A hackerek a Teslával is elbántak

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.08.07. 16.05

Újabb autón, a Tesla Model S-en fedeztek fel sebezhetőséget hackerek. Az elektromos szuperkocsin távolról lehetett elindítani vagy leállítani a motort.

Bár a Tesla elektromos szedánja, a Model S maga a megvalósult jövő, az ügyes számítógépes szakemberek számára nem volt támadhatatlan.

A légrugó szintszabályzását állítom épp


A Jeep Cherokee és a GM amerikai modelljeinek ilyen-olyan sebezhetőségeiről szóló hírek után kiderült, hogy a Model S-nél is akadt néhány rés. A két jóindulatú hacker egyszerűen rácsatlakoztatott egy laptopot a műszerfal mögötti adatportra, és máris irányításuk alá vonták az autót, szoftveres utasításokkal képesek voltak elindítani és vezetni a kocsit.
Ez még nem is akkora bravúr, azonban az már aggasztóbb, hogy a fenti kísérlet során egy trójai vírust is telepítettek, amellyel aztán már a távolból is képesek voltak lekapcsolni a motort, miközben az autó haladt. 
A két szakértő a kutatás közben a Model S infotainment-rendszerében is talált sebezhetőségeket, az elavult internetböngészőn keresztül is sikerült megoldani az autó távoli indítását-leállítását. 
A mobilbiztonsági cég Lookout szakembereinek, Kevin Mahaffey-nek és a cloudflare-es Marc Rogersnek két évig tartott a Model S rendszerének teljes feltérképezése, összesen hat sebezhetőséget találtak, de segítségükkel a Tesla már javította is a hibákat.

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

Veszélyes játék az egynapos autópálya-matrica

Nem ért egyet a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével a Magyar Autóklub, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartja.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz kontra autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Sose volt még egyszerűbb a parkolás és matricavásárlás

Bár fizetni mindig nyűg, azért jó, ha villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le a tranzakció. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás nélkül könnyítsünk a pénztárcánkon.

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.