Napellenzőből head-up display

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.07.14. 15.50

Egy kanadai startup fejlesztésével a napellenző helyére egy mindentudó kijelző kerül, amely a navigációtól a hangvezérelt üzenetküldésig kismillió dologra képes.

Bár a head-up displayek hasznosságáról-biztonságáról legalábbis megoszlanak a vélemények, biztosan sokan vannak olyanok, akik szeretnének ilyesmit, de az autójukból gyári felszerelésként hiányzik a HUD.
Több gyártó is kínál ilyen-olyan, az információkat általában közvetlenül a szélvédőre vetítő utólagos megoldást, de az Iris névre hallgató, kanadai startup által fejlesztett kütyü jóval ütősebbnek tűnik.


Az Iris az autó napellenzőjének helyére szerelhető, lehajtható kijelzőfelülettel rendelkező eszköz, amely 720p-s HD felbontásban vetíti az információkat közvetlenül a vezető szeme elé.
A rendszer az egyszerű, egyértelmű navigációs infóktól az autó saját fedélzeti komputerétől kapott menetadatokon keresztül egészen az iOS-re és Androidra is kínált Iris app számtalan kiegészítő funkciójának figyelmeztetésééig jeleníthet meg szinte bármit.
Az Iris képes a piros lámpák felismerésére, a sebességkorlátozások “fejben tartására”, de az okostelefonos app bluetooth-os csatlakoztatása után az üzenet- és híváskezelésre is, a vezérlése pedig hanggal és kézmozdulattal is történhet. A Google Mapsszel, a Facebookkal, a WhatsApp-pal natív módon, a saját app telepítése nélkül is együttműködik az Iris.
Napfényes időben a kijelző egyébként a “kitúrt” eredeti napellenző funkcióját is pótolja, az üzeneteket pedig kívülről nem láthatja a többi közlekedő.
A stratup egyelőre az Indiegogón közösségi finanszírozásban gyűjti a gyártáshoz szükséges tőkét, a csomagok 299 dollártól (85 ezer Ft) indulnak – ezért természetesen jár a kütyü, amikor a tervek szerint októberben beindul az üzem. A kitűzött cél 50 ezer dollár, eddig 40 százaléka, bő ezer jött össze.

Kommentek

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.