Jönnek az önmagukat eladó gépkocsik

Autókereskedők, itt a vége!

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.06.16. 08.00

Amerikában egyre inkább terjednek az automatizált, okostelefonos értékesítési megoldások. Közel az idő, amikor nem lesz szükség kereskedőkre az autóiparban sem.

Beacon – így nevezik azokat a jeladókat, amelyek világítótoronyként mutatják az utat az embernek, pontosabban az ember okostelefonjának egy-egy szolgáltatás irányába.

Romániában arra használják a technológiát, hogy a látássérült utasokat arról tájékoztassák, éppen milyen járatszámú busz érkezik a megállóba (a projekt még csak kísérleti stádiumban van, de milyen jó ötlet már?!); az amerikai kiskereskedelemben pedig többek között arra, hogy egy üzletbe belépve kérdeznie se kelljen az ügyfélnek: az akciós termékekre aggatott jeladók megmutatják, merre találhatók a bolton belül, vagy küldenek egy linket, ahol a teljes színválasztékot megnézhetjük.

Ugyanez az autóiparban is működhet, írja a Time magazin Money rovata: a Ford egy olyan, kísérleti projektet indított útjára, amelyben az ügyfél telefonjára ilyen jeladók küldenek információt, attól függően, hogy az illető éppen a szalon melyik pontján tartózkodik (azaz mi iránt érdeklődik).


Az egyik jeladó mesélhet például a fejlett LED lámpákról, egy másik a csomagtartó kapacitásáról, pontosan úgy, ahogy az internetes bemutatókban elolvashatjuk, ha rámutatunk egy-egy alkatrészre az egérrel. Mindez persze megoldható volna kihelyezett információs táblákkal is, de lássuk be, igazán idétlenül mutatna egy olyan autószalon, ahol tájékoztató lapok tömkelege mögött rejtőznek a járművek.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegű információközlés tartalma villámgyorsan és főleg olcsón módosítható: ha például az első ötven vásárlónak kínál árengedményt vagy ajándék tartozékot a kereskedés, az ötvenegyedik látogató telefonjára már el sem jut az üzenet, minek idegesítsék őt azzal, hogy lemaradt az ajánlatról?

A technológia azonban még ennél is messzebb mehet: a szalonok kirakatánál is el lehet helyezni ilyen jeladókat, így záróra után is tájékozódhatnak az érdeklődők az ajánlatokról, az autókról.

Van még egy fontos előnye a megoldásnak: a hús-vér értékesítőkkel szemben könnyen elnémíthatók, sőt, kikapcsolhatók az ajánlatok, így ha csak csendben szeretnénk nézelődni, azt is megtehetjük, nem úgy, mint egy erőszakos kereskedő mellett.

Kommentek

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.