Gázos japán helyett gázolajos franciát?

Válogatás heti szakértéseinkből

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.03. 16.00

Szokásos heti szakértői válogatásunkban előkerül a sárga lámpán átslisszanás kérdése, valamint pár alapvető takarékos vezetési tanács, de az autóvásárlási tanácsunk sem marad el, kiderül érdemes-e japánról franciára váltani.

Vezetéstechnika

Mikor milyen sebességi fokozatban autózzunk? Ez itt a nagy kérdés. Bár olvasónk megfogalmazása kissé ködös, azért vezetéstechnikai szakértőnk megpróbál kimerítő választ adni a felmerült problémára.



Olvasónk kérdezi

Tisztelt szakértő úr,

Van egy Renault 19-esem 1987 évjáratú benzines, a kisebb fogyasztásért sík úton 60 km/h sebességgel ésszerű 5-os fokozatban autózni? (ezt persze lakot területen belül értem). Ha előzni szeretnék de a sebesség lecsökken 70 60km/h órára olyankor érdemes visszaváltani 4-es be és úgy gázt adni vagy meg nem szükséges?

Szakértőnk válasza

Kedves Ferenc,

Lakott területeken is vannak olyan kijelölt szakaszok, ahol 60- 70 km/h sebességgel lehet haladni. Itt teljesen elfogadott, hogy az elindulást követő szakaszban úgy gyorsítunk ki, hogy a forgalom, és az egyéb körülmények ,az útviszonyok figyelembevételével, a lehető leghamarabb érjük el azt az utazó sebességet, ahol a váltót akár a legnagyobb sebességi fokozatba tudjuk “felkapcsolni”, anélkül hogy a motor rángatna, tehát erőlködne.

Az a legjobb, ha folyamatos tempóval tudunk haladni, és a lehető legkevesebbet kell fékezgetnünk. Kisebb lassításoknál, elég ha elveszi a gázt, a korszerűbb autóknál, ez már annyit is jelent, hogy motorfék üzemben az autó fogyasztása átmenetileg nullára csökken.Amikor előzni szeretne, tehát átmenetileg nagyobb vonóerőre lenne szüksége,célszerű visszakapcsolni,akár 5. – ből harmadikba, majd újra felváltani 4. majd 5.fokozatba.

Humorból próbálja ki, sima egyszerű közúton haladva,az autója eltűri- e, hogy egy intenzív kigyorsítás alkalmával, amikor lehetősége van a folyamatos haladásra a 3. fokozatot húzassa ki egy kicsivel magasabb fordulattal, és ekkor kihagyva a 4. – et használja közvetlen az 5. fokozatot. Visszafele váltásnál 5. ből tegye vissza 3. fokozatba.Közte a motorfék magasabb fokozatban nem lesz túl nagy erejű, de ha előrelátóan, defenzíven vezet, ez jelenthet kevesebb fogyasztást.

Üdvözlettel Székely Gyula

Autóvásárlás

Gázos Suzuki Swift helyett gázolajos Renault Clio? Japánról franciára váltani? Merészség vagy ésszerű döntés? Szakértőnk segít eldönteni!



Olvasónk kérdezi

Kedves András!

Szeretném a tapasztalatait megismerni a Renault Clio 1.5 dci-vel kapcsolatban. Jelenleg egy elgázosított régi Suzuki Swift-et használok. Gondolom magasabb lenne az üzemanyag költségem (havi 4000 km-et megyek), de egy kevésbé “zajos”, kicsivel izmosabb autóra vágyom.

Kellően megbízható a Clio? A legtöbb fórumon csak a szokásos francia és olasz gyártás f*kázását olvasom…visszaolvasva a korábbi bejegyzéseket nem láttam a típussal kapcsolatos írást. Vállalni tudom az esetlegesen magasabb szerviz költséget, de kínlódni nem akarok vele (elkényeztetett ilyen szempontból a Suzu). Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.: Mul

Szakértőnk válasza

Kedves Mul!

Az LPG-s Swiftnél nem lesz olcsóbb dízel Clióval járni, de sokkal kellemesebb havi négyezret ülni benne. Nem írt évjáratot, ezért nem tudom, hogy 2. vagy harmadik generációs Clióról van-e szó? Megbízhatóságban egyikkel sincs baj, de színvonalban az újabb igen nagy ugrást jelent. Én inkább spórolnék a 2005 utánira, mert sokkal jobb autó a kettes Cliónál kényelem és biztonság terén.

Generációtól függetlenül az 1,5 dCi motorral a hajtókarcsapágy cseréje adódhat gondként. Ez a 100 ezer km feletti autókat fenyegeti, tehát szinte az összeset, amit eladásra kínálnak, de elsősorban a nagyobb teljesítményű, 80-85 vagy 105-110 lóerőseket. A 65-68 lóerőst tehát kevésbé. Az a baj, hogy amikor egy hozzáértő kihallja a csapágy hibáját, akkor általában már késő. A csapágycsere nagyjából 140 000 forintba kerül márkaszervizben.

Megkérdeztem egy nagyon profi szervizes kollégát a budakalászi Renault-nál, akia Clio II esetében a toronycsapágy lógását említette még hibalehetőségként. Ennek cseréje gyári vagy utángyártott alkatrésszel oldalanként 10-20 000 Ft. A vezérléscsere ideje alvázszámtól függően 120 vagy 160 ezer km illetve 5/6 év után jön el.

A legfontosabb, hogy a kinézett autót vigye el állapotfelmérésre, átnézetni egy Renault-márkaszervizbe, ahol kiderül, hogy a kocsinak van-e szervizmúltja! Inkább vennék egy 150-200 ezret futott, de követhető előéletű autót, mint állítólag 50-80 ezerrel egy bizonytalant, aminél nem tudom, mit csináltak meg és mi várhat rám. A Renault előnye, hogy van kvázi “gyári utángyártott” alkatrészük a nem új autókhoz. A Motrio cuccaival jó minőségben, de jutányosan szervizelhető az autó.

Üdvözlettel, Szörényi András

Jog

Átment a sárgán, de fél a büntetéstől? Jöhet ezért csekk, vagy érdemes lett volna vészfékezéssel megállni? Jogi szakértőnk válaszol!


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Hölgyem/Uram!

a KRESZ 9.§ (4) c. pontjának értelmezésében kérném a segítségüket. A 4.c pont szerint a kereszteződésben a megállás helyét jelző útburkolati jel, illetőleg zebra, ezek hiányában a jelzőlámpa előtt kell megállni. Azt szeretném tudni, hogy ha az útburkolati jelen a lámpa sárga jelzésén, de a zebrán, illetve a kereszteződésen már piros jelzésen hajtok át, akkor milyen szabálysértést követek el (piros vagy sárga lámpán áthajtás)?

Válaszukat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza

Kedves Péter!

A sárga lámpán való áthajtást 2012. októberétől nem büntetik. De sárga fényt észlelve már törekedni kell a fékezésre, és a biztonságos megállásra. Ha már nem tudunk biztonságosan megállni át kell hajtani a kereszteződésen. De aki a piros jelzés ellenére hajt át a kereszteződésen (KRESZ 9.§ (4) d. pont) az az objektív felelősség szabályai szerint 50.000 Ft pénzbírságról kap csekket.

Üdvözlettel:

Dr. Székely Ügyvédi Iroda

http://www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!

Kommentek

 • demagóg

  Clio dCi-hez: nálunk van a családban egy újonnan vásárolt darab.
  160 ezer km alatt két csapágyat kellett cserélni és az ékszíjtárcsát (vagy valami tárcsát, típushiba, hogy elég korán tönkremegy).
  Ezen felül csak a kötelezők voltak, kipufogó, féktárcsák eredetiek.
  Nálam, jellemzően városon kívül, de nem autópályán 4 körül fogyasztott… Egyszer sikerült 3,6-ot etetni vele (teli tanktól teli tankig), de akkor nagyon odafigyeltem. Hamarosan 10 éves lesz, nem bántuk meg, jó vétel volt.

 • Funkyman

  A volt munkahelyemen – francia multi, ezért kötelező volt francia kocsikat tartani – elég komoly flotta volt 1.5 dCi Cliókból (a 2. szériás, mint a képen) és Megane-okból (előbbiből 68, utóbbiből 86 lovas) verzióban. Meglepően megbízhatóan üzemeltek. Pár apróság volt jellemző (olyasmik, amik kb. minden mai autónál előfordulnak), illetve amennyire emlékszem 1 vagy 2 autó garanciában beleszaladt egy-egy porlasztócsúcs-cserébe. De az talán betudható a gondatlan használatnak is…

  A régi Swift után előrelépés lesz kényelemben, de nem olyan hű de nagy.

 • Nick Árpi

  A Renault 19-es tulaja üljön fel egy sok sebességes biciklire. Gyorsítson fel, mondjuk 40km/órára. A lánc ennél a sebességnél már legyen elöl a legnagyobb, hátul a legkisebb fogaskeréken. Hagyja lelassulni a gépet 10km/órára, majd kezdjen el gyorsítani váltás nélkül.
  Sz@r érzés lesz? Nyugodjon meg, a kocsinak is az.
  Idióta fogyasztásbajnok…

 • Jómunkásembervótvalamikor

  Volt nekem is rönyóm,jól ment semmi baja nem.Olvastam népítéletet is de (több típusú autónál) olyan hibákkal nem nagyon találkoztam.Max 1-2 hibával.
  De volt a haveri körben olyan aki egymás után vette u.a. típust.Jól beszopta.A jó autót lecserélte egy valószínű tekert órájú,
  valószínű gyári selejtre.Annyi de annyi minden elromlott rajta
  hogy ha nem engem hív,mi lehet a baja ?Mitől romolhatott el?El se hiszem.Olyan volt ,mintha összeválogatták volna a szar alkatrészeket.

 • Funkyman

  Mielőtt kiadták a cégünknél az ukázt, hogy franciát kell venni, jól bevásároltunk TDI Passatokból a főnökségnek (az utódok C5 Break HDI-k lettek). Na, azok között is volt ilyen “selejtes” példány, pedig újonnan vettük.

 • peti biker

  Nekem Rönó Tháliával van tapasztalatom, rohadtul kényelmetlen, a régi Swiftemhez(GLX) képest, no meg az 1,5 dci, a 68 lovával, nem sokra való, amúgy hiba mentesen adtuk el, 100 ezer km felett, valamivel.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.