Olcsó autók – Minden fillér számít

Leáldozott a levetett modelleknek

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.03.26. 16.00

2017-re a kétmillió forint körüli autókból több mint tízmillió darab kelhet el a világon. De mivel lehet ennyire lenyomni egy családi autó árát?

Hamarosan megjelenik összehasonlító tesztünk az új Logan és a 301-es Peugeot 1,2 literes alapváltozatáról, amelyek árukhoz képest nem nyújtottak keveset. Kicsit utánajártunk, mitől kerülnek egész jó családi autók légkondival hárommillió forintba vagy a Dacia esetében még jóval kevesebbe.

Olcsó autó nyugatról?

A kettő közül a C-Élysée-301 páros az érdekesebb, mert a PSA nem fejlesztett ki hozzájuk önálló olcsó autós technikát és gyártásukat sem vitték Romániába vagy Marokkóba, ahol az átlagfizetés havi 200-300 euró.

A Logan Romániában készül, a 301 a spanyolországi Vigóban, ahol egész más a bérszínvonal

A PSA úgy lépett be a nyomott árú autók közé, hogy az ő modelljük alapvonásaiban nem is klasszikus olcsó autó. Padlólemezét a 208-tól veszi át, amely igényességben a drágább Polóval harcol a vásárlókért, ráadásul a lépcsőshátúak Nyugat-Európában, Spanyolországban készülnek.

Volt tehát mit tenni a költségek lefaragása érdekében. Egy autót többek között sok közös alkatrésszel, az alkatrészek számának visszafogásával és a komplexitás korlátozásával lehet olcsóbbá tenni.

Hét helyett három motor

A 301 és a C-Élysée alkatrészeinek nagyjából 60 százaléka azonos a 208-cal, de az autó ötödével kevesebb komponensből áll, hogy könnyebb és gyorsabb legyen összeszerelni. A gyártást és a beszerzést is drágító komplexitást a szerény motorválaszték csökkenti. Míg a DS3-hoz hétféle motor válaszható, a limuzinok kínálata két benzinesre és egy dízelre korlátozódik.

Nem osztott a hátsó lámpa. Így szűkebb a csomagtérnyílás, de csökkenthető az autó ára

Sok pénzt meg lehet fogni azon is, ha a mérnököknek rávernek a kezére és egyszerű futóművet rendelnek tőlük. Ebben a kategóriában egyedül csatolt hosszlengőkaros felfüggesztés jön szóba.

Ez a konstrukció eleve olcsóbb a többlengőkaros verziónál és a kasztni ráengedése után sokkal kevesebb csavarral lehet rögzíteni. A többlengőkaros rendszerek beépítése azzal gyorsítható meg (tehető olcsóbbá), ha előszerelik a futóművet egy segédkeretre, ami persze megnöveli a költségeket.

Egy nagyon új Citroën: olcsó helyett derűs és jutányos

Hasonló témában nemrég beszélgettünk Thomas d’Haussy úrral, a Citroën termék- és piacstratégiai igazgatójával, akit a márka terveiről kérdeztünk a nyomott árkategóriában.

Több cikk is megjelent a Citroën olcsó autójáról, amelyet a C-Cactus ihletett. Mire számíthatunk az alsó ársávban?

Interjúnk a Genfi Autószalonon készült. Jobbra Thomas d'Haussy, középen szárnysegédje a kommunikációs osztályról, balra a szerző

Interjúnk a Genfi Autószalonon készült. Jobbra Thomas d’Haussy, középen szárnysegédje a kommunikációs osztályról, balra a szerző


Stratégiánk nem az, hogy olcsó autókat gyártsunk. Viszont szeretnénk új egyensúlyt elérni az autók ára és értéke között. Új funkciók és felszereltségek hozzáadása miatt egyre több ügyfelet elriaszt a modern autók bonyolultsága. És mind több a vásárló, aki nem kíván olyasmiért fizetni, amire nincs szüksége.

Milyen lesz akkor ez az egyszerűbb autó?

Esztétikus autóra számíthat, nem az alsó árkategória szülötte lesz. Egy könnyebben használható és gazdaságosabban üzemeltethető modell készül, ami nem jelent egyet az olcsósággal.

Miben tér el ez a típus a mostani Citroënektől?

Nem egy az egyben a 2007-es C-Cactus tanulmány szériaváltozata lesz a Citroën készülő jutányos autója

Nem egy az egyben a 2007-es C-Cactus tanulmány szériaváltozata lesz a Citroën készülő jutányos autója


Célunk, hogy a vásárlónak olyan érzése legyen benne, mintha otthonában a tévé előtt ülne, nem pedig egy raliautóban, befalazva. Hangolása a zsúfolt utak realitásához fog közelebb állni, nem pedig a versenyautós illúzióhoz.

Egyetlen autóról van szó vagy önálló modellcsalád lesz, esetleg saját márkanéven?

Ahogy a sikeres DS-vonal jól kiegészíti törzsmodelljeinket, ez az új modellgeneráció is bővíteni fogja a kínálatot. Nem vezetünk be rá új márkát, ez eleve túl sok erőforrást igényelne.

Mekkora lesz és mikor mutatják be ezt a derűs és jutányos autót?

Ultraszilárd acél, alumínium és műanyag csökkenti a PSA csoport EMP2 padlólemezére épülő autók súlyát

Ultraszilárd acél, alumínium és műanyag csökkenti a PSA csoport EMP2 padlólemezére épülő autók súlyát


Méretében a kompakt autók közé sorolható és 2014-ben leplezzük le. (Várhatóan inkább az őszi párizsi, mint a tavaszi genfi autókiállításon. A szerk.)

Az autó a C-Cactus szériaváltozatának tekinthető?

Van, amit átvettünk a koncepcióautóból, megint mást elhagytunk, pl. mert a vásárlók nagyobb biztonságérzetre vágytak és számukra túl üresnek tűnt a belső tér. A design is eltér a tanulmányautóétól.

Alapjait az új moduláris padlólemez adja?

Erről sajnos még nem beszélhetek. Az EMP2 (Efficient Modular Plattform) alapokon az új C4 Picasso a PSA csoport első autója, amely 140 kilóval könnyebb elődjénél. Az új architektúra nagyszilárdságú acélokkal, alumíniummal és például a csomagtér padlójában üvegszálerősítésű műanyaggal csökkenti a súlyt.

Mekkora autót lehet fejleszteni ezekre az alapokra?

140 kilóval könnyebb elődjénél az új C4 Picasso

140 kilóval könnyebb elődjénél az új C4 Picasso


Megnyújtható egy C5 méretű középkategóriás autó számára is, és bár nincs tervben, elméletben az E szegmensre (A6, S80) is kiterjeszthető.

Tehát nem lesz utóda a C6-nak? Miért van az, hogy a franciák meghatározóak a luxusipar legtöbb ágában, de az autók között nem tudnak labdába rúgni?

A C6-ról azt mondanám, hogy a mostani pozíciójában valóban nem lesz utóda. A felső kategóriát alapvetően DS modellekkel kívánjuk lefedni. A luxusautók közötti gyenge szereplésnek történelmi okai vannak. A második világháborút követően a francia állam autóipar-fejlesztési stratégiája a tömegtermelésre irányult, ez volt Peugeot, a Renault és a Citroën feladata.  Ez a terv erősen gátolta a márkákat abban, hogy képesek legyenek támadni a felső kategóriát, ami egy nagyon más szegmens.

Nagyobb lámpa helyett plusz egy domborítás

Megtakarítást kínálnak az osztatlan hátsó lámpák is. A PSA vállalta a csomagtérnyílást szűkítő megoldást, mert az ezen megfogott pénzt szebb, több domborítással készülő motorházfedélbe fektették – mondta az Automobil Industrie című szaklapnak Maxime Picat, a Peugeot elnöke. A legolcsóbban ronda dögöt lehet gyártani táblalemezből, minden egyes él és domborulat növeli a költségeket, mert a présgép több lépésben tudja csak előállítani a mutatósabb karosszéria-elemet.

Sík lemezből csak ronda autót lehet gyártani. Minden egyes domborítás növeli a gyártási költségeket, de megéri, ha ettől kívánatosabb lesz az autó

Sokan láttunk F Astrát, amely iskolapéldája annak, hogyan lehet a belső térben spórolni mondott egy tippet Gajdán Miklós, az Autó Magazin szerkesztője, aki a műanyagiparban is dolgozott. Szögletes, éles peremű alkatrészeket nehezebb gyártani, mint gömbölyű szélű, lekerekített darabokat (ld. Astra F ventilátorkapcsoló vagy az előző Logan belsejét).

Kevesebb kábel, kevesebb réz

Ha nagyon szűk a büdzsé, de a vásárlók elvárják az elektromos ablakemelőket, ezek gombjain is le lehet faragni pár centet. Középre helyezett kapcsolókkal nem kell megismételni őket a vezető ajtaján, de ez csak az egyik szempont. A gombokat tömbösítve sokkal egyszerűbb a vezetékezés, kevesebb drága és súlyos rézkábel kell. (A jövőben a réz helyét a kábelekben át is veheti a könnyebb és olcsóbb alumínium, de csak a fixen beépített vezetékekben. Az ajtókban például az aludrót nem bírná a nyitással-zárással járó hajlítgatást.)

Kevesebb drága rézkábel kell a középre csoportosított ablakemelőkkel

Közel kilenc évvel az előző Logan bemutatása után a PSA autói sokszereplős küzdelembe csöppentek bele. Nemrég írtunk a Lada-alapokra épülő, egymilliónál olcsóbb Datsunról valamint a FIAT és a Volkswagen olcsó autóiról, de ezek még nem kaphatók, szemben a Toyota és a GM levert árú autóival.

Konkurensek: Toyota Etios

A Toyota az Etiost indítja ebben a kategóriában. Az Indiában gyártott modell 1,5 literes szívó benzinessel és 1,4 literes dízelmotorral kapható, a gyári adatok szerint 595 literes csomagtere elvileg veri az új Octaviáét.

Íme egy Toyota Etios. 68 lóerős a közös nyomócsöves dízel, 90 az ezerötös benzines

Elméletileg jó esélyei lennének Oroszországban is, de a Toyota itt nem forgalmazza ezt a modellt. Egy önálló márka felépítése nem érné meg, saját néven pedig nem érdemes értékesíteni, mert a szegény rokon rombolná a Toyota márkaértékét. Európában, így nálunk is ezért maradt ki a kínálatból a primitív, de olcsó Toyota, Brazíliában és Thaiföldön viszont kapható.

Régi Corsa és újabb Baojun

Bár a GM még gyártja a B Corsán alapuló Chevrolet Classicot, a matuzsálem mellett neki is van modern és olcsó autója, egészen más néven. A Chevrolet köreit nem zavarják a kínai partnerrel közösen gyártott Baojun-modellek, köztük a 630, egy lépcsőshátú családi autó.

A General Motors és kínai partnere, a SAIC gyártja a Baojun-modelleket. Az egyik a 630

Levetett modellekkel már nem megy

Jól látszik, hogy több évtizedes, levetett modellek továbbgyártásával már nem uralható ez a kategória. A dél-afrikai Golf I, a brazíliai VW T2 Transporter, az afrikai 504-es Peugeot, a hátul hajtó Ladák vagy a Zastavaként ismert FIAT 128-rokon gyártása is megszűnt az utóbbi években. A Nissan honlapján már fent sincs a Tsuru, az 1990-es évekbeli Sunnyra épülő családi autó.

Nissan Tsuru néven futott sokáig az egykori Sunny. Mexikóban ma is népszerű, mert nagyon tartós és megbízható autó

Ez a sors vár a kocka Passatból született VW Santanára és a Golf II-re épülő Jettára is Kínában. Mert ami a nosztalgiára hajlamos európaiaknak kellemes színfolt, az a fejlődő országokban kezd sértésnek számítani. Azoknak a tíz- és százmillióknak, akik belépnek az új autókkal megcélzott középosztályba, az internet korában egyre kevésbé lehet levetett autókkal kiszúrni a szemét. Kivéve, ha az autó annyira olcsó, mint a sokadvirágzását élő FIAT Uno Mille, Brazíliában. 

Brazíliában kapható még az 1984-es Év Autójának megválasztott FIAT Uno mai változata, de a FIAT is modernebb kisautókkal fedi le a kategória zömét

Kommentek

 • mackopofa1962

  A nagy olcsóságnak az lesz a vége,hogy három év alatt széthullik!Már a mostani francia autók is silányak, hát még a klónjaik!

 • Holiday

  Olvasd el akkor az Auto Bild legutóbbi számát. éppen a 100 ezer kilométeres Scenic tartós teszt van benne. De előtte vegyél be nyugtatót, mert az előítéleteid összeomlását nem fogod másképpen elviselni.

 • Holiday

  Azért ez a 301, annyival felnőttebb forma, mint a Dacia.

 • men?manó

  Holiday
  Látom ezzel a mostani cikkel nagyon képben vagy, csak a Tiguan 1,4 TSI (160 Le) tesztjét nem olvastad, ahol “megválasztották” a legszarabb tesztautónak, hála az általad ajnározott “szuper” motornak. :D

 • Specialized78

  mackopofa!
  Pontosan,hogy ezek az olcsóbb autók fognak később széthullani.Kevesebb elektronika van bennük,kevesebb luxus és megbízható,kiforrott technika.Nem véletlenül reklámozza a Pug a 301-est azzal,hogy csillió-trillió kilométert tettek bele.

 • Specialized78

  Holy!
  Ezek a francia autót fikázó emberek nem haladnak a korral.Ők azok,akik fújják még,hogy az 3F-et sem szabad megvenni./Fiat,Ford,Francia/.

 • men?manó

  Igen, a reklámokra lehet építeni. Főleg autót érdemes úgy választani.
  Csak akkor van gond, ha valaki el is várja azt, amit ott lát. :)

 • v_johny

  Én igenis üdvözlöm ezt az irányt. Már régóta hajtogatom, hogy ezen szegmens autóira egyre nagyobb lesz az igény. Ennek sok oka van. Sokan nem vágynak a csúcstechnika nyújtotta élvezetekre (és idővel költségekre), sokak pénztárcája csak szűkül és szűkül, nekik az ár-érték arány (használati érték) mindenekelőtt áll.
  Továbbá úgy vélem, hogy nem az a nagy bravúr egy gyártótól ha a legmodernebb anyagokból és a legmodernebb technológiával jó autót tud felmutatni (sok pénzből, sok pénzért). Épp az ellenkezője a lényeg, az igazi mérnöki kihívás az, ha kevesebb pénzből és gyengébb lehetőségekből kell kihozni a maximumot. Ez persze egy darabig könnyen mehet a minőség rovására emészthető határok között, de ha a folyamatok és a kiszolgáló rendszerek optimalizálva lesznek, akkor tudnak kis pénzből csodák születni. Illetve az nagyon fontos, hogy egy autó tartóssága, minőség érzete és a valós minősége közt óriási különbségek vannak. Valóban az várható egy tisztességesen de nem komplex rendszerekből felépített technikától, hogy az hosszútávon tartós és kisebb ráfordításokkal (karbantartás és javítás) fenntartható.

 • Holiday

  menomano!
  Olvastam azt is, mivel jár a lap. Te viszont szokás szerint hazudsz.

 • Holiday

  Speci!
  Engem ez nem zavar, mindegyik akkora hülye, amekkora lenni akar. Nekem volt francia autóm is, torony magasról szarom le az ilyen ostoba fajankók fröcsögését, akárcsak a vak japánbuzikét. Mert olyanom meg van is.

 • Holiday

  Menomano, te tulok!
  Majd akkor dumálj, ha egyetlen francia autóval is mentél 200.000 km-t baj nélkül. Addig inkább hordjad visszahívásokra a Toyotádat, gondolom már előre kösözn a portás a szervizben.

 • Dino871

  Látom óvoda van megint…..
  Rácz úr meg már privátban sem hajlandó válaszolni?? :D
  Vagy leragadt valamelyik kereszteződésben EKKE-zni??

 • Holiday

  Bizony ám, ez van, amikor a klaviatúra huszárok zéró tapasztalattal okoskodnak.

  Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz Dino. :-)

 • Dino871

  Nem tudom mi lenne az??
  Kérdezek emberi hangnemben??
  Ja lehet hogy olyat ami neki nem tetszik??!
  :D

  Egyébként a véleméynére voltam kíváncsi de nem illet válasszal….

 • Holiday

  Esetleg ismételd meg. Nagyon rendes alakok dolgoznak a szerkesztőségben, lehet, hogy elkerülte a figyelmét.

 • a.szorenyi

  Kedves Dino871! Ne vedd rossz néven tőle, de Rácz Tamás elutazott megnézni az új LEAF-et és ott dolgozva nem tud válaszolni, bármit is kérdeztél. Gondolj ara, hogy van némi munkánk, saját életünk, mielőtt neheztelsz valakire.

 • Liverpool87

  Én is örülök az olcsóbb autóknak csak nehogy ez a dolog tényleg a mínőség rovására menjen !Speci az oké hogy kevesebb benne az elektronika meg ilyesmi de az nem feltétlenül sokat számít, viszont az anyagok minősége például a futóműnél már nagyon is számít na ott nem biztos hogy ezek a kocsik 200 ezer km-ig elmennek gond nélkül!

 • Holiday

  Liverpool!
  Engem is meglepett, hogy a 301 mennyire finoman rugózik. Szerintem nem lesz ezzel semmi gond, különösen, hogy kimondottan elmaradottabb piacokra szánják az autót.

 • Dino871

  Kedves Szörényi úr!
  Értem!Nyilván mindenkinek van munkája és magánélete…
  Én nem neheztelek ,csak ez így furán jön ki ha önök ennyire publikusak hogy még a hozzászólásokban is megjelennek de egy privát email 1 perces válaszára nem jut az idejükből…
  Ennek ellenére nyilván megértem!
  /Zárójelben megjegyzem az outlook-nak van egy “Házon Kívüli Automatikus Üzenet” opciója az ilyen félreértések elkerülése végett./

  További jó munkát és minden jót!

 • régimotoros

  dacia jobban megéri, de én a peugeotot venném, mert kicsivel nagyobb és nincs úgy kicentizve a tárcám.

 • a.szorenyi

  Kedves Dino871! Írj neki e-mailt egy cikkben fent Tamás nevére kattintva, pl. itt:
  http://www.vezess.hu/teszt/toyota_auris_teszt/42787/

 • Dino871

  Szörényi Úr!

  Így tettem…pont ennél a cikknél.
  Ennek már 5 napja……

 • La.Rómeó

  peddig eza ráccz egy renndes ember és nagy szakki is.
  ő montta hogy mbqtol ocsob lesz a golf.
  jol belerággta a füllébe az emberreknek. a hülyéknek akkik nem értették.
  és ugye igy is lett, golf most occso.
  monndom szakki ez az irro.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.