  ha zavar hogy nem ojjan jappánbuzi ezaz oldal minda TC, ahhol ösze mernek hassonlíttani egy übergolfot szar jappán szusihuszárral(pfuj-hányok-okádok) akor meny oda!
  it németautók és fölleg vw nyer eszt ved tudásul!
  és így jo ezér szerettyük Rácz irro urat és Szörényit is!

  nem érrdekelnek az árak, tömegek, és egyéb tények, meg ösze-visza hasonlítgatássok ezek alapján, csak ha ugy nézzük hogy golf über aki rá hasonlit(és német) az jo, aki jappán olasz makaróni meg trianon francia az meg egyen szusit és ne autózzon!

 • ,L Rómeo

  örüllökis hogy nem engedik it mekmagyarrázni hogy mi hány méter mikor irro megirrja hogy szerinte mit mennyi.
  amig vw-t hoza elönybe addig melete vagyok!

 • Kovijani

  Szabo huszarok banzai!! Akarom mondani elore! :)

 • csufár

  wow. nem is tudtam, hogy van 518-as bmw…

 • zoldfulu2000

  A facelifttel érkezett. De azért te inkább nyomulj a V8 projektre :)

  Amúgy még épp 10mp alatt van, persze ilyet Rácz úr sosem merne ványadtnak nevezni, sőt inkább benevezi a 2.2es 8.8mps XF ellen, hiszen az nem lehet prémium sem (pedig szerintem inkább feljebb van pozicionálva, fapad belépő és tömegmodellek nélkül). Az már említésre sem méltó, hogy a sok lebaxás között nem említi meg hogy az XF nem kicsit jobban felszerelt mint az 518d, ilyesmivel az igazi szakemberek nem foglakoznak,maradjon a vevők baja.

 • csufár

  jól van, hát akkor legyen az 520d az ellenfél. so what? az annyival drágább?

 • Keeep

  Romeo Azért a TC-n legutóbb ugy lehuzták a Toyota Aurist hogy az nem kivánom egy gyártónak sem !

  http://totalcar.hu/tesztek/2013/07/15/toyota_auris/

 • zoldfulu2000

  Annyit nem, mert maga az ár amit a tesztelő megad valamiért a 20d-é, manuális váltóval.De ismerve a két márka árpolitikáját, gyanítom hogy a BMW drágább lesz ha ugyanúgy bekonfigurálnám (800e csak a tiptronic), így az alap üzenet amit a teszt sugall szerintem nem állja meg a helyét.

  Az külön kérdés hogy ahogy a V70est, az E klassét is nehéz pariba állítani az XFfel. Egyszerűen kisebbek, és az XF belseje ellen nem sokan rúgnak labdába (spec a 5ös, A6 igen), de megint elnagyolt böfögés a “németezés”, mert az E klassét biztos ejteném (bár a facelifteset még nem láttam).

 • Keeep
 • zoldfulu2000

  keep: így már láttam, sőt, árlistánm is van, csak tesztvezetni nem volt még példány, így nem láttam hogy miben javult a régihez képest (új még kiállítva sem volt Februárban, azóta meg volt jobb dolgom).

 • husky

  Az autónevek kapcsán, valamiért kimaradt az írásból a CSATLÓS (Trabant) és Tamás Buszokat Épít, azaz az amerikai, közismert iskolabusz a Thomas Built Buses cég gyártmányai.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.