Szigorúbban büntetik az autósokat

Mi minden változik július 1-től?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.07.01. 15.30

A drogosok, piások, csalók szigorúbb büntetése és az új útdíj mellett az autósok életét megkönnyítő változások is életbe léptek július 1-től.

Változások sorát hozza július 1. a közlekedők számára, összeszedtük, hogy milyen újdonságokat vezettek be. 

Számítógépes kalózok támadásával indult (indult volna) ma hajnaltól az e-útdíj fizetése a teherautók számára. Az illetékesek vizsgálatot rendeltek el a túlterheléses hekkertámadás miatt, de az apró malőr ne tántorítsa el a 3,5 tonna feletti járművek sofőreit a fizetéstől, nem ússzák meg. A kormány az év második felében 75 milliárd forintos bevételt vár az új rendszertől.

A kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-os, míg a négytengelyesek 0,8-es szorzóval kalkulálhatnak.

Úgy tűnik, sokkal kevesebb időt veszítenek július 1-től a horvát határon a magyar turisták

Nem bízzák a kamionosok belátására, hogy fizetnek-e, 95 új járművel kezdik meg a munkát az ellenőrző egységek.

Csaló nepperek, drogos autósok és bevásárlóközpont

Számukra is nehezedik az élet július 1-től, legalábbis reméljük, hogy nem csak papíron változik a büntetésük. Szigorodik az ittas vezetés szabályozása is, 0,8 ezrelék helyett már a sofőr 0,5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít.

Az új Btk. hatálybalépésével teljesen új, önálló tényállássá válik “a járművezetés bódult állapotban”, ami után könnyebben és szigorúbban büntethetik például a bedrogozottan vezető sofőröket. Szintén új tényállás az autók kilométer-számlálójának meghamisítása, ami mától 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Pótlóbuszok és torlódás lesz a Nagykörúton

A közúti veszélyeztetést eddig csak közúton lehetett elkövetni, július 1-től viszont a szabályozást kiterjesztették a közforgalom elől el nem zárt magánutakra is. Ilyenek például a bevásárlóközpontoknál használt utak, vagy a benzinkutak területei.

Szintén új tényállás a gépjármű kilométer-számlálójának meghamisítása, azaz a visszatekerése, ami nálunk már-már alap a zsivány autókereskedőknél. Mától egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az óratekerés.

M0, Nagykörút és Horvátország

Érdemes elkerülni Budapesten a Nagykörútat, ugyanis július 27-ig a Bérkocsis utca és az Oktogon, majd július 27-e és augusztus 19-e között pedig a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások közötti szakaszon újulnak meg egyes szakaszokon az elhasználódott villamosvágányok.

Az M0 autóút déli szektorában, az M5 autópálya felé vezető oldalon a kivitelezők befejezték a forgalomba helyezéshez szükséges munkákat az M6 autópálya és az 51 sz. főút közötti szakaszon (12-23. km-szelvények között). Az újonnan elkészült betonburkolatú pályát a hétvégén átadták.

Azóta újra használható a 6-os számú főúti csomópont lehajtó ága, valamint a halásztelki csomópontban is ismét fel lehet hajtani az M0 autóútra. Az új szakasz átadásával az M7 autópályától az 51. számú főútig – mintegy 20 km hosszan – három sávon haladhat a forgalom az M5 autópálya irányába, a biztonságos üzemeltetést leállósáv is segíti.

Jó hír a Horvátországba a nyáron induló tízezreknek: a szomszédos állam európai uniós csatlakozásától, azaz július 1-től kezdődően átalakul és gyorsabbá válik a két letenyei határátkelőn a ki- és beléptetés rendje. A leginkább érezhető változás az, hogy a vámvizsgálat megszűnése és a rendőrök közös ellenőrzése bevezetésével már nem négyszer, csupán egy alkalommal kell átadniuk az irataikat az utazóknak.

Kommentek

 • DTF

  Szart sem érnek a szigorral. Amíg csak és kizárólag a gyorshajtásra koncentrálnak és direkt olyan helyzeteket teremtenek, hogy büntetni lehessen (pl. kirakosgatunk értelmetlen táblákat) addig minden marad a régiben és csak a zsebük térfogata nő…
  Nemrég jártam Montenegróban: tükörsima utak, 99% betartja a sebességhatárokat, nincsenek értelmetlen táblák kitéve, stb. Igaz h a kultúrájuk balkáni (pl. indexet nem ismerik), de tudnak közlekedni és rohadt nyugodtak. (rendőr simán jön veled szemben az egyirányúban, meg más is, szarnak bele). Ott tényleg a közlekedésbiztonságra mennek, nem pedig a pénzre…

 • CoIie

  Értelmetlen: itt Bp-n a III. ker. ‘külsőn’ kitették a ‘Gyerekek’ tábla mögé az 50-el villogó sebesség korlátozást, utána jön a zebra. Ergo a táblánál az elégséges 30-ra lassítok, az 50-esnél, ha felvillan, már újra 50-el mehetek, majd, ha nem látok a közelben gyalogost, akkor azzal a lendülettel el is suhanhatok… No, ott lehet(ne) mérni majd magyarázkodni!

 • Kempelen10.

  Szóval akkor az a rend, ha a rendőr is leszarja a rendet? Fussál neki ennek még 1x, mert ez így nem kerek. Kint voltál 5 napot és kened vágod, hogy ott mire mennek? Legközelebb el se utazz, hülyeséget beszélni úgy is lehet, ha itthon maradsz.

 • PluginHibrid

  Már látom, Te vagy az új észosztó…Nevezess nagy haverod ????

 • Kempelen10.

  Szerinted nem volt jogos az észrevételem? 5 napra elmegy valahová és azonnal átlátja a “tényvalóságot”. Van annyira idióta dolog, mint amikor valaki 2 nap külföldi tartózkodás után töri a magyart. Te is így vagy ezzel.
  Nevezess a legnagyobb haverom. Nagyon jó srác, igazi “hülyepukkasztó”. Fölbaszta az agyadat igaz?

 • DTF

  Kempelen10majomfej: rokonok vannak odalenn + már jártam arra. Nézz el te is ha van kedved, utána megbeszéljük:) Gyökérkutya…

 • Elvira78

  Szerintem nem az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat kellene szigorítani, hanem a jogosítvány megszerzésének feltételeit. A saját hibájukból súlyos sérüléssel járó vagy halálos közúti közlekedési balesetet okozó sofőröktől pedig végleg el kellene venni a jogosítványt.

 • AnaMi

  DTF . Egyetértek. Kempelen : butuska vagy. Első a biztonság .A sokat szidott arabok..Cairo- ban sem tartanak be semmiféle szabályt.Első ránézésre teljes a káosz, de.. mégis működik, komoly baleset is akad, de lényegesen kevesebb, még a 87 milliós országhoz képest, Magyar országon több a halálos baleset. Kempelen: a másik észrevételedhez. Beszélsz idegen nyelvet? Töltesz idegenben annyi időt, hogy automatikusan azt a nyelvet használd, gondolkodás nélkül ? Az ilyen utakból hazatérve – kint töltött időt hónapokban értem- mikor az élményekről beszél az utazó, óhatatlanul “át áll” az agy , és az idegen nyelvet használja .Ez persze nem felvágás, felejtés, csupán az adott szituáció ismételt átélése. De gondolom, neked nem adatott meg, hogy hosszabb távon külföldön tartózkodhass. Máskor pontos adatok alapján állj le vitatkozni .

Fényképezz lyukkal!

Lehet-e fóliába szúrt lyukkal és egy dobozzal fényképezni? Kipróbáltuk

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.