Beismerte a rendőrség: téves a 300 ezres bírság

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.07.11. 10.52

Mégsem ment 245 km/órás sebességgel az az öreg Toyota, amit június hónap szupergyorshajtójának mutatott a rendőrség felvétele. Ennek ellenére kiküldte a 300 ezres csekket az ORFK.

Június hónap gyorshajtó rekorderének mutatott a rendőrség honlapjára felrakott, hivatalos traffipax által készült fotó egy körülbelül 10 éves Toyota RAV4 terepjárót. Az ORFK valószerűtlen felvétele szerint 245 km/órás sebességgel fotózták le a kocsit az M70-es úton, 80-as korlátozás mellett, ami 300 forintos bírságot jelent.

A Vezess.hu azonnal kérdéseket küldött a rendőrségnek. Most érkezett válaszában elismerte hibáját az ORFK.


“A műszer jól mért, azonban a szabályszegésről készült képfelvétel a mérőműszert működtető személy hibájából téves adatokat tartalmaz, a képfelvétel nem azt a gépjárművet ábrázolja, amely a szabályszegést elkövette, hiszen az távolodott a mérőműszertől (a mért sebesség előtti negatív előjel). A kezelő nem megfelelő módon követte a szabályszegő gépjárművet a sebességmérő műszerrel, így a műszer fókuszába egy közeledő gépkocsi került, a műszer ezt rögzítette, majd ez az adat került automatikusan a TrafficPoint Rendszerbe” – adott magyarázatot a hibára a rendőrség.

Kérdésünkre elárulták, hogy a bírságról szóló határozatot kézbesítették, amit – nem meglepő módon – megfellebbezett a Toyota üzembentartója. Vélhetően leesett az álla, amikor kibújt a borítékból a 300 ezres csekk.

“A fellebbezésben foglaltakra figyelemmel a hatóság határozatát visszavonta, a hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást megszüntette” – közölte a Vezess.hu-val a rendőrség.

Szerencsére a rendőrségi felvételek ellenére, hiába műszer készítette, van lehetőség jogorvoslatot kérni. A csekk kézhezvételétől számított 8 napon belül bizonyítási eljárást terjeszthet elő az autós, vagy 15 napon belül fellebbezhet.

A rendőrség amúgy állítja, nem mindig használják fel a képeket. “Előfordulhat, hogy a környezeti és egyéb körülmények miatt a képfelvétel nem alkalmas közigazgatási hatósági eljárás megindítására. Ha már folyamatban lévő eljárás esetében merülnek fel olyan körülmények, amelyek miatt a szabályszegés ténye nem bizonyítható kétséget kizáróan, az eljárást megszüntetjük.”

Nyilván nem ártana embereknek is ránézni a képekre, és értelmezni azokat, mielőtt hibás fotók miatt 300 ezres csekkek mennek tisztességesen közlekedő emberekhez. Csakhogy a rendőrségnél évek óta emberhiány van.

A rendőrség nekünk írt válasza egyébként hangsúlyozza, hogy kizárólag a jogszabályban megfogalmazott kritériumoknak megfelelő eszközök által rögzített adatok alapján indulhat egy adott ügyben eljárás.

Arra a kérdésünkre viszont nem tudtak válaszolni, hogy mennyi ügyben vitatja a lefotózott autós a képen szereplő számot. Állításuk szerint nincs ilyen adat.

Azt a szintén meghökkentő hírt olvasta már, hogy traffipax-előrejelzőt reklámoz a rendőrség?

Kommentek

 • Breex

  Mi van akkor ha 80-as táblánál 150-el fotózzák le rosszul? Akkor már a rendőrség se lett volna ilyen készséges…

 • Hori80

  Nekem sajnos volt egy ilyen ügyem, kb. 4-5 éve, azt állították,hogy 90km/h-val közlekedtem vasúti átjáróban… Akkor még a megyei kapitányságok kezelték a gyorshajtásokat. 130.000-ről jött a csekk… A “trükk” az volt benne, hogy a 2-300 méterrel mögöttem haladó gépkocsi sebesség értékét vették figyelembe, de a kép előterében az én autóm volt…. Én észrevettem a “turpisságot”, kifogást írtam, elfogadták, megszűntették az eljárást. Vajon hányan lehetnek olyanok, akik bedőltek ennek???

 • troll

  egyebkent ha pontos lett volna a meres, akkor legalbb 260-al kellett volna, hogy menjen a toyota, tekintve, hogy a meresi olyan , hogy jelentosen alamer a muszer.

  a legpontosabban akkor lehet merni, ha az auto a lezersugarral parhuzamosan halad, minel inkabb elter ettol a szog, annal kisebb erteket mer a muszer, tekintve, hogy a lezer nem az auto sebesseget meri, hanem a muszerhez valo kozeledes vagy tavolodas sebesseget.

 • Funkyman

  Ez már nem az első eset, mikor hasonlóra derül fény. Ott volt ugye a 200 fölött döngető Iveco Daily esete, vagy a FIAT furgon, amit épp csak összetart a rozsda, de 198 km/h-val kapták le (az egyik konkurens oldalon volt róla írás).
  Ráadásul azokat automata sebességmérő csinálta, nem lehet arra fogni, hogy a kolléga rosszul mért. Egyébként a dologban a következő is érdekes (már ha túllépünk rajta, hogy nyilvánvalóan nem mehetett az adott jármű annyival): ha a képről – ezek szerint – TELJESEN egyértelmű, hogy a mért jármű távolodott a mérőtől, ez meg feléje jön, akkor MIÉRT KÜLDIK KI?

  És ami még ennél is érdekesebb: ezekből az esetekből teljesen nyilvánvaló, hogy IGENIS LÉTEZIK hibás sebességmérés. Vajon hány olyan eset van évente, mikor épp csak annyi a tévedés, ami a különbséget jelenti a büntetés megúszása vagy a büntetés között (vagy épp 2 büntetési tétel között).
  Pl. ha mész 142-vel autópályán, 150-et mérnek, jön a csekk. Hetekkel később megjön a levél, az ember simán azt mondja, hogy belecsúszott, nem figyelt, kicsit gyorsabban ment, és fizet, mint a katonatiszt.

  Nekem pl. egyáltalán nem tűnne föl a kis – jel a szám előtt, fogalmam se lenne róla, az mit jelent.

 • CoIie

  Az ilyen anomáliák miatt egy mérés sem hihető!

  Minimum 2 független mérőkészülék javíthatna a helyzeten, de én legalább 3-at javaslok!

 • Serif

  “Nyilván nem ártana embereknek is ránézni a képekre, és értelmezni azokat, mielőtt hibás fotók miatt 300 ezres csekkek mennek tisztességesen közlekedő emberekhez. Csakhogy a rendőrségnél évek óta emberhiány van.”
  Nálam mindig ez veri ki a biztosítékot…az emberhiány…akkor talán a 40 évesen nyugdíjba küldött fegyveres testületi tagokat vissza lehetne hívni ilyen munkára is !! Legalább megdolgoznának a jól megérdemelt magas nyugdíjukért és nem foglalnák el a munkahelyeket a sok munkanélküli elől!..Ezt is csak a Gyurcsány és Orbán kormányoknak köszönhetjük!!

 • Lencsés Csaba

  Kedves Olvasóink!

  Ha valaki hasonlóan téves bírságról kapott csekket a rendőrségtől, kérjük, írja le ide történetét, vagy privátban a cikk tetején található nevemre kattintva.

  Rendőrségi statisztika hiányában végzünk mi egy kis gyűjtést!

  Köszönjük a segítséget.

  Üdvözlettel,

  Lencsés Csaba
  Vezess

 • Pasas

  Hoppá! Gyakorlatilag elismerték hogy a felvételek manipulálhatóak.

 • haenazttudnam

  jó páran benyelték tegnap és szokás szerint lebunkózták a gyorshajtót….

 • CoIie

  A kocsi attól még bunkó! ;)

 • PluginHibrid

  “ha a képről – ezek szerint – TELJESEN egyértelmű, hogy a mért jármű távolodott a mérőtől, ez meg feléje jön, akkor MIÉRT KÜLDIK KI?”

  10-ből 3-4 egyből fizet rémületből…

  Mindig megpróbálják, hátha…

 • diego

  Azért nagy összegben mernék fogadni, hogy ha a vezess.hu nem kapja fel a témát tuti ráverik szegény toyotásra.

 • Guillotine

  Hol van ilyenkor az a sok gyökér magát szakértőnek gondoló tuti megmondó akik tegnap váltig állították hogy sufnituningal meg elektronikával lehet menni egy RAV4-el 245-el főúton a 90 es táblánál??!!Még gyorsasági motorral sem nagyon nem hogy ezzel.
  Ezek a nagyokosok ültek már terepjáróban 180 körül?? Nem hinném.

 • Levrone

  Guillotine: ja, főleg ilyen ballonos gumikon elég durva lenne. Sokan jönnek a tuninggal, de könyörgöm, alaktényező is van a világon. Á, mindegy. Egyébként nekem még a Q7 4.2 TDI-ben is soknak tűnt még a 170-180 is, nem éreztem biztonságban magamat, pedig ott aztán olyan peres gumik voltak, meg a hasmagasság is le volt véve. Össze sem lehet hasonlítani egy személyautó menetkomfortjával az SUV/terepjáró/crossover kategóriákat, legalábbis nagy sebességnél. Nyilván ez csak saját vélemény, de én így éreztem.

 • DTF

  SUV-val (RX450h) német pályán (ahol engedik) mentem már óra szerint 215-tel folyamatosan és a szélzajon kívül mást nem nagyon tapasztaltam. szépen viselkedik az autó (nem tudom hirtelen h milyen abroncsok vannak rajta, de nem peres az tuti, asszem gyári 19-es Dunlop?) ha nem lenne korlátozva (bár nem nagyon értem h miért megy 215-öt (ami kb. 205-206 km/h a valóságban) biztos megfutná a 230-240-et:)

 • Guillotine

  DTF!

  Autója/sofőrje válogatja, de próbáltál vele sávot váltani vagy kanyarodni 200-nál?

 • Ambrus Gergely

  Cáfolom.
  Nekem 2005 ös X5-öm van ráncfelvarrás előtti, és 200 nál is stabil

 • manitou8

  300nál is,ugye? :)
  ezért szoktak elszállni a nagyokos ifjoncok kormányt nem fogva közben sörözve..

 • DTF

  Guillotine: sávot váltani muszáj, mert pályán a külsőben kell haladni és a németeknél sokan mennek 250-nel úh sávváltás simán, persze nem vad és hirtelen mozdulattal. Kanyarodni 200-zal SUV? autópályán nemigen van rá lehetőség, versenypályán meg hülye lennék megpróbálni:)

 • Guillotine

  DTF!

  Akkor a tiéd nagyon jó kocsi…
  A német autópályán nincs kanyar??! :D
  Azéé van amit sima személykocsival is elég 160-al bevenni.

 • hova

  ténnek ehhez hasonló dolgok, mert úgy dolgoznak, mint a gépek.Sebesség=meghatározott büntetés. De persze teljesíteni kell a kormányzati elvárást, ami valóban létezik, pedig elsőre senki sem hitte el!

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.