Jönnek a telefonról távirányítható autók

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.06.16. 18.00

A Jaguar Land Rover okostelefonról vezethető prototípussal kísérletezik, már be sem kell ülni az autóba.

Bár nem épp tömeggyártó, a Jaguar Land Rover mégsem autóipari beszállítók vagy épp más riválisok által kifejlesztett technológiákat felhasználva akar a technikai fejlődés élvonalában maradni, nagyon is komoly munkát végeznek házon belül.
Nemrég írtunk a kátyúfelismerő és -előrejelző rendszerükről, de máris itt egy újabb fejlesztés, az autonóm járművek útját kitaposó, egyelőre azonban a sofőrt előtérbe helyező  távirányítású Range Rover.


A Remote Control Range Rover Sport (RCRRS) kísérleti prototípust a vezető egy okostelefonos alkalmazáson keresztül nagyjából úgy irányíthatja, mint az RC-autókat: a kormányzás, a gázadás és a fékezés mind kívülről kezelhető. Ezzel a vezető nehéz terepviszonyok vagy épp trükkös parkolási körülmények mellett az autó mellett sétálva navigálhat, legfeljebb 6,5 km/órás sebesség mellett.
Az autón kívül álló sofőr így figyelheti a tereptárgyakat, az emelkedőt vagy lejtőt, a szögeket, a gázlón való átkelést vagy akár a csúszós-havas talajt is. 
A távirányításhoz a sofőrnek – pontosabban az okos-slusszkulcsnak – az autó 10 méteres körzetében kell tartózkodnia, nagyobb távolság elestén a rendszer lekapcsol. Ugyanez történik akkor is, ha a vezető veszélyesen közel megy a járműhöz.


A Jaguar Land Rover a “Multi-Point Turn” (többpontos forduló) Range Roverrel is foglalkozik, amely önállóan képes 180 fokos irányváltoztatásra az autó fordulókörénél  kisebb helyen, például zsákutcákban, parkolókban, hozza az Y-fordulót sofőr nélkül is.
A rendszer a beépített szenzorokkal felméri a rendelkezésre álló helyet és a környezeti akadályokat, járműveket, gyalogosokat, majd a sebességváltót – ideértve a hátramenetet is -, a gázt és a féket működtetve annyiszor és olyan szögben fordul, ahányszor és ahogy csak kell, amíg a kívánt irányba nem áll.  

Kommentek

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.