Kincsek a pincéből

Amikor még minden fiú ugyanazzal játszott

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.05.11. 08.00

Csak a láncfűrészért ugrottam át szemközti házba, aztán a szomszéd néni pincéjében furcsa rakásra lettem figyelmes. Egy rakéta hegye kandikált ki a kartondobozból.

Csak a Stihl-ért és némi benzinért ugrottam át szemközti házba. Gyanútlanul sétáltam be a szomszéd néni pincéjébe – mi lassan három gyerekkel már minden létező helyet feltöltöttünk az ingatlanban, így néhány kacatot bér tartunk rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél – amikor a sarokban furcsa rakásra lettem figyelmes. Egy rakéta hegye lógott ki a kartondobozból.

Lemeztank, egyszerű, vezetékes távirányítóval

Lemeztank, egyszerű, vezetékes távirányítóval

Épp olyan, mint amilyennel kisiskolás koromban Józsi pajtásomnál – szigorúan zenetanulás után – a zöld fotel mögé kergettük szerencsétlen Cili cicát. Hiába idegen pince, muszáj volt belekotornom a kartondobozba. És akkor a szívem is kis híján megállt, nem ez volt ott az egyetlen harceszköz. Előkerült egy bádogtank, egy lánctalpas rakétahordozó is, valamint egy Hold- és egy Űrautó, csudás kínai busz, buldózer. Legtöbbjük dobozban, egész szép állapotban, néhányon még az eredeti ár is olvasható.

Igen, tudom, nem ezt a dobozt kellett volna mögé tenni

Igen, tudom, nem ezt a dobozt kellett volna mögé tenni

Szerencsére jóban vagyunk a szomszéddal, így hamar meglett a játékkupac gazdája, akitől kölcsön kaptuk pár hétre. Lefényképezni, leporolni, kipróbálni. A saját kölkök éppúgy remekül eljátszottak velük, mint a kollégák, akik gyerekkorukban szinte ugyanezekkel a játékokkal tesztelték a család zajtűrő képességét. Mert ezek a szerkezetek rettentően zajosak.

Bura alatt a vezető beosztású, deréktól lefelé hiányzó figura

Bura alatt a vezető beosztású, deréktól lefelé hiányzó figura

Biztonság

Elnézve a bádogjátékok buta hajlításait, kilógó, éles fémfüleit, kapcsolóit, nehezen tudnám elképzelni, hogy manapság egy ehhez hasonló játék gyerekkézbe kerülhessen. Ennek ellenére mi ilyenekkel játszottunk, és komolyabb vér- és végtagveszteség nélkül csak felcseperedtünk valahogy. Pedig most, felnőtt fejjel is nem sokon múlt, hogy az elemtartó rekesz fedelének kiszedése közben nem vágtam el az ujjam.

Egy mai gyerekbiztonsági ellenőrzésen elvérezne az biztos

Egy mai gyermekbiztonsági ellenőrzésen elvérezne az biztos

A színes, madzagos távirányítós lemeztank tudása a gombnyomásra előre-hátra haladásban ki is merül. Közben még vészjóslóan villogtatja a toronyba és az ágyúcsőbe épített izzókat, és kerepel. Mai szemmel a játékértéke csekély, bár emlékeim szerint nagyszüleimnél jó pár estét átmulattam azzal, hogy fakockákból várat építettem, majd a tankkal akkurátusan legyalultam a szőnyegről az építményt.

Szavazás

Nálatok akad még hasonló? Vagy volt, de már szemétre vetettétek?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
A másik két jószág kevésbé interaktív, csak bekapcsolni és nézni lehet, ahogy a bolygókeréken futó szerkezet ide-oda kóvályog a padlón. Ha valaminek nekimegy, előbb utóbb megoldja a dolgot és visszatolat, hozzá sem kell nyúlni. 

Egyikük pszichedelikus fényjátékkal kápráztatta el az űrkorszak reggelén cseperedő kiskorúakat, míg a másik típus egy könnyű labdacsot tartott a levegőben, a lemezek alatt dolgozó ventilátor segítségével. Közben persze ez is villogtatta a belé szerelt buta zseblámpaizzót. Sajnos a labdacs, és a tölcsér-szerű izé eltűnt az évek során.

Mitől megy?

A tank góliát elemet igényel, míg a két hasonszőrű űrjárgány hasába 4,5 voltos lapos elem való. Eleinte eszembe sem jutott, hogy még van a világon ilyen forma elem, így rögtön a barkácsoláson járt az eszem, hogy valamivel ki tudjuk próbálni. Később kiderült, hogy teljesen felesleges AA-s akksikkal szenvedni, mert lapos elem még mai is akad a boltokban.

Góliát elem. Nagy és nehéz.

Góliát elem. Nagy és nehéz.

Hogy mire lehet még használni, arról elképzelésem sincs. Lényeg, hogy párszáz forintért vettünk néhányat. Ha nem merülnek le idő előtt, akkor még további madzagos távirányítós szörnyetegbe is bekerülhetnek. Feltéve, hogy sikerül őket is működőképes állapotba hozni. De dolgozunk az ügyön.

A későbbi változatok hatalmas Interkozmosz plecsnit kaptak a Föld helyére

A későbbi változatok hatalmas Interkozmosz plecsnit kaptak a Föld helyére

Nem csak autót gyártottak

A Lemezárugyár különféle termékei szép számmal voltak jelen a durván 30 évvel ezelőtti fiú gyerekszobák polcain. Nemcsak a bemutatott pár elektromos járgányból állt a választék, hanem felhúzható, lendkerekes és egyéb elmés módon működő cuccot is készítettek. Nem is csak járműveket – vonatot, helikoptert, rakétát – hanem szikrát hányó fegyvereket, kutyás perselyt, és még diavetítőt is. Aki kedvet kapott hozzá, kis utánajárással még újonnan gyártott darabokat is találhat a gyár termékei közül. Igaz, nem pont ilyeneket.

Kommentek

  • megint

    kék űrautóm nekem is megvan még, szép emlékek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.