Jópofa magyar kütyü autólopás ellen és komfortosabb garázsnyitásért

iBlue-cuccok

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.05.02. 06.00

Egy kis fekete doboz valahol a műszerfal alatt, és a mobilról indítható az autó. Egy másik a kapu felett és telefonról nyitható a garázsajtó. Made in Hungary.

Nagy fantáziát lát a mobiltelefon, a Bluetooth-kommunikáció és az autózás közös lehetőségeinek kiaknázásában egy svájci tőkéből létrehozott, de Magyarországon működő kis fejlesztő-gyártó cég.

Az iBlue Smart Gate tulajdonképpen egy automatizált garázskapu- vagy sorompónyitó eszköz, az iBlue Immobilizer pedig egy rejtett indításgátló, ami nem engedi beindulni a motort, amíg erre engedélyt nem kap az autós (motoros, hajós, pilóta) mobiltelefonjától. A két termék tárgyi formájában két egyforma, gyufásdoboznál alig nagyobb fekete doboz, 4-6 szál fekete kábellel és persze egy Bluetooth-csippel, amivel kommunikálni tud a mobillal, a Smart Gate esetében pedig a garázskapu vezérlésével.

Van kérdés?

A szoftver a bankkártyáknál használt, 128 bit erősségű titkosítási eljárást alkalmazza a mobilkészülékek és az iBlue eszközök közötti kommunikáció titkosítására. A termékekhez ingyenesen letölthető applikációk (iBlue Smart Key, iBlue Immobilizer) mind a három nagy mobil platformra – iOS, Android és Windows Phone – elérhetők. A közeljövőben az iBlue termékek a folyamatosan teret nyerő viselhető okoseszközökről is vezérelhetőek lesznek. A Smart Gate-be integrált, az Apple által kifejlesztett iBeacon  technológiának köszönhetően a kapu megközelítésekor automatikusan felugró értesítés segíti az applikáció kényelmesebb és egyszerűbb kezelését.

“Az iBlue termékekben a Bluetooth Smart vezeték nélküli technológia dolgozik. A 2013 óta megjelent okostelefonok mindegyike rendelkezik ezzel a szolgáltatással, ami óriási, és egyre növekvő felhasználótábort jelent a Bluetooth Smarttal működő okostermékek számára. A technológia kedvező tulajdonságainak köszönhetően az előrejelzések szerint 5 éven belül ez lesz a legelterjedtebb vezeték nélküli szabvány a Smart Home rendszerekben” – mondta Babály László, az iBlue fejlesztési igazgatója.

Garázsnyitó (Smart Gate) a kapu elektronikájába kötve


iBlue Smart Gate

Így működik: a kapu vezérlésébe be kell építeni a kis fekete dobozt, a telefonra pedig telepíteni a mobilappot. Amikor a kapuhoz vagy sorompóhoz érünk – feltéve, hogy nem kapcsoltuk ki a telefonon a Bluetooth-t -, a telefonról nyithatjuk ki, vagy akár automatikus nyitást is beállíthatunk. A termékhez készült Smart Key nevű applikációban minden iBlue Smart Gate termékhez egy virtuális kulcsot hozhat létre a felhasználó, amelyet egyszerűen meg is oszthat másokkal – mintha adna egy klasszikus kapukulcsot valakinek. Csak épp itt a “kulcs” másolásvédelme biztosított, mivel a megosztott kulcsok nem oszthatók tovább. Az applikáció a kulcs tulajdonosának megosztáskor lehetőséget ad lejárati idő megadására, vagy akár egyszeri használat beállítására is. A nagyszámú felhasználók közti gyors és hatékony kulcsmegosztást pedig felhő alapú szolgáltatással lehet majd megvalósítani. Itt a felhasználóknak lehetősége nyílik komplexebb jogosultságok kiosztására, folyamatos frissítésére és adminisztrálására.

Az iBlue Smart Gate lényegében az összes elektronikus vezérlésű kaputechnikai eszközbe könnyen integrálható (mágneszáras ajtók, automata ajtók, garázskapuk, ipari kapuk, sorompók, liftvezérlések).

Motorkerékpárba is beszerelhető a mobilos immo


iBlue Immobilizer

A járművek védelmére kifejlesztett eszköz egyik fontos tulajdonsága, hogy semmilyen külső nyom nem utal a jelenlétére. Nincs szükség antenna, visszajelző LED, vagy a PIN kód beütésére alkalmas billentyűzet beszerelésére. A teljesen fekete dizájn és az egyforma fekete vezetékek pedig nehezen felfedezhetővé teszik az eszközt. Az indításgátló beépítése könnyen elvégezhető, két tetszőleges, a motor indításához szükséges egység áramkörét kell a készülékkel megszakítani.

Az immobilizer kezelése az ingyenes iBlue Immobilizer app segítségével történik. A rendszernek két üzemmódja van. Alapértelmezésben a gyújtás ráadása után a megfelelő hatjegyű PIN kód beadásával engedélyezhető a motor indítása. Ebben az üzemmódban az applikációban lehetőség van automatikus PIN kód bevitel beállítására is. Szerviz üzemmódban viszont nincs szükség a PIN kód beadására, a gépjármű azonnal indítható. A termék csak gyújtás ráadása után bocsájt ki magából Bluetooth-rádiójelet, ezzel is nehezítve a felfedezhetőségét, bemérhetőségét.

Indítás mobilról

Az iBlue Immobilizer lényegében bármilyen járműben alkalmazható megoldás, legyen szó gépkocsiról, motorról, vagy motoros vízi járműről. A készülék TÜV jóváhagyással is rendelkezik, ami megnyugtató garancia arra, hogy előzés közben a szembejövő IFA előtt nem tilt majd le az utólagos immo.

Kb. 45 ezer

A termékek 2015. április 8-tól 18.00-tól vásárolhatóak meg a www.iblue.hu weboldalon, a viszonteladói megkereséseket az viszontelado@iblue.hu e-mail címen fogadják. A bruttó fogyasztói ár mindkét kütyünél 149 euró, vagyis – jelenleg – nagyjából 45 ezer forint. A beszerelést éppúgy bármelyik szakképzett autóvillamossági vagy háztartási vagyonvédelmi cég elvégezheti, mint egy sima garázskapu-nyitó rendszer vagy egy hagyományos immobilizer esetében.

Ennyi az egész, két ponton kell bekötni valami létfontosságú vezetékbe

Aki végigolvasta a cikket, azt vélhetőleg érdekli valamelyik kis doboz és alighanem használni is tudná a saját autójában. Nos, mi kaptunk két immobilizert is, de a szerkesztőségben valahogy senkinél nem áll fenn az az élethelyzet, hogy használni tudnánk (vagy akarnánk) őket. Ezért szívesen odaadjuk őket annak, aki vállalja, hogy bejön értük a szerkesztőségbe (Budapest), majd az iBlue-val (ingyen) beszerelteti őket a kocsijába, és egy-két hét használat után beszámol nekünk a tapasztalatokról. No, ki kéri? Az első két olvasónk, aki a vezess kukac vezess pont hu címen jelentkezik, már viheti is a cuccot! ELKELT!

Kommentek

  • Iceman.

    Írtam emailt, igaz egy másik címemről.
    Érdekelne egy immo nagyon, a mostani idegesítő.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.