Traffipax-vadászt reklámoz a rendőrség

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.07.09. 16.00

Első ránézésre meglepő cikket találtunk a rendőrség baleset-megelőzési honlapján: traffipaxokat előrejelző applikációt reklámoz.

Újabban nem csak az autósok lámpavillogtatásából és a rádiókba betelefonálóktól értesülhetünk arról, hol készülnek a gyorshajtókról drága fotók, hanem magától a rendőrségtől is. Ami – valljuk be – első blikkre kicsit szokatlannak tűnik. A telefonunkra érkezhet az információ egy magyar fejlesztésnek köszönhetően.

Kevésbé köztudott, hogy a police.hu-ra a rendőrség régóta felrakja a traffipaxok helyét, feltételezhetően nem látogatják az autóba pattanás előtt ezt az oldalt napi szinten a sofőrök. Az új alkalmazások mögött álló rendszerekbe viszont felviszik az adatokat, így a telefon a fix, és az ORFK által közölt mobil traffipaxok helyéről  is értesít, plusz a használók is beküldhetik az információt a közösségnek, ha sebességmérést látnak.

Voltak már hasonló applikációk korábban is, különféle cégek fejlesztettek ilyeneket, ennek viszont az az újdonsága, hogy egy hivatalos rendőrségi oldal, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja egy cikkben kvázi reklámozza azt.

Meggyőzték a rendőrséget

“Nem volt könnyű meggyőzni a rendőrséget, mert a közvélekedés egy része a traffipax-előrejelzőkre úgy tekint, hogy azok a gyorshajtókat segítik. Mi viszont hisszük, hogy az applikációnk a baleset-megelőzést szolgálja  azzal, hogy a sebességhatárok betartására figyelmeztet” – közölte a  Vezess.hu kérdésére Borbély Roland.

Az applikációt fejlesztő vállalkozás társtulajdonosának végül sikerült  rávennie a rendőrséget, olyannyira, hogy még csak nem is reklámként  rakták fel az OBB honlapjára a  fejlesztést, hanem a “Megelőzés” rovatba töltöttek egy cikket “Új  alkalmazás okostelefonra” címmel.

ORFK: szakmai érdekesség

“Elsősorban a közlekedésbiztonságot kívánja javítani a 21. századi információs technológia segítségével” – mondja az ORFK, amely a Vezess.hu miértet firtató kérdésére azt válaszolta, hogy mint “szakmai érdekességet” mutatták be az olvasóiknak az alkalmazást. A rendőrség szerint ösztönzi a járművezetőket “a sebességhatárok betartására és a figyelmesebb közlekedésre”.

Borbély Roland elmondta, szeretnék továbbfejleszteni az alkalmazást a közlekedésbiztonság irányába oly módon, hogy figyelmeztesse a biztonsági öv bekapcsolására a jármű vezetőjét, valamint arra, hogy ne  igyon alkoholt vezetés közben.

Az applikáció ingyenes.

Jól fogynak a rendőrátverő radarok

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a fentihez hasonló telefonos applikációkon felül Magyarországon engedélyezettek a traffipaxokat előjelző radar- és lézerdetektorok is. 2012. szeptember 1-től hatályos szabályozás kimondja: “Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.”

Másfél hónappal később már tisztán látszott, hogy a törvény miatt megugrott a sebességet mérő rendőröket kijátszó radarok forgalmazása.

A radar- és lézerdetektorok akár több száz méterrel is előre tudják jelezni a sebességmérőket. A legális készülékek között találni szélvédőre rögzíthetőt, lökhárító mögé beépíthetőt, és a rendszámtábla-keretbe szereltet.

Olvasta már? Alonso meggondolta magát!

Kommentek

 • shimanospeedmaster

  Ez szép és jó csak kár,hogy nem mindig ott és akkor mérnek amit a rendőrség honlapján feltüntetnek.
  Több alkalommal is visszanéztem,hogy ahol mértek ott “kellett-e”állniuk. :-)

 • Guevara

  Ez a “szolgáltatás” csak azért van hogy próbálják takargatni valamivel a sebességmérés pénzbehajtás jellegét, mondván: mi szóltunk! Na igen, de gondolom az előre közölttől eltérés jogát fenntartja magának a tisztelt rendőrségünk, tehát az egész csak egy pofon a sz*rnak.

 • menőmanó

  Hát igen az a táblázat senkit nem kötelez semmire.
  Még a fejlécre is ki van írva: “tervezett sebességellenőrző tevékenység”.
  Mint tudjuk ember tervez, Isten végez. :)
  Az viszont tény, hogy utolsó fotómnál leellenőriztem a helyszínt és valóban ott álltak ezek a patkányok, ahol tervezték csak én nem néztem meg előre a helyszíneket.

 • kocogok

  Nagyon helyes! Kapják csak el a gyorshajtókat és büntessék csontra őket!
  A többség be tudja és akarja tartani a sebességhatárokat, akkor ez a szar kisebbség miért nem! Ők is csak ott jöttek a világra, ahol mindenki, csak egy másikon!
  Na, ebben legyen teljes egyenlőség!
  Én is vezettem már A6-ost, 8-ast, BNW-t, Mercit, Volkswagent és lehet velük menni a megengedettel!!!
  Kevés a bünti, börtönbe velük!

 • menőmanó

  kocogok
  Szerintem ne kocogj, hanem húzzál a jó francba! :)

 • shimanospeedmaster

  Kedves Kocogok!

  Ki mondta,hogy nem lehet velük?
  Gondolom egy pl. A8-ast nem arra találták ki,hogy 90-nel tötymörögjél.Ez és ehhez hasonló autók nem összehasonlítandóak az átlag autókkal.
  Vegyünk egy példát.90-ről egy suzuki splash a virsli gumijaival mennyi méteren áll meg és mennyin agy A8-as? Na ugye?
  A jelenlegi táblák a régi,elavult autókhoz és a leg-leg-leg legalsóbb alsókategóriás autóknak valók.

 • husky

  Már csak a benzinárak miatt sem száguldozom! Minden megllás 50-helyett 70 gyorsítás plusz benzin! Autópályán 100-105, mindjárt 1,3-1,5 liter mínusz a 135-höz képest!
  Mérjenek OK, átlagban 3 évente kapnak el egyszer, eddig a legtöbb +17 km/ó volt, metr egy buzinyák helyen végig 70 van, de a lámpánál csak 50! Hatóság tudta, én elnéztem!
  Ami galád, hogy a köcsögöket is buntessék de durván, faparasztot aki 70-es táblánál 50-nel megy a BELSŐ SÁVBAN!
  Meg a rohadt vendégmunkást, akiből állat lesz az M5-ösön, bezzeg Németben beszarik és 49-cel megy az 50 táblánál!

 • shimanospeedmaster

  Most vettem észre az új szavazást.

  Honnan értesül a traffipaxokról?
  A villogtatós módszer elég jól vezet. :-)

  Jövő hónaptól a végén a villogtató autósokat is büntetni fogják?

 • shimanospeedmaster

  Azért azzal a 100-105-tel nem dicsekednék! :-(
  Én azt is ugyan úgy büntetném.Sőt!!

 • husky

  Kedves shimanospeedster! nem haragszom, ha haragszol, de a turstabusz is csak Tempomat 100, a kamion meg 89! Meg amelyik csak 80-ra van beállítva, mert így fogyaszt keveset, a menetrend és a munkatempó is ehhez van nekik. Persze nem a belsőben megyek ennyivel, aki akar menjen, ha kell előzök én is 130-cal. A Hungárián is anyáztak már 90 km/óra miatt a 70-es táblánál. Erre mit mondjak?
  Németben 130-nál a kocsik fele sem előzött meg, holott mehettek volna 200-zal. Hegyestől BP-ig meg több mint fele előzött meg 140-nél! Valahol máshol van a gond.

 • 1000rörö

  Na ez a Kocogok egy unikum barom lehet, hisz ő az egyetlen aki vezetett BNW-t. És azt mikor vezeti már be a tisztelt pénzbehajtásra szakosodott orbánycsicska brigád, hogy a 90 az ne 80, az 50 ne 40, a 130 pedig ne 100-110 legyen feltartva, veszélyeztetve a többi közlekedni akaró embert. Ne menjen a nép 200-al, de ne is tartsa fel a haladni vágyókat. Ezt kéne legalább 10x-n bűntetni.

 • husky

  Végezetül: a gyorshajtással csak az a gond, ha mégis történik valami és alpvetően nem a mi hibánk egy baleset, de a bíró, a jogász meg a szakrétő egyből arra fog hivatkozni, “MERT HA LASSABBAN MENT VOLNA”, csak a megengedettel.
  Nyugodalmas jó éjszakát mindnekinek!

 • troll

  olvastam a bbc-n, hogy írország legkamikázébb sofőrjét prawo jazdynak hívják, 5 év alatt már 10 ezer szabálysértési eljárás indult ellene!

  a prawo jazdy a jogosítvány lengyelül…

 • DTF

  Jajj, erről jut eszembe: nemrég volt a TV-ben h június hónap gyorshajtója 245-tel ment 130 helyett. A képeken jól látszik egy előző generációs RAV4. Ez az autó gyárilag tuti nem éri el a 245-t, még talán full-tuninggal sem:) Tévedés kizárva:)

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

F1: Räikkönen kipróbálta az új Ferrarit – videó

A délelőtti leleplezés után a Ferrari azonnal pályára is küldte 2017-es Forma-1-es autóját. Kimi Räikkönen fordult vele elsőként.

F1: “Sereghajtót” leplezett le a McLaren

A McLaren pénteken délelőtt Wokingban és Tokióban leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, az MCL32-est. Meglepő külsőt kapott az autó.

Erősen szennyezett a talaj az Óbudai Autóbuszgarázsban

Hamarosan megkezdődhet az Óbudai autóbuszgarázs területének kármentesítése. A talaj mellett a talajvíz is erősen szennyezett.

F1: Jön a narancssárga McLaren, nézd élőben itt!

A McLaren-Honda péntek délben mutatja be vadonatúj autóját, az MCL32-est, élő közvetítés a leleplezésről.

Ez lehetett volna az orosz Porsche

Az ötlet nem volt rossz, aztán mégis elhasalt a Zaporozsec kupé.

Ezért nincsenek szponzorok az F1-ben?

A Force India tulajdonos-főnöke szerint a Forma-1 nemrég megbuktatott ura, Bernie Ecclestone hozzáállása és nyilatkozatai miatt fogyatkoztak meg a szponzorok.

Borsos áron eladó a Need For Speed egyik sztárja

A GTA Spano másolata igazi sztár. Nemcsak a Need For Speed moziban tűnt fel, de a világ egyik legnépszerűbb előadójának klipjében is. Most bárki licitálhat rá.

F1: Itt van Vettel és Räikkönen új Ferrarija

A Ferrari is leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen új járgánya az SF70H névre hallgat.

Fontos határidő jön a kötelezőnél

Annak a 120 ezer személyautó-tulajdonosnak, aki év végi évfordulóval kötötte újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, március elsejéig kell rendeznie az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletét.

Ráhajtottak a magyarok a kedvezményes e-autókra

Jelentős érdeklődés mutatkozik az elektromos autókra az állami támogatásnak köszönhetően.

F1: Hamiltonnak nem hiányzik Rosberg

Lewis Hamilton azt mondja, kicsit furcsa lesz, hogy immár Valtteri Bottas dolgozik a garázs túlfelén, de nem igazán izgatja a dolog.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.