Autós vagyok, de robogózni akarok

Hogyan üljünk két kerékre?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.05.10. 07.00

A hosszú tél után vagy félóráig tavasz volt, most pedig tombol a nyár. Sok megrögzött autós fejében megfordul ilyenkor, hogy két kerékre ül. Megmondjuk, mire figyeljen.

Bár a magas benzinárak alaposan visszanyesték a dugókat, a nagyobb városokban a reggeli és délutáni csúcsban cammogó kocsikból még mindig könnyű irigyelni a sorok között gondtalanul elsuhanó robogósokat, motorosokat. Legalábbis amikor jó az idő. Életén és egészségén kívül mire vigyázzon, mire figyeljen, milyen költségekkel számoljon, aki teljesen kezdőként B-s jogsival is vezethető robogóra ülne – ebben próbálunk meg most segíteni.

Egy dolgot előre leszögeznénk: aki fél, ne üljön motorra! Hiába lehet vonzó az olcsóbb, fürgébb közlekedés, aki nem tökéletesen biztos magában, jobban teszi, ha megmarad a stabilabb közlekedési eszközöknél. Itt egy kis kedvcsináló videó a témáról (vigyázat!, elég megrázó képek is vannak benne) – akit ez elrettent a robogózástól, ne is olvasson tovább:

1, Mennyiért lehet két (motoros) kerékre ülni?

Normális állapotú, szerelgetni nem akaró/tudó felhasználó számára is élvezhető kis robogót százezer forint alatt szinte kizárt találni, csak rutinnal, tapasztalattal lehet felfedezni az igazgyöngyöket a sok “minden ki lett cserélve”, “erre nem kel költeni” és “csak benzin kell bele” ajánlat között.

A Honda Lead bármely generációja jó választás, ha nem törik össze, járatják szárazon, sok baja nem lehet

A Honda Lead bármely generációja jó választás, ha nem törik össze, járatják szárazon, sok baja nem lehet


Viszont már 150 ezer alatt akad pár ígéretes gép akad a hirdetési oldalakon, a temérdek kínai és ismeretlen márka mellett jó kis Malagutik, Piaggiók is. Ha akár 200 ezer forint is kerül a háztartásban egy kis robogóra, már komoly alkalmi vételek, megkímélt japán gépek kerülnek elő.

Ha újban gondolkodunk, az ismertebb, megbízhatóbb márkáknál úgy 350-450 ezer forint körül találunk új, jó minőségű, sok év nyugodalmas motorozgatását ígérő gépeket. Nem ajánlunk konkrét márkát, modellt, de a nagy nevek új robogói között nemigen nyúlhatunk mellé.

Aki nagyon nem szeret babrálni a motorral, még egy szivató kezelése se fér bele az életébe, talál benzinbefecskendezéses, télen-nyáron pöccre induló gépeket is bőven, de ezeknél drágább hibák is felléphetnek, és új áruk is borsosabb.

A Kymco Jetix tajvani gép, technikájáról jókat hallani, nagy kerekével kevésbé fájnak neki és nekünk a kátyúk

Új robogónál, akár az autóknál, érdemes a minél hosszabb garancia, minél felkészültebb szervizháttér meglétét is figyelembe venni a döntésnél. Használt robogó vásárlásakor pedig ugyanolyan műszaki igényességgel érdemes eljárni, mint egy használt kocsinál: semmi ne lógjon, kopogjon, folyjon, a robogó menjen egyenesen, a variátor szabályozzon zökkenőmentesen, a kék füst, fehér füst pedig ugyanazt jelenti, mint az autóknál: olajfogyasztás (kétüteműnél esetleg gyenge minőségű motorolaj, de aki ilyet használ, attól ne vegyünk robogót) vagy átszivárgás a hengerfejnél. A fékek fogjanak, az önindító ne sokat köszörüljön.

És ne vegyünk lopottat! Egyrészt mit szólna anyukánk, másrészt mit szólunk majd mi, mikor felismeri a tulaj az utcán és lefoglalja a hatóság.

Yamaha Neo's 50, benzinbefecskendezéssel, minimális fogyasztással, gyárilag fojtva rém gyenge motorral, újan bőven félmillió felett

Yamaha Neo’s 50, benzinbefecskendezéssel, minimális fogyasztással, gyárilag fojtva rém gyenge motorral, újan bőven félmillió felett


2, Két ütem vagy négy ütem?

Általánosságban elmondható, hogy a kétüteműek olcsóbbak, erősebbek, de sokkal többet fogyasztanak, hangosabbak, és macerás őket használni a keverékezés vagy az olajtöltögetés miatt. Sok négyütemű 50-es fogyaszt két liter alatt százon, de kevés kétütemű marad meg három liter alatt.

A fentiekkel együtt mégis azt javasoljuk, hogy Budapestre, nagyobb városokba kétüteműt vegyünk, és hamar szabaduljunk meg a gyári teljesítmény-korlátozástól (“fojtás”). Ahol a forgalom ritmusát felvenni esélyünk sincs, ott folyamatosan veszélyben vagyunk – a jogszabályoknak ugyan megfelelő, de tetű lassú robogón, a 45km/h “tervezési sebességgel”.

Sőt, khm, nem teljesen legális, de a való életben jól jöhet a szabályosnál néhánnyal több köbcenti. Számos gyártó szerelt 70-es, 80-as, 90-es blokkot ugyanabba a testbe, amit 50-es alapmotorhoz terveztek, és – bár senkit nem szeretnénk szabálytalanságra csábítani -, ha Kohn bácsi módjára “nem vesszük észre” adásvételnél a turpisságot (“Kérdeztem én, hogy hívják azt a halat?”), az a tapasztalat, hogy egy ekkora blokkért nemigen akad rendőr, aki szóljon.

Vidékre, pláne sík területre, kisebb forgalmú településre, rövid távokra ellenben mindenképp négyütemű gépet ajánlunk. Csendesebb, sokkal tartósabb motorok, alig esznek, száguldozni meg úgysem robogó való, ha valaki két keréken akar nagyon sietni.

Simson SR50, a keletnémet cég kifejezetten szép próbálkozása a nyugati színvonal beérésére 1986-tól. Jópofa lehetőség bevállalósabb, alkalmi szereléstől-beállítgatástól nem félőknek retrós kismotorozásra, akár már jóval 100000 forint alatt

3, Ha a méret nem számít, jobb a nagy kerék

Ha van hely tárolni a robogót, és nem baj, ha egy kicsit csúnyább, aránytalanabb, magasabb gépünk lesz, mint a legszebb modellek, érdemes nagy kerekű robogót keresni. Egy Benelli Pepe, Kymco Jetix, Aprilia Scarabeo idomtalanabb, esetlenebb, látszólag vékony virsligumijaival szánalmasabb látvány egy zömökebb, tömörebb, sportosabb Malaguti Phantom mellett. Ahogy régen is szebb volt a Schwalbénél az SR50-es Simson.

De ez csak a látszat. A gumik szélessége tulajdonképpen egyforma a kis robogók mindegyikén, de a gokartosabb, menőbb, általában öntött felnis kis kerekek sokkal nagyobbakat ütnek az úthibákon, mint az akár küllős, öreges hatású, de sokkal kényelmesebb nagy átmérőjű “biciklikerekek”.

Szép a Keeway Matrix, és nem is drága - viszont hosszú távon minden kínai robogónál számíthatunk arra, hogy az árelőny okai sorra kiderülnek

Szép a Keeway Matrix, és nem is drága – viszont hosszú távon minden kínai robogónál számíthatunk arra, hogy az árelőny okai sorra kiderülnek


4, “50-es papírokkal 150-es robogó eladó” – érdemes belevágni?

Bár a mai napig rengeteg olyan 100, 125, 150, 200, akár 250 köbcentis robogó lófrál a fővárosban és vidéken egyaránt, amit rendszám nélkül, egy 50 köbcentis sajtpapírral (kamu adásvételi vagy régi, elnagyolt vámpapír) használ az élelmes tulajdonos, ilyen gépek beszerzését nem ajánljuk.

Ha valaki tényleg sokat és gyorsan akar robogózni, inkább csinálja meg a kiegészítő vizsgákat a B-s jogosítványhoz, szerezze meg a B125 kategóriás kiegészítést. 30000 forint körüli költséggel, egy KRESZ és egy forgalmi vizsgával. Igaz, hogy egy legalizált 125-ös robogót már vizsgáztatni is kell időnként, és a biztosítási tarifa is magasabb, de legalább tuti nem kobozza el a hatóság, ha egy tájékozottabb rendőr int le minket ellenőrzésre.

Ja, és egy rendszámos robogót ellopni is nehezebb, több vele a macera!

A Benelli Pepe egy eredetileg olasz, majd Kína által felvásárolt, nagy múltú cég terméke; rossz utakra jó választás

5, Japánt? Kínait? Olaszt? Tajvanit?

Ami a kocsiknál a történelmi “Japánt vagy németet?” vita, az a robogóknál a “Japánt vagy olaszt?” Ahogy a kocsiknál sem, a robogóknál sincs egyértelmű válasz, de aki a két nagy robogóépítő nemzet gépeinél marad, pláne, ha új robogót vesz, megkímélheti magát kellemetlen meglepetésektől.

Egy gyönyörű szerkezet, rat-stílusra vetkőztetve. Van varázsa, de műszakilag ez is legyen rendben, ha kimerészkedünk vele a forgalomba!

Egy gyönyörű szerkezet, rat-stílusra vetkőztetve. Van varázsa, de műszakilag ez is legyen rendben, ha kimerészkedünk vele a forgalomba!


Ami viszont az autópiacon a koreai, az a magyar palettán robogó műfajban a tajvani. A Kymco márka nevét érdemes észben tartani vásárlás előtti válogatáskor. Ha nem vagyunk sznobok, jó minőséget kaphatunk vele visszafogott áron.

A kínai robogók, pláne, ha használtak, jellemzően gyorsabban öregednek és több apró szerelgetést igényelnek. Cserébe persze sokkal olcsóbbak. Csak néhány tapasztalat a szerkesztőségi látókörből ezekkel a gépekkel: a rázkódástól állandóan lefittyedő tükrök, tartozékok, pár ezer kilométer alatt főtengelyesre kopott motor, hűtőfolyadékban feloldódó vízpumpa-járókerék(!), az izzó hevétől elszíneződő, megolvadó lámpabura, kilazuló csavarok, lepotyogó alkatrészek. Szóval lutri a kínai, de néha tényleg nagyon vonzó az ár – sok szerencsét!

+1: A bukón, ruhán ne spórolj!

Bármilyen kicsi, bármilyen egyszerűen vezethető is egy 50-es robogó, a városi forgalomban simán meg lehet halni vele. Elég lehet ehhez egy figyelmetlen autós, szerencsétlen esetben egy nagyobb kátyú is. A minimálisan szükséges védelmet nyújtó sisak, a protektorok, a ruhák, a kesztyű, csizma összességében többe is tud kerülni, mint egy helyes kis használt robogó, de ezen nem szabad takarékoskodni.

Sisakból akkor is a zárt, esetleg felnyitható állrészes verziót ajánljuk, ha a nyitott bukókat pont robogókhoz szokták társítani a reklámok, termékfotók. Ismerünk ugyanis olyan esetet, hogy egy sima elcsúszásos pofáraesésből hosszas műtétsorozat lett, izgalmas csontpuzzle-lal.

Ha az utóbbi két bekezdéssel sem sikerült elvennem a kedved a robogózástól, akkor már csak a klasszikus közhely-jókívánság van hátra az új, kétkerekű élet megkezdéséhez: széles utat gumifákkal mindenkinek!

Kommentek

 • Xebulon

  Kiegészíteném az elejét, hogy csak akkor ülj motorral-robogóra, ha az autóban az utóbbi 5-10 évben nem voltak baleseteid. És ebből a szempontból az mindegy, hogy te okoztad vagy csak elszenvedted – robogón egyformán fáj.
  Robogód annyira defenzíven kell vezetni, hogy minden más marha hibáit is ki kell tudni javítani, avagy nem leszel hosszú életű.

 • Guevara

  1. Húha, honnan szedtétek azt a Schwalbe “röntgenrajzot”, nagyon gnóm rajta a kis fecske, mind részleteiben, mind egészében nézve.
  2. Jó tanácsokat próbáltok adni, de ez pár balesetes videóval megspékelve elég kontraproduktív lehet.
  3. Szabálytalabságokra meg ne buzdítson már egy médium se. 70-es henger, mi?! Gyorsabbnak gyorsabb, de akkor rögtön ki is merítettük a biztosítási csalás fogalmát, és a jármű sem felel már meg a típusbizonyítványban foglaltaknak (igen, van ilyen, de nem a vezetőnél hanem a hatóságnál) ami egy jogi procedúrában durván visszaüthet.

 • Fogash73

  és azért tegyük hozzá, hogy a videón szereplő robogósok kb 80%-a kimondottan donortempóban és/vagy nulla odafigyeléssel nyomta, aminek meg is lett a jól dokumentált eredménye. A fennmaradó 20%-nál jött az elbambuló/erőszakos/béna autós, aki tarolt. Ezzel együtt is:

  – a robogónak NINCS létjogosultsága főutakon, (Hungária, Rákóczi, stb).
  – a robogó tökéletes lehet vidéken (akár megyeszékhely, kisebb város, falu)
  – a robogósnak mindig tudnia kell, hol a helye a közúti táplálékláncban. Abból kell kiindulni, hogy mindenki őt (meg a biciklist) akarja kinyírni. Nem emberkedni kell, hanem messziről elkerülni a potenciálisan veszélyes helyzeteket. Az álló kocsisor mellett előre lehet menni, de nem 60-nal, hanem 15-tel. Azzal is nyersz 3-4 lámpaváltást, vagyis gyorsabb vagy az autónál. De nem döglesz meg, ha valaki eléd fordul…

 • PAlex

  Fogash.
  Jól összefoglaltad a lényeget.
  Egy motoros barátom mondta még anno, hogy kocsik között CSAKIS álló helyzetben szabad elmenni, menet közben ez tabu, még kismotorral is.
  Ezt kéne betartani a sok marhának, és mindjárt más lenne a helyzet.

 • G-Shock

  Teljesen jó kis cikk, az alább felsorolt kifogásokkal együtt is :)

  Viszont én is nyomatékosan felhívnám a figyelmeteket arra, hogy nem hogy “nem teljesen szabályos”, hanem egyenesen bűncselekmény a papírokkal való trükközés.

  Amennyiben adásvételivel követik el, akkor magánokirat-hamisítást, amennyiben a forgalmi engedélyhez képest történik változás, vagy így forgalomba helyeztet valaki robogót, vagy hatóság előtt eljárva tesz ilyet, akkor közokirat-hamisítást követ el. Előbbi egy évig, utóbbi alap esetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  És mivel 80ccm-ig a regadó is más, ha afeletti hengerűrtartalommal csal valaki, még költségvetési csalást is megvalósít (régi “adócsalás” fogalom helyett lett ez). Ez is alapesetben 2 év.

  Leíró jelleggel lehet szánni pár sort a témának, de semmiképp nem kellene alternatívaként bujtogatni a népet, mert nektek is bajotok lehet belőle…

 • Pokol

  Nekem Tauris Fuego-m van kínai.Első időkben inkább dugulások voltak a karbiba,de aztán egy rendes tisztítás után tökéletes lett.Most jelenleg 5 ezer km van benne de semmi gond vele.A lifegő dolgokat meg meg kell húzni Pl a tükör amit írtak.Nálam nem volt ilyen.

 • Pokol

  A filmet meg nézve elég balf… voltak.Sokszor az autós volt a hibás,többször a motoros is.Pl esernyővel motoron,autós kierőszakolja az elsőbbségét,sáv váltás ész nélkül “autós is”

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.