Gombnyomásra rejt el minket az autó

Szerző: levél küldés 
Dátum: 2015.12.12. 16.55

A Continental új fejlesztése egyszerre óvja a magánszféránkat és energiát takarít meg: itt a gombnyomásra sötétedő autóüveg.

Az autóipari fejlesztő-beszállító Continental új, intelligens üvegkezelés (Intelligent Glass Control) nevű fejlesztésével egyszerre óvhatjuk a magánszféránkat, javíthatjuk kényelemérzetünket és spórolhatunk energiát.
Az IGC lényege, hogy az üvegbe különleges filmet integrálnak, az azon található részecskék pedig eltérő mértékben verik vissza a fényt attól függően, kapnak-e töltést vagy sem. Míg áram alatt a részecskék párhuzamos rendbe állnak, nélküle véletlenszerű mintát vesznek fel – ilyenkor lesz sötétebb, és csak belülről átlátható az üveg.
A sötétítéssel egyrészt kizárhatjuk a kíváncsi tekinteteteket, de az éles szembe tűző nap- vagy egyéb fényeket is hatásosan blokkolja az ilyen üveg. 
Az utóbbi funkciónak nem is csak közvetlen haszna van: a Continental szerint a sötétítésnek köszönhetően kevésbé felmelegedő autóbelső hűtésén sokat spórolhatunk, a kevesebb munkát végző légkondicionáló miatt kilométerenként akár 4 grammal kevesebb szén-dioxidot pöfög ki az autó, az elektromos járművek hatótávja pedig 5,5 %-kal nőhet.
A Continental szerint az eddig kimondottan drága, alig néhány luxusmodellben elérhető technológia a fejlesztéseiknek és a versenynek köszönhetően hamarosan jelentősen csökkenni fog. 
A Continental által alkalmazott film jelenleg kékes színű, de a jövőben bővülhet a választék, ahogy akár olyan új funkciók is kapcsolódhatnak hozzá, mint a fényviszonyokhoz automatikusan alkalmazkodó árnyékolás, a napenergia-gyűjtés és az érintésérzékelés. 

Kommentek

  • Piet

    Kérem tisztelettel, ezt már K.I.T.T is tudta a Knight Rider-ben a nyolcvanas években. :-)

  • KNIGHT79KR

    Egyet értek veled Piet!

F1: A tavalyi autóval indulna a sereghajtó 2017-ben

Az összeomlás szélén táncoló Manor-csapat kérvényezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél, hogy a tavalyi modellel vághasson neki a 2017-es idénynek.

Száznál több autóbuszt vásárolt tavaly a BKV

Megkérdeztük a BKV, hogy tavaly hány darab autóbuszt sikerült vásárolniuk. A számolgatás végén mi is meglepődtünk.

Anyósgyilkos járművek

Erre a hétre valahogy csupa olyan visszahívás jutott Európában, amelyek az első utasülésnél – közkeletű nevén az anyósülésnél – észlelt, életveszélyes hibákat hivatottak orvosolni.

F1: Bottas magával vitte a Williams-szponzort

A Williams nem csak versenyzőjét veszti el, Valtteri Bottasszal együtt régi-régi szponzora is a Mercedeshez távozik.

Keményít a rendőrség: minden sofőrnek szondát kell fújni

Mostantól nincs kivétel, minden sofőrnek meg kell fújnia az alkoholszondát. A rendőrség a finn módszerrel szeretné kiszűrni az ittas vezetőket. Nógrádban vezetik be először.

KRESZ-táblák, amikre figyelned kell télen

Van néhány speciális KRESZ-tábla, amelyeket zimankó és havazás idején erősen ajánlott figyelni. De tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a táblák?

F1: Állami elismerést kapott Kimi Räikkönen

A Ferrari világbajnok pilótája Finnország első sportnagykövete lett.

Norvégiában betiltották a dízelautókat

A rossz légminőség miatt Oslo átmenetileg kitiltotta a norvég fővárosból a gázolajjal üzemelő gépjárműveket.

Opel, ami jobban kéne, mint egy BMW

Olyan Opelt vezettünk, amely annyira a vágy tárgya volt egykoron, hogy még egy dalba is befoglalták a nevét.

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.