SMS-írás agyhullámokkal? Itt van a kanyarban!

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.06.22. 15.50

Mi lehet egyszerűbb, mint vezetés közben beszédfelismerő szoftver segítségével üzenetet írni, utasításokat adni? Hát az, ha beszéd helyett gondolni is elég a szavakra!

Mi lehet egyszerűbb, mint vezetés közben beszédfelismerő szoftver segítségével üzenetet írni vagy utasításokat adni? Hát az, ha beszéd helyett gondolni is elég a szavakra!
Ez már nem tudományos fantasztikum, hanem félig-meddig valóság, legalábbis az Egyesült Államok egészségügyi intézete (NIH) és hadserege, valamint német és olasz tudományos intézetek és egyetemek közös tanulmánya alapján a számítógépek mára képesek gondolatot olvasni.


A nyílt hozzáférésű (open-access) kutatás “Brain-to-Text”, kb. gondolatból szöveg rendszere mindössze 25% százalékos hibaaránnyal képes az agyhullámokat az azokat kiváltó gondolatokkal egyező szavakká formálni.
A Karlsruhei Műszaki Intézet által kifejlesztett, az NIH albany-i kutatóorvosai által laborba vitt technológiával a tesztalanyok által elolvasott szövegeket az agyukba beültetett elektródák alakították írott szöveggé.
A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek, de előre látható, hogy számos területen hasznosíthatók lesznek az eredmények, egyebek mellett a közlekedésben is, ahol egyre nagyobb szerepet kapnak a kütyük, egyre “letehetetlenebbé” válnak a kommunikációs eszközök.

Kommentek

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta 

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.