Érintésérzékeny kormánnyal az elalvás ellen

Okoskormány - most már ilyen is lesz

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.07.13. 16.25

Egy német fejlesztőcsoport a kormánykerékre helyezett érintőfelületen dolgozik, amely képes a vezető figyelmének lankadását észlelni, de egyéb célokra is jó lehet.

Az autóvezető figyelmének lankadását, a sofőr elálmosodását vagy rosszullétét a kormány az arcot, szemeket figyelő kamerákkal vagy a kormány mozgásán keresztül érzékelő rendszerek nem jelentenek újdonságot, de egy német fejlesztőcsoport most új technológián dolgozik.
A Hoffman und Krippner és a Guttersberg Consulting által fejlesztett “Sensofoil”, azaz érzékelőfilm a kormány felületére kifejtett nyomást figyeli, annak gyengüléséből következtet a sofőr állapotára.
Mint a telefonok érintőképernyője


Míg az éber vezető keze folyamatosan  izeg-mozog vagy épp nyomást fejt ki a kormánykerékre, az elbóbiskoló vagy eszméletét vesztő sofőrnél azonnal gyengül a fogás, megszűnik a mozgás.
A több rétegből összeállított Sensofoilon gyenge áram fut keresztül, amelyet az érintés megszakít, gyakorlatilag úgy működik, mint a rezisztív érintőképernyők. A megoldás előnye, hogy a kapacitatív érintőfelületeknél jóval kevésbé érzékeny a koszra, hőmérséklet-változásokra, ellenben képes fokozatosan, és nem csak igen-nem szinten érzékelni a nyomást és akár kesztyűs kéz esetén sem veszti el a fonalat.
A Sensofoil adatait egy mikroprocesszor dolgozza fel, összevetve azt a normális mozgási és nyomásmintázatokkal, eltérés esetén jelezhet, figyelmeztethet a rendszer. Az alapvető alkalmazás mellett az érzékelőfelületen akár tíz “hot spot”, kijelölt érintési pont is kialakítható, amelyekkel az autó különböző funkciói – médialejátszás, kommunikáció – is irányíthatók.   
Egy gond van csak: a Sensofoil még a a fejlesztők szerint is évekre van attól, hogy megjelenjen az autókban, és ha ez megtörténik, akkor is előbb a luxuskategóriában kerül kereskedelmi forgalomba, majd csak utána csorog le a hétköznapibb modellekbe.

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.