Szigorúbban büntetik az autósokat

Mi minden változik július 1-től?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.07.01. 15.30

A drogosok, piások, csalók szigorúbb büntetése és az új útdíj mellett az autósok életét megkönnyítő változások is életbe léptek július 1-től.

Változások sorát hozza július 1. a közlekedők számára, összeszedtük, hogy milyen újdonságokat vezettek be. 

Számítógépes kalózok támadásával indult (indult volna) ma hajnaltól az e-útdíj fizetése a teherautók számára. Az illetékesek vizsgálatot rendeltek el a túlterheléses hekkertámadás miatt, de az apró malőr ne tántorítsa el a 3,5 tonna feletti járművek sofőreit a fizetéstől, nem ússzák meg. A kormány az év második felében 75 milliárd forintos bevételt vár az új rendszertől.

A kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-os, míg a négytengelyesek 0,8-es szorzóval kalkulálhatnak.

Úgy tűnik, sokkal kevesebb időt veszítenek július 1-től a horvát határon a magyar turisták

Nem bízzák a kamionosok belátására, hogy fizetnek-e, 95 új járművel kezdik meg a munkát az ellenőrző egységek.

Csaló nepperek, drogos autósok és bevásárlóközpont

Számukra is nehezedik az élet július 1-től, legalábbis reméljük, hogy nem csak papíron változik a büntetésük. Szigorodik az ittas vezetés szabályozása is, 0,8 ezrelék helyett már a sofőr 0,5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít.

Az új Btk. hatálybalépésével teljesen új, önálló tényállássá válik “a járművezetés bódult állapotban”, ami után könnyebben és szigorúbban büntethetik például a bedrogozottan vezető sofőröket. Szintén új tényállás az autók kilométer-számlálójának meghamisítása, ami mától 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Pótlóbuszok és torlódás lesz a Nagykörúton

A közúti veszélyeztetést eddig csak közúton lehetett elkövetni, július 1-től viszont a szabályozást kiterjesztették a közforgalom elől el nem zárt magánutakra is. Ilyenek például a bevásárlóközpontoknál használt utak, vagy a benzinkutak területei.

Szintén új tényállás a gépjármű kilométer-számlálójának meghamisítása, azaz a visszatekerése, ami nálunk már-már alap a zsivány autókereskedőknél. Mától egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az óratekerés.

M0, Nagykörút és Horvátország

Érdemes elkerülni Budapesten a Nagykörútat, ugyanis július 27-ig a Bérkocsis utca és az Oktogon, majd július 27-e és augusztus 19-e között pedig a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások közötti szakaszon újulnak meg egyes szakaszokon az elhasználódott villamosvágányok.

Az M0 autóút déli szektorában, az M5 autópálya felé vezető oldalon a kivitelezők befejezték a forgalomba helyezéshez szükséges munkákat az M6 autópálya és az 51 sz. főút közötti szakaszon (12-23. km-szelvények között). Az újonnan elkészült betonburkolatú pályát a hétvégén átadták.

Azóta újra használható a 6-os számú főúti csomópont lehajtó ága, valamint a halásztelki csomópontban is ismét fel lehet hajtani az M0 autóútra. Az új szakasz átadásával az M7 autópályától az 51. számú főútig – mintegy 20 km hosszan – három sávon haladhat a forgalom az M5 autópálya irányába, a biztonságos üzemeltetést leállósáv is segíti.

Jó hír a Horvátországba a nyáron induló tízezreknek: a szomszédos állam európai uniós csatlakozásától, azaz július 1-től kezdődően átalakul és gyorsabbá válik a két letenyei határátkelőn a ki- és beléptetés rendje. A leginkább érezhető változás az, hogy a vámvizsgálat megszűnése és a rendőrök közös ellenőrzése bevezetésével már nem négyszer, csupán egy alkalommal kell átadniuk az irataikat az utazóknak.

Kommentek

 • DTF

  Szart sem érnek a szigorral. Amíg csak és kizárólag a gyorshajtásra koncentrálnak és direkt olyan helyzeteket teremtenek, hogy büntetni lehessen (pl. kirakosgatunk értelmetlen táblákat) addig minden marad a régiben és csak a zsebük térfogata nő…
  Nemrég jártam Montenegróban: tükörsima utak, 99% betartja a sebességhatárokat, nincsenek értelmetlen táblák kitéve, stb. Igaz h a kultúrájuk balkáni (pl. indexet nem ismerik), de tudnak közlekedni és rohadt nyugodtak. (rendőr simán jön veled szemben az egyirányúban, meg más is, szarnak bele). Ott tényleg a közlekedésbiztonságra mennek, nem pedig a pénzre…

 • CoIie

  Értelmetlen: itt Bp-n a III. ker. ‘külsőn’ kitették a ‘Gyerekek’ tábla mögé az 50-el villogó sebesség korlátozást, utána jön a zebra. Ergo a táblánál az elégséges 30-ra lassítok, az 50-esnél, ha felvillan, már újra 50-el mehetek, majd, ha nem látok a közelben gyalogost, akkor azzal a lendülettel el is suhanhatok… No, ott lehet(ne) mérni majd magyarázkodni!

 • Kempelen10.

  Szóval akkor az a rend, ha a rendőr is leszarja a rendet? Fussál neki ennek még 1x, mert ez így nem kerek. Kint voltál 5 napot és kened vágod, hogy ott mire mennek? Legközelebb el se utazz, hülyeséget beszélni úgy is lehet, ha itthon maradsz.

 • PluginHibrid

  Már látom, Te vagy az új észosztó…Nevezess nagy haverod ????

 • Kempelen10.

  Szerinted nem volt jogos az észrevételem? 5 napra elmegy valahová és azonnal átlátja a “tényvalóságot”. Van annyira idióta dolog, mint amikor valaki 2 nap külföldi tartózkodás után töri a magyart. Te is így vagy ezzel.
  Nevezess a legnagyobb haverom. Nagyon jó srác, igazi “hülyepukkasztó”. Fölbaszta az agyadat igaz?

 • DTF

  Kempelen10majomfej: rokonok vannak odalenn + már jártam arra. Nézz el te is ha van kedved, utána megbeszéljük:) Gyökérkutya…

 • Elvira78

  Szerintem nem az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat kellene szigorítani, hanem a jogosítvány megszerzésének feltételeit. A saját hibájukból súlyos sérüléssel járó vagy halálos közúti közlekedési balesetet okozó sofőröktől pedig végleg el kellene venni a jogosítványt.

 • AnaMi

  DTF . Egyetértek. Kempelen : butuska vagy. Első a biztonság .A sokat szidott arabok..Cairo- ban sem tartanak be semmiféle szabályt.Első ránézésre teljes a káosz, de.. mégis működik, komoly baleset is akad, de lényegesen kevesebb, még a 87 milliós országhoz képest, Magyar országon több a halálos baleset. Kempelen: a másik észrevételedhez. Beszélsz idegen nyelvet? Töltesz idegenben annyi időt, hogy automatikusan azt a nyelvet használd, gondolkodás nélkül ? Az ilyen utakból hazatérve – kint töltött időt hónapokban értem- mikor az élményekről beszél az utazó, óhatatlanul “át áll” az agy , és az idegen nyelvet használja .Ez persze nem felvágás, felejtés, csupán az adott szituáció ismételt átélése. De gondolom, neked nem adatott meg, hogy hosszabb távon külföldön tartózkodhass. Máskor pontos adatok alapján állj le vitatkozni .

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

F1: Hamilton nem akar nyílt lapokkal játszani

Lewis Hamilton azt kérte a Mercedestől, hogy hagyjanak fel a pilóták vezetési adatainak megosztásával, szeretné, ha megtarthatná a titkait.

Komoly baj van a magyar jogosítványok megújításánál

Nem minden háziorvos végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor, holott erről 2015 óta jogszabály rendelkezik.

Folyik a benzin a BMW villanyautójából

Átfogó visszahívást kezdeményezett a BMW az USA-ban, vélhetően globális folytatása is lesz az ügynek. Az i3-as városi villanyautók hatótávolság-növelőjével van gond.

Beelőzi a BMW M5-öt az Alpina B5!

Az új generációs BMW 5 sportverziója még távolról sincs kész, a márka legfőbb tunere, az Alpina azonban heteken belül bemutatja a maga M5-gyilkosát.

Ford egy BMW és egy Mercedes ellen

Három vadorzó turbómotorral, 500 Nm körüli nyomatékkal. BMW M2, Ford Focus RS, Mercedes A 45 AMG: melyik a leggyorsabb, a legszórakoztatóbb, vagy egyszerűen a legjobb?

Ezek a világ leginkább tiszteletre méltó autógyártói

A Fortune magazin évről évre felállítja az ötven leginkább nagyra becsült nagyvállalat globális rangsorát. Az autógyártók nem képviseltetik magukat nagy számban.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.