A Ford már a tájszólást is megérti

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.09.24. 05.09

A Ford hangvezérlésű technológiája felismeri a különböző nyelvjárásokat, a vezető természetes beszédstílusban kimondott parancsokkal irányíthatja az autó funkcióit.

A Ford SYNC rendszer 17 nyelven “ért” – sajnos a magyar egyelőre nincs köztük -, és a bajor németet ugyanúgy képes értelmezni, mint a liverpooli angolt; a vezetőnek elég néhány szót mondania, és a berendezés máris felismeri és megjegyzi a nyelvjárást.
Az akusztikus modellek megalkotása és a hangutasítások szótárának kifejlesztése során a mérnökök több ezer autóst kértek meg arra, hogy olvassanak fel néhány bekezdésnyi szöveget, mondjanak néhány üdvözlő kifejezést, és soroljanak számokat


Volt idő, amikor a hangvezérlésű technológiák arra kényszerítették felhasználóikat, hogy ugyanolyan kimérten és mesterkélten beszéljenek, mint a My Fair Lady hősnője. A Ford és partnere, a Nuance Communications ezért úgy fejlesztette ki a SYNC rendszert, hogy az autósok természetes beszédstílusban kimondott parancsokkal kezdeményezhessenek telefonhívásokat, játszhassanak le zenéket, vagy kezelhessék a navigációt. A rendszer a bajorországi némettől kezdve a liverpooli angolig számos nyelvjárást megért, és néhány szó után felismeri – és megjegyzi – az autós sajátos beszédmódját.
“Az emberek teljes joggal vélik úgy, hogy akcentusuk meghatározza az egyéniségüket. Praktikus ötlet tehát biztosítanunk, hogy ugyanolyan egyszerűen kommunikálhassanak autójukkal, mint a környékükön élő emberekkel, hiszen ez is hozzájárul a kellemes utazás élményéhez” – nyilatkozta Christof Kellerwessel, a Ford Európa elektronikus és elektromos rendszereit tervező részlegének globális főmérnöke.
A világszerte 12 millió Fordban működő SYNC rendszerekben egy szótár található, amely az egyes szavak különböző kiejtési módjait tárolja; ezt az adatbázist a világ különböző tájain élő autósok segítségével sikerült létrehozni. A különböző nyelvek SYNC-szótárainak fejlesztése során a kutatók számos ország legtávolabbi szegleteibe is elutaztak, és felvételeket készítettek a legjelentősebb nyelvjárásokról, folyamatosan gyarapítva ezzel a hangadatbázist.


Az Egyesült Királyságban a kutatók Londonban, Liverpoolban és Newcastle-ben különböző korú autósokat kértek meg arra, hogy olvassanak fel néhány bekezdésnyi szöveget, mondjanak néhány üdvözlő kifejezést, és soroljanak számokat. Ugyanígy jártak el Németországban is, amelynek 16 államában rengeteg nyelvjárás él – a torokhangú, reszelős ?kh? hangot használó erőteljes, pörgős északnémettől kezdve a dallamosabb déli bajorig. A keleti parttól a nyugati partig bejárták az Amerikai Egyesült Államokat, Kínában pedig több mint 2000 különböző társadalmi osztályú és kiejtésű emberrel készítettek felvételeket.
“A nemzeti nyelvek, például az angol, a francia vagy a német meghonosítása láthatóan csökkentette a nyelvjárások számát,” mondta el Dominic Watt, a York Egyetem nyelvtudományi tanszékének adjunktusa. “Pedig sok olyan vidék akad, ahol az emberek kifejezetten büszkék az akcentusukra. Ezért is fontos dolog egy olyan hangvezérlés-technológia, ami arra biztat minket, hogy a magunk módján beszéljünk, ahelyett hogy sablonos kiejtést erőltetne ránk.”
A SYNC rendszert úgy tervezték, hogy gyorsan alkalmazkodjon a vezető nyelvjárásához és beszédritmusához. Az autó gyújtásának lekapcsolása után a rendszer elmenti a fájlt a memóriájába. Ha ezután egy másik vezető használja a járművet, a berendezés frissíti a fájlt, hogy az ő beszédét is felismerje.

Kommentek

  • vaLacky

    Ez itt a lényeg, nem érti a Magyar nyelvet. Ezért nem szabadna Magyarországon engedni a forgalmazását egyetlen fordnak sem.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

Ricciardo: Legyőzhetjük a Mercedest!

Daniel Ricciardo szerint az év egyik legjobb péntekjét zárta a Red Bull Austinban. Akár nyerhet is a csapat.

F1: Vettel megrovást kapott, gyenge a Ferrari

Pocsék péntekje volt a Ferrarinak Austinban, a csapat a beállításokkal küzdött, Sebastian Vettel egy megrovást is összeszedett.

F1: A Mercedest lelassította az időjárás

Alig javított az Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a Mercedes, Nico Rosberg az időjárást okolta.

Frankenstein terepre: East Coast Defender Project XIII

Halála után új, nagyobb szívet kapott a Land Rover Defender. Életre kelt, de még hogyan!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.