Beismerte a rendőrség: téves a 300 ezres bírság

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.07.11. 10.52

Mégsem ment 245 km/órás sebességgel az az öreg Toyota, amit június hónap szupergyorshajtójának mutatott a rendőrség felvétele. Ennek ellenére kiküldte a 300 ezres csekket az ORFK.

Június hónap gyorshajtó rekorderének mutatott a rendőrség honlapjára felrakott, hivatalos traffipax által készült fotó egy körülbelül 10 éves Toyota RAV4 terepjárót. Az ORFK valószerűtlen felvétele szerint 245 km/órás sebességgel fotózták le a kocsit az M70-es úton, 80-as korlátozás mellett, ami 300 forintos bírságot jelent.

A Vezess.hu azonnal kérdéseket küldött a rendőrségnek. Most érkezett válaszában elismerte hibáját az ORFK.


“A műszer jól mért, azonban a szabályszegésről készült képfelvétel a mérőműszert működtető személy hibájából téves adatokat tartalmaz, a képfelvétel nem azt a gépjárművet ábrázolja, amely a szabályszegést elkövette, hiszen az távolodott a mérőműszertől (a mért sebesség előtti negatív előjel). A kezelő nem megfelelő módon követte a szabályszegő gépjárművet a sebességmérő műszerrel, így a műszer fókuszába egy közeledő gépkocsi került, a műszer ezt rögzítette, majd ez az adat került automatikusan a TrafficPoint Rendszerbe” – adott magyarázatot a hibára a rendőrség.

Kérdésünkre elárulták, hogy a bírságról szóló határozatot kézbesítették, amit – nem meglepő módon – megfellebbezett a Toyota üzembentartója. Vélhetően leesett az álla, amikor kibújt a borítékból a 300 ezres csekk.

“A fellebbezésben foglaltakra figyelemmel a hatóság határozatát visszavonta, a hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást megszüntette” – közölte a Vezess.hu-val a rendőrség.

Szerencsére a rendőrségi felvételek ellenére, hiába műszer készítette, van lehetőség jogorvoslatot kérni. A csekk kézhezvételétől számított 8 napon belül bizonyítási eljárást terjeszthet elő az autós, vagy 15 napon belül fellebbezhet.

A rendőrség amúgy állítja, nem mindig használják fel a képeket. “Előfordulhat, hogy a környezeti és egyéb körülmények miatt a képfelvétel nem alkalmas közigazgatási hatósági eljárás megindítására. Ha már folyamatban lévő eljárás esetében merülnek fel olyan körülmények, amelyek miatt a szabályszegés ténye nem bizonyítható kétséget kizáróan, az eljárást megszüntetjük.”

Nyilván nem ártana embereknek is ránézni a képekre, és értelmezni azokat, mielőtt hibás fotók miatt 300 ezres csekkek mennek tisztességesen közlekedő emberekhez. Csakhogy a rendőrségnél évek óta emberhiány van.

A rendőrség nekünk írt válasza egyébként hangsúlyozza, hogy kizárólag a jogszabályban megfogalmazott kritériumoknak megfelelő eszközök által rögzített adatok alapján indulhat egy adott ügyben eljárás.

Arra a kérdésünkre viszont nem tudtak válaszolni, hogy mennyi ügyben vitatja a lefotózott autós a képen szereplő számot. Állításuk szerint nincs ilyen adat.

Azt a szintén meghökkentő hírt olvasta már, hogy traffipax-előrejelzőt reklámoz a rendőrség?

Kommentek

 • Breex

  Mi van akkor ha 80-as táblánál 150-el fotózzák le rosszul? Akkor már a rendőrség se lett volna ilyen készséges…

 • Hori80

  Nekem sajnos volt egy ilyen ügyem, kb. 4-5 éve, azt állították,hogy 90km/h-val közlekedtem vasúti átjáróban… Akkor még a megyei kapitányságok kezelték a gyorshajtásokat. 130.000-ről jött a csekk… A “trükk” az volt benne, hogy a 2-300 méterrel mögöttem haladó gépkocsi sebesség értékét vették figyelembe, de a kép előterében az én autóm volt…. Én észrevettem a “turpisságot”, kifogást írtam, elfogadták, megszűntették az eljárást. Vajon hányan lehetnek olyanok, akik bedőltek ennek???

 • troll

  egyebkent ha pontos lett volna a meres, akkor legalbb 260-al kellett volna, hogy menjen a toyota, tekintve, hogy a meresi olyan , hogy jelentosen alamer a muszer.

  a legpontosabban akkor lehet merni, ha az auto a lezersugarral parhuzamosan halad, minel inkabb elter ettol a szog, annal kisebb erteket mer a muszer, tekintve, hogy a lezer nem az auto sebesseget meri, hanem a muszerhez valo kozeledes vagy tavolodas sebesseget.

 • Funkyman

  Ez már nem az első eset, mikor hasonlóra derül fény. Ott volt ugye a 200 fölött döngető Iveco Daily esete, vagy a FIAT furgon, amit épp csak összetart a rozsda, de 198 km/h-val kapták le (az egyik konkurens oldalon volt róla írás).
  Ráadásul azokat automata sebességmérő csinálta, nem lehet arra fogni, hogy a kolléga rosszul mért. Egyébként a dologban a következő is érdekes (már ha túllépünk rajta, hogy nyilvánvalóan nem mehetett az adott jármű annyival): ha a képről – ezek szerint – TELJESEN egyértelmű, hogy a mért jármű távolodott a mérőtől, ez meg feléje jön, akkor MIÉRT KÜLDIK KI?

  És ami még ennél is érdekesebb: ezekből az esetekből teljesen nyilvánvaló, hogy IGENIS LÉTEZIK hibás sebességmérés. Vajon hány olyan eset van évente, mikor épp csak annyi a tévedés, ami a különbséget jelenti a büntetés megúszása vagy a büntetés között (vagy épp 2 büntetési tétel között).
  Pl. ha mész 142-vel autópályán, 150-et mérnek, jön a csekk. Hetekkel később megjön a levél, az ember simán azt mondja, hogy belecsúszott, nem figyelt, kicsit gyorsabban ment, és fizet, mint a katonatiszt.

  Nekem pl. egyáltalán nem tűnne föl a kis – jel a szám előtt, fogalmam se lenne róla, az mit jelent.

 • CoIie

  Az ilyen anomáliák miatt egy mérés sem hihető!

  Minimum 2 független mérőkészülék javíthatna a helyzeten, de én legalább 3-at javaslok!

 • Serif

  “Nyilván nem ártana embereknek is ránézni a képekre, és értelmezni azokat, mielőtt hibás fotók miatt 300 ezres csekkek mennek tisztességesen közlekedő emberekhez. Csakhogy a rendőrségnél évek óta emberhiány van.”
  Nálam mindig ez veri ki a biztosítékot…az emberhiány…akkor talán a 40 évesen nyugdíjba küldött fegyveres testületi tagokat vissza lehetne hívni ilyen munkára is !! Legalább megdolgoznának a jól megérdemelt magas nyugdíjukért és nem foglalnák el a munkahelyeket a sok munkanélküli elől!..Ezt is csak a Gyurcsány és Orbán kormányoknak köszönhetjük!!

 • Lencsés Csaba

  Kedves Olvasóink!

  Ha valaki hasonlóan téves bírságról kapott csekket a rendőrségtől, kérjük, írja le ide történetét, vagy privátban a cikk tetején található nevemre kattintva.

  Rendőrségi statisztika hiányában végzünk mi egy kis gyűjtést!

  Köszönjük a segítséget.

  Üdvözlettel,

  Lencsés Csaba
  Vezess

 • Pasas

  Hoppá! Gyakorlatilag elismerték hogy a felvételek manipulálhatóak.

 • haenazttudnam

  jó páran benyelték tegnap és szokás szerint lebunkózták a gyorshajtót….

 • CoIie

  A kocsi attól még bunkó! ;)

 • PluginHibrid

  “ha a képről – ezek szerint – TELJESEN egyértelmű, hogy a mért jármű távolodott a mérőtől, ez meg feléje jön, akkor MIÉRT KÜLDIK KI?”

  10-ből 3-4 egyből fizet rémületből…

  Mindig megpróbálják, hátha…

 • diego

  Azért nagy összegben mernék fogadni, hogy ha a vezess.hu nem kapja fel a témát tuti ráverik szegény toyotásra.

 • Guillotine

  Hol van ilyenkor az a sok gyökér magát szakértőnek gondoló tuti megmondó akik tegnap váltig állították hogy sufnituningal meg elektronikával lehet menni egy RAV4-el 245-el főúton a 90 es táblánál??!!Még gyorsasági motorral sem nagyon nem hogy ezzel.
  Ezek a nagyokosok ültek már terepjáróban 180 körül?? Nem hinném.

 • Levrone

  Guillotine: ja, főleg ilyen ballonos gumikon elég durva lenne. Sokan jönnek a tuninggal, de könyörgöm, alaktényező is van a világon. Á, mindegy. Egyébként nekem még a Q7 4.2 TDI-ben is soknak tűnt még a 170-180 is, nem éreztem biztonságban magamat, pedig ott aztán olyan peres gumik voltak, meg a hasmagasság is le volt véve. Össze sem lehet hasonlítani egy személyautó menetkomfortjával az SUV/terepjáró/crossover kategóriákat, legalábbis nagy sebességnél. Nyilván ez csak saját vélemény, de én így éreztem.

 • DTF

  SUV-val (RX450h) német pályán (ahol engedik) mentem már óra szerint 215-tel folyamatosan és a szélzajon kívül mást nem nagyon tapasztaltam. szépen viselkedik az autó (nem tudom hirtelen h milyen abroncsok vannak rajta, de nem peres az tuti, asszem gyári 19-es Dunlop?) ha nem lenne korlátozva (bár nem nagyon értem h miért megy 215-öt (ami kb. 205-206 km/h a valóságban) biztos megfutná a 230-240-et:)

 • Guillotine

  DTF!

  Autója/sofőrje válogatja, de próbáltál vele sávot váltani vagy kanyarodni 200-nál?

 • Ambrus Gergely

  Cáfolom.
  Nekem 2005 ös X5-öm van ráncfelvarrás előtti, és 200 nál is stabil

 • manitou8

  300nál is,ugye? :)
  ezért szoktak elszállni a nagyokos ifjoncok kormányt nem fogva közben sörözve..

 • DTF

  Guillotine: sávot váltani muszáj, mert pályán a külsőben kell haladni és a németeknél sokan mennek 250-nel úh sávváltás simán, persze nem vad és hirtelen mozdulattal. Kanyarodni 200-zal SUV? autópályán nemigen van rá lehetőség, versenypályán meg hülye lennék megpróbálni:)

 • Guillotine

  DTF!

  Akkor a tiéd nagyon jó kocsi…
  A német autópályán nincs kanyar??! :D
  Azéé van amit sima személykocsival is elég 160-al bevenni.

 • hova

  ténnek ehhez hasonló dolgok, mert úgy dolgoznak, mint a gépek.Sebesség=meghatározott büntetés. De persze teljesíteni kell a kormányzati elvárást, ami valóban létezik, pedig elsőre senki sem hitte el!

F1: A Williams megtalálta az új Maldonadót?

A barcelonai Forma-1-es teszt harmadik napján a Williams újonca délelőtt és délután is eldobta az autót, de legalább fizet. Az élen a Mercedes és a Ferrari.

F1: Nézd meg Ricciardo pihenőkamionját belülről!

Daniel Ricciardo megmutatta, hogy hol pihenhet a tesztelés szüneteiben Barcelonában.

F1: Hivatalos, halott a kiscsapat

A tavaly év végén csődbe ment, februárra bezárt Manor-csapat hivatalosan is visszavonta Forma-1-es nevezését, véget ért a történet.

Ezek az autók most a vevők kedvencei

Német autómárkák kerültek az amerikai Consumer Reports magazin éves márkarangsorának az élére az idén, az amerikai márkák messze mögöttük kullognak. A listát a tulajdonosok elégedettsége alapján állították össze.

Alonso: Az új autók elértéktelenítik a pilótákat

Fernando Alonso szerint az új autók miatt még nehezebb lesz megítélni, hogy melyik pilóta nyújtja a legjobb teljesítményt.

Badár Sándor üldözte be a Lada Vestát a magyar piacra

Az első alaposabb körbejárás, beülés után Škoda Rapidok, Dacia Loganok, akár akciós Ford Focusok lehetséges alternatívájának tűnik a Lada Vesta.

F1: Rosberg ijesztőt jósolt az idei szezonra

A tavaly visszavonult címvédő, Nico Rosberg szerint annyira nehéz lesz vezetni az idei autókat, hogy a pilóták akár futamgyőzelmeket is bukhatnak a fáradtság miatt.

Nagyon pörgött a magyar autópiac februárban

Februárban az egy évvel korábbinál 20,7 százalékkal több, 8000 új személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon.

F1: A Mercedes megállíthatatlan a teszten

A Mercedes folytatja: a barcelonai teszt harmadik napjának délelőttjén is az ezüst nyíl futotta a legtöbbet, Valtteri Bottas ráadásul félelmetes köridőt is autózott. A McLaren ezúttal úgy-ahogy működik.

F1: Kanada is szerződést hosszabbított

Oroszország után Kanada is meghosszabbította Forma-1-es szerződését, 2029-ig biztos a montreali futam jövője.

Bajnokságon kívüli versenyen kísérleteznének az F1-gyel

A Forma-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn felvetette, hogy a világbajnokságon kívüli futamon kísérletezhetnének a versenyhétvégék formátumával.

Így sikerült a Volkswagen és az Ikarus összeházasítása

Kész szenzáció volt, amikor a budai várban először megjelentek a kis kerekű midibuszok. Ennek ellenére nem húzták sokáig, a BKV 5 év után lecserélte őket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.