BMW hívőnek jó lesz a Passat?

Válogatás heti szakértéseinkből

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.17. 16.20

Szakértői rovatunk szokásos heti gyűjtésében BMW-re vágyó olvasónknak ajánlunk Volkswagent, újra elővesszük az üresben gurulás témáját, és végül jogi tanácsot adunk egy zűrös adásvételi ügyben.


Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

A Kérdésem a következő lenne!

Autó csere előtt állok! Nekem eddig szinte csak BMW-im voltak! De most egy újonnan vásárolt 6 éves seat cordoba 1.4 dieselem van, amivel most éppen egy olyan gondom van, hogy menetközbe el megy az erő belőle az emelkedőn meg teljesen meg van halva! Fogalmam sincs, hogy mi a baja! :( Szeretnék újra BMW-t de mindegyikbe rengeteg km van.

És ahogy hallottam elég gyakori a turbó probléma! kb 4-4,5 millióig olcsó fenntartású, a BMW-ből lehet 1-2 évvel öregebb is (ez kivétel az olcsó fenntartás alól!) :D mindenképp nagy kombit akarok (talán VW Passatot!) mert külföldön élünk és lassan jön a gyerkőc is! Erről szeretnék véleményt kérni mi lenne az ajánlata! mindegy, hogy diesel vagy benzin! a VW 1,2 és 1,4 TSI motoroktól egy kicsit tartok, mert a lóerő az oké, de nagyon kicsinek tartom ezeket a motorokat pl egy Passatba!!!!

Nagyon szépen köszönöm: Zoltán

BMW helyett Citroën? Miért ne? Aki kényelmes utazóautóra vágyik, nem tesz rossz lóra egy C5 vásárlásával.

Szakértőnk válasza

Kedves Zoltán!

Lehet, hogy csak a légtömegmérő rossz az autóban, ami elég sok TDI-vel és más autókkal is előfordul. A Passatba kényelmesen elég az 1,4 TSI, ahogy a Superbbe is. Nagy nyomatéka miatt jól el lehet vele autózni. Inkább a turbóhiba és a VW-márkaszervizek árfekvése miatt lennék vele óvatos. A lecsúszó-átugró vezérműláncra nem volt visszahívás, pedig komoly motorhibát okoz, de csak pár száz 1,4 TSI-t érint a több mint kétmillióból, talán nem ilyet fogna ki.

Sajnos ebben a méretben nehéz elkerülni a dízeleket, ezért inkább 3,5 millióért vennék autót és a többit félretenném javításra. Ajánlanám a 2008 utáni Citroën C5-öt, megbízható és nagyon kényelmes autó, erős értékvesztéssel és emiatt jó árral. A Renault Laguna III szintén jó minőségű és kevés pénzért elvihető autó. A Laguna GT kifejezetten nagy élmény, de a típus hátsó térkínálat a elmarad a kategória legjobbjaitól. Igen jó a 2007 utáni Ford Mondeo is. A BMW-k fenntartási és szervizköltsége magasabbnak ígérkezik, de szerelemből vegyen bátran azt!

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Üdvözlöm. Nemrég láttam, hogy a kuplung menet közbeni tartós benyomva tartásával kapcsolatosan osztotta meg a véleményét. Mint gyakorlott sofőr kérdezem, hogy amennyiben “gurítom” az autót akár 1 kilóméteren át (ismerve az út sajátosságait) az a véleménye szerint nem tesz jót?

Van, hogy kuplung lenyomásával érem el a guruló hatást, olykor sebességből veszem ki. Rossz szokásként jellemezte. Én édesapámtól tanultam így, és Ő kimondottan haragudott, ha nem így jártam el – mondván, hogy így kevesebbet fogyaszt az autó. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy KRESZ ellenes e, vagy káros lehet e az autóra nézve?

Tisztelettel
Gergely

Üresben gurulva vajon ártunk a technikának? Erre a kérdésre válaszol Székely Gyula, vezetéstechnikai szakértőnk

Szakértőnk válasza

Kedves Gergely!

A Kresz nem szabályozza külön ezt a témát, mint ahogy azt sem, hogy mit tegyen az, akinek automata váltós autója van egy hosszú lejtőn lefelé menet.Jellemzően D fokozatban ott sincs motorfék, esetleg adott a lehetőség hogy manuálisan visszategye az automata által helyesnek ítélt, vagy maga választotta fokozatba, és akkor várható hogy megjelenik a motorfék.

Legalább 15 éve, a motorfék üzemben haladó, korszerű motorokkal ellátott autóknál a pillanatnyi fogyasztásmérő 0 fogyasztást mutat.Próbálja ki. Ha benyomott kuplunggal alapjáraton jár a motor, lejtőn lefelé, gurulás közben azt fogja kiírni, hogy a fogyasztás pl. 0,6 liter /óra. Lejtőn lefelé menet még humorból sem vegye ki a váltót fokozatból, ezt jobb helyen ötven éve elmondták már. Régen csak azt mondták, azért veszélyes, mert az asszinkron váltónál nem mindig lehetséges, hogy a vezető vissza tudja kapcsolni a fokozatot, még dupla kuplunggal sem.

Azt gondolom,ha e témáról egy Kékestető – Budapest vonalon közlekedő buszsofőrt megkérdezne,ő sem mondana mást. Ami a szerkezeti részek károsodását , viselkedését illeti, legyen nyugodt ez ügyben, hacsak nem egy békebeli autója van Önnek, ez a mai autóknál már bele van kalkulálva a vételárba, előbb utóbb be kell mennie a szervizbe.

Bizonyos márkáknál gyakrabban tapasztalunk a kuplungszerkezettel kapcsolatos problémákat,a képzésnél erre akkor helyezünk külön hangsúlyt, ha látjuk hogy a helytelen használat olyan mérvű lehet, ami az idő előtti meghibásodást előidézheti, vagy felgyorsíthatja.

A tréningek során 12 éve naponta tapasztalom, hogy a vezetők nagyon sok rossz szokással, előítélettel, beidegződéssel rendelkeznek. Az alapképzés színvonalának emelését,és a továbbképzésnek a jelentőségét ítélem egyre fontosabbnak. A honlapomon van egy mondat, kérem gondolja Ön is végig: “Vezetéstechnika a ma emberének,aki a tegnap útjain, már a holnap autójával közlekedik.”

A mai motorizációs szintről a valódi elmozduláshoz, még nagyon sok előremutató dolgot kell tenni.Nem beszélni róla, tenni.Azért, hogy már a képzés szintjén a saját megtapasztalás alapján tudjon dönteni a vezető, és ne mások által régen valami miatt kialakult szokásjog befolyásolja a jövőbeni viselkedését.

Üdvözlettel Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt ügyvéd úr!

Eladtuk a műszaki nélküli, forgalomból ideiglenes kivont, 25 éves Skodánkat. Édesanyám nevén volt. A vevő állította hogy alkatrésznek kell, és hogy ki fogja vonatni a forgalomból. Amikor az adásvételit bevittük az okmányirodába ott közölték, hogy jól ismerik a kedves vevőt, alkatrésznek vesz meg öreg kocsikat, és azt is tudják róla hogy nem fogja a nevére átíratni a kocsit. De ne aggódjunk, mert nekünk nem eshet bántódásunk, akármit is csinál. Kérdésem, hogy ez valóban így van? És ha nem, tegyünk bármit is, egyáltalán tehetünk bármit?

Köszönettel, Péter

Egy autó adás-vétele esetén könnyen bosszantó jogi problémák bukkanhatnak fel, ezért nem árt résen lenni, és odafigyelni minden apró részletre

Szakértőnk válasza

Kedves Péter!

Az adásvételi szerződést az eladónak be kell vinni az okmányirodába! Önök helyesen jártak el, hiszen bejelentették a tulajdonos változásának a tényét. Ezzel minden kötelezettséget teljesítettek. A vevőnek 15 napon belül el kell indítani az átírást, ha ezt időben nem teszi meg az adóhatóság bírságot fog kiszabni. Az megállapodás kérdése, hogy a forgalomból ki vonatja ki az autót.

üdvözlettel:

Dr. Székely Andrea

www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!

Kommentek

 • Funkyman

  Bekker, Zoltán! Nem kell mindenhova felkiáltójel, nyugodtan lehet pontot is használni.

  “Fogalmam sincs, hogy mi a baja!”

  Nehogy elvidd egy szerelőhöz, mert a végén még sikerülne megoldani a problémát, és azt ugye senki nem szeretné.
  Tipikus “BMW-hívő” agyi színvonal.

  “Szeretnék újra BMW-t de mindegyikbe rengeteg km van.”

  Abban pl. nincs sok km, ami nullkilométeresen áll a szalonban. Csak arra nincs pénzed. De legalább belátod, még ha nem is így közvetlenül.

 • Iceman.

  Tisztelt Székely Gyula!

  Bántóan elnagyolt a válasza. A régi iskola valóban ezt tanította, üresben gurulás ne legyen, mindig használjunk motorféket, logikusan azért, mert tolóüzemben megszűnik a befecskendezés, tehát a motor pillanatnyi fogyasztása 0, azonban ez egyrészt manapság már nem igaz, mert a motorvezérlések még tolóüzemben is melegen tartják a katalizátort, ehhez nyilván üzemanyagot használnak, másrészt pedig a tolóüzemű motor töltéscsere és mechanikai veszteségei fékezik a járművet, tehát csökkentik annak mozgási energiáját, amelyet az út egy későbbi pontján pótolni kell egy cca. 30-40% hatásfokú rendszerrel. Abban a pillanatban, hogy a alapjárat fenntartásához szükséges energiamennyiség kevesebb mint a motorfék által elvont máris megéri üresben gurulni.

  Amint azt a lenti videón is láthatja olyan hozzánemértő cég alkalmazza ezt a módszert a gyakorlatban mint a Porsche ráadásul az egyik ikonikus modellje esetében.

  http://www.youtube.com/watch?v=OGAmknR4D78

 • demagóg

  “Abban a pillanatban, hogy a alapjárat fenntartásához szükséges energiamennyiség kevesebb mint a motorfék által elvont máris megéri üresben gurulni. ”

  Hát, annak ellenére, hogy már több helyen is olvastam, hogy “nem szabad” üresben gurulni, én bizony szoktam.
  Épp az általad leírtakat szem előtt tartva…

 • Jómunkásembervótvalamikor

  Azt a pár forintot amit megtakarít a motorfékén,később(hamarabb) a motorgenerálra lehet majd költen.
  Máshogy kopik 800/min vagy 4X akkora fordulaton a motor. 2X gyorsabban jön el a generál.
  Én inkább 100km-en tankolok+1litert.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger Forma-4-es balesete a Donington Parkban.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelem részére. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

F1: Räikkönen az élen, menet közben esett szét a Force India

A Forma-1-es Orosz Nagydíj első szabadedzésén a Ferrari Mercedesek előtt végzett, a leggyorsabb Kimi Räikkönen volt. A Force India látványos hibát produkált.

Vettel: Szocsi a Mercedes pályája

Az idén eddig háromból két futamot megnyerő ferraris Sebastian Vettel a hétvégi Orosz Nagydíj előtt nem igazán bízik a triplázásban, szerinte Szocsiban egyértelműen a Mercedes a favorit.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.