Motorost gázolt a teherautós. Ki a felelős?

Veled is megtörténhet

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.06.26. 16.00

Mostantól bejárunk a bíróságra – érdekes közlekedési balesetek utóéletét meséljük el. Itt az első ügy és az ítélet!

Új sorozatot indítunk, amelyben a Vezess.hu jogi szakértőjének érdekesebb peres ügyeit ismertetjük. Minden túlzás nélkül állítjuk: a véres valóság jön a magyar utakról. Jellemzően közlekedési balesetek bírósági utóéletét meséli el cikkeinkben dr. Székely Andrea és dr. Janklovics Ádám.

Valós eseteket mesél el dr. Székely Andrea és dr. Janklovics Ádám

Valós eseteket mesél el dr. Székely Andrea és dr. Janklovics Ádám


Elsőként egy teljesen hétköznapi koccanás történetét, amelyben az ügyvédi iroda vezetője a vádlottat védte. Érdemes keresni oldalunkon a havonta többször felbukkanó sztorikat, majd elgondolkodni azon, hogy a kisebb-nagyobb sofőrhibák milyen következményekkel járhatnak – immár a tárgyalóteremben.
 
Motorkerékpár vs. kisteherautó

 
Átlagos hétköznapon történt, egy átlagos barkácsáruházhoz kanyarodott volna a bevezető úton balra nagy ívben a Fuvaros – nevezzük így a későbbi vádlottat -, amikor a felezővonalhoz való besorolás közben összeütközött a Motorossal. A tehergépkocsi bal oldala találkozott a motor jobbjával, a kétkerekű az úttest melletti beton villanyoszlopnak csapódott.
 
A sértett előbb lefejelte az autó jobb külső tükrét, majd nyílt (“kiszúrásos”) lábszártörést szenvedett, és megrándult a könyöke, vagyis több 8 napon túl gyógyuló sérüléssel járt az eset.
 
A baleset körülményeit vizsgáló szakértő szerint a furgon amúgy 25 km/órával kezdte meg a bekanyarodást, az ütközéskor 19-20-szal haladt, a motorkerékpár kezdeti sebessége 79-87 km/óra volt, az ütközési sebessége pedig olyan 76-84 km/óra.
 
Mit mondtak a bíróság előtt?
 

Illusztráció


“A baleset azért következett be, mert  a vádlott megszegte a kanyarodásra vonatkozó rendelkezéseket, azaz anélkül kezdte meg a kanyarodást a barkácsáruház felé, hogy meggyőződött  volna arról, balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg. A baleset bekövetkezésében a motoros is közrejátszott azzal, hogy közvetlenül útkereszteződés előtt előzött, túllépve a megengedett sebességet” – foglalja össze a lényeget a védő, a Székely Ügyvédi Iroda munkatársa.
 
Védekezése során a Fuvaros következetesen tagadta bűnösségét. Nem érzi hibásnak magát, mondta, mert a KRESZ előírásainak megfelelően kanyarodott, olyannyira, hogy már 50-60 méterrel a kereszteződés előtt indexelt, aztán persze lassított, és közben többször ellenőrizte a mögöttes forgalmat a tükrökből. Sőt, a kanyarodás előtt hátra is nézett, igaz, közben nem vette észre az előző motorost, csupán a mögötte haladó másik autót.
 
Nyilatkozataiban a sértett elmondta, hogy az előzését 75-80 méterrel az útkereszteződés előtt határozta el, és szerinte a manőver megkezdésekor csak a közvetlenül a motorja előtt haladó kocsit látta, az az előtt kanyarodni készülő furgont nem. Előzés közben 40-50 km/óráról felgyorsított kb. 80-ra, ekkor vette észre a kisteherautót, de úgy ítélte meg, hogy annak megelőzése biztonságosabb manőver lesz, mint besorolni a két lassító kocsi közé. Azt nem látta, hogy a kisteher indexelt, vagy kanyarodna, ezért meglepte őt a manőver.
 
Az ítélet
 

Illusztráció


A balesetet vizsgáló szakértő összegzése nem zárta ki, hogy “a kanyarodási nyomvonalra való rátéréskor” már nem láthatta a Fuvaros a Motorost, azonban a kitérés megkezdésekor a motor még egészen biztosan nem tartózkodott a visszapillantó tükör holtterében. A szakvélemény szerint a furgon vezetője “lényegesen féktávolságon belül” kanyarodott a motoros elé, így a sértettnek “nem volt lehetősége baleset elhárító manőver végrehajtására”.
 
Mintegy két évvel a baleset után született meg a minapi ítélet. A bíróság 1 évre próbára bocsátotta a vádlottat, akit az ügyészség a Btk. 187. § (1) bekezdésébe ütköző közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolt. Emellett az 1985 óta B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező furgonsofőrt mintegy 150 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Ez a büntetés a minimumok minimuma.
 
Enyhítő körülményként értékelte a bíróság mások mellett a “sértetti közrehatást”, a vádlott büntetlen előéletét és kifogástalan szabálysértési múltját, súlyosító körülményt ugyanakkor nem talált.
 

Kommentek

 • Shanyi

  És azzal mi van, hogy az előzést csak abban az esetben szabad megkezdeni, ha meggyőződtünk róla, hogy azt biztonságosan be is tudjuk fejezni???
  A “sértett” (véleményem szerint -ismeretlenül is- egy idióta) el is mondta, hogy nem látta a kistehert, tehát arról sem győződhetett meg, hogy hova is fog beférni..
  Az meg hab a tortán, hogy amikor észrevette, akkor sem fékezett, mert azt biztonságosabbnak ítélte meg, ha még őt is megelőzi… Nincs több kérdésem..

 • Guillotine

  Szegény motoros….az nem számít,hogy 80-al ment,az sem hogy nem győződött meg arról hogy be tudja fejezni aza előzést és az sem hogy kereszteződésben előzőtt!
  Ezek után VIGYÁZZ A MOTOROSOKRA!!???
  KRESZt betartva vezess…
  Nem anniy lett volna az egész hogy aki betartotta a KRESZt az elsétálhat aki nem az bünti!

  Így forduljunk az ügyvédekhez és a joghoz!!

 • menőmanó

  Nagyon támogatom ezt az újdonságot, mert jó ötletnek tartom a balesetek elemzését. Sokat lehet belőlük tanulni.
  Az előzés egy elég veszélyes manőver, amihez nagy körültekintés kell.
  Sok autós birkák módjára vonatoznak egymás után, tükörbe nem néznek, így nem is számítanak arra, hogy esetleg megkezdte valaki az előzésüket.
  Ebben az esetben is kanyarodás előtt a vezető köteles meggyőződni arról, hogy nem kezdett valaki az előzésébe.
  Komoly probléma, hogy sokan a főútra kikanyarodva is csak balra néznek, holott jobbról előzhet valaki. Sok a tapasztalatlan és még nekik áll feljebb.
  Hülye mazsolák.

 • Guillotine

  Menőmanó!!

  Persze nyilván az a hülye aki csak kanyarodni akar indexelve!
  Nem az aki a megengedettnél gyorsabban haladva ,tiltott szakaszon,meggondolatlanul előz??!!

 • malcolm

  Kérdésem lenne a védelemhez. Ha a teherautó indexelt a kanyarodás megkezdése előtt, de valaki előzni kezdi olyan helyről ahonnan nem láthatja a teheratutó lámpáját, akkor is a kanyarodó fél a felelős? Nem az számít, hogy ki jelezte először a kanyarodási vagy az előzési szándékát? Szerintem ebben az esetben minimum osztott felelősséget kellene megállapítani, ha a helyszínen 50 km/h-s sebesség korlátozás volt érvényben, akkor viszont egyértelműen a motoros hibás. Ha autóval ment volna, biztosan elmeszeli a bíró.
  Egy rövid gondolat az ügy rosszhiszeműségéről: ha egy kocsisor hirtelen lelassít, akkor vajon mit fog csinálni a sorban a legelső autó.

 • hideg

  Ebben az esetben a végeredményt én is megmondhattam volna, kár volt ezért beülni a bíróságra! :)
  Egyértelműen a kanyarodó jármű vezetője felelős a balesetért, mivel a kanyarodás megkezdése előtt nem győződött meg arról kellőképpen, hogy balról más jármű az előzését megkezdte-e!
  Ha egy jármű már előzésben van, akkor annak sebességétől függetlenül meg kell várni, hogy befejezze az előzést, mivel ebben a helyzetben már csak a kanyarodó jármű vezetője tudja elkerülni a balesetet. Az más kérdés, hogy amennyiben az előző jármű vezetője is szabályt sért, akkor azért felelősségre lehet vonni, de a balesetért akkor is a kanyarodó jármű vezetője lesz a felelős.

 • menőmanó

  Guillotine
  Szó sem volt tiltott helyről. Főútvonalon lehet előzni kereszteződésben is, hiszen az út védett, akit előzöl annak meg meg kell bizonyosodnia balra kanyarodás előtt, hogy nem kezdtek az előzésébe.
  A motoros is hibás, hiszen nem volt figyelmes, de főleg a teherautós az.
  Én 30-70 %-ot adtam volna.

 • hideg

  menőmanó!
  Nincs 30 – 70%! Nincs arányos eltolás, vagy 100 %-ban felelős valaki a balesetért, vagy 50-50 %, de ez nagyon ritka!
  Itt max. a sebességre hivatkozhatott volna, de csak abban a vonatkozásban, hogy amennyiben 50 km/h sebességgel közlekedik, akkor nem lett volna ilyen sérülése, magyarul nem bcs., hanem szabs. miatt vonták volna felelősségre.
  A cikk alapján viszont ennek sem lett volna értelme, mert az alapján a motorosnak szinte esélye sem volt fékezni, ez túl sokat nem változott volna 50-nél sem.

 • cool28

  Sajnos egyszer én is majdnem beleestem egy hasonló esetbe.
  A motorosok nem igazán gondolnak bele (tisztelet a kivételnek), hogy mások is vannak az utakon.
  Én is pont egy balra kanyarban voltam benne, többször is ellenőriztem, hogy tiszta-e a “terep” 5-6 autó állt mögöttem szemből senki.
  Ezt a sort előzte ki a motoros. Látványosan többel, mint 50 km/h. Csak annyi volt a szerencséje, hogy meghallottam a motorjának hangját.
  Itt az eredménye, hogy megengedték a motorosoknak a sor előzését.

 • toce

  És mit mondtak a további tanúk? Indexelt a kisteher vagy sem?
  (Ebben ugyanis ellentmondanak a vádlott és a sértett, és nem világos milyen álláspontra helyezkedett a bíró.)

  Ha indexelt, akkor ez egy nyilvánvalóan rossz bírósági döntés, hiszen maga a sértett is mondta, hogy az előzés megkezdésekor nem látta a kisteherautót, amikor meg észlelte (és állításával szemben indexelt és már megkezdte a kanyarodást) akkor is inkább megpróbálta kikerülni. Ilyen helyzetben a kisteher sem láthatta a motorost, hiszen ha a motorról nem látható a teherautó, akkor nem várható el, hogy a teherautóból látható legyen a jóval kisebb motor.

  Ha nem indexelt a kisteher, csak befordult, akkor valószínű a motorosnak van igaza, még ha gyorshajtott is, és helyes a bírósági döntés. (Ha lakott területen kívül történt, akkor semmilyen szabálytalanságot nem követett el a motor. Mert ez sem derül ki a cikkből…)

 • Guillotine

  Menőmanó!

  Idézd hogy hol volt szó főútvonalról…!?

  “A baleset bekövetkezésében a motoros is közrejátszott azzal, hogy közvetlenül útkereszteződés előtt előzött, túllépve a megengedett sebességet”

  Nem én találom ki!!
  Ha a motoros kezdeti sebessége 79-87 km/h-volt és ezzel megszegte a sebességhatárt akkor az nem főút volt…

 • menőmanó

  Guillotine
  Te még nem láttál olyan főútvonalat, ahol 50-nel lehet haladni?
  A városokban elég gyakori.
  Egyébként valóban nem írják, de feltételezem. Ha nem is főútvonal, de legalább védett út volt, az biztos.

 • hideg

  Toce!
  Mindegy, hogy a kisteher használta az irányjelzőt, vagy sem. Ha a motoros előzésben volt (márpedig előzési helyzetben volt), akkor nem kezdhette volna meg a bekanyarodást!

 • bundaska1001

  Sajnos tapasztalatból tudom hogy a motor hangjából lehet hallani hogy jön a motor,de abban a másodpercben már el is húz melletted.(akinek nem inge ne vegye magára)de sajnos a többség nem ismeri a meg engedett sebesség határokat.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.