Balesetjelző diszkólámpa a biciklidre

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.09.08. 04.09

Egy kínai startup új szintre emelte a kerékpár hátsó lámpáját, egyszerű vörös fényforrásból multifunkciós kütyü lett.

Bár az elmúlt évszázadban egész jól megvoltunk a szimplán vörösen világító – vagy villogó – hátsó lámpákkal a kerékpárjainkon, de a 21. század immár ezt az eszközt is utolérte, egy kínai startup multifunkciós kütyüt varázsolt belőle.
A sencseni FAST team fejlesztésével az iOS-es és androidos okostelefonokra is létező alkalmazással kedvünkre programozhatjuk a lámpa nyolc RGB-LED-jét, azaz olyan színben és mintában világítanak, villognak, ahogy csak szeretnénk. Az útra persze határozottan nem ajánlott ez a funkció, itthon kötelező a vörös szín, de a házibuliban már arathatunk vele.
A FAST lámpája az iOS-es appal összekapcsolva a beépített fényérzékelő adatai alapján maga is képes bekapcsolni a sötétben, és otthon a telefonon beállított ébresztővel együttműködve is felkapcsolódhat. Vakuként is funkcionál, ha akarjuk.
Az előbbieknél jóval hasznosabb, hogy a lámpába mozgásérzékelő is került, amely egyrészt lopási kísérlet gyanúja esetén hangjelzést ad, és telefonon a bringa gazdáját is értesíti, másrészt balesetre utaló mozgás esetén az előre programozott vészhelyzeti kapcsolatunknak is küld értesítést, közölve a helyet is, pontosabban a telefon helyadatait. 
GPS-es nyomkövetés sajnos nincs a kütyüben, így ha a bringát egy ügyes tolvaj óvatos kézzel kötötte el, a hollétéről nem lesz fogalmunk.
A mikro-USB-csatlakozón keresztül tölthető akkumulátor a legnagyobb fényerőnél 10 órát, kikapcsolt, stand-by üzemmódban 30 napot bír, állítja a FAST.
A lámpa mögött álló projekt a Kickstarten gyűjt pénzt a gyártáshoz, a közösségi finanszírozási kampányban jelenleg 19 dolláros (5400 Ft) felajánlásért cserébe kapjuk meg a lámpát, a tartóját és a kapcsolódó alkalmazást, ha/amikor novemberben megkezdődik a kiszállítás. 

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.