Kincsek a pincéből

Amikor még minden fiú ugyanazzal játszott

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.05.11. 08.00

Csak a láncfűrészért ugrottam át szemközti házba, aztán a szomszéd néni pincéjében furcsa rakásra lettem figyelmes. Egy rakéta hegye kandikált ki a kartondobozból.

Csak a Stihl-ért és némi benzinért ugrottam át szemközti házba. Gyanútlanul sétáltam be a szomszéd néni pincéjébe – mi lassan három gyerekkel már minden létező helyet feltöltöttünk az ingatlanban, így néhány kacatot bér tartunk rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél – amikor a sarokban furcsa rakásra lettem figyelmes. Egy rakéta hegye lógott ki a kartondobozból.

Lemeztank, egyszerű, vezetékes távirányítóval

Lemeztank, egyszerű, vezetékes távirányítóval

Épp olyan, mint amilyennel kisiskolás koromban Józsi pajtásomnál – szigorúan zenetanulás után – a zöld fotel mögé kergettük szerencsétlen Cili cicát. Hiába idegen pince, muszáj volt belekotornom a kartondobozba. És akkor a szívem is kis híján megállt, nem ez volt ott az egyetlen harceszköz. Előkerült egy bádogtank, egy lánctalpas rakétahordozó is, valamint egy Hold- és egy Űrautó, csudás kínai busz, buldózer. Legtöbbjük dobozban, egész szép állapotban, néhányon még az eredeti ár is olvasható.

Igen, tudom, nem ezt a dobozt kellett volna mögé tenni

Igen, tudom, nem ezt a dobozt kellett volna mögé tenni

Szerencsére jóban vagyunk a szomszéddal, így hamar meglett a játékkupac gazdája, akitől kölcsön kaptuk pár hétre. Lefényképezni, leporolni, kipróbálni. A saját kölkök éppúgy remekül eljátszottak velük, mint a kollégák, akik gyerekkorukban szinte ugyanezekkel a játékokkal tesztelték a család zajtűrő képességét. Mert ezek a szerkezetek rettentően zajosak.

Bura alatt a vezető beosztású, deréktól lefelé hiányzó figura

Bura alatt a vezető beosztású, deréktól lefelé hiányzó figura

Biztonság

Elnézve a bádogjátékok buta hajlításait, kilógó, éles fémfüleit, kapcsolóit, nehezen tudnám elképzelni, hogy manapság egy ehhez hasonló játék gyerekkézbe kerülhessen. Ennek ellenére mi ilyenekkel játszottunk, és komolyabb vér- és végtagveszteség nélkül csak felcseperedtünk valahogy. Pedig most, felnőtt fejjel is nem sokon múlt, hogy az elemtartó rekesz fedelének kiszedése közben nem vágtam el az ujjam.

Egy mai gyerekbiztonsági ellenőrzésen elvérezne az biztos

Egy mai gyermekbiztonsági ellenőrzésen elvérezne az biztos

A színes, madzagos távirányítós lemeztank tudása a gombnyomásra előre-hátra haladásban ki is merül. Közben még vészjóslóan villogtatja a toronyba és az ágyúcsőbe épített izzókat, és kerepel. Mai szemmel a játékértéke csekély, bár emlékeim szerint nagyszüleimnél jó pár estét átmulattam azzal, hogy fakockákból várat építettem, majd a tankkal akkurátusan legyalultam a szőnyegről az építményt.

Szavazás

Nálatok akad még hasonló? Vagy volt, de már szemétre vetettétek?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
A másik két jószág kevésbé interaktív, csak bekapcsolni és nézni lehet, ahogy a bolygókeréken futó szerkezet ide-oda kóvályog a padlón. Ha valaminek nekimegy, előbb utóbb megoldja a dolgot és visszatolat, hozzá sem kell nyúlni. 

Egyikük pszichedelikus fényjátékkal kápráztatta el az űrkorszak reggelén cseperedő kiskorúakat, míg a másik típus egy könnyű labdacsot tartott a levegőben, a lemezek alatt dolgozó ventilátor segítségével. Közben persze ez is villogtatta a belé szerelt buta zseblámpaizzót. Sajnos a labdacs, és a tölcsér-szerű izé eltűnt az évek során.

Mitől megy?

A tank góliát elemet igényel, míg a két hasonszőrű űrjárgány hasába 4,5 voltos lapos elem való. Eleinte eszembe sem jutott, hogy még van a világon ilyen forma elem, így rögtön a barkácsoláson járt az eszem, hogy valamivel ki tudjuk próbálni. Később kiderült, hogy teljesen felesleges AA-s akksikkal szenvedni, mert lapos elem még mai is akad a boltokban.

Góliát elem. Nagy és nehéz.

Góliát elem. Nagy és nehéz.

Hogy mire lehet még használni, arról elképzelésem sincs. Lényeg, hogy párszáz forintért vettünk néhányat. Ha nem merülnek le idő előtt, akkor még további madzagos távirányítós szörnyetegbe is bekerülhetnek. Feltéve, hogy sikerül őket is működőképes állapotba hozni. De dolgozunk az ügyön.

A későbbi változatok hatalmas Interkozmosz plecsnit kaptak a Föld helyére

A későbbi változatok hatalmas Interkozmosz plecsnit kaptak a Föld helyére

Nem csak autót gyártottak

A Lemezárugyár különféle termékei szép számmal voltak jelen a durván 30 évvel ezelőtti fiú gyerekszobák polcain. Nemcsak a bemutatott pár elektromos járgányból állt a választék, hanem felhúzható, lendkerekes és egyéb elmés módon működő cuccot is készítettek. Nem is csak járműveket – vonatot, helikoptert, rakétát – hanem szikrát hányó fegyvereket, kutyás perselyt, és még diavetítőt is. Aki kedvet kapott hozzá, kis utánajárással még újonnan gyártott darabokat is találhat a gyár termékei közül. Igaz, nem pont ilyeneket.

Kommentek

  • megint

    kék űrautóm nekem is megvan még, szép emlékek

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

Negyed óra gyönyör Škoda-rajongóknak: videón a Karoq kompakt SUV

Tizenöt perces monstre filmmel örvendeztet a Škoda újdonsága, a még be sem mutatott Karoq. Popcorn, kóla és mehet!

Fényűző extrákkal jön leendő kedvenc Škodád

Három hét múlva debütál a Škoda Karoq, a gyár elkezdte az információk szellőztetését. Amit eddig mondtak, jól hangzik.

Itt zárják le Budapestet a hosszú hétvégén

Április 30-án és május 1-jén rendezik Budapesten a Nagy Futam versenyautós bemutatót több fővárosi fő közlekedési útvonal forgalmának korlátozásával.

F1: Hamiltonék nem kérnek a csapatutasításokból

A Mercedes versenyzői azt mondják, nem s szeretnének a csapatutasításokról és a pilótasorrendről beszélni, persze ha úgy alakul, engedelmeskedni kell.

Százéves plug-in hibriddel ünnepel a Mitsubishi

Legelső autójának modern újraértelmezésével köszönti magát az idén száz esztendős Mitsubishi.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.