Okostelefonos alkalmazás helyettesítheti a jogsit

Mi van, ha lemerül?

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.03.29. 10.00

A mobil fizetés után eljöhet a mobil személyazonosítás kora: amerikai kutatók vonalkódos alkalmazáson dolgoznak, amely személyes irataink hiteles másolatát tudná tárolni.

Manapság, amikor az okostelefonok egész életünk elengedhetetlen elemeivé kezdenek válni; amikor az autók multimédiás szórakoztató rendszerétől kezdve a fedélzeti diagnosztikán át az autonóm funkciók kezeléséig egyre több feladatot bízhatunk rájuk az autóvezetésben is, logikus lépés volna, hogy személyes azonosítóként is szolgáljanak.
Ezt jó néhány tanulmányautó demonstrálta már, a járművek kulcs helyett okostelefonnal voltak indíthatók, de egy dolog, hogy a gépek azonosítsák jogosultságunkat, és egészen más, hogy ezt a hatóságok is megtegyék.
Pontosan ez utóbbin dolgoznak gőzerővel kutatók. Angliai és közel-keleti kísérletek után ezúttal Észak-Amerikában, Iowa állam közlekedési hatóságának megbízásából folynak olyan kutatások, amelyek célja a személyes adatok megbízható, titkosított tárolását és lehívását lehetővé tevő alkalmazás létrehozása.


Az alkalmazás a nyomtatott jogosítványon tárolt adatok mellett a személyes információkat, továbbá egy szkennelhető vonalkódot is tartalmazna; a pontosabb azonosítást kétlépcsős, biometrikus méréseket (retinakép vagy ujjlenyomat) vagy a hatóságok által kiadott, titkos kódot alkalmazó folyamat segítené.
A kutatások egyelőre korai fázisukban járnak, de ígéretesek. Az Egyesült Államokban már több állam elfogadj elektronikus igazolást a kötelező felelősségbiztosítás befizetéséről, a jogosítvány kérdése azonban kritikus, hiszen az az USA-ban nem csak vezetői engedélyként, de személyi igazolványként is szolgál.
A javaslat legalább annyi problémát vet fel, mint amennyire megoldást jelenthet, technológiai szempontból mindenesetre nem tűnik megvalósíthatatlannak a dolog, hiszen a készülékek képesek titkosított kapcsolatot létrehozni más berendezésekkel, és a felső kategóriás telefonok körében az ujjlenyomat-olvasó sem ismeretlen fogalom. Ugyanennyire közismert persze az is, hogy a telefonok a lehető legkellemetlenebb pillanatban képesek lemerülni; a rendszer egyik Achilles-sarka a modern, nagy energiafelhasználású telefonok korlátozott (gyakran egy napnál is rövidebb) autonómiája.

Okostelefonos alkalmazás helyettesítheti a jogsit 1

Egy svéd nő kézfejébe épített mikrochippel váltotta ki munkahelyének kódkártyáit. A megoldás az autóiparban is alkalmazható volna.
Más kérdés persze, hogy egyáltalán meddig lesz szükség a külön azonosító dokumentumokra: digitális világunkban egyre több információt közlünk magunkról a környezetünkben lévő tárgyakkal, online adatbázisokkal. Szakértők szerint azonban ez túlságosan nagy váltás volna: a nyomtatott, kézzel fogható személyes okmány a modern társadalmakban gyakorlatilag az egyén létezését igazolja, így már csak lelki síkon sem elképzelhető, hogy megszűnjön létezni.

Kommentek

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.