Közeledik a drága, de gyors jogosítvány

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2013.05.30. 06.00

Akár 24 órán belül is legyártják az új jogosítványt, de lehet kérni 3 és 7 napos határidővel is – ígérik. Attól függ majd, ki mennyi tízezrest szán rá.

Az unión kívülre utazik, és két nappal az indulás előtt szembesül vele, hogy lejárt az útlevele? Sebaj, évek óta él a rendszer, amely 24 óra alatt új úti okmányt ad a kezébe. Igaz, csaknem 40 ezer forintba kerül, de van orvosság a bajra. A feledékeny világutazóknál sokkal többeket érinthet ugyanakkor a jogosítvány elvesztésének, ellopásának, vagy lejártának a problémája, hiszen több százezer ember számára a mindennapi élet nélkülözhetetlen része a rózsaszín lapocska.

Új vezetői engedélyt most meglehetősen körülményes beszerezni. Személyesen be kell fáradni az okmányirodába, amely az igény bejelentésétől számítva 30 nap alatt gyártatja le az új jogsit, amelyért 4000 forintot kell fizetni. A tapasztalatok szerint valóban kell egy hónap a hatóságoknak, sőt a dombornyomott okmány tavaszi bevezetésekor több olvasónk azt jelezte, hogy ennél későbbre ígérték nekik a dokumentumot.

Épp itt az ideje, hogy az ügyfelek igényeit sokkal gyorsabban kiszolgáló rendszert állítson működésbe a kormányzat, amely a korábbi híreken felül most már konkrétumokat árult el az előkészítés alatt álló rendszerről a Vezess.hu-nak.

Mennyi idő alatt készül el?

Lesz 24 órán belüli, 3 és 7 nap alatt elkészülő jogosítvány – ígéri az illetékes minisztérium. Az azonnali (24 órán belül) eljárást az útlevélhez hasonlóan kizárólag a Központi Okmányirodában lehet majd kezdeményezni és az elkészült okmányt is csak ott lehet átvenni.

Havonta több tízezer új jogosítványt igényelnek az autósok. A jelentősen megemelt díj komoly összeg lesz a költségvetésben

A sürgősségi (3 napos) eljárás bármelyik okmányirodában elindítható lesz, de az okmányt itt is csak a Központi Okmányirodában veheti át az ügyfél. A soron kívüli (7 napos) eljárás szintén bármelyik okmányirodában kezdeményezhető, és az igénylő az okmányirodában, vagy postai úton juthat hozzá az okmányhoz. 

Mennyibe kerül?

Egyelőre hallgatnak erről az illetékesek, a rendszer előkészítésén dolgozó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megfogalmazása szerint “a hatósági feladatok többletszolgáltatással járó megnövekedésének az alkalmazott díjtételekben is meg kell jelenniük”.  Vagyis drágább lesz a mostaninál, a kérdés az, hogy mennyivel?

Összehasonlításként adja magát a gyorsított eljárással megvehető útlevél ára. Az azonnali útlevélért 39 ezer forintot kell fizetni, a sürgősségiért 29 ezret, míg a soron kívüli eljárás díja 19 ezer forint.

Nyilván sokak számára nehezen megfizethető 30-40 ezer forint azért, hogy ne kelljen egy hónapot várni az új jogosítványára. Mégis egyértelmű előrelépés lenne a rendszer a mostanihoz képest, hiszen legalább a lehetőségét megteremtené a gyors okmány-pótlásnak.  A kártyaalapú jogosítvány mindenesetre egyszerűbben legyártható dokumentumnak tűnik az útlevélnél, remélhetőleg olcsóbb lesz annál.

A 30 napos határidővel legyártott jogsik ára az ígéret szerint 4000 forint marad.

Otthonról is be lehet jelenteni az igényt

Egy ideje már az okmányirodák meglátogatása nélkül, online is be lehet jelenteni a jogsipótlásra vonatkozó igényt. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező ügyfelek a tervek szerint októbertől már az elveszett vagy ellopott rendszámtáblát, és a törzskönyv adatváltozás miatti cseréjét is bejelenthetik a számítógépükről.

Valamivel kényelmesebb tehát az új jogosítvány beszerzése, de hogy mikor lesz gyorsabb, akár 24 órán belüli, arra pontos időpontot nem árultak el a minisztériumban. “Jelenleg a szükséges jogszabályok módosításának előkészítése zajlik. Az érintett szervek arra törekszenek, hogy az ügyfelek minél hamarabb élhessenek az új lehetőségekkel.”

Kommentek

 • W. A. Lacky

  Valaki nagyon okos elmagyarázhatná, hogy ha valamit normál tarifáért X idő alatt lehet elvégezni, azt magasabb összegért miért lehet mégis sokkal hamarabb elvégezni? Ugyanazon a gyártósoron, ugyanazok az emberek dolgoznak, ugyanazért a munkabérért. Akkor mégis kinek és miért fizetjük ki a plusz pénzt?

 • alien

  Végre egy okos ötlet. Anno nem olyan régen még Okmányirodában dolgoztam és már akkor sem értettem, hogy ha pl. egy útlevelet le lehet gyártani akár 24 óra alatt is (37 ezer + alapilleték) akkor miért nem megy ez a jogsival is? Pedig tapasztalatom szerint az útlevél mellet ez a mások okmány ami adott esetben k. sürgős lehet.

  W. A. Lacky!
  Ez szimpla üzlet az állambácsi részéről. Akinek sürgős az fizessen, ennyi! A tv-ben meghatározott határidő adott, ez publikus de akinek soron kívül kell az fizesse meg.
  Nem annyira a témához tartozik de pl. az útlevél alapilletéke 7.500,- pénz és 30 nap alatt készül el. 1 hét alatt +17.000,-; 3 nap alatt +27.000,-; 24 óra alatt +37.000,- a sürgősségi illeték – de ez utóbbi két esetben nem postázzák ki hanem személyesen lehet átvenni a nagyfaluban. Ezt csak ezért írtam le mert velszeg valami ilyesmire készülnek jogosítvány ügyben is.

 • úr, vezető

  A törvény meghatározhat a jövőben akár alap határidőként pl. 90(!) napot. Ekkor már a 30 napos díjtétel is sürgősséggel a többszöröse lehet. De a mostani terv is a ‘dúsgazdag’ autós zsebek kifosztásának végeláthatatlan sorába illik. Egyszerűen: a sok közül egy állami lejm…

 • W. A. Lacky

  alien!
  Nyilván én is értem, hogy erről van szó. Ezzel együtt etikátlannak tartom, hogy csak azért kérnek vmiért több pénzt, mert hamarabb elkészül. Ebben a folyamatban semmi sem kerül többe, mit a normál üzemben. Egyszerű lenyúlásról van szó. Ez az etikátlan sztem. Én tudnék a számodra űrgyűrűfüttyöt produkálni 5 perc alatt is, de csak 10 percre vállalom 5 Ft-ért. Ha 5 perc alatt akarod, fizess 10 Ft-ot! Ez a ganéság.

 • Nyesamu

  A mai világban alapnak kéne lennie,hogy néhány nap alatt legyártanak bármilyen okmányt!
  De ugye el kell tartani a sok rabló,semmittevő sz@aralakot meg annak a pereputtyát…

 • haenazttudnam

  levizsgaztam egy masik orszagban…a vizsgavezetes utan masfel oraval a kezemben volt a jogsi

 • dugo56

  Már az alapjogosítvány cseréje is felháborító! Régebben időpontot lehetett foglalni az okmányirodában telefonon, vagy interneten. Aztán jött az átszervezés, Kormányhivatalok lettek, azóta már a hónap 2. napján nem lehet időpontot kapni, a következő hónapra pedig még nem lehet. A sorszámosztók szerint néhány szerencsés beavatotton kívül nincs időpont. Gyere reggel, állj sorba (ez nekem pont 4 órát vett igénybe Budapesten (tehát nem egy határszéli 10 lakosú tanyán). Aztán várhatok 30 napig, amíg majd újra befáradhatok a buzirózsaszín kártyáért. Szerintem ez az ügyintézés megalázó! Több ügyintézőt kellene foglalkoztatni. A mai munkanélküli világban nem lehet probléma akár ügyintézőt, akár kártyakészítőt találni. Ha igen – ajánlom magamat!

 • nadisas

  Pár éve véletlenül, baráti szívességből,kijutottam Írországba.
  Sok furcsaságot tapasztaltam, az idevágó témában is egy lényegeset : Ott a jogosítvány mindhalálig szó ! Egyszer levizsgázott az illető, az az ővé !! Itt is érvényes, ha az ember sz…ba születik, csak akkor mérgelődik, ha zötykölik.
  Hát ezekkel a folyamatos jogosítvány-megújításokkal, és áremeléssel zötykölik tisztességesen.
  Minek megújítani ? Miért tejelünk a telhetetlen államigazgatásnak és az orvoslobbinak ezzel ?
  Töröljék el az egész szisztémát, mert ” jogállamban ” ez így kéne hogy működjön.
  Talán az érettségi vizsgát is , vagy a szakmunkásvizsgát, vagy a diplomát kell ” újítani ” ? ( Ajajj, lehet ezzel tippeket adtam ” nekik ” ! )
  A fene nagy ” emberi jogainkat ” emlegetik örökké, ebben a témában miért nem ment még az egész autóstársadalom bíróságra ? Ha kell, nemzetközire ?

 • haenazttudnam

  dugo 56 kulfodon(ahol en voltam) annyi ido a jogsi csere is mint az elso :szepen lefotozott a holgyike mikor sorra kerultem aztan 10 perc mulva szolitott mert az elotte levo gepezet mar ki is dobta a kartyacskat !!odaadtam a befizetesi szamlat ami nem erte el az 5000 HUF ot es mar kint is voltam az epuletbol.

 • subtotal

  Külföld, főleg nyugat azért nem releváns, mert mint tudjuk ott:
  – sokkal kevesebbért dolgoznak
  – az árrésük nagyon nagy
  Így jöhet ki, hogy itthon minden többe kerül, ráadásul még lassabb is a folyamat! :S

 • Xtrem

  Azokról se feledkezzünk meg, akiknek hivatásos jogosítványuk van. Ebben az esetben 5! évente kell átesni az egész procedúrán, és persze nem elegendő egy laza szemvizsgálat és jónapot, a vérvételtől kezdve mindent meg kell csinálni (vagy csak az én esetemben voltak ennyire körültekintőek? ). Vérvételre pedig természetesen ugyanúgy időpontot kell kérni, kaptam is egy 27!!! nappal későbbi időpontra… Ilyenkor mit tesz az ember? Leveteti a körzeti orvos asszintensével 2000 HUF-ért, mert egyszerűen nincsen ideje ekkora f@szságokra pazarolni az idejét… Gratulálok!

 • Kempelen10.

  Arról nem is beszélve, hogy százezerért 20 perc alatt kész van. Nyomtatással együtt.

 • haenazttudnam

  olyan gyorsan kozeledik,hogy inkabb egy visszalepesnek neveznem .
  hiaba no a magyar nyekergos hozzaalassal lathato hol tartunk…csak korbe kell nezni a vilagban!
  megint talaltak egy ujabb utat az egyre uresebb zsebek feke !!

 • Liverpool87

  Legyen korlátlan érvényessége aztán nem kell it cseazekedini mi mennyi Ausztriában is egyszer megkapod többet nem kell hosszabítgatni meg ilyenek meg még ilyen szarságokért pluszba fizetni!

 • Mahler

  Nabracsics úr éppen ma reggel mondta a rádióban / Kossuth adó/:karcsúbb, gyorsabb és olcsóbb lett a közigazgatás!! Ne tessék nyivákolni, ha egysszer megmondták…………..

 • Kempelen10.

  Mahler egy olyan gazdag embernek, mint te, aki hat millióért vett autót nem rég, ez nem jelenthet gondot, de itt sokan vagyunk, akik nem vagyunk tehetősek. Minket miért nézel le? Szerinted aki nem olyan gazdag mint te, sz már nem ér semmit?

 • Mahler

  Kempelen 10. Talán nem vetted észre az élcet a soraim között?!
  Én igazán tudom, “mibe kerül” egy jogsi, v útlevél és azt gondolom, rettenetesen lehúznak bennünket anyagilag ezekkel az okmányokkal. Ha megírod a mail címed, írok pár sort a vagyoni helyzetemről, hogy mennyire rózsás. De ne irigyelj, senki sem cserélne velem, ebben biztos vagyok.

Fotón, ahogy az új Ladák Budapestre érkeznek

Begurult az első két kamion. Rakományuk friss, ropogós Lada Vesta.

F1: A Mercedes szerint műbalhét csinált a sajtó

Valtteri Bottasnak nincs baja azzal, hogy adatokat kell megosztania új csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Prémium Peugeot? Már majdnem igen!

A legtöbb népautós gyártó két kézzel kapar a prémium jelzőért, az új 5008 GT kétharmada ki is érdemli.

Oldalszél-stabilizátort kapnak a Ford haszonjárművek

Alapáron szereli fel a Transit és Transit Custom haszonjárműveket oldalszél elleni elektronikus védelemmel a Ford.

F1: Alonso nem vár sokat az új McLarentől

Fernando Alonso szerint kár azt várni, hogy a McLaren hirtelen visszakerül az élre, a spanyolnak nincsenek túlzott elvárásai az idei szezonnal kapcsolatban.

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

F1: Räikkönen kipróbálta az új Ferrarit – videó

A délelőtti leleplezés után a Ferrari azonnal pályára is küldte 2017-es Forma-1-es autóját. Kimi Räikkönen fordult vele elsőként.

F1: “Sereghajtót” leplezett le a McLaren

A McLaren pénteken délelőtt Wokingban és Tokióban leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, az MCL32-est. Meglepő külsőt kapott az autó.

Erősen szennyezett a talaj az Óbudai Autóbuszgarázsban

Hamarosan megkezdődhet az Óbudai autóbuszgarázs területének kármentesítése. A talaj mellett a talajvíz is erősen szennyezett.

F1: Jön a narancssárga McLaren, nézd élőben itt!

A McLaren-Honda péntek délben mutatja be vadonatúj autóját, az MCL32-est, élő közvetítés a leleplezésről.

Ez lehetett volna az orosz Porsche

Az ötlet nem volt rossz, aztán mégis elhasalt a Zaporozsec kupé.

Ezért nincsenek szponzorok az F1-ben?

A Force India tulajdonos-főnöke szerint a Forma-1 nemrég megbuktatott ura, Bernie Ecclestone hozzáállása és nyilatkozatai miatt fogyatkoztak meg a szponzorok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.