Vaksötétben is boldogul a Ford önjáró autója

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.04.12. 04.04

A Ford Fusion Hybrid önjáró kísérleti autó nemrégiben olyan feladatot hajtott végre, ami egy emberi sofőr számára igencsak veszélyes lett volna: az éj leple alatt kikapcsolt fényszórókkal haladt végig a néptelen sivatagi utakon.

Vaksötétben is boldogul a Ford önjáró autója

Az amerikai Ford Arizona Próbapályán koromsötétben végrehajtott tesztút újabb lépéssel vitte közelebb a Fordot a teljesen automatizált jármű megvalósításához. Az autó virtuális vezetőjének szoftverével összehangolt LiDAR technológia (lézeres letapogatás) elég megbízható ahhoz, hogy a kanyargós utakon is gond nélkül kormányozzon. A rendszer háromféle érzékelést is ideálisan egyesít: radar, kamerák és LiDAR, és ez utóbbi arra is képes, hogy önállóan, külső fények nélkül navigáljon. ford_night_2 Az USA Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyeletének adatai szerint a személygépkocsikban utazók éjszaka mintegy háromszor fáradtabbak és figyelmetlenebbek, mint nap közben. “A LiDAR-nak köszönhetően a tesztautók immár nem függnek a nap fényétől, sem pedig attól, hogy kamerákkal figyeljék az aszfaltra festett útjelzéseket” – mondta el Jim BcBride, a Ford önjáró autókkal foglalkozó technológiai vezetője. “Bebizonyosodott, hogy a LiDAR irányításával az önjáró autók ugyanolyan jól közlekednek a sötétben, mint nappali fényviszonyok mellett.” A sötétben való közlekedéshez a Ford önjáró autói nagy felbontású 3D-térképeket használnak, amit az útinformációk és a felfestett jelek adatbázisa mellett geográfiai és topográfiai adatok egészítenek ki, sőt a térképek még a jellegzetes tereptárgyak – vagyis a közlekedési táblák, az épületek és a fák – helyét és képét is tartalmazzák. A LiDAR-ral haladó autó minden pillanatban pontosan meghatározza a helyzetét ezen a térképen, és a jármű érzékelőképességeit a radar jelei egészítik ki. ford_night_4 A sivatagi teszt során a Ford mérnökei éjjellátó berendezések segítségével kívül-belül folyamatosan ellenőrizték az autó működését. Az éjjellátó technológiával az is láthatóvá vált, hogy a LiDAR rendben működik: a mérnökök az elhaladó autó köré kivetített infravörös négyzetrácsot is megfigyelhették. A LiDAR érzékelői másodpercenként 2,8 millió infrasugarat bocsátanak ki, precízen beszkennelve a jármű környezetét. “Az autóban ülve éreztem ugyan a mozgást, de az ablakon kitekintve csak a teljes sötétséget láttam” – nyilatkozta Wayne Williams, a Ford kísérleti mérnöke. “A hátsó ülésen utaztam, és számítógépes megfigyeléssel valós időben követtem az autó haladását. A jármű még a kanyargós útszakaszokon is magabiztosan, precízen követte a nyomvonalat.” ford_night_3 A Ford immár több mint egy évtizede kísérletezik az önjáró autózással, és olyan automatizálási megoldásokat kutat, amelyek a SAE szervezet nemzetközi listájának 4-es szintje szerint szükségesek a vezető nélküli autózáshoz, lehetővé téve, hogy az autósnak ne kelljen beavatkoznia a jármű működésébe. A Ford idén megháromszorozza önjáró autókból álló kísérleti flottáját, így a mérnökök ezentúl mintegy 30 darab automatizált, négyajtós Ford Fusion Hybrid modellt tesztelnek majd Kalifornia, Arizona és Michigan állam útjain.

Kommentek

Itt az év reklámja

Sajnos a tévében tuti nem láthatjuk, ahhoz túl hosszú, rövidítve pedig nincs értelme. Szóval most nézd meg!

F1: A Haasnál csalódtak Gutierrezben

Az idén bemutatkozott amerikai csapat, a Haas főnöke nem titkolja, hogy Esteban Gutierrez alulmúlta az elvárásaikat. Repül a mexikói?

KRESZ-szabály, amin 300 000-et bukhatsz

Akad néhány KRESZ-szabály, amelyet kevesen ismernek, pedig komoly büntetés jár a megszegésükért.

Eladják a titokzatos milliárdos autóit

Európa legnagyobb autós árverését szervezik Olaszországban. Állítólag a több száz autó, motor és hajó egyetlen tulajdonosé.

Malajzia ejtené Forma-1-et

Malajziában erősen fontolgatják, hogy 2018 után “szünetet tartanak” a Forma-1-es versenyrendezésben.

F1: Mikor tör ki a vulkán a Mercedesnél?

A Mercedes csapatfőnöke attól tart, hogy az utolsó három fordulóban valamikor még nagy balhé lehet a bajnoki címért küzdő két versenyzőjük között.

Gyorshajtásra ilyen magyarázatot még nem adtak

A rendőrök 206 km/órával mérték be a renault-st, aki nagyon sietett, de ez érthető. Ja, nem.

Drámai videón az autós játékok elmúlt 40 éve

Ez a masszív nosztalgiabomba elragad, és mind az öt perc tíz másodpercet végig fogod nézni.

Mentőbe rongyolt egy autós a 47-es úton – videó

A baleset helyszínéről megkülönböztető jelzéssel induló mentőautóba hátulról pukkant bele egy autós. Az esetet pont elcsípte egy videós.

Gyorshajtó gázolt halálra kamaszt a zebrán

Hatvan fölött ment autójával a nyugdíjas Pesten, előtte zebrán tekert át a 16 éves kamasz. Mindketten megszegték a KRESZ-t.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.